Jump to content

Featured Replies

Posted

Poštovani svi,

Čast nam je obavestiti vas da smo, posle vi?esedmičnog marljivog zalaganja, u potpunosti restaurirali, a?urirali, dopunili, pro?irili, izglancali i ispolirali sekciju "vize i ambasade".

Sekcija sada sadr?i informacije o vizama za pribli?no 100 zemalja, sa tendencijom daljeg ?irenja.

Ukoliko imate informacije o vizama za neku zemlju koja, u pomenutoj sekciji, nije obrađena, molimo vas da doprinesete tako ?to ćete ih podeliti sa nama, kako bismo ih dodali na sajt :)

Do "viza i ambasada" mo?ete doći prateći odgovarajući link sa naslovne stranice sajta, a ako vas mrzi, tu je i prečica:

https://www.klubputnika.org/html/vize/vize.htm

U opse?nom poslu sređivanja informacija učestvovali su (abecednim redom) sledeći članovi, koje ovom prilikom i pohvaljujemo (ja istovremeno pohvaljujem i samog sebe):

blueGIRL (Marina)  clap

bokonon (Lazar)  klanj::

jegulja (Nina)  flowers::

rayuela (Iva)  clap.gif' alt=':clap:'>

Sunrise (Sloba)  :banana:

odlicno uradjeno

ali primetio sam jednu gresku Jermenija i Gruzija su svrstane u grupu Evropa ne-sengen. Ove dve drzave po geografskim kriterijumima ne pripadaju Evropi vec Aziji.

viza za slovachku je besplatna.. ja sam zhivi dokaz..

i ona potrvda o finansijskoj obezbedjenosti.. ni to ne treba

geografski ne...

negde pri dnu ove stranice imas spisak drzava koje pripadaju Evropi kaze "iz kulturoloshkih ili istorijskih razloga"

http://sr.wikipedia.org/wiki/Европа

:grin:

podatke sa wikipwdie treba uzimati sa rezervom

uostalom ako uzmemo kulturoloski i istorijski kriterijum onda i neke druge drzave mogu biti deo Evrope iako su hiljadama kilometara daleko

Bravo!

Zaista ste super odradili....

clap.gif' alt=':clap:'>  clap.gif' alt=':clap:'>  clap.gif' alt=':clap:'>

Jedna mala ispravka u vezi  informacija koje su nevedene u sekciji Vize i Ambasade, od 15. novembra je uvedana viza za Dominikansku Republiku, na zalost.

Kosta neverovatnih US$100!

dopuna u vezi Jermenije.

dakle, moj *utisak* je bio da moze da se udje u Jermeniju samo sa pasoshem bez ichega, medjutim, zvanichno, drzavljanima Srbije potrebno je pozivno pismo. Dakle, ne viza, ali da pozivno pismo.

http://www.armeniaforeignministry.com/consular/visawaiver.html

Ja i Jovan, kada smo putovali, imali smo to pozivno pismo, oni su ga uredno proverili, iskopirali, zaveli..

Tako da, uvek moze da se proba da se udje samo sa pasoshem, ali, da li je moj *utisak* da bi nas granichari pustili i bez pozivnog pisma bio baziran na tome da je to stvarno tako, ili je ta smena tada bila tako raspolozena, to ne znam.

NA kraju krajeva, uvek mozete da kupite vizu na granici, koja koshta 30$, tako da sigurno upadate..

@Magelan - Gruzija i Jermenija jesu geografski na granici onoga sto bi mogli da zovemo Evropom. Kulturno, istorijski i civilizacijski, pripadaju Evropi. To je fakat.

Na svakoj stranici imate stavku da unesete izmenu ako to zelite. Ovako kad pishete na formu ne mozemo da pohvatamo sta je ko rekao i o kojoj drzavi pricate. Znaci sve ovo sto pisete po forumu samo jednostavno kliknete na stavku na stranici i unesete izmenu. Tako cete nama mnogo pomoci posto ce nam biti preglednije i lakshe cemo ispravljati eventualne greske koje smo napravili.

:grin:

Jedna mala ispravka u vezi? informacija koje su nevedene u sekciji Vize i Ambasade, od 15. novembra je uvedana viza za Dominikansku Republiku, na zalost.

:-o    Reci, jel se vadi na aerodromu ili mora u nekoj ambasadi/konzulatu?

Jedna mala ispravka u vezi  informacija koje su nevedene u sekciji Vize i Ambasade, od 15. novembra je uvedana viza za Dominikansku Republiku, na zalost.

:-o    Reci, jel se vadi na aerodromu ili mora u nekoj ambasadi/konzulatu?

Koliko znam mora u konzulatu/ambasadi.  Nekada je to bila obicna turisticka karta , placalo se US$ 10 na ulasku i izlasku iz zemlje, sada je to klasicna viza.

• 2 weeks later...

Ispustili ste Moldaviju.

Neko bi pomislio - 'Evo zanimljive, bliske i pristupachne destinacije!' Ali prcc!? :death:

www.mfa.gov.yu/Srpski/konz/vizni_rezim/Vize-rezim-moldavija.htm

Mozda gresim, ali nisam nasao podatke o Litvaniji...

Imao sam 5 stopera sa HC na dva dana i bio sam znatizeljan sta bi meni trebalo da posetim tu zemlju.

:pivoooo:

BTW. Sve pohvale za sajt i za informacije! clap

Ne treba ispustiti i Letoniju i Estoniju. Problem je sto njihovih ambasada nema u Srbiji. Za Litvaniju znam da je potrebna klasika, kao za Schengen i da se ceka 7 dana.

Treba ubaciti i dodatne korisne informacije kao sto je da sa Schengenom kroz neke zemlje EU moze se zadrzati do 5 dana (tu spada i Litvanija).

:azn:

Sto se Estonije tice, ja sam bio prosle godine tamo, pa mogu da vam dam detaljan izvestaj o estonskoj vizi.

Kome to da prosledim na mail?

Sa Schengenom moze da se tranzitira kroz sve nove clanice EU u trajanju od 5 dana.

Nazalost, od Nove godine su nam uvedene i vize za Boliviju. Opsirnije ovde:

http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=16243

Jos jedan dokaz nase efikasne, azurne i pametne diplomatije.

Neko ce reci - sta , boli nas uvo, ko da neko ide u Boliviju. Ali nije u tome stvar. Nasi iz miniserstva spoljnih poslova se hvale kako su uskladili viznu politiku sa EU, a gradjanima Bolivije ne treba viza za EU! Zar je tako tesko i vremenozahtevajuce ukinuti vize jednoj zemlji koja nama ne trazi vize? Ovde izgleda jeste.

:102: mozda strahujemo od navale bolivijske radne snage na nasu poletnu ekonomiju ili se bojimo teroristickih napada iz te africke (ups ili gde vec bese ta Bolivija??? - bliski istok?, da nije to neko ostrvo?) zemlje. Ma ko da je bitno, sto je sigurno - sigurno, ipak da mi njih ne pustamo u nasu divnu uredjenu zemljicu.

Sad se setih da je ovde na forumu neko napisao da sluzbenica u tom ministarstvu nije nikad cula za drzavu Solomonska Ostrva. Verovatno ni vecina srpskog naroda, ali njima je oprostivo, dok bar tamo ne bi smeo da radi neko ko ne zna geografiju  :maddd:

a inace, i na sajtu naseg min.sp.posl. stoji da Bolivijcima ne treba viza, a i na njihovom i dalje da nama ne treba viza... ali pretpostavljam da su bar novinari bili ozbiljni kad su ovu vest preneli, pa ipak ove cinjenice svaljujem na neazurnost doticnih sajtova

:potty:    (mozda bi odgovarao i neki smajli sto povraca)

Inace, na koliko ce se vrsiti azuriranje podataka na sekciji "vize i ambasade"? Da li se ceka da se prikupi izvestan broj podataka, npr. jednom mesecno, ili odmah po prispecu interesantnog podatka? 

• 2 weeks later...

Prodje deset dana od mog pitanja, a nije se pojavio ni jedan odgovor. Inace, ovo pitanje sam postavio i zbog toga sto se ne ispravlja jedan podatak vezan za Tursku, u sekciji "vize i ambasade". Na granicnom prelazu se, u svakom slucaju, dobija viza sa VISE ulazaka (u periodu od trideset dana), koja kosta 10 EUR. Znaci, podatak koji kaze da se za visekratnu vizu treba izdvojiti 15 EUR - ne stoji. Ok, nije velika razlika, ali ipak... Za tih 5 EUR moze sasvim lepo da se jede i pije, ili da se plati ulaznica za neke muzeje u Istanbulu ili deo karte za prevoz (ako ne stopirate stalno)...

E, da, jos jedna stvar. Sta se desava sa vizom za Azerbajdzan? Mislim, da li neko ima sveza iskustva oko toga i moze li da ih podeli sa svima nama? Hvala!   

• Author
na koliko ce se vrsiti azuriranje podataka na sekciji "vize i ambasade"?

Kako šta stigne, tako dodajemo / menjamo :)

zbog toga sto se ne ispravlja jedan podatak vezan za Tursku

Izvinjavam se, nisam odmah stigao da ti odgovorim, pa sam zaboravio. Da li ćeš na turskom graničnom prelazu dobiti vizu za jedan ili više ulazaka, isključivo je stvar slučajnosti i sreće - oni uopšte ne gledaju, nego ti zalepe ono što trenutno imaju pri ruci. To ti kaže čovek koji je u Turskoj bio bar 15 puta, a verovatno i više :)

Sta je sa recimo Saudijskom Arabijom? I, na sajtu ministarstva pise da tursku vizu treba vaditi u ambasadi ako se ide kopnom, dok na sajtu ministarstva pishe da se viza moze dobiti na granichnim prelazima? Je li ishao neko kopnom do Egipta pa da zna da li se moze na licu mesta?