Jump to content

Featured Replies

Posted

Jedna lepa vest za sve putnike u taj deo sveta, otvorena je ambasada Republike Srbije u Astani, glavnom gradu Kazahstana, pa se tako sve to nadovezuje na celu pricu oko bezvisnog rezima ako se ostaje do mesec dana. Lepo nema sta, verujem da ce se sada mnogo vise ljudi odluciti da poseti i tu prelepu zemlju u kojima zive zaista dobri, nama prijateljski nastrojeni ljudi. I da, stereotip tipa "svi Kazahstanci kao Borat" koji se prvi javlja medju nama na pomen Kazahstana ce verujem biti razbijen  ;).

• 2 weeks later...

Ja sam u KZ bio četiri puta i svaki put odusevljen. Savjetovao bih svima odlazak u ovu drzavu narocito onima koji vole prevaliti velike razdaljine daleko od civilizacije. Astana je prestonica ali ja bih preporucio odlazak u Almati, grad sa jako interesantnim geopolozajem. Znam jako puno o tom gradu i okolini a dosta i o ovoj drzavi pa pitajte rado cu odgovoriti. Sto se tice ambasade trebala bi olaksati ulazak mada to ni do sad nije veci problem bio

• Author

Jedan od razloga sto sam postavio post je i taj sto sam u Kazahstanu ziveo/radio prelepih sest godina i sto sam, kao i mnogi ovde, odusevljen tom zemljom i njenim ljudima. Slazem se sa Yttrium da je Almaty daleko lepsa od Astane, koja je uzgred receno, moderan, mlad grad ciljano gradjen da bude buduca prestonica. Almaty ima svoj sarm, stare i nove gradjevine, mesta za provode, mesta za videti, ma ima sve sto bi bilo koji posetilac pozeleo da vidi ili poseti. Preporucujem odlazak na KokTobe sa cijeg vrha se pruza zadivljujuci pogled na ceo grad (cak i ako se ne popnete na 372 metarski TV toranj), posetu univerzitetskom gradu, klizaliste Medeu koje je na oko 1700 metara nadmorske visine i 842 stepenice kao jedan od nacina da se dodje do vrha, i jos mnogo toga. Naravno, i odlazak u nocni klub Kuba gde se svira odlicna kubanska muzika uzivo. Ja i  jos par mojih drugara/kolega iz SRB, vatreni ljubitelji latino ritma, kada smo prvi put posetili to mesto (2001) po preporuci lokalnih kolega, bili smo veoma prijatno iznenadjeni kako momci, inace svi belci do jednog, razbijaju tu vrstu muzike. U neko sitno doba, 2-3 ujutru, odjedno mi se ucini da cujem nesto nalik na nase narodnjake. Rekoh sebi, ma sedi budalo  :maddd:, to ti je od reke, ma od okeana, vodke sto si se nalio  :pivoooo::pij:, ali ipak djavo ne da mira pa ja malo jace naculjim usi da bolje cujem. Kad ono poce pevac da peva nesto od Mitra Mirica, cini mi se da je prva pesma bila “Nemoze nam niko nista”. Mi zapanjeni pocnemo da se deremo “to majstore” i slicne budalastine, pa onda da pratimo pesmu. Provod je bio nikad ludji i bolji  :party::spot::dance:!!! Na kraju se ispostavilo da su momci nasi i Bugari i da tu vec godinama sviraju.

E nisam nasao post gde sam procitao da su ukinute vize od 1 Jula ali evo mene vratili sa granice juce. Sto bi reko moj drug Misha iz VIII 3 , tamo sam ga push me pully.

Pokusao sam da predjem od Omska u Rusiji na prelazu Karakoga. Ljudi su bili ljubazni, narocito sef stanice i jedna zenica ali i pored mog pokazivanja zvanicnog sajta mfa o ukidanju viza sa mog laptopa, oni nisu mogli da me puste jer iz Astane neki sef to nije hteo jer nema jos nista zvanicno.

Eto tako da ko ide u Kazahstan ovih dana malo vise se raspita. Jbg, nisam imo srece.

http://logandacia.blogspot.com

ps.

Ako ima neka devojka koja bi sledece godine da jase konja mesec dana po Poljskoj, neka mi pise. Znaci, dva konja, ti i ja, mesec dana po najlepsoj zemlji na svetu. Malo je problem kako kupiti ili iznajmiti nekog starijeg, mirnog konja ali cu da se raspitam...

ps.

Ako ima neka devojka koja bi sledece godine da jase konja mesec dana po Poljskoj, neka mi pise. Znaci, dva konja, ti i ja, mesec dana po najlepsoj zemlji na svetu. Malo je problem kako kupiti ili iznajmiti nekog starijeg, mirnog konja ali cu da se raspitam...

Mogu li ja?

Postovala sam svoju sliku sa drugaricom, ja sam na levoj strani.

Molim te nadji nekog konja koji je jak.

http://img34.imageshack.us/img34/559/111bnc.jpg

ps.

Mogu li ja?

Postovala sam svoju sliku sa drugaricom, ja sam na levoj strani.

Molim te nadji nekog konja koji je jak.

http://img34.imageshack.us/img34/559/111bnc.jpg

:D

Nzoran drago mi je da ima neko ko je odusevljen tom drzavom kao i sam. Uglavnom su ljudi neupuceni, od onih koji ne znaju apsolutno nista do onih koji ne vide dalje od svog tora i uglavnom KZ dozivljavaju kao zabit ne znajuci da su bili primitivniji od nas a sad su nas presisali u svakom pogledu te prihvatili globalne svjetske trendove nekako brze od nas. Naravno ima i tamo i dalje zivota u jurtama, ali i to daje poseban kolorit toj drzavi. Koktube je zanimljiv kao i Medeu i Almatinsko jezero. Inace obisao sam i Čarin kanjon, Alakolj jezero, Kapčigaj, Šimkent, Turkestan, Turgenj, Isik kul u Kirgizstanu pa ko je upućen u ova mjesta zna koliko su raznovrsna. Što de tiče slika staviću ih kad se vratim sa ljetovanja. Kad uhvatim vremena napisaću i putopis sa jednog od svojih putovanja

E nisam nasao post gde sam procitao da su ukinute vize od 1 Jula ali evo mene vratili sa granice juce. Sto bi reko moj drug Misha iz VIII 3 , tamo sam ga push me pully.

Pokusao sam da predjem od Omska u Rusiji na prelazu Karakoga. Ljudi su bili ljubazni, narocito sef stanice i jedna zenica ali i pored mog pokazivanja zvanicnog sajta mfa o ukidanju viza sa mog laptopa, oni nisu mogli da me puste jer iz Astane neki sef to nije hteo jer nema jos nista zvanicno.

Eto tako da ko ide u Kazahstan ovih dana malo vise se raspita. Jbg, nisam imo srece.

http://logandacia.blogspot.com

ps.

Au koji bedak, ja ću u ponedeljak zvati ambasadu u Budimpešti a raspitaću se na licu mesta u Biškeku (doduše kontam da tamo oni imaju info od pre 5 godina doduše), mene živo zanima jel postoji situacija da ti ambasada pošalje kao neko "garantno pismo" da tebi u stvari ne treba viza.

• 3 weeks later...

zvala sam nas konzulat u Budimpesti da proverim da li je stupio na snagu sporazum o ukidanju viza, rekli su da jeste. Onda sam im ispricala to sto sam ovde procitala- da je nas covek pokusao da udje 1.jula i da je bio odbijen, nisu znali sta da mi kazu. Pa sam zvala kazahtanski MIP i zena koja se zove Ujnur radi na tim pitanjima, proverila je i rekla da nam ne treba viza. Ovo je broj +77172720474  Pa kad sam joj ispricala situaciju sa nasim putnikom, ni ona nije znala sta da mi kaze, a i veza je pucala. A opet nema nijedne zvanicne potvrde na njihovom sajtu osim vesti. Ja idem u Alma Atu 18. avgusta, ako neko bude isao pre bilo bi super da stavi info kako je prosao!!!

• 2 weeks later...

Mi smo ušli pre par dana, tražili su vizu svima (listali pasoš). Na pitanje "da li treba viza" bilo je, doduše po defaultu i bez razmišljanja - "treba viza" :)

Srećom imali smo vizu.

Kapiram da je im suviše vruće pa im živci trepere ... :)

zvala sam nas konzulat u Budimpesti da proverim da li je stupio na snagu sporazum o ukidanju viza, rekli su da jeste. Onda sam im ispricala to sto sam ovde procitala- da je nas covek pokusao da udje 1.jula i da je bio odbijen, nisu znali sta da mi kazu. Pa sam zvala kazahtanski MIP i zena koja se zove Ujnur radi na tim pitanjima, proverila je i rekla da nam ne treba viza. Ovo je broj +77172720474  Pa kad sam joj ispricala situaciju sa nasim putnikom, ni ona nije znala sta da mi kaze, a i veza je pucala. A opet nema nijedne zvanicne potvrde na njihovom sajtu osim vesti. Ja idem u Alma Atu 18. avgusta, ako neko bude isao pre bilo bi super da stavi info kako je prosao!!!

Prošao, na kopnenoj granici sa Kirgizijom, tako da ne verujem da ćeš ti imati problema (stavio sam poduži opis o situaciji na temi Kazahstan - Ukidanje vize).

• 9 months later...

jms da li si imao problema pri ulasku u Kazahstan, (mislim na ulazak bez vize) ili si morao sa njima da se ubeđuješ da su vize ukinute.

jms da li si imao problema pri ulasku u Kazahstan, (mislim na ulazak bez vize) ili si morao sa njima da se ubeđuješ da su vize ukinute.

Usao sam dva puta: na aerodromu Almaty nije bilo nikakvog problema, ni pitanja; na [kopnenom] granicnom prelazu sa Kirgistanom, [obicni] vojnik nije znao da li nama treba viza ili ne, i morao sam da sacekam par minuta dok nije pozvao nekog oficira koji je samo pitao za svrhu putovanja i lupio pecat.

Isto tako, na izlasku iz Kirgistana, na tom kopnenom prelazu [gde su vecinom KAZ i KGZ drzavljani] mora da se ode kod nekog 'glavnijeg' pogranicnog sluzbenika, ovi obicni izgleda ne rade sa strancima...

Da li neko može da mi kaže nešto  što se tiče oblačenja  u Kazahstanu odn. konkretno u Almati . Da li postoji neko pravilo kako ženske osobe treba da budu obučene i kako nikako ne sme, i da li se to očekuje i od straninja. Biću u Almati 2 dana u julu mesecu , i čini mi se da će mi smetati zbog vrućine da nosim isključivo duge pantalone. Pa me interesuje da li su prihvatljive 3/4 pantalone ili do kolena , da li mogu da nosim japanke ili nije prihvatljivo da mi se vide bosi prsti, da li mogu da nosim majicu sa bratelama ili samo sa kratkim rukavima.

I još nešto , da li novac da razmenim na aerodromu ili negde u gradu i gde je najbolje. Da li imaju kao kod nas svuda po ulicama menjačnice .

I još nešto , da li novac da razmenim na aerodromu ili negde u gradu i gde je najbolje. Da li imaju kao kod nas svuda po ulicama menjačnice .

Ima menjacnica dosta po gradu. Ali, zavisno od prevoza sa aerodroma, mozda ces morati da razmenis nesto novca i tamo, posto npr. u bus ces tesko uci sa stranim parama :)

Za odecu ne znam kako je leti, ali dosta se 'evropski' oblace ljudi u Almatiju.

Da li imate neki predlog kako da se iskoriste 2 dana  i da li ima nesto na sta bi trebalo da skrenem paznju .

Da li neko može da mi kaže nešto  što se tiče oblačenja  u Kazahstanu odn. konkretno u Almati . Da li postoji neko pravilo kako ženske osobe treba da budu obučene i kako nikako ne sme, i da li se to očekuje i od straninja. Biću u Almati 2 dana u julu mesecu , i čini mi se da će mi smetati zbog vrućine da nosim isključivo duge pantalone. Pa me interesuje da li su prihvatljive 3/4 pantalone ili do kolena , da li mogu da nosim japanke ili nije prihvatljivo da mi se vide bosi prsti, da li mogu da nosim majicu sa bratelama ili samo sa kratkim rukavima.

Ћао!

Како је већ ре као јмс_ук, људи се у Алматију облаче "европски". То правило важи и за  летњу одећу. Тј, нема никаквих проблема са кратким панталонама, мајицом са брателама и јапанкама, скоро све домаће девојке лети носе сличну одећу, носе чак и нешто краће од "до колена". Од странкиња се не очекује нешто посебно, а и не знам да ли ће неко да примети одмах да си странака, обзиром да имамо различито домаће становништво и азијског и европског изгледа  :)  Има неки мали број  девојака муслиманака, које носе муслиманску ношњу, али их стварно мало и ничија осећања нису увређена  модерном летњом ношњом :)  

На аеродрому имаш 2 мењачнице, једну у приземљу (где ћеш ићи након слетења и контроле),  другу на спрату (можда има чек и више, али памтим 2 ове). Курс може да се  мало разликује у ове две мењачнице, али иначе препоручујем  да размениш на аеродрому само неку малу количину новца (рецимо, 10 евра), пошто генерално на аеродрому курс  није најповољнији.

У центару имаш више мењачница, скоро на сваком ћошку :)   У свакој мењачници можеш да размениш евре, америчке доларе, руске рубље, кинеске јуањи и киргизиске сомове. Ако имаш нешто егзотичније, онда мораш у неку банку, којих опет има скоро на сваком ћошку.  Провизије нема ни у мењачницама, ни у банкама.

П.С. Ниси питала за превоз од аеродрома до центара града, али одговарам унапред

Ако долазиш у дневно време, од 6.30 ујтру до 9 увече, онда можеш да дохватиш градски аутобус,  аутобуска станица се налази неких 200 метара од излаза са аеродрома, аутобуска карта кошта 50 тенге (= 0,25 евра).  

Осим аутобуса имаш  званични и незванични такси (важи правило "сваки возач је таксиста").  Аеродромски такси су прескупи (нема везе да ли су званични или нису), од локалаца траже 2000 тенге (10 евра) и мораш да се цењкаш са њима, а чим провале да си странац/странкиња цена одмах може да постане дивљих 90 евра...

Тј,  најбоље да игноришеш аеродромске таксисте и одмах идеш на аутобуску станицу и тамо дохватиш незванични такси.

Као локалац, тај такси  могу да платим са 500-600 тенге (2,5-3 евра), али цена "за странце" биће 1000 тенге (5 евра).

Е, баш се распричах, али стварно љуте ме ти "дивљи таксисти" и зато смишљам неки начин да их спречим :D

Da li imate neki predlog kako da se iskoriste 2 dana  i da li ima nesto na sta bi trebalo da skrenem paznju .

хмм  зависи от тога шта те највише интересује :)

иначе може да буде овако

1 дан, шетња градом

2 дан, планине

Hvala Pomeoc ,

u Almati sam samo u prolazu tako da nemam  u planu da bilo šta posebno organizujem , tako da će biti šetnja po gradu .

Imam rezervisan hotel u centru Almate , oko 15 min. hoda do ili od železničke stanice. Iz hotela bi trebalo da pošalju prevoz.

Kad već spominješ bus koji je 200m od izlaza aerodroma , reci mi za svaki slučaj 200m levo ili desno i da li se lako uočava od izlaza sa aerodroma , kako da ga lako prepoznam, koje je boje, da li na njemu nešto piše , kako da znam gde tačno ide ako mi treba prema centru tj. prema železničkoj stanici.

Šta piše na tabli busa koji ide u centar ?Kad kažeš nezvanični taksi kod bus stanice , kako da ga prepoznam ...da li misliš da svakog ko stoji ili sedi u automobilu pitam da li hoće da me preveze do centra i da se iscenjkam sa njim? I da li bi nešto značilo da pričam na Ruskom.

Hvala Pomeoc ,

u Almati sam samo u prolazu tako da nemam  u planu da bilo šta posebno organizujem , tako da će biti šetnja po gradu .

ок ако је потребан локалац, који прича српски , ту сам :)

Kad već spominješ bus koji je 200m od izlaza aerodroma , reci mi za svaki slučaj 200m levo ili desno i da li se lako uočava od izlaza sa aerodroma , kako da ga lako prepoznam, koje je boje, da li na njemu nešto piše , kako da znam gde tačno ide ako mi treba prema centru tj. prema železničkoj stanici.

Šta piše na tabli busa koji ide u centar ?

Излазиш из аеродрома, идеш аеродромском подручјем,па након аеродромске  рампе  излазиш у град и идеш право, десном страном пута  видећеш аутобуску станицу градског саобраћаја

За центар иду бусеви број 32, 79, 86, 92

Кад причаш о железничкој станици у центару вероватно мислиш на Алмати 2.

Ниједан бус не иде директно за Алмати 2, али сва 4 буса пролазе близу, посебно бусеви 32 и 92

где се тачно налази или како се зове хотел, треба ми да знам  да бих могао да препоручим најбољи бус од ова 4.

Kad kažeš nezvanični taksi kod bus stanice , kako da ga prepoznam ...da li misliš da svakog ko stoji ili sedi u automobilu pitam da li hoće da me preveze do centra i da se iscenjkam sa njim?

да, незванични такси је скоро свако возило, које стоји или иде, најбоље је чак да дигнеш руку и да зауставиш неко возило које пролази на путу, чим стане, кажи раскрсницу улица и цену, може да пристане одмах или може неко мало ценкање)), ако ценкање не буде успело, онда кажеш "не, не идем" и заустављаш следеће возило.

I da li bi nešto značilo da pričam na Ruskom.

да, најбоље је да причаш руски са таксистима јер неће одмах да провале да си странкиња,па и неће бити оних фора "превоз до центара свега 50 евра"  а и иначе у граду сви причају руски.

Spasiba...da pocnem da vezbam...

рад помочь :) (да наставиш да вежбаш)

samo sto moj komp nema cirilicu.

има, има, и српску и руску.  Можеш да је додаш у пар корака. :)

• 1 month later...

У вези јефтиног смештаја у Алмати

прочитах да хотелу "Жетису" ради хостел (занимљиво, хостел у хотелу :D), ночење кошта 2000 тенге, тј око 11 евра.