Jump to content

Featured Replies

Posted

Ближи се почетак путовања па отворих ову тему. Намерно сам отворио нову тему да бих је јасно одвојио од општих тема о државама у којима се налазе ови градови. Дакле, план је да посетим градове из наслова.  Идемо редом:

1. Батуми. Занима ме да ли неко зна за неки приватни смештај по могућству по повољној цени. Наишао сам на нету и на хостеле али би њих овде избегао, тј. рачунам на њих као на другу опцију. Дакле, треба нам нека соба или апартман какви могу да се изнајме у Црној Гори на пример. Било би добро уколико имате адресу или контакт телефон и уколико се сећате како се крећу цене истих.

2. Тбилиси. Такође ме занима смештај. И овде сам нашао хостеле на нету али их остављам као другу опцију. Дакле и овде ме занима приватни смештај, тј. соба код разних бакица какве су описане у блогу Капија Европе. Ту постоји једна адреса и њу сам записао. Јел знате још неку адресу? Да ли уопштено постоји неки део града где се више људи бави истим послом па да је самим тим већа могућност за проналажење таквог смештаја.

3. На погледу из сателита видим да пут за Јереван пролази поред језера Севан. Такође ме занима смештај и који његов део би било вредно посетити ради купања.

4. Јереван. Хостели пронађени али такође друга опција. Било би пожељно као у Тбилисији.

5. Степанакерт. Може ли се овде наћи икакав јефтин смештај? Колико је потребно аутобусу из Јеревана да стигне? Уколико не постоји јефтин смештај вратили бисмо се истог дана за Јереван.

1. U Batumiju samo našli smeštaj za 15 lara i to tako što samo ušli u internet kafe da se raspitamo za smeštaj u okolini i teta je istarala sina iz sobe i izdala nam je. Da je vrhunski komfor - nije, ali bilo je čisto i prijatno (poljski WC). Ako te zanima baš tačna lokacija, mogu prekopati fotke i poslati ih.

2. Odeš u ulicu Marjanishvili i tu bar na tri kuće piše Guest House. Super je lokacija, mi ostali dve noći kod Sofiko. Gomila ljudi u istoj sobi, posteljinu ne menja nikad, kreveti neudobni, ali je jeftino i lako izdržljivo (posebno nakon klime u Batumiju).

3. Sevan je kul za razgledanje, ali `nako za kupanje. Prošle godine su počeli sa povišavanjem nivoa vode (nešto vezano za očuvanje biodiverziteta), pa su plaže realno bezze, a i voda je pohladna (i to sredinom jula)!

4. Jerevan je skup što se smeštaja tiče, pošto su skontali da im se može. Mi par noći bili kod Anahit (ima adresa u LP vodiču, bilo 6000 za noć po osobi. Fina je, govori engleski i ekipa kod nje je mahom ok), a ostalo kod hard core CS lika.

Ako te zanimaju detalji, pošalji mi porukicu da ne davim ljude ovde.

5. Ne odosmo.

Etoooo. Nadam se da će pomoći.

5.U Stepanakertu čim stigneš na autobusku (maršrutka) stanicu pitaj za Ella/Hamlet. Super je mestašce, s tim što se nadaj da neće dolaziti neka veća grupa turista, a bilo ih je, pa su nas iz trokrevetnih prebacili u dorm, što baš i nije bilo woohoo, ali sasvim okej :)

4. Ja sam U Jerevanu bio kod Suzan (nema je ni u kakvom LP-ju, a živi blizu Trga Saharova, na korak od Hanrapetucjan Hraparaka) već su nam je preporučili u hostelu Envoy, žena ne priča engleski, već samo ruski, ali je fenomenalna.. Imam njen broj telefona, i kućni i mobilni, tako da ako ti treba poslaću ti na pvt (cena je 20usd, što je minimum u Jerevanu bilo u tom momentu).

U Gruziji sam smeštaj uvek nalazio tako što bih pitao taksiste, ili besposličare na autobuskoj, da li znaju ko izdaje sobe. I uvek bi me uputili negde i našao bih nešto ekstra jeftino a sasvim pristojno za putničke standarde. Dakle, moj ti je savet da se raspitaš na licu mesta. U gradovima u kojima ima kakvog-takvog turizma (Batumi, Gori, Kazbegi) ima i ljudi koji izdaju sobe gruzijskim turistima. Samo ti treba malo znanja ruskog, da bi mogao da obaviš to ispitivanje, jer sa engleskim ovo verovatno ne bi uspelo.

I ja za 10ak dana krecem u skoro identicnu avanturu pa me zanima da li neko ima LP za Juzni Kavkaz. Pozajmio bih ga samo na par sati da iskopiram i odmah bih ga vratio.

@miloica Ako nadjes neki ok a povoljan smestaj u Batumiju aj obavesti nas ovde.

Zna li neko ima li marsitki iz Tbilisija koje idu za Sevan ili Dilidzan? Da li je lako naci prvoz iz Vandzora ka pomenutim gradovima?

• 5 weeks later...

A, lepo, lepo. Baš mi je drago. :)

Čisto sumnjam da će ti zatrebati nešto, ali u slučaju da ti nešto zatreba - javi mi se, imam neke veze u tim krajevima, tako da, pošalji privatnu poruku ovde, to ću primetiti, nisam siguran da ću stalno pratiti forum.

Možda si već opisao kojim ćeš putem ići, ne čita mi se opet iz početka, pa ako ti nije problem da mi kažeš da li idete na Hopu ili Posof?

Da, proverena informacija - ne treba nam viza za Gruziju, premda ja, dok se ne uverim na licu mesta, ne verujem baš 100%. :)

• Author

Идемо на Хопу. Сасвим је сигурно да ћемо одсести у Батумију, Тбилисију и Јеревану, а вероватно ћемо док смо смештени тамо пролутати околином. Ма видећемо већ кад стигнемо. :) За језеро севан и Степанакерт још није сигурно. У сваком случају хвала на понуђеној помоћи. ;)

"Zna li neko ima li marsitki iz Tbilisija koje idu za Sevan ili Dilidzan? Da li je lako naci prvoz iz Vandzora ka pomenutim gradovima?"

Iz Vanadzora se moze bez problema, iz Tbilisija direktno tesko..

"5. Степанакерт. Може ли се овде наћи икакав јефтин смештај? Колико је потребно аутобусу из Јеревана да стигне? Уколико не постоји јефтин смештај вратили бисмо се истог дана за Јереван."

Nisam bio u Karabahu pa ne znam za smestaj, samo bi da napomenem da bi verovatno bilo steta cimati se oko 8 sati do tamo pa se istog dana vracati, nadam se da cete naci smestaj.

Za Batumi se slazem, pitaj bilo koga na ulici, prakticno svi imaju nekakvu varijantu..

U Tbilisiju takodje nije tesko, izadjes na jednoj od 4 metro-stanice u centru (Marjanisvili, Rustaveli, Tavisuplebis i Avlabari) Avlabari-jermenska cetvrt je manje "izvaljena" od prethodne 3 ali ima finih mesta, to je onaj deo uzbrdo prema onoj katedrali sa zlatnim krovom.

Vize su nam nedavno ukinuli ali moguce da cete morati da ubedjujete pandura da zove i proveri..

srecno!

• 3 weeks later...
  • Author

Mi smo sad u Istanbulu. Voz za Kars polazi sutra ujutru u 9. Ako nekoga zanima da kazem da do 30. NEMA slobodnih mesta ni za sedenje, ni za spavanje ni u kusetu. Nas dvojica uzeli dva poslednja mesta u spavacim kolima, a cena doplate je 35 TR po osobi, a trenutni kurs je oko 2.50 TR za jedan evro.

• 2 weeks later...
  • Author

Вратисмо се пре два дана са пута. Због недостатка времена боравили смо само у Грузији и то у Батумију. Ево сад да напишем неколико корисних информација:

Са Балкан флексипас картом возили смо се од Београда до Карса и назад само са три потрошена дана, пут од Истанбула до Карса траје приближно 40 сати. Ми узели спаваћа кола а доплата за њих износи 35 ТЛ по особи. За те паре у свом одељку добијате чисте пешкире, сапун, папуче за једнократну употребу, а у одељку се налазе и огледало, вешалице, ормарић, фрижидер, текућа вода, огледало, клима уређај, а свако ко је путовао до Карса добио је у Истанбулу и чашу воде, мали тетрапак сока и две врсте слаткиша. Воз из Истанбула полази једном дневно и то у 9 сати пре подне, а из Карса у 23.55. У Карсу можете врло јефтино преноћити у хотелу у коме смо и ми по цени од 20 ТЛ по особи. Хотел се зове Бизим и налази се у главној улици у Карсу после бензинске пумпе. Даље је потребно да ухватите минибус до Хопе. Дневно из Карса има само један полазак и то у 9 сати ујутру. Минибус хватате испред агенције где купите карту или на главној аутобуској станици у Карсу која је неколико километара изван центра града. Цена је 35 ТЛ по особи. Из Хопе за Карс такође један полазак дневно и то у 11 сати а превоз хватате на малој станици одмах по улазу у град из правца Грујије са леве стране.

Од Хопе до Границе са грузијом иду таксији а цена је како се договорите са таксистом, а ми смо платили 20 ТЛ. До границе има 18 км. Од границе до Батумија возе маршутке по цено од 1 ларија по особи. У Батумију били смештени у гостињској кући у улици Меликишвили по цени од 40 ларија за целу собу. Собе су тек реновиране и ми смо били први који су је користили после реновирања. За 1 евро добија се 2,36 ларија.

Сад неке цене којих се сећам:

Донер у Истанбулу смо нашли чак и за 1 лиру а цене се крећу и до 4 кад једете с ногу. Сладолед на штапићу у Истанбули сличан нашем каприју је 60 куруша, магнете за фрижидер смо добили по цени од 1,5 ТЛ, трајект од европске стране до станице Хајдарпаша и обратно је 2 ТЛ. У Карсу су цене хране сличне, добру мајицу у бутику изграђеном по европском стилу можете купити од 7 до 15 ТЛ. Узлаз на тврђаву у Карсу је 2 ТЛ и за те паре добијате и чај. У Батумију цена хапачурија је 1,4 ларија у пекари и величине је парчета бурека код нас, док у ресторанима разне његове варијанте могу да коштају и 12 ларија али се од њега могу најести бар две особе. Сладолед на штапићу у Батумију величине фрикомовог кинга је 1 лари. Цене пива не могу да се сетим  :(, цена неког гарираног сока, тј. тешке хемије са укусима разног воћа и веровали или не са укусом карамеле који се прави у њиховој пивари а кога сви пију износи 1,2 ларија. Кад се сетим још нечега написаћу.