Jump to content

Featured Replies

Fino je ovo sve sroceno, sve "jade" na jednom mestu :) Samo bih uneo malu ispravku, u Mokrinu ima dve jade, jedna je Tucanijada(a ne Tucijada ;)), a druga je Gusanijada, ili borbe gusana(guskova, po mokrinski), koja se odrzava tokom februara, a finale je uvek poslednjeg vikenda u februaru.

Dobrodosli :)

• 2 weeks later...
  • 6 months later...

Danas idemo na Debeljačku gulašijadu.... javicemo kako se  :eat:  i  :pivoooo:  i da li postoji neki prigodan KU program posto im sajt ne vredi...

• 2 weeks later...

Da ne duzim : od cele manifestacije jedino je gulas opravdao ocekivanja. Inace, skromno. Meni je najvise licilo na prvomajski uranak na Kosutnjaku ili Adi... A konferansije, znaci...

• 2 weeks later...
  • 1 month later...

Jagnjijada (Jagnjilo) - manifestacija koja se održava u selu koje pripada Mladenovačkoj opštini.

Kulturno-umetnička društva, recitatori, frulaši i pevači, ... (to je što se tiče kulturno-umetničkog dela)

Jagnje i prase na ražnju, kupus iz zemljanih posuda, gulaš i još mnogo specijaliteta, kao i domaća rakija, vino a i za pivopije može da se nađe nešto  :pij:

Manifestacija se održava krajem maja, bio sam prošle godine i sve preporuke... oko 60km udaljeno od Bg-a.

• 5 months later...

Definitivno posetite Dani Ludaje u Kikindi, manifestacija traje 3 dana, uglavnom je prvog ili drugog vikenda u oktobru mesecu.

Uvek je drugog vikenda u oktobru  :)

A ovaj novinar iz priloga, ko da je s Marsa pao, ili koristio google translate za izgovor reci "ludaja" ;D Pravilan akcenat je na "u" i to kratkouzlazni, a ne dugosilazni na "a", koji je on koristio.

• 4 weeks later...

Ово звучи занимљиво, јел био неко? :)

http://www.toknjazevac.org.rs/index.php/seoski-turizam

Ukoliko se odlučite za boravak u nekom od sela na obroncima Stare planine (Crni Vrh, Ćuštica, Balta Berilovac), imaćete priliku da uživate u beskrajnim šetnjama kroz netaknutu prirodu, da planinarite, da berete lekovito bilje. A na kraju dana, kada se umorni vratite, ljubazne domaćice će Vas ponuditi lokalnim specijalitetom – belmužom, sirom, toplom pogačom i drugim tradicionalnim jelima domaće kuhinje.

Ako je za Vas planinarenje isuviše smelo, uputite se prema Gornjoj i Donjoj Kamenici, gde možete videti crkvu Presvete Bogorodice iz 14. veka, i manastir Svete Trojice iz 15. veka. Razlog više da posetite ova planinska sela je i postojanje stare vodenice potočare u Balta Berilovcu, kao i održavanje manifestacije "Molitva pod Midžorom", gde se uz sportske igre i takmičenja održava i nadmetanje meštana Stare planine u pripremanju starinskih jela.

• 1 month later...

Коме досаде шатре, певаљке и турбо-фолк, препоручујем једно веома егзотичну манифестацију -

.. Уколико долазите у Жупу почетком августа, обавезно посетите средњовековни град Козник, где се у том периoду одржава несвакидашња манифестација „Козник – град витезова”. Уз богату трпезу и витешке борбе, занатлије, трговце, коњанике, сељаке, а пре свега захваљујући живописној сценографији, вратићете се макар на трен у нека прошла времена. У природном, средњовековном амбијенту, учесници манифестације насељавају и оживљавају Козник на неколико дана. Манифестација се одржава ради подизања свести о заштити једне од најочуванијих, и свакако највиших средњовековних тврђава у Србији.

399023458788998327913641.jpg

528630_334594153295775_158301413_n.jpg

Обично се одржава првог викенда у авусту, на средњовековном граду Кознику. Прошле године су били учесници из Србије, Бугарске, Чешке и Украјине...  clap.gif' alt=':clap:'> Млада екипа, одлична атмосфера и дружење... Више слика и информација на следећем ЛИНКУ

:mah:

• 1 year later...
  • 1 month later...

Не знам постоји ли тема о споменицима у "нашим крајевима", а данас први пут чујем за ово:

http://www.slobodnaevropa.org/content/cacak-spomenik-cetiri-vere-podsetnik-na-slobodu/26602149.html

Pre tačno 80 godina na čačanskom groblju podignut je Spomenik četiri vere iznad zajedničke grobnice u kojoj su sahranjeni posmrtni ostaci 920 vojnika obeju zaraćenih strana, različitih nacionalnih pripadnosti i veroispovesti, koji su od 1912. do 1918. godine izgubili život u Čačku i okolini. Na četiri strane spomenika stoje obeležja pravoslavlja, katoličanstva, islama i judaizma, po čemu je jedinstven u svetu.

(...)

Kada su Nemci 1941. godine zauzeli Čačak, naredili su da sa spomenika budu uklonjena obeležja judeizma i islama, podseća istoričarka Lela Andrić:

"Skinuti su od strane nemačkog okupatora, ali su ponovo vraćeni 2007. godine u okviru 24. Memorijala Nadežde Petrović."

• 3 months later...
  • 4 months later...

Ima li neko da preporuči manifestaciju za februar/mart? 

Prosli su februar i mart odavno,ali da znas za sledecu godinu da postoje manifestacije "kobasicijada" i "slaninijada" na primer. 

А на пример где? Кобасицијада беше Турија, а Сланинијада? Качарево?

Ja mislim da ih ima vise,zato i nisam napisao mesta,ali su najpoznatije/najmasovnije te koje si naveo ;)

• 8 months later...

Сутра почиње Сланинијада у Качареву 18-21 фебруар.Јел био неко да подели искуства?Да ли су цене папрене?

Ja sam bio ranije posto je blizo cene su ti iste ili jeftinije nego uobicajeno nema mnogo da se vidi...ali ok ako planiras mali izlet nije lose, neznama kakav im je program ove godine

Да, мали излет на пар сати занима ме преједање и дебљање , сланина од мангулице :biggrin:Ево и програм:

program2016.JPG

Ova igra (sta li je?) "Prase je pusteno",u subotu u podne,jel to ono sto ja mislim da jeste:da puste neko nesrecno prase da bezi,a ljudi (zivotinje) ga jure dok ga ne satare?