Jump to content

Kako do Ukrajinske vize (tranzitne), zna li neko agenciju ?

Featured Replies

Naravno da za Belorusiju ne treba viza po sporazumu Milosevic-Lukasenko (hvala obojici ;D) koji je potpisan 1999. a stupio na snagu februara 2000. Tako je Srbija retka zemlja ciji drzavljani ulaze u Belorusiju bez viza.Viza ne treba do 30 dana boravka sve preko toga TREBA viza ali se dobija besplatno dok ostali moraju da placaju muchos dolares/euros. Izmedju Belorusije i Rusije nema granice ni pasoske kontrole jos malo pa ista drzava narocito sada kad ce Rusija postaviti svoje radare i rakete da se malo lase Poljaci.

Ali ista migraciona karta vazi za obe zemlje - proveriti sta pise na vrhu tamo gde je naziv drzave. Znaci ako se dolazi preko Rusije pecat ulaska koji se dobija u Rusiji vazi i za Belorusiju. Recimo ko dolazi avionom do Moskve tamo mu overe migracionu kartu i to mu vazi kao ulaz na teritoriju i Rusije i Belorusije i u Belorusiji se ne dobija novi datum ulaska. Po povratku na teritoriju Rusije i recimo odlaska sa moskovskog aerodroma tamo se udari pecat kao datum izlaska.

E sad ko ulazi u Belorusiju sa teritorije Ukrajine ili Poljske stvar je drugacija tamo se na granici dobija migraciona karta koje sa popunjava kao ulaz u Belorusiju. Na granici sa Ukrajinom beloruski carinici znaju da budu nezgodni i hoce da skinu sa voza u dva sata ujutro kao sto su mene jednom skinuli.

Tacno da na granici, koja ne postoji, necete dobiti migracionu kartu pa onda kuku lele zato treba biti spreman unapred pa ko cesto ide u Rusiju ili Belorusiju neka nabavi neku kolicinu. U avionu JAT-a za Moskvu se dobija pre sletanja pa uzeti dovoljno i za poneti ili ko ima neku vezu u JAT-u neka trazi. Na moskovskim aerodromima na pasoskoj kontroli podrazumevaju da im se odmah pokaze unapred popunjena migraciona karta.

Pa dobices migracionu karticu na Ukrajinsko - Beloruskoj granici. A migraciona kartica za Belorusiju i Rusiju je ista ... na njoj pise Russian federeation/Belorusia!

On 9/5/2008 at 6:50 AM, kika_vts said:

Pa dobices migracionu karticu na Ukrajinsko - Beloruskoj granici. A migraciona kartica za Belorusiju i Rusiju je ista ... na njoj pise Russian federeation/Belorusia!

Meni je nisu dali ali kasnije mi je drugarica u St. Peterburgu rekla da sam trebala da kazem da idem dalje u Rusiju pa bi mi onda dali tu karticku. Ja sam careniku rekla samo da idem do Minska.

On 9/5/2008 at 7:08 AM, Cruela DeVil said:

Meni je nisu dali ali kasnije mi je drugarica u St. Peterburgu rekla da sam trebala da kazem da idem dalje u Rusiju pa bi mi onda dali tu karticku. Ja sam careniku rekla samo da idem do Minska.

Onda je taj carinik zeznuo stvar, njega ne treba da interesuje da li ides dalje u Rusiju ili ne jer kad si rekla da ides do Minska znaci ulazis na teritoriju Belorusije a tu treba migraciona karta. Osim ako carinik nije mislio da si kao u nekom tranzitu, ides do Minska i cim stignes tamo ides negde dalje bez zadrzavanja u Belorusiji. U principu migraciona karta sluzi prilikom registracije kao naznaka datuma ulaska pa carinik verovatno mislio da nije potrebna. U svakom slucaju mogao je da bude problem. Zato je uvek dobro prilikom putovanja u Rusiju i Belorusiju imati unapred pripremljenu i popunjenu migracionu kartu. Narocito vole kad je popunis na ruskom jeziku. ;D

Posto su sada izbori u Belorusiji pojacana je kontrola stranaca (nemoj nekom da pada na pamet da siri demokratiju u Belorusiju :P) zato treba biti pametan i raditi sve po propisu.

Ne treba viza za Rusiju ako imas original pozivnog pisma ili "pravi" turisticki vaucer.

Paradoks je da ako hoces vizu moras da imas pozivno pismo iz Rusije ali vec kad imas pozivno pismo onda picis u Rusiju bez vize do 30 dana. :o

Pitas za ulicne kontrole u Rusiji? To sve zavisi od tebe, ko i sta si. Najvise se zaustavljaju kako ih zovu Rusi "churki" tj. oni koji su sa Kavkaza kao sto su Ceceni, Azeri, itd a trenutno su na vrhu liste Gruzijci. Dalje razni azijati iz bivsih sovjetskih republika razni Tadzici, Uzbeci, Kirgizi i razni ruski drzavljani takodje Azijati tipa Baskirci. U Moskvi se svodi na to da policija trazi one koji nemaju prijavu boravka, registraciju ili najgore dokumenta. Onda kad te startuju daju ti izbor ili polazis u miliciju da se to razjasni nekoliko dana ili daj pare! Pricao sam nekim nasim radnicima koji rade u Moskvi svi kukaju kako ih policija cesto startuje a kad ih pitas zasto mnogi ti kazu da ne nose dokumenta itd.

U principu male su sanse da te tamo startuju u onolikoj masi ljudi ali opet moze da se desi. Ja sam bio u Moskvi pre jedno 15 dana, isao sam na tranzitnu vizu, nisam se registrovao uopste i ostao sam 8 dana bez ikakvih problema.

Mada sam primetio dosta policije po Moskvi verovatno zbog situacije u Juznoj Osetiji. U Moski zivi mali milion Gruzijaca pa nece ljudi da rizikuju neku bombu ili slicno. Recimo u metrou koga vide da je crnopurast u faci ili nosi bradu odmah ga zaustavljaju. Ili ako nosis neku torbu evo ih odmah otvaraju da vide sta ima unutra. Mada ne znaci da i ostali stranci nece da budu zaustavljeni narocito zapadnjaci jer se misli da oni imaju pare. Stranci u Rusiji imaju izraz "police shakedown" pa proveri sta sto znaci he he. Kada sam se vracao avionom za BG na aerodromu je bilo dosta policije i nasumicno su proveravali koga su hteli. Dohvatili jednog naseg momka i bas su ga izdrndali ali ruku na srce nekako se sumnjivo ponasao i privukao paznju policije.

Pa ako iz Belorusije krenes u Rusiju nema nikakve kontrole na granici jer ona i ne postoji samo migracionu kartu koju dobijes u Belorusiju cuvas jer ti ona vazi i za Rusiju i ako izlazis iz Rusije overe ti tu istu migracionu kartu. Za ulicne kontrole u Belorusiju ne brini jer to se tamo ne dogadja, osim ako stvarno ne pravis neki problem.

U vezi ulicne kontrole u Rusiji evo ga jedan popularan vic u Rusiji pa ce sve biti jasno...

Dodje tip u policijsku stanicu da se zaposli kao policajac i pita sefa kolika ce da mu bude plata. A sef mu odgovara kakva plata, mi ti dajemo uniformu i oruzje a ti se na ulici sam pobrini za platu. :P

On 9/7/2008 at 4:38 AM, gosn.shofershajbna said:

da li je sa migracionom kartom iz belorusije dozvoljeno boraviti u rusiji?

ako jeste da li imas cimanja pri izlasku iz zemlje ako ne izlazis preko belorusije vec ukrajine npr?

Da naravno da je dozvoljeno i to bez problema. Na migracionoj karti gore na vrhu gde je ime zemlje sa jedne strane pise "Ruska federacija" a sa druge "Republika Belorusija" znaci jedna ista vazi za obe zemlje.

Ako na primer udjes u Belorusiju prvo tu ti overe kartu i posle kad prelazis "granicu" sa Rusijom nike te ne gleda picis dalje.

Ako si iz Belorusije usao u Rusiju, a izlazis iz Rusije u Ukrajinu opet nema problema. Samo ima jedna stvar. Prilikom napustanja Rusije ka Ukrajini, na ruskoj strani ce da ti traze migracionu kartu da ti lupe pecat i VRLO je verovatno da ce da je pogledaju malo bolje sa zadnje strane da vide da li imas registraciju. Zato je bolje da imas registraciju da ne bi bilo problema. Takodje da bi usao u Rusiju treba ti neka "viza" vec vise puta pominjano pozivno pismo, vaucer ili sta. Posto kad ulazis u Rusiju iz Belorusije nema nikakve kontrole u vezi vize ili sta vec onda ce na izlasku da te pitaju kako si usao u Rusiju pa misli i o tome. Moj slucaj od prosle godine...

Usao u Ukrajinu na turisticki vaucer zatim otisao u Belorusiju bez vize odatle u Rusiju. Za Rusiju samo imao samo tranzitnu vizu dobijenu u ambasadi (sa dva ulaza) ostao u Moskvi 8 dana (bez registracije). Zatim od Moskve do Voronjeza, pa na Belgorod prema ukrajinskoj granici i Harkovu. Tu je granicni prelaz po imenu Kozacha Lopan. Tu nastade problem. Dohvati me mladi i tek zaposleni carinik koji sve radi po propisu (najgora vrsta) i gleda mi migracionu kartu koja ima zadnji datum overe od pre 10 dana u Belorusiju onda mi nadje vizu i zna da je tranzit 3 dana pa me pita kad sam usao u Rusiju. Odgovorim mu prekjuce a on pita pa sto ti je registracija u Belorusiji od pre 10 dana, itd. Nego na srecu u kupeu do mene nadjose neku Ukrajinku koja je nosila (bukvalno) pun dzak para raznih valuta pa svi jurnuse tamo a meni mladi carinik lupi pecat i batali me.

Znaci u principu moze da se prodje ali opet treba biti spreman.

mislim,mogao bih se vracati i preko belorusije,ali ako te zastave ruski panduri na ulici dovoljno je da im pokazes migracionu kartu ili traze i pasos da vide vizu??

izvini ako mnogo pitam ove informacije je poprilicno tesko saznati.

Pa ako te zaustave "sutrodnici milicije" onda ce da ti taze sve sto im padne na um i ono sto treba da vide i ono sto ne treba. Moraces da im pokazes migracionu kartu, koja mora da bude pecatirana naravno a na drugoj strani da ima registraciju, pa onda pasos da uporede podatke u pasosu i migracionoj karti, tj da li je sve to tvoje, itd. ima i dokumenat koji se zove kad se prevede sa ruskog "Uverenje o upisu inostranog drzavljanina u mesto prebivalista" ili kako ga stranci u Rusiji zovu na engleskom "arrival notification", to je potrebno ako recimo ostajes kod nekog privatnog lica i ponekad mogu panduri da te cimaju za to iako naprimer odsedas u hotelu/hostelu i taj dokumenat nije potreban. Mada ne beri brigu male su sanse da te zaustave panduri osim ako ne pravis neki problem e onda imas problem. Stvar sa tim policijskim kontolama je da ti samo uzmu pare bas briga pandura da li imas ovo ili on on ce samo da ti kaze ako nemas dokumenat dodji u nasu kafanu da nam platis pivo tamo kosta 1000 rubalja. :x

Ako vec ides recimo u Moskvu onda ti je najbolje da nadjes neko zensko drustvo, devojke recimo nikad ne zaustavljaju, parove takodje vrlo retko, e sad grupa muskaraca vec moze da upadne u oko.

Najvece sanse da te startuju panduri imas recimo na zeleznickim stanicama jer je tamo obicno puno ljudi. Mada i tu imas pravilo najvise pandura se muva na zeleznickim stanicama Kijevski vokzal (jer tu uvek ima Moldavaca i Ukrajinaca koji rade u Moskvi (i)legalno, takodje i Kazanski vokzal jer odatle krecu vozovi ka istoku Rusije gde zivi mislimansko i azijatsko stanovnistvo koji opet rade u Moskvi (i)legalno. Najmanje policije imas na Beloruskom vokzalu posto Belorusi mogu da traze posao u Moskvi lakse nego ostali i policija im ne pravi probleme.

• 3 weeks later...

@geoplans i ostali..

i sta mislis, jel ok uci u rusiju preko belorusije, i da se registrujem? a ako mi traze vizu, da pokazem belorusko-rusku imigracionu kartu, ili ne?

ili da se ne registrujem, da kazem da sam u svakom gradu bio manje od 4 dana?

ili ipak da se registrujem, a da ponesem fiktivni vaucher, jer to je kao "viza"?

Ruski policajci dobijaju velike bonuse od turista i drzavljana ako naprave neki problem manje prirode...sa 10,20 $ uvek mozes da resis problem....Meni su cak govorili da nanjuse turiste na kilometar i odmah ih legitimiraju i ako nema dozvole boravka....davaj dengi ali ja takvog iskustva imao nisam! Moj savet ti je da uzivas i da se opustis  :blob: Da budem iskren ja sam ih malo izbegavao na ulici kad ih vidim  ::crazy:

Nema problema ako u Rusiju ulazis preko Belorusije jer tu granice prakticno nema a time i ni kontole.

Sto znaci da pasos niko nece da ti gleda. Pecat koji ti lupe u pasos/migacionu kartu vazi za obe drzave.

Da se registrujes jel si mislio na Belorusiju ili Rusiju?

Zakonski rok (i u Rusiji i Belorusiji) za registraciju je 3 dana ali fora je u tome sto se u te dane racunaju samo radni dane. Vikend se ne racuna. Znaci dodjes lepo u petak, subota i nedelja se ne racunaju, i ladno ostanes do utorka bez registracije. Znaci 5 dana. Savet je ipak da se registrujes narocito ako planiras duzi boravak. U Belorusiji moze da te registruje hotel ako boravis u njemu ali samo do datuma dokle si platio sobu. E ako hoces da te registruje privatno lice tipa prijatelj ili poznanik onda nema druge mora da se ide u OVIR. To je malo duzi proces zavisi kako kad. Nekad sve zavrsis za pola sata a nekad se drndas tamo pola dana. Slicno je i u Rusiju samo je sada malo lakse. Stupio novi zakon po kome moze da se uradi registracija u miliciji a takodje i u posti, tamo gde se predaju preporucene posiljke! :)

E sad ovo vazi za Moskvu tamo negde dalje od Moskve ko zna kakva je praksa.

Ako te zaustave ne sekiraj se ima da ti traze sve i svasta i vizu i migracionu kartu i DNK uzorak ako treba. Prvo ti traze vizu da vide da li je ok, pa onda ti gledaju pecat u pasosu pa onda migracionu kartu da vide da li si registrovan itd.

Ne znam tacno sa vaucerom tesko da mozes da se registrujes samostalno, jer ti on kao sluzi za hotel pa ce hotel da uradi registraciju. Prilikom registracije ti traze odredjeni broj, taj proj imas na vizi kao broj vize a takodje na priglaseniju (pozivnom pismu) kao serijski broj pisma. Vaucer ne znam da li uopste ima neki broj.

U principu mozes da se i ne registrujes, ja se recimo u 80% slucajeva u Rusiji ne registujem. Male su sanse da te zaustave osim a,ko ne pravis neki problem ili si isuvise upadljiv.

Kod mene bas suprotno ja kad ih vidim idem pravo na njih da vidim sta ce da bude, mora da sam  ::crazy:

Cekam voz na stanici njih cetvorica samo spartaju okolo i proveravaju dokumenta, i onda stanu na jednom mestu.

Onda ja pravo kod njih i namerno pricam srpski da vidim reakciju i nista.

Dalje na aerodrom dodjem u 6 ujutro a let tek za 12 sati ! Lepo se izvalim koliko sam dug na one stolice gde ljudi cekaju i spavam kao klada. Kad ono neki Italijani me drmaju i zale se kako sam zauzeo 5 stolica a oni nemaju gde da sednu i prete mi policijom. Niko nije dosao da vidi sta to radim he he.

Mada istog dana ljudi su cekali avion za BG i tu je bio jedan nas momak startovala ga 3 milicionera i ubedjivala se sa njime mada nisam video da su mu trazili pare. Mada se istina nesto cudno ponasao nekako sve sumnjiv. Unezveren gleda okolo itd.

Istina je da ruski policajci prepoznaju strance na kilometar ali tako je valjda svuda. Samo negde te policija kao stranca startuje a negde ne. U Rusiji postoji ubedjenje da tipican turista sa sobom ima neki ranac ili torbu i to je znak raspoznavanja - u vecini slucajeva i jeste.

Istina je da devojke nikada ne zaustavljaju u Rusiji takodje i parove musko i zensko (retko) tako da ovo moze da pomogne.

U Belorusiji nikada nece da te zaustave na ulici da ti traze dokumenta, osim ako nije debelo opravdano.

U Ukrajini si bili gori nego u Rusiju ali ih sada zeznuli jer su ukinuli vize i registraciju. Mada ukrajinskim pandurima nikada nije problem da zaustave nekoga, uvek izmisle nesto da te zaustave. Mene jednom zaustavili da provere da nisam mozda prekoracio dozvoljeni boravak od 90 dana ali se zeznuli. ;)

Cekaj a kako ides u Rusiju?

Vize nece biti, pozivno pismo nemas. Znaci verovatno ides na vaucer?

E sad ako je vaucer "pravi"odnosno odsedas u hotelu koji je naveden u vauceru, nema problema.

Registrovace te hotel u kome odsedas i to za vreme koje provedes u hotelu. To je cas posla samo ti daju da popunis

formular i lupe ti pecat u migracionu kartu.

Ako ti je vaucer "lazni" odnosno ne odsedas u hotelu onda ti nema druge nego da nadjes nekog u Rusiji koji ce da te registruje kao svog gosta koji odseda u njegovom domu. Taj neko mora da bude (verovatno) drzavljanin Rusiju a u Moskvi (definitivno) mora i sam da ima moskovsku registraciju. Odnosno ako je iz nekog drugog grada mora da bude regostrovan na moskovskoj adresi. Tvoj domacin te onda vodi u OVIR gde se vrsi registracija ali je to sada olaksano pa mozes da se registrujes i u stanici milicije i posti (kao sto sam vec objasnio). Sve ce da zavisi od tvog domacina koliko brzo i bezbolno ces da zavrsis tu registraciju. I znaj da se registracija van hotela placa. Sad sam zaboravio koliko bese, odavno se nisam registrovao u Rusiji. ;)

pa to ti kazem.. ulazem iz belorusije u rusiju, a za belorusiju mi netreba viza..

ae reci cu ti ceo plan za taj deo puta, pa ce ti biti mozda lakse da me u potpunosti shvatis..

ulazim u belorusiju (netreba mi viza).. pa onda iz belorusije u rusiju (nema granice).. picim za st.petersburg, picim za moskvu (znaci, kao sto smo rekli - nema granice izmedju belorusije i rusije, nemam ni garantno pismo, ni vaucher, planiram da ostanem u hostelima, eventualno HC/CS).. picim za irkutsk..

e sad, ako se ne registrujem, a vratim se preko belorusije, ne bi bio problem.. ali posto cu izaci na granici sa mongolijom (kao sto si ti izasao na granici sa ukrajinom, pa imao, odnosno nemao problem), pitace me na izlazu za registraciju? jel tako?

ako se ne registrujem, pitace me zasto nemam registraciju?

ako zelim da se registrujem, kako da se registrujem kada kazes da ne mogu jer nemam ni pravi vaucher, ni garantno pismo?

Nije problem sto ce te pitati za registraciju vec je problem sto ce te pitati za Rusku vizu! A rusi su zajebani po tom pitanju ... ne bih preporucio ovu avanturu!

Kika je u pravu ovde, Buddha.

Plan ti je mnogo smeo nije za preporuku. Znaci ti hoces u Rusiju bez vize, bez garantnog pisma, bez vaucera. Znaci ilegalno. To mozda moze da prodje ali ponesi za svaki slucaj 1500 evrica da platis kaznu ako te uhvate i jos malo da se druzis sa nigerijskim narko dilerima u zatvoru.

Planiras da ostanes u hostelima pa to je u Rusiji isto kao i hotel. I hostel ima obavezu da registruje svoje goste a za to ti opet treba neka osnova boravka u Rusiji. I kazes izlazis na mongolsku granicu, tamo ce da ti gledaju pasos kao i na svakoj drugoj granici. Sto rece Kika oni ce tamo da te pitaju na osnovu cega boravis u Rusiji.

Ja kad idem u Belorusiju uvek idem preko Rusije sa ruskom tranzitnom vizom i to sa dva ulaza. Posto obicno idem avionom obavezno mi pogledaju pasos i vizu da li je sve ok. Svi stranci koji idu u Rusiju sa zapada preko Belorusije obavezno imaju i belorusku i rusku vizu. Nikom ne pada na um da uzmu recimo samo belorusku vizu pa posto nema "granice" da odu malo i u Rusiju. Jos sada je vlada Rusije donela neku uredbu kojom se poostrava dobijanje ruske vize jos smo mi u Srbiji i srecnici.

Znaci u Rusiju treba da se ima neki dokument tipa viza, pozivno pismo ili sta vec da bi boravak tamo bio legalan.

Jedan nas coek, Nenad, je bio u rusiji pre 10tak dana. Uso je iz Belorusije! Kad je hteo da izadje iz Rusije u Estoniju  nije mogao, iako je imao rusku vizu. Nije mogao da izadje jer nije imao ruski pecat. Dakle morao je da se vrati u Belorusiju pa odatle u Litvaniju ...!

On 9/26/2008 at 8:26 AM, kika_vts said:

Jedan nas coek, Nenad, je bio u rusiji pre 10tak dana. Uso je iz Belorusije! Kad je hteo da izadje iz Rusije u Estoniju  nije mogao, iako je imao rusku vizu. Nije mogao da izadje jer nije imao ruski pecat. Dakle morao je da se vrati u Belorusiju pa odatle u Litvaniju ...!

Cudno je ovo problema ne bi trebalo da bude? Da li to znaci da ce i Belorusiji da te drmaju ako nemas beloruski pecat?

Ja sam avgusta iz Belorusije usao u Litvaniju bez problema. Imao sam ruski pecat (usao sam u Belorusiju iz Rusije) a beloruski pecat nisam ni imao. Carinik mi je pogledao pasos i nije mi udario pecat, nije mi ni "zatvorio" migracionu kartu. Ostao u Litvaniji 5 dana ("dobio" sam sengensku tranzitnu vizu u litvanskoj ambasadi u Minsku) vratio se preko beloruske granice (opet bez lupanja pecata). Posle nekog vremena nazad kuci  preko Moskve - tu su mi lupili pecat. Takodje prosle godine sledeca putanja. Iz Ukrajine u Belorusiju, tu su mi lupili pecat i dali migracionu kartu, dalje u Rusiju, odatle izlaz u Ukrajinu. Na ruskoj granici lupili mi pecat u pasos i migracionu kartu bez obzira sto nisam imao pecat ulaska u Rusiju.

Ovo sto se desilo Nenadu je nesto novo. Treba to verovatno pripisati novoj uredbi ruske vlade o izdavanju viza i boravku stranaca koja je doneta nedavno i izgleda zaostrava neke stvari.

Recimo od sada ruska viza moze da se dobije samo u ruskoj ambasadi u drzavi ciji pasos se poseduje - do sada je moglo u bilo kojoj ruskoj ambasadi.

Dalje sada je minimalan period cekanja na rusku vizu 14 dana (radnih) jer izgleda zahtev ide na odobrenje u Mosku.

Do sada je bilo po principu sto vise platis brze dobijes vizu tako da je moglo za 2-3 dana. Pricam za "zapad" za nas druga pravila. ;)

• 1 month later...

hm, mozda sma vec pitao, izvinite sto smaram, ali posto znam da ste prolazili sa (nebitno kojim, fiktivnim ili pravim) vaucherom na moskovskom aerodromu, da li je neko ulazio po istoj proceduri na nekoj kopnenoj granici (ukrajina, mongolija, totalno je nebitno) ? Bilo ko ?