Jump to content

Featured Replies

kome je do nacionalizma i kod Branka Kockice ce pronaci "nacionalne momente".

Riblja Corba je jedna od najboljih Ex YU rock grupa. Sta Bora lupeta pod dejstvom mracnih sila, ne zanima me. U Zitistu su sat i kusur przili hitove koji su stariji od mnogih ovde. I nijedna pesma nije pozivala na bilo kakve konflikte (osim "Rock&Roll za kucni savet")....

Ipak, ostavljam da je nekome i Aca Lukas zanimljiv za slusanje, gledanje i razmenu misli..

Nego,

Odlicna kombinacija za kupanje, izlazak, odmor, pesacenje i rostiljanje.

28.08.2011

Ozren Gora-Manastir Sv.Nikole

Velika Gospojina- Zbor na Ozenu

Malo kupanja na Bovanskom jezeru, izlazak u Soko Banju, setnja po Ozrenu i ....tako  :dance: :dance: :dance:

Malo me zbuni ovim, pretpostavljam da mislis na Ozren u Srbiji (zbog Soko Banje i Bovanskog jezera)... Naime, postoji istoimena planina u BiH na kojoj se nalazi manastir Sv. Nikole i odrzava zbor na Veliku Gospojinu.  :D

Ja sam danas saznala za Sabor frulaša http://www.seoskiturizam.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=2:pletisanak&catid=3:najave&Itemid=68 koji se održava sad za vikend. To može da bude zanimljivo... A vidim da ima i privatni smeštaj u tom selu (Prislonici) za tisuću din. Hm... zvizhd

Ја оверио прошле недеље и Сабор фрулаша и морам признати да сам разочаран - посетилаца је било мало, програм је био танак са пуно луфта у коме нема шта да се ради, у једној од две кафане Венди је певала од раног поподнева, пиво у локалној (јединој) продавници кошта 120 (!) динара у време трајања сабора...Може то много боље

Malo me zbuni ovim, pretpostavljam da mislis na Ozren u Srbiji (zbog Soko Banje i Bovanskog jezera)... Naime, postoji istoimena planina u BiH na kojoj se nalazi manastir Sv. Nikole i odrzava zbor na Veliku Gospojinu.  :D

Aha.....Soko Banja, Ozren, Bovan.... nije skupo i bas je lep provod...

• Author

Ja sam danas saznala za Sabor frulaša http://www.seoskiturizam.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=2:pletisanak&catid=3:najave&Itemid=68 koji se održava sad za vikend. To može da bude zanimljivo... A vidim da ima i privatni smeštaj u tom selu (Prislonici) za tisuću din. Hm... zvizhd

Ја оверио прошле недеље и Сабор фрулаша и морам признати да сам разочаран - посетилаца је било мало, програм је био танак са пуно луфта у коме нема шта да се ради, у једној од две кафане Венди је певала од раног поподнева, пиво у локалној (јединој) продавници кошта 120 (!) динара у време трајања сабора...Може то много боље

Covece pa kako ovo moze biti lose, ja sam prisustvovao jednom njenom nastupu na vasaru u Sapcu, pa zadizanje suknje, pa igranje na stolovima, pare u nedra... Zabava za siroke narodne mase. Jednom recju sjajno :) Doduse malo me skenjala kad je usla na Farmu, sad sam malo skeptican prema njenom umetnickom radu.

• 3 weeks later...

DOBRACINI DANI

Drustvo za unapredjenje sela Dobrace "Jova Dobraca" i ove godine organizuje tradicionalnu dvanaestu smotru kulturnog izvornog narodnog stvaralastvo "Dobracini dani", ova manifestacija afirmise kulturno dostignuce sela.

U programu ucestvuju Izvorne umetnicke grupe, pisci, glumci, likovni umetnici..

А где је село? Мора то да се нагласи, а не овако, Рајачке пивнице код Неготина, а косидба на Рајцу код Ужица... па се не збуни...

Od 25.avgusta do 28.avgusta odrzavaju se Velikogospojinski dani u Novom Beceju. Detaljnije informacije o planu i programu manifestacije mozete videti na ovom sajtu bodyhttp://www.novibecej.rs/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=60&Itemid=62

P.S. Nastupace Crvena Jabuke, Severina, Plavi Orkestar i Zeljko Joksimovic. Pa ko sta voli nek izvoli :-)

Pozdrav svima i lep provod ukoliko odete na istu!

Zrenjaninski Dani piva uvek se odrzavaju u zadnjoj nedelji avgusta ove godine je to od 24.08. do 28.08.

• 3 weeks later...
:) Kod mene su dani zimnice 23 i 24 septembar Koceljeva to je na pola puta Sabac Valjevo... treca godina :) prave se dobri kotlici,zimnice ima na tone,sljive,domace kobasice..ma sta vec nema. pa ko je u prolazu il mu dosadno kuci nek se provoza malo :)

Следећег викенда (16-18. септембар) одржава се Купусијада у Мрчајевцима а оног тамо викенда (23-25. септембар) је Жупска берба у Александровцу. Ја досад нисам био на поменутим дешавањима, ове године обавезно идем- да ли је неко био па да може да подели корисне информације (посебно за Александровац)

:) Kod mene su dani zimnice 23 i 24 septembar Koceljeva to je na pola puta Sabac Valjevo... treca godina :) prave se dobri kotlici,zimnice ima na tone,sljive,domace kobasice..ma sta vec nema. pa ko je u prolazu il mu dosadno kuci nek se provoza malo :)

Posto nije daleko skoknucemo. Jel to varijanta kupovina zimnice po povoljnim cenama, ringispil, muzicki program..... Da li bude neka neverovatna guzva?

iskreno nisam gledao prospekt a tu mi je negde :) al povoljne su cene ii guzva ... mhm zavisi kome sta guzva. ja sad moram vidim za mrcajevce cica mi tamo :) zaboravio sam za kupusijadu

Следећег викенда (16-18. септембар) одржава се Купусијада у Мрчајевцима а оног тамо викенда (23-25. септембар) је Жупска берба у Александровцу. Ја досад нисам био на поменутим дешавањима, ове године обавезно идем- да ли је неко био па да може да подели корисне информације (посебно за Александровац)

Ja nikad nisam bio na Zupskoj berbi (iako mi je u komsiluku), ali ove godine idem definitivno! Znam da postoji Fontana vina, gde non stop ide vino (nikakvog kvaliteta, ali za dz), a bio je i vo na raznju (koji je takodje dzabe, pa svako moze da proba malo). Vidimo se tamo!

Ако неком помогне, колегиница је својевремено покушала да похвата што више манифестација Seoske manifestacije u Srbiji

• 2 weeks later...

Ja nikad nisam bio na Zupskoj berbi (iako mi je u komsiluku), ali ove godine idem definitivno! Znam da postoji Fontana vina, gde non stop ide vino (nikakvog kvaliteta, ali za dz), a bio je i vo na raznju (koji je takodje dzabe, pa svako moze da proba malo). Vidimo se tamo!

Malo sam neredovan na forumu u poslednje vreme, pa je možda i sada kasno da se javim ovde, ali ako kako sam Župljanin po rođenju, a i opredeljenju  ;), ako neko dolazi na "Berbu" bila bi mi čast da se upoznamo i popijemo neko dobro vince. Nažalost, smeštajni kapaciteti su mi popunjeni ranije najvaljenim gostima, ali eto, možete nam se pridružiti u opštenarodnom veselju.

Ako neko dolazi, neka se javi privatnom porukom, kako bismo dogovorili znak raspoznavanja  zvizhd

Živeli

Нисам успео да оверим "Купусијаду" у Мрчајевцима јер ми је искрсло нешто неодложно али сам (коначно) успео да посетим Александровац и Жупску бербу - и презадовољан сам: цела манифестација је добро организована, било је много (хиљаде и хиљаде) посетилаца из свих крајева Србије- судећи по регистрацијама аутобуса (а налетели смо чак и на неке Словенце), фонтана са вином је одлична фора, вински музеј је преозбиљан како је сређен и какве експонате има. Мали милион винара (а и озбиљних произвођача ракије) је имао своје штандове  и теоретски је немогуће за један дан (колико сам ја провео у Александровцу) пробати по гутљај од сваког :) Познатији жупски винари имају неко удружење у оквиру кога има вински подрум и баштица напољу где буквално по цео дан може да се пијуцка првокласно вино. У центру, поред фонтане вина (и вола на ражњу :) ) постављена је бина где је ишао културно-уметнички фолклор програм а у уличицама са стране различити кафићи, кафане и шатори за различите укусе :) Наравно, има и вашарских тезги и продаје свега и свачега мимо вина али тако је малтене на сваком сличном дешавању у Србији.

Углавном- капа доле за манифестацију, уписао сам је у свој календар оних које ћу обавезно посећивати убудуће

Evo i ja da preporučim posetu manifestaciji Oplenačka Berba 7.,8. i 9. oktobra. Ja sam bila prošle godine, super sam se provela sa svojim društvom i vama toplo preporučujem ukoliko volite , iće, piće, trubače, ali i prelepi manastir do koga se uz laganu šetnju brzo stiže....sve je to tu.

Za zainreresovane ,pogledajte link o satnici dešavanja za svaki dan: http://oplenackaberba.com/downloads/Oplenacka%20Berba%202011%20-%20Program.pdf'>http://oplenackaberba.com/downloads/Oplenacka%20Berba%202011%20-%20Program.pdf

ali i zvaničnu prezentaciju http://oplenackaberba.com/

• 3 weeks later...

Pa da upisem i ja svoj prvi post na ovoj temi  ;D

Dodao bih pasuljijadu u Kraljevu, odrzava se pocetkom septembra! Svako moze da se prijavi i kuva pasulj. Na kraju ide komisija koja degustira i ocenjuje i naravno kada oni prodju pasulj za DZ  :eat:

Imaju svoj standove i razne bajk-rok ekipe pa ima za svakog po nesto. A da, traje jedan dan i odrzava se na centralnom gradskom trgu. Ove godine sam zaseo kod standa jednog hotela iz Vrnjacke Banje i moram vam reci da sam se posteno razvalio od pasulja  :spot:

Jos jedna manifestacija vezana za Kraljevo je Veseli Spust. Ko nije cuo, radi se o tome da se prave splavovi ili camci i krece spustanje niz Ibar. Start je ispod starog grada Maglica na putu Kraljevo - Raska. Tu nema pobednika, fora je da imas sto zanimljivije plovilo. Ja sa ortacima godinama idem na jednom velikom stiroporu, mada moze se videti i fica, opanak, kada,... pa bude i po 10 000 ljudi. Naravno trubaci na camcima su neizbezni, pa zna da bude komicnih scena kad nece  da sviraju  lol:: Odrzava se svake poslednje nedelje juna! A vece pre toga velika Jeger zurka na otvorenom u gradu koja traje do 5 ujutru. U 7 se pakuju plovila u kamione i ulazi se u buseve i pravac Maglic. Naravno, ima onih koji dodju na Maglic i po par dana ranije pa se tamo lumpuje do nedelje ;D ! Spust je dugacak 27km i na pola puta u Mataruskoj Banji se obicno pravi pauza gde se sipa pasulj i kobasica! Mogao bih o ovome da pisem i pisem ali da ne davim!

p.s. da li ima negde spisak ili gde se moze videti veliki broj tih ...JADA ?

Pa da upisem i ja svoj prvi post na ovoj temi  ;D

Dodao bih pasuljijadu u Kraljevu, odrzava se pocetkom septembra! Svako moze da se prijavi i kuva pasulj. Na kraju ide komisija koja degustira i ocenjuje i naravno kada oni prodju pasulj za DZ  :eat:

Imaju svoj standove i razne bajk-rok ekipe pa ima za svakog po nesto. A da, traje jedan dan i odrzava se na centralnom gradskom trgu. Ove godine sam zaseo kod standa jednog hotela iz Vrnjacke Banje i moram vam reci da sam se posteno razvalio od pasulja  :spot:

Jos jedna manifestacija vezana za Kraljevo je Veseli Spust. Ko nije cuo, radi se o tome da se prave splavovi ili camci i krece spustanje niz Ibar. Start je ispod starog grada Maglica na putu Kraljevo - Raska. Tu nema pobednika, fora je da imas sto zanimljivije plovilo. Ja sa ortacima godinama idem na jednom velikom stiroporu, mada moze se videti i fica, opanak, kada,... pa bude i po 10 000 ljudi. Naravno trubaci na camcima su neizbezni, pa zna da bude komicnih scena kad nece  da sviraju  lol:: Odrzava se svake poslednje nedelje juna! A vece pre toga velika Jeger zurka na otvorenom u gradu koja traje do 5 ujutru. U 7 se pakuju plovila u kamione i ulazi se u buseve i pravac Maglic. Naravno, ima onih koji dodju na Maglic i po par dana ranije pa se tamo lumpuje do nedelje ;D ! Spust je dugacak 27km i na pola puta u Mataruskoj Banji se obicno pravi pauza gde se sipa pasulj i kobasica! Mogao bih o ovome da pisem i pisem ali da ne davim!

p.s. da li ima negde spisak ili gde se moze videti veliki broj tih ...JADA ?

Valjalo bi tako neki spisak napraviti, tipa kalendar zanimljivih manifestacija.

Ko je slobodan za vikend, a voli lovacke specijalitete, dobrodosao je na trecu po redu Kraljevacku Gulasijadu u Adranima (okolina Kraljeva 4km), koja ce se odrzati 22.10. ispred Doma kulture u vremenu od 09 do 16 casova

Isceprkah raznorazne IJADE po netu!

srpske_ijade_infografik_780824248.jpg

Pršutijada u Mačkatu kod Užica

Pilicijada - u Nikolincima kod Vrsca

Škembićijada u Banatskom Karlovcu

Crevcijadu u Ćupriji

Krastavcijada u Bačkom Petrovom Selu

Buregdzijada u Nisu

Pekmezijada u Loznici

Projada u Ratinama kod Kraljeva

Kajganijada u Salaško naselje Bukovac kod Sombora

Sirijada u selu  Božetićima opština Nova Varoš

Pitijada – Čačak (novembar)

Tradicionalna manifestacija koju Turistička organizacija Čačka organizuje krajem novembra meseca. Okuplja veliki broj učesnika koji neguju tradiciju pripremanja starih narodnih jela. Cilj je da se zdrava hrana i tradicija pripremanja pita, vrate na trpeze srpskih porodica. Na hiljade posetilaca ove manifestacije su u prilici da pored degustacije izloženih pita, prate i zanimljiv zabavni program kao i izložbe koje se ovom prilikom organizuju.

Organizator: Turistička organizacija Čačka

Dolovacka Strudlijada

Preko jedne decenije, uvek prve subote u septembru, u Dolovu se održava svojevrsna “oda štrudli“ – manifestacija „Dolovačka Štrudlijada“ na kojoj preko stotinu žena-domačica prikažu najlepše i najbolje štrudle, peciva i ručne radove. Organizator je Udruženje žena „Dolovke“, a pokrovitelj je Turistička organizacija Pančeva!

Zetovijada u Prijepolju

Na Limskom keju, ispod novog mosta, Prijepoljci uz takmičenje u pripremanju riblje čorbe i zvuke i pesmu „Prijepoljskih tamburaša“ svakog jula biraju naj zeta, onog koji je zbog lepše polovine zavoleo ovaj grad, redovno dolazi ili se tazbini uvukao pod kožu.

Tucijada u Mokrinu

Način na koji se proslavlja Uskrs u Banatu je jedinstven u svetu. U selu Mokrin se svake godine na ovaj praznik održi tucijada, takmičenje u kucanju jajima. Za ovu priliku u Mokrinu i okolini ofarba se više od 100.000 jaja, što kokošjih, prepeličjih, guščjih, pačjih, ali u novije vreme i nojevih.

Pihtijada u Rumenci

Ova već tradicionalna etnomanifestacija zvanično počinje jutarnjom degustacijom ovog delikatesa u Novom Sadu, dok se glavni program održava u Rumenci. Ako želite da se sladite uz ovaj specijalitet od želatinaste mase i doživite pravu gastronomsku avanturu probanja ove rumenačke špecije, pravac Rumenka

Čvarkijada u Valjevu

Praznik čvaraka se svake godine odigrava na keju pored reke Kolubare u centru Valjeva. Na ovoj manifestaciji možete probati i pravi specijalitet valjevskog kraja, duvan čvarke. Stotine kilograma čvaraka pojede se pored Kolubare, a svake godine bira se i najbolji veslač-mešač masnoće i mesa od kojih se proizvode duvan čvarci. Ovaj blagdan masnoće krasi i himna posvećena čvarcima, čiji je autor Srba Simeunović, narodni pesnik iz Valjeva. Njen naziv je „Dole vlast, živeli čvarci!“

Od 1993. godine u Irigu se organizuju „Pudarski dani", koji će se ove godine održati od 17. do 19. septembra. Tokom ove manifestacije posetioci će biti u prilici da učestvuju u berbi grožđa, a da potom prisustvuju defileu zaprega na ulicama Iriga. U večernjim satima organizuje se kuvanje pudarskog paprikaša od živinskog mesa, izbor najboljeg podruma, vina i rakije i spremanje krofni. Na ulicima Iriga se tokom festivala organizuje spontana fešta, pa posetioci mogu da uživaju u mnogim tradicionalnim jelima.

jedan zanimljiv link  http://www.trablmejker.com/emisije/56/1890#vrh