Jump to content

Kako do Ukrajinske vize (tranzitne), zna li neko agenciju ?

Featured Replies

Па то је прича везана за све земље бившег Совјетског Савеза. Путеви и пруге не пошују границе, јер се није планирало да делови земље могу да функционишу самостално. Пруга којом се из Русије иде у Казахстан, прво изађе из Русије, па после неких педесетак километара улази у Русију, па се опет враћа у Казахстан.

Цариници ипак улазе само једном...

Много гора ситуација је са пругама на југу централне азије, где су и границе сулуде. У принципу, нико у тим "транзитним" подручјима не прави проблем. Знају и сами да то не би имало смисла...

Ви како хоћете... ја бих увек бирао да идем тим путем, и ако би се неким случајем и затекао неки цариник правио бих се невешт. Побогу, па идем у Украјину , а не у Молдавију. Не, нисам знао да пруга пролази 2,1 километар кроз Молдавију. Не, немам пара, ја сам студент... сиротиња...   :yok:

Сетите се да и пруга Београд-Бар пролази кроз Босну и Херцеговину... на исти начин...

Нисам био тамо, али по ономе што прочитах на нету, то је то... 

:mrgreen:

ali moras uzeti u obzir mentalitet moldavskih carinika,mogu samo da zamislim kako isti izgledaju.matori brkati komunisti koji postuju propise ma koliko oni suludi ili besmisleni bili osim u slucaju masnog mita koji iskreno nemam nameru da dajem.

• 1 month later...

Ovo je genijalna tema :маtori brkati moldavski  carinici , nikakve zemlje , tamo neki hoce da se uclanjuje u lukasenkovu partiju.....

Haha samo nastavite.Ja bi ovo pinovao

:D :D :D :D :D

• 2 weeks later...

kao da sam znao  da ce nesto da se iskomplikuje.

zvao sam rumunsku ambasadu tamo su mi rekli da je za rumunsku tranzitnu potrebno:

1.pasos

2.fotografija

3.fotokopija pasosa

4.osiguranje

5.vaucer za ukrajinsku vizu

i najbitnije:

6.rezervacija karte za datu destinaciju (u ovom slucaju ukrajinu)

voz koji ide od srbije do ukrajine preko rumunije ne postoji.sto znaci da ni ta rezervacija ne postoji.doduse pitao sam lika iz ambasade da li moze umesto rezervacije te karte da se uzme rezervacija karti od beograda do bukuresta plus rezervacija karte od bukuresta do nekog mesta u ukrajini.on je rekao da moze.ali ja stvarno ne znam kako da rezervisem tu drugu kartu.bio sam u onom beograd tursu (preduzece gde mozte rezervisati karte drzi ga ztp) oni kazu da ne moze preko njih.takodje sam zvao z. stanicu u bgd-u ni tamo ne moze da se rezervise.

rumunska turisticka viza mi ne odgovara posto sa njom imam samo jedan ulazak i izlazak iz zemlje a meni treba 2.

cak smo bili i u nekoj agenciji koja radi ture po rumuniji ni oni ne mogu da nam pomognu.

ljudi pomagajte sta da radim!!!!!!

Trazi redovnu Rumunsku vizu.

Rezervishi hostel u Temishvaru na 3 dana, uzmi kartu do Temishvara i trazi redovnu rumunsku vizu i kad se vracash uradi to isto u Kijevu... koliko sam upucena rumunska viza je besplatna... ako nije onda ti je to 2x35eura

a sto si odustao od toga da idesh preko Madjarske?

• 2 weeks later...

Evo nekoliko informacija koje su meni poznate jer sam jesenas isao na razmenu u Ukrajinu.

Nama je potrebna viza za Moldaviju, medjutim kako oni nemaju ambasadu u Srbiji, mora da se ode do Budimpeste, Bukuresta ili Sofije. Lonely Planet vodic za Ukrajinu je sugerisao da se pitanje moldavske vize resi na vreme jer se moze desiti da putnik u sred noci bude izbacen iz voza na granici. Neko je rekao da je karta od Kijeva do juga $25 i to mi se cini sasvim realno. Za 12 sati puta prvom klasom u spavacim kolima sa 4 lezaja placao sam 1200 dinara.

Ako se kroz Ukrajinu putuje, a cilj je da se zaobidje Moldavija, jedina sigurna varijanta je preko Kijeva. Medjutim, mozda postoji jos jedna opcija. Voz Beograd - Lavov (L'viv) (24h), voz ili bus Lavov - Ivano-Frankivsk (4h), voz Ivano-Frankisk - Odesa (21h). Medjutim, upozerenje je da se proveri da li taj voz prolazi kroz Moldaviju. Iz Frankivska ima i autobusa do Odese koji mozda ne prolaze tamo.

Postoji i voz Sofija - Moskva koji ide leti do kraja septembra preko Burgasa pa kroz Rumuniju u Ukrajinu. Taj voz bi trebalo da prolazi kroz Ivano - Frankivsk i Kijev tako da se i na taj nacin moze obici Moldavija, mada bi put trajao nenormalno dugo. Moze se proveriti na sajtu sofijske zeleznicke stanice. 

• 1 month later...

Ej ... el ima neko svezih info u vezi Rumunske vize? Da li je stvarno besplatna i da li moze da se dobije u ambasadi u Kijevu?

• 1 month later...

da li neko zna,koliko puta moze da se udje u ukrajinu sa vaucerom koji se kupi u agenciji moma turs??da li je za jedan ili vise ulazaka?pretpostavljam da je za jedan,pa me zanima da li se slican vaucer moze kupiti u belorusiji(ili mozda u ukrajini) kako bi mogao da se vratim nazad istim putem za srbiju.

Mislim da vazi za jedan ali vidi sa Aerosvitom kako oni mogu da ti pomognu jer sem sto prodaju avio karte,prodaju i vaucere! Ukrajinska je firma i ok su ljudi pa ako hoce da ti izadju u susret + za njih ....Imaju kancelariju u  Nikole Spasica 3

Telefon: 011 328 3430....ja sam kod njih zemio vaucer ali je skup 30 e ali sa njim kazu da ne treba da se prijavljujes cak!

Mislim da vaucer vazi za jedanu ulazak, posto su mi ga po izlasku iz Ukrajine oduzeli, a bio je izdat na period od mesec dana. Moguce da postoje i drugi vauceri, ja sam kupio za 1.000 din u agenciji Moma-turs. Ne znam da li je moguce kupiti vaucer i u Ukrajini ili drugde..Ni ja se nisam prijavljivao sa ovim vaucerom, na granici se popunjava neko papir koji se cuva do izlaska sa nekim licnim podacima i razlozima putovanja. Koliko sam cuo vozovi iz Lviva do Odese zaobilaze Moldaviju, rekli su da je uvek bilo problema sa njihovom policijom, pa su odlucili da promene putanju. Inace, ima jeftinih letova ka Odesi i Krimu iz Kijeva i Lviva, WizzAir leti za 10 evra, sto je isto dobra opcija, naravno, ako se karta kupi na vreme.

zvao sam ambasadu i oni su mi potvrdili da vaucer vazi samo za jedan ulazak.objasnio sam sluzbenici da planiram da posetim i belorusiju,ona mi je rekla da mogu u srbiji da kupim 2 vaucera,ali mislim da bi tako bacio pare posto je neko na forumu pomenuo da se taj vaucer u ukrajini (a valda i u belorusiji) moze dobiti i besplatno.

imam samo jos jedno pitanje za ljude koji su isli na slican put,ili u drzave ZND-a uopste,kakve su sanse da recimo na ukrajinskoj ili beloruskoj granici nastane problem zbog starog  jugoslovenskog pasosa (koji jel vredi do 2009).mislim da bi najbolji potez u takvoj situaciji bio da pokazem vize u pasosu koje su izdate u skorije vreme kao dokaz da je jos validan ili datum do kog vazi....samo ne znam koliko su ti ljudi predusretljivi i voljni a saslusaju bilo sta sto im kazes (tipa razmisljaju:nisi na spisku i dovidjons).

Nikakvi problemi sa pasosem.

Znaju oni gde je Jugoslavija.

Mislim da bi vise problema imao sa srpskim pasosem.

;D

Ja sam poslednjih 20tak dana vise puta presao rusko/ukrajinsku granicu sa Jugoslovenskim pasosem i problema nisam imao ali su se uvek smejali mom pasosu ... cak me je jedan pitao "ocete s ovim U EU?"

Koliko se ja secam, nije potrebna.

Ja sam bila mesec i po dana u Ukrajini i pitala sam na univerzitetu na kome sam radila da li je to potrebno i rekli su da nije.

Belorusija, ne verujem.

Ja se nisam registrova i nisam imao problema. Sutra se vracam iz Rusije za Ukrajinu i nadam se da necu imati problema ... nisam se registrovao ni u Rusiji ... reci cu da nisam ni ujednom gradu proveo vise od 3 dana ... i da sam spavao г satoru ... pa sta mi bog da!

Ja novi ovde kod vas ali pratim vec neko vreme...

U vezi registracije u Ukrajini nije potreba vec duze vreme.

Za Belorusiju registracija je OBAVEZNA ako nemas registraciju moze da bude veci problem.

Rok je tri dana za registraciju e sad vikend se ne racuna u  ta tri dana pa moze da se ostane i pet dana bez registracije.

Ako ostajes u hotelu oni ti zavrse registraciju cas posla a ako ostajes kod nekog onda taj mora da te vodi u Ovir i da ti tamo urade registraciju sto moze da potraje i ceo dan ako naidjes na nekog mrzovoljnog sluzbenika. U regularnoj policiji tesko da mozes da se registrujes. U vezi sa time u Rusiji je stupio na snagu novi zakon po kome registracija moze da se uradi u policiji i cak u posti.

Za Belorusiju fora da ostajes u svakom gradu po tri dana pa ti ne treba registacija moze da prodje ali ako recimo ostanes 10-15 dana i nemas registraciju a napustas Belorusiju zapadno preko Poljske ili juzno preko Ukrajine mogu da ti prave problem da objasnis gde ti je registacija. Ako nemas registraciju u Belorusiji to je krivicno delo za koje je predvidjena novcana kazna od 1500$ i zabrana ulaska od 5 godina a ta zabrana ulaska vazi i za Rusiju - obratiti paznju na migracioni list gde na njemu pise Republika Belorusija i Ruska Federacija pa sto vazi za jedne vazi i za druge.

Imati u vidu da Belorusija nije ni Ukrajina pa ni Rusija tamo je malo "tvrdji" rezim.

Sto se tice pasosa nema problema ulazis u Belorusiju  kako hoces jedino sa plavim SRJ pasosem ponekad moras da objasnjavas da si iz Srbije i da ti viza nije potreba jer u Belorusiju mnogi prosto ne znaju da drzavljani Srbije ulaze u Belorusiju bez vize a takodje i obratno. Novi "carsko crveni" pasos Srbije ce (valjda) da olaksa stvari.

Ko planira da iz Ukrajine ide u Belorusiju sa vaucerom najbolja opcija je da uzme dva vaucera kod Mome za 2000 din. i da bude miran jer taj vaucer da se nabavi u Belorusiju necu da kazem nemoguce ali malo teze postoje privatne agencije koje to mogu da urade za neke vece pare a dve drzavne agencije "Belinturist" i "Beloruski Sputnik" njih bas briga da se cimaju za neki vaucer.

U Belorusiju je najbolje da se ide preko Rusije jer izmedju nema nikakve granice i kontrole samo cuvas migracioni list iz Rusije. Ja sam sada bio mesec dana u Belorusiju (po 14. put sad da li je to za hvaljenje ili zaljenje ne znam) i u pasosu nama nikakvog dokaza ba sam bio u Belorusiju po pecatima tamo pise da sam sve vreme bio u Rusiji.

Vazna napomena !

Meseca septembra ne ici u Belorusiju jer se 28. septembra odrzavaju parlamentarni izbori a batka Lukasenko nece tamo strance da mu se mesaju u posao pa je 20. avgusta na snazi mera pojacane kontrole stranaca. Tako mene u dva sata ujutro posetila KGB ekipa od jednog tipa i dve zenske ali sve se zavrsilo bez problema.

mi planiramo da udjemo u belorusiju negde oko polovine oktobra sa starim SRJ pasosima,planiramo da budemo 3 dana u minsku,1 dan u hrodnom i 2 dana u brestu,sve preko CS-a.po zakonu ne bi trebali da se registrujemoali da li ce nam to stvoriti neke probleme na granci,odnosno da li cenam oni verovati da smo u svakom gradu boravili manje od 3 dana??

3 dana u Minsku je gubljenje vremena sem ako hocesh da se odmaras i da ne radish nista. Grad moze da se obidje laganim hodom za nekih 5 sati sa sve pauzom za pivo. Grad sam po sebi nema nista zanimljivo. Ulaznice za tih par muzeja koji postoje tamo, secam se, su papreno skupe. Restorani i butici su bili jako jeftini pa sam tu obavila sav novogodishnji shoping.

https://www.klubputnika.org/index.php/Blogovi/30-sneg-led-vodka/280-minsk

evo procitaj nesto o tome

drzava me sama po sebi mnogo privlaci zato sto uzivam u biserima komunisticke arhitekture.takodje bih zeleo da vidim zgradu (ako ne i stan) u kome je ziveo lee harvey oswald.....u tolikom gradu mora da ima nesto da se vidi izuzev par skupih muzeja.

Nije bas 3 dana u Minsku gubljenje vremena ima mnogo vise tu da se vidi. Papreno skupe ulaznice za muzeje?

Recimo ulaznica za Muzej velikog otadzbinskog rata kosta 2000 rubalja ali to je za domace a za strance posetioce kosta 7000 rubalja. Ako hoces i da slikas eksponate onda sve kosta stanca 17000 rubalja. Slicno je i u drugim muzejima. Za informaciju trenutno je 1 Euro = 3100 rubalja pa uporedjujte cene. Fora je u tome da ako znas ruski jezik kupis ulaznicu za lokalnu cenu ali ako ne znas i one gospodje po muzejima te namirisu da si stranac onda placas skupu ulaznicu.

Maksim Gorki park postoji u svakom vecem gradu u u bivsem SSSR a u Minsku je to "Centralni deciji park Maksim Gorki" mada je po meni park Cheloksincev bolji.

Za kupovinu postoji prosto pravilo: lokalni beloruski proizvodi = jeftino, uvozni "zapadni" proizvodi = skupi.

Zgrada KGB na bulevaru Nezavisnosti nije zabranjena za slikanje ko je spretan moze da udje i unutra. Ali ta zgrada je sada samo mesto za arhive i za slikanje dok je pravo KGB sediste 2 kilometra niz istu ulicu. Rezidencija predsednika je zvanicno zabranjena za slikanje na svakoj strani seta po jedan policajac ali prosto pitas da li moze da se slika. Ja pitao i pustili me da slikam sa tri strane dok jedan nije hteo kaze sef mu gleda sa prozora.

Lee Harvey Oswald ziveo na adresi Komunisticneya 4 i sada se ulica isto zove to je odmah do trga Pobede. Zgradu mozes da vidis, stan tesko valjda neko stanuje u njemu.

Komunisticku arhitekturu imas da gledas koliko hoces jer po zvanicnom zakonu komunizam i SSSR je deo istorije Belorusije i njenog naroda pa se sve u vezi komunizma cuva.

Sa starim SRJ pasosem nemas problema osim mozda da nekom objasnjavas da ti viza nije potreba a kome nije jasno taj ce proveriti tamo gde treba.

Plan 3 dana Minsk, 1 dan Grodno i 2 Brest treba da prodje jer po zakonu treba da se registruje ako se ostaje vise od tri dana u jednom mestu. Ako napustas Belorusiju preko Bresta za Poljsku sve ce da zavisi od tamosnjih carinika mada ne bi trebalo da bude problema.

Savet: krajem septembra u Belorusiji su parlamentarni izbori i ako bude neki problem sa opozicijom moze da bude zategnuta situacija pa ko zna sta ce da bude u oktobru mada sumnjam sva opozicija se razbezala mahom u Poljsku.

Takodje 20. oktobra se u Minsku igra fudbalska utakmica Belorusija-Englesa i beloruski i ruski navijaci spremaju "docek" Englezima dok se milicija u Minsku sprema da mlati i jedne i druge.

I jos jedna stvar - ako imas nekog lokalnog da te voda po Minsku onda je ok ali ako mislis da ides sam bez znanja ruskog jezika neces stici daleko jer strane jezike retko ko zna.

Imaj u vidu da su Belorusi kao narod dosta stidljivi i povuceni pa ako naidjes na malo hladniji prijem nemoj da zameras treba im vremena da se otvore prema strancima, nekom vise a nekom manje. Takodje nemoj da mislis da ako si Srbin da ce neko da pada u nesvest tamo na foru bratskog slovenskog i pravoslavnog naroda. Srbija i Srbi su u Belorusiju manje vise nepoznati pojam, tamo nema nista od robe iz Srbije. Osim "Zepter" za koje kazu da je to iz Svajcarske i "Delta Sporta" Miskovica za koje misle da je to moskovska firma a i tamo niko ne kupuje.

Interesantno je da mnogi znaju za Hrvatsku i Crnu Goru, valjda zato sto imaju more a mi nemamo ;D

Mada nema veze jer izgleda da braca Crnogorci od iduce godine uvode vize za gradjane Belorusije pa ce Srbija da bude jedna od nekoliko zemalja van ZND gde Belorusi mogu bez vize.

Sve u svemu u Minsku a i u Belorusiji ima sta da se vidi samo ako se malo procunja. Sada kad sam bio posmatrao sam pomracenje sunca i ponovo se spremam novembra samo da dobijem novi pasos Srbije ;D

Ej ja samo da vam kazem da, kao sto vecina zna, nama za Belorusiju ne treba viza, a izmedju Belorusije i Rusije nema granice (ja proverio pre neki dan) pa ... ako ste u Ukrajini lako mozete skociti do st. Petersburga recimo! :-)