Jump to content

Featured Replies

Sad vidim da je tip 'ladno ubacio sebe u "trusted by, my guests  :shockkk:, my hosts, tommato trusts?!!!!"  :comp:

Ko ce kome ako nece svoj svome?!  nono

• 2 weeks later...

Slucajno sam procitao o pozivima iz Nigerije. Desavala mi se ista stvar- jedan Nigerijac me je neprestano zvao krajem decembar i pocetkom januara, to me je malo zbunilo. Na kraju, trazio je pozivno pismo od mene i na kraju sam mu ga i poslao (ako tako mogu da pomognem nekom, uvek to cinim), medjutim, od tada se ne javlja uopste...a navodno, trebalo bi da stigne ovih dana...Sve mi je to cudno, ali svega ima...

ej drugari koliko vidim nigerijac se logovao iz BGD-a, verovatno je to taj, ne verujem bas da je neka invazija nigerijaca na Srbiju :spot: dakle st abi sa njim na kraju...Vlado jel kod tebe il te i dalje kulira ?bas cudna prica....

Mene, od kada je prestao da zove, vise ni na jedan nacin nije kontaktirao.  Inace, doticna osoba koristi HC user name "emmanuel123", pa sad ti Irena vidi da li je to taj lik :mrgreen: Eto, dosli ljudi i ovde da traze srecu, he, he!

Jeste, to je taj Nigerijac.. Prvo sam dobijao pozive sa nekog nigerijskog broja, onda sa skrivenog broja i na kraju sa 062-broja. Mislio sam da mi se prividja i da sam paranoican, ali nemam pojma sta je po sredi...i na kraju je nestao...cudno... Ne znam na kraju sta da kazem...

Moj ti je predlog da takvim osobama nikada ne saljes garantno, tj. pozivno pismo. Jer, time preuzimas i veliku obavezu. Sutra ovaj moze nesto (ne daj boze) da napravi, i sta? Ko ga je pozvao, ko garantuje za njega, na osnovu cega je dobio vizu? A, ti ne znas ni otprilike ko je on. Nisi ga video, nije se pojavio, jednostavno osoba je potpuno NEPOZNATA (sto i dokazuje time da se javlja sa 062, odavde, a da ti uopste nisi u kontaktu sa njim). Takodje, nije ispostovao ni pravilo da poziv za vizu trazi na posebnom ogranku HC foruma, vec te je direktno kontaktirao. Ok i ja sam cesto idealista, zato sam i relativno aktivan na HC-u. I, voleo bih da cesce imam priliku da mi u gostima bude neki Jermenin, Singapurac, Peruanac, Zambijac... od vec standardnih Poljaka, Australijanaca, Amerikanaca.  Ali, konkretno, slucaj sa ovim Nigerijcem mi je bio zestoko sumnjiv, tako da sam u samom startu eliminisao bilo koju ideju oko poziva i ugoscavanja. Vasko, sa srecom, pa nas obavesti sta se desava (ako uopste saznas nesto novo).

Nije blago ni srebro ni zlato, vec je blago sto kuriru drago!  zvizhd

• Author

Par puta su mi trazili pozivno i odbila sam. Afrikancima je zivotna zelja da pobrgnu u Evropu... nije bitno gde samo da nije vishe u Africi... Koliko puta su mene Marokanci preklinjali za pozivno pismo... kao zele da mene posete i da posete Srbiju... m'da

Jednostavno... ne volim to... moze neko da ispadne skroz ok kao onaj Brazilac kojeg sam ja odbila za pozivno a Irena mu ga je poslala a moze da ispadne ko zna sta... posle mene plavi da jure... fala lepo...

Volim HC i CS ali takve stvari nisu za igranje...

:roll:

Imam malo drugaciji stav-ako je tim Afrikancima zivotni san da pobegnu iz Afrike, zasigurno postoji valjan razlog zasto je to tako (a svi znamo otprilike razloge) i ako nekome mogu da pomognem na taj nacin, onda cu to uvek uciniti, pa cak i na svoju stetu. Naravno, moze svasta da ispadne, a moze svasta da ispadne i u mnogim drugim situacijama. Nekad su sanse manje, nekad vece...Moja jedina zamerka je sto sam dobijao "neobicne" telefonske pozive i sto na kraju nisam cuo ni "hvala", a ostalo mi je manje znacajno. Ako zelim da budem pravedan, te pozive mogu da poredim sa onim: "Hi! We are here, can we sleep at your place tonight?" i onim koji posle par dana provedenih kod mene nisu nasli za shodno da se posle toga jave (a nisu "problematicnog" porekla)...Mislim da je ovo poslednje sustina tj. kakav stav neki ljudi imaju prema celokupnoj ideji HC i kako se postaviti prema tome.

A ovo drugo- jednostavno, moj stav je da imam poverenje prema ljudima, znam da je ponekad naivno, ali u mnogim situacijama sam zahvaljujuci bas tome doziveo sjajne stvari i one bacaju u zasenak one negativne...

Ja bih se pre slo?io sa Marinom jer ako ćemo tako, ljudi ne samo iz Afrike već i iz mnogih drugih krajeva bi rado ?mugnuli nekud drugde, dakle stvar zavisi od individue a ne od geografije. Mene jo? niko nije kontaktirao za poz. pismo, no kad se čovek razmi?lja da li da poma?e treba uzeti u obzir i to koliko bi bio srećan da njemu neki stranac učini takvu uslugu. Takva usluga je velika stvar i primalac mora biti svestan toga te zahvalan. Lično ne znam da li sam kadar da tra?im tako ne?to premda mi ne bi bilo svejedno da tra?im ni od daljih poznanika.

• 3 weeks later...

Caio svima!

Nova sam ovde...nek mi neko objasni od cega je skracenica CS..tj. punu adresu...iz procitanog sam videla sta znaci HC..

UNAPRED HVALA  :-)

Inace, doticna osoba koristi HC user name "emmanuel123"

da da to je taj Nigerijac, i mene je kontaktirao i sms-om i zvao me, ali posle mog odgovora da se sam prvi raspita u svojoj zemlji oko papira pa onda tek da javi sta njemu stvarno treba, vise ga nema....

slazem se sa konceptom HC, gostoprimstvo, novo iskustvo, verovatno prijateljstvo, ali ne po svaku cenu!!! i pre svega prvo oprez, upoznavanje koliko je to moguce pre nego sto gost dodje, pa onda moze i rakija i pivo....

na svu srecu do sada imam samo pozitivna iskustva sto se tice HC, nisam clan CS, te tu pricu prepustam drugima...

imala sam vise od 30 gostiju koji su me kontaktirali preko HC, pa prvo precesljam njihov profil, od toga koliko su dugo clanovi, pa komentari, pa jesu bili i domacini i gosti, pa onda odlucim.... i za sada je sve bilo "pod kontrolom" ....

• 4 weeks later...

"tarama" je u pravu, ali prakticno nista ne garantuje da ce sve biti ok. U martu sam putovao oko 3 nedelje i izmedju ostalog bio u Italiju. oko mesec dana ranije kontaktirao sam dosta ljudi u Rimu i trazio smestaj, ali gotovo da niko nije ni odgovorio, a malobrojni odgovori bili su negativni. Prvi pozitivni odgovor dobio sam od jednog, ispostavilo se krajnje cudnog lika, iz okoline Rima. Vrlo ljubazan odgovor, cak je i napisao da  je oko 60 km od grada, ali da ima auto i da mu nije problem da zajedno odlazimo do Rima itd. Imao je poz komentare kao gost i jedan vrlo poz komentar kao domacin. Razmenili smo jos nekoliko poruka, a kada sam mu se javio iz Napulja, nije odgovorio na moj sms, pa sam ga nazvao, ponovo je bio ljubazan, rekao da ce tog dana kada stizem biti u Rimu i da samo treba da mu se javim. Opusteno sam krenuo u Rim, kada sam stigao nije bio dostupan...Bilo je predvece, poceo sam odmah da po internetu trazim hostele, ali imao sam jako malo vremena, medjutim, tada se javio i imao sam utisak da ne zna sa kim prica, dao mi je opis kako da dodjem do mesta na kome je. Kada sam stigao, rekao je da stize za 10 min, cekao sam ga vise od 40 min. Objasnjenje je bilo da se preseljava u novi stan. I tako-smestio me je u novi stan i nestao do sledeceg dana u 6 ujutro, iako je rekao da stize za oko sat vremena. Na samom pocetku me je pitao da jedan njegov prijatelj zeli da me upozna, ali, kao ima jedan problemcic-on je gay..Nije mi jos jasna sustina te price, mada... Sledeceg dana se nije uopste pojavio, pojavio se njegov otac, a posto mi je bilo glupo da odem bez objasnjenja, cekao sam sledece vece i po povratku iz Rima, po dogovoru sam ga nazvao, nije bio dostupan...Sve stvari su mi ostale u stanu, ciji kljuc nisam imao i oko sat vremena sam bio u strasnoj panici, dok ponovo nije bio dostupan. kao..spavao je...Tada smo prvi put razgovarali, kao izvinjavao se zbog guzve, a ja sam pokusao da se suzdrzim i ne kazem sta mislim, pokupio sam stvari i otisao sledeceg jutra. U medjuvremenu, pronasao sam hostel i mirno proveo jos jedan dan u Rimu. Osnovni razlog zasto sam ostao uopste tamo je da sam bio bez izbora- bilo je suvise kasno da se snadjem, a cim sam se snasao, otisao sam. Nazalost, ne mogu da ostavim negativan komentar upravo iz razloga sto sam ostao tamo 3 veceri, a i dalje nisam siguran sta je bilo sa njim. Zaista se preseljavao, ali ako je neko u takvoj situaciji- ne prima goste..Ne znam sta da kazem,  nema garancije da ce vam svugde biti ok i pored svih komentara itd. Srecom, moje misljenje o Hc se popravilo nakon Londona i Irske...

Neverovatno koliko muka moze da pricini jedan neodgovoran host  :( I ja sam imao nesto slicno sa jednim domacinom koji mi je pricinio neke neugodnosti stoga sto je bio zauzet i sl. ali sam otrpeo smatrajuci zahvalnost sto sam dobio krov za dve noci vecu od tih neugodnosti te nisam nista lose rekao u komentaru. Ali vazda treba napisat' istinu, nije ona uvek crno-bela, jedino je ljudi katkad smatraju takvom buduci skloni kategorickom misljenju.

• 1 month later...

Ljudi, primećujete li šta se trenutno dešava sa HC sajtom? Iskreno se nadam da će uskoro da proradi. Mada, mislim da su počeli munjevitom brzinom da se šire, po svaku cenu, a da im infrastruktura to nije pratila. Videćemo kako će se stvari dalje razvijati. Samo se nadam da neko nije ostao "zarobljen" negde, dok cela ova gungula traje!

• 1 month later...

E JA NE MOGU DA VERUJEM STA CITAM...a i ja sam nova kod vas...  tom "emmanuel123" je bas frka kad tako cima ljude. ko zna sta je ustvari po sredi

:?

• 2 weeks later...