Jump to content

Featured Replies

Posted

Da li je neko autostopirao po BiH i kakva iskustva imete? Ja skoro pa svakodnevno autostopiram i u 99% slučajeva su pozitivna iskustva, čak i više od toga.

Veliki pozdrav iz Šipova/Banja Luke!

Ja sam stopirala i imala super iskustva, samo su me uvek maltretirali na temu zasto stopiram sama i da sam njihova zena/devojka/sestra/stagod oni mene bi "pustili" da stopiram, ako da je mene iko ikada pustio... Sjajni su Bosanci, kolegijalni i druzeljubivi kakvim ih oduvek pamtim.

Ja sam takodje stopirao kroz Republiku Srpsku uglavnom i nisam imao nikakvih problema i ljudi su stajali dosta jedino se stop malo oduzio posto vecina ljudi ide do sledeceg mesta. Stopirao sam od Novog Sada do Sarajeva inace.

Iskustva otprilike kao šoferšajbnina, to je taj rad.

Okej je Bosna, nije loše, bolje od Hrvatske, u rangu sa ostalim SFRJ zemljama, jako fino.

• Author

Je, drago mi je da imate pozitivna iskustva iz Republike Srpske i Federacije BiH. Nadam se da će nekog od vas palac dovesti do Banja Luke ili Jajca ili Šipova jer će mi biti drago popiti kafu (ili šta god već :-)) sa nekim od vas i uputiti svaku vrstu pomoći koju mogu obezbediti (hrana, noćenje, ako budem pri dobroj finansijskoj situaciji i novčanicama..:-)). Elem, veliki pozdrav za sve!!!

P.S.: ako vam nije mrsko koje su vam bile teme za priču sa ljudima iz BiH?

Aaaa, Grofe, 'fala na pozivu!  :D

Što se priča tiče, klasika, svima je krivo što je bio rat, svi zajedno mrzimo političare u celom svetu, imate jako lepu prirodu, planine, dobre pljeskavice i ćevape na Baščaršiji, dobre ribe itd...  ;D

A, da, jedan naš Srbin me pitao što sam isporučio Mladića Hagu, iako sam u tom trenutku bio u La Rochellu (France), pa je pretio kako je hteo tog dana da zapali sve SRB tablice koje se kreću blizu Rogatice... cirkus!  ;D

Ja sam uglavnom stopirala kroz srednju Bosnu na potezu Vitez-Travnik-Bugojno. To je relativno kratka relacija. Iskustva su ulavnom pozitivna, iako je bio neki lik koji je poceo da namece sex kao temu. Ono malo idiotski jer ako si kao ja, djevojka u tudjem autu, i neces bas da budes bezobrazan. Al srecom to je valjda jedan slucaj a i bila je kratka voznja.

Ostali su ok. Nekad se ceka duze nekad krace.

• Author

Je... meni je najbolje to što sam sa većinom onih koji su mi stali, a koji su mi odgovarali po nekom prinipu, i koji su se pokazali kao oke likovi, i dan danas u kontaktu i povremeno se čujemo i kad god prolazim kroz taj grad odakle su uvek se nadjemo i pijemo kafu, isto tako i oni kad dodju u moje krajeve. Stvarno ima gotivnih likova i to mi je najviše drago od stopiranja... Iskustva su neprocenjiva.

Pozz

• 3 weeks later...

Krecem ujutru iz NS-a za CG preko Bosne. Trebao bih svratiti do Sarajeva pa me interesuje da li je moguce stici u jednom danu do njega (NS-SArajevo). Ako ne, gde bi vi usput svratili? Ima li nesto zanimljivo videti na ovoj ruti?

Jos jedno pitanje tj sugestija : da li mislite da je bolje od Sarajeva spustiti se na Mostar pa potom Trebinje ili ici preko Visegrada i posle Durmitora na Niksic?

Hvala, poz

Mislim da je najbolje ići na Mostar, prometniji je put.

Prošla godina, Nikšić-Tjentište-Sarajevo kolima, bili smo jedini na putu dobar dio rute (tek negdje oko Trnova bilo jos automobila). Doduše, bio je septembar, nije bila sezona.

Druga varijanta je Sarajevo-Višegrad-Mokra Gora-Zlatibor-Prijepolje-Pljevlja, ali ni to nije baš prometan put. Ako ideš na sjever CG ovo je u redu, ali ako ideš na primorje ne isplati se.

Varijanta Sarajevo-Miljevina-Brod-Hum-Plužine je prometnija od predhodne dvije, ali opet za sjever, ne za primorje.

NS-Sa je izvodljivo u jednom danu (iako nisam lično išao tom rutom) jer ima samo 285km.

Ovo drugo ne znam, ali kontam da je preko Mostara bolje (valjda).

Ja sam stopirao od Novog Sada do Sarajeva, to je bio pocetak novembra ili kraj oktobra ( nisam bas siguran ) tako da je dan krace trajao. Kad je pao mrak ( pretpostavljam da je bilo negde oko 6-7 poslepodne ) stigao sam u Sokolac i odande sam isao autobusom do Sarajeva, nisam hteo da gubim vreme stopirajuci po mraku posto nisam verovao da ce  mi iko stati po onim vrletima. Kad sam se vracao nazad brzo sam stigao do Sokolca gde sam se zabo jedno 3 sata, ali mi je tu stao lik koji me je odvezao do Sapca, odakle sam uhvatio neki kamion do Novog Sada i stigao u NS oko 8 uvece ( inace iz Sarajeva sam krenuo negde oko 8 ujutru).

• 2 weeks later...

Evo ja da napisem moje iskustvo iz Bosne. Generalni utisak je da je stop nesto tezi u Bosni nego u Srbiji i CG. Mi smo prolazili istocnim delom drzave koji je najsiromasniji(ako izuzmemo Sarajevo).

U Bosnu smo presli kod Zvornika koji je ceo u cirilici. Krecemo na stop za Sarajevo i posle nekih pola sata-sat staje nam ogroman sleper -  vozac musliman Mehmed koji nam govori kako nam niko ne bi stao jer su ljudi uplaseni, puno je oruzja u opticaju ostalo posle rata a i spominje slucaj Paravinja od pre par nedelja. Elem, tog dana je bilo 40stepeni a taj put ide cas uzbrdo, cas nizbrdo...na putu nije bilo drugih slepera zbog velike toplote i pregrejavanja motora. Mehmed jedini vozi svoj kamion jer ima rok do kog mora stici u Sarajevo i zbog toga pali grejanje(na +40c:D) da bi skidao temperaturu sa motora. Priceless:P

Overnight u Sarajevu. Sutra krecemo put Foce - stop ide dosta kilavo. Bukvalno celo popodne nam je trebalo da se dogegamo tih stotinak kilometara od SA do Foce. Foca-Visegrad takodje dosta sporo a kasnije od Foce prema granici sa CG(Scepan Polje) - jezivo! Nema zive duse, cekali smo 4-5 sati i taman sto smo se namerili da uzmemo bus do Niksica staje nam zena koja radi u SA a zivi u NK. Woohoo:) Inace, ovaj put od Foce do Scepan polja je najgori put koji sam video u zivotu. Postoji bukvalno jedna traka. Ako naidje autobus ili kamion mora se ici u rikverc. Haos.

Toliko od mene. Nadam se da ce nekom koristiti.

• 1 year later...

Slozio bih se sa kolegom za stopiranje u juznom dijelu BiH tj. Hercegovini da je hajmo reci teze nego u drugim dijelovima zemlje mada nije pravilo. Inace istocna Hercegovina je siromasna regija, nema toliko vozila po cesti i ono najvaznije ovdje su ljudi dosta zatvoreni, konzervativni, tvrdoglavi.. Najcesce stopiraju ucenici i studenti i stopiranje je inace u neku ruku "tabu tema"...Kao gdje ces to, zar se ne bojis, aa ja nebi nikada. . .dosta predrasuda ima ali se stopira uz nesto vise cekanja...isto tako ima dosta presjedanja jer ne idu svi na vase krajnje odrediste, nego su to usputne lokacije od nekoliko km