Jump to content

Featured Replies

• Author

Koliko ja znam, Saudijska Arabija ne izdaje turističke vize... može se ići ili poslovno, ili grupno preko neke njihove skupe državne turističke agencije... tako sam negde pročitao.

Turska viza se dobija na graničnim prelazima.  :blob:

, na sajtu ministarstva pise da tursku vizu treba vaditi u ambasadi ako se ide kopnom, dok na sajtu ministarstva pishe da se viza moze dobiti na granichnim prelazima?

Uups, lapsus scribae, mislio sam na egipatsku, za tursku vec znam.

Verujem da tu postoji josh jedan lapsus.

Na nashem sajtu pishe da je potrebno vaditi vizu u ambasadi ako se ide kopnom, a to je ono sto su meni u ambasadi rekli kada sam prikupljala informacije. Naravno niko iz ministarstva spoljashnjih poslova ni ne pomislja da ide u Egipat kopnom pa onda to nisu ni napisali na sajtu. Za njih je termin "granicni prelaz" obicno aerodrum.

:grin:

• 1 month later...

Ne samo za njih, nego i za sluzbenicu egipatske ambasade.  :party:

Prosle godine sam zvao da pitam da li mi treba viza za Egipat, rekla je, nema potrebe, platicu na granicnom prelazu pri ulasku u zemlju 12e.

Kad sam pitao na kom, rekla je, pa na aerodromu, zaboga.

A za kopneni prelaz nije znala da odgovori.  :bag:  :shh:

• 1 month later...

Mozda nije bas prigodno da pitam ovde al da ne otvaram novu temu...

Ocem u Tursku ali potrebna mi je viza na jedno 40-45 dana, kako to da dobijem, da tamo pred kraj meseca odem do granice, predjem i odmah se vrtatim? Idem na seminar (15dana) + volonterski kamp (15dana) s tim da je jedna nedelja izmedju prazna... Ima li neko savet?

Hvala

• Author

da tamo pred kraj meseca odem do granice, predjem i odmah se vratim?

I ja sam čuo da ljudi tako rade... mada, Turska je velika zemlja, pa to ume da bude malo nezgodno ukoliko si daleko od granice. Možda bi mogao da pozoveš ambasadu Turske u BG, možda nešto znaju...

Imam jednu ideju ali ne mogu da je realizujem jer u Beogradu nemam rachunar na raspolaganju. Evo predloga:

da se napravi vizna karta sveta, na kojoj bi se slikovito mogle videti zemlje i delovi sveta u koje je lakse ili teze ici. Zemlje bele boje bi recimo bile one za koju nam ne treba vize, svetle boje one za koje se relativno lako dobija, tamnija za one druge itd. Znam da bi takva karta bila neprecizna jer je dobiti lako vizu relativna stvar ali ipak moze da bude korisna, pogotovu za one koji nisu upuceni i nemaju predstavu koliko je (ne)moguce putovati svetom. A svako kad planira svoje buduce puteshestvije uzima u obzir i viznu prohodnost. Na karti bi se recimo jasno videlo da je za nas put prohodan na Istok, teritorija od Zakavkazija na severu do Egipta na jugu. Anyway, mapa moze biti interesantan detalj na stanici za vize.

• 3 months later...

Ako slucajno na turskoj granici dobijete vizu na 3 meseca (kao ja), nemojte se obradovati jer ona vazi samo mesec dana. Srecom ja sam prekoracio samo jedan dan te su me pustili.