Jump to content

Featured Replies

Meni je sve ovo u redu. Neka me odbiju, to je savršeno ok. Znam na čemu sam.

Ali da mi niko ne odgovori na zahtev, e to mi smeta.

Smeta mi taj nedostatak elementarne pristojnosti. Barem su Amerikanci, od kojih vučem taj maler sa CS-om, bili toliko pristojni da mi odgovore.

Ko zna, mozda su poplavljeni masom zahteva. Odgovoris, jednom, drugom, trecem i dosta ti je. A jesi li proverio da li su se ulogovali skoro? Mozda nisu videli.

Морам да пријавим да сам доживео прво флертовање откако се бавим ЦСом... остао сам чврст и нисам узвратио, ја сам ипак сурови професионалац.

Мада, ако се деси поново, па у питању уместо госта буде гошћа, не могу да гарантујем да нећу поклекнути...  

Videli su sigurno, redovno idu na CS. Neki od njih se pored CS-a bave i turističkim aktivnostima.. Ma nije mi ni važno.. Ionako u budućnosti ne planiram da se oslanjam na to više.

Videli su sigurno, redovno idu na CS. Neki od njih se pored CS-a bave i turističkim aktivnostima.. Ma nije mi ni važno.. Ionako u budućnosti ne planiram da se oslanjam na to više.

Tacno, probas pa ako upali odlicno, ako ne gledas da nadjes jeftini smestaj. Definitivno nije nesto u sta se mozes pouzdati 100%. Secam se, kada sam prvi put bio ugoscen, jos u ona vremena kada je CS funkcionisao bolje sa manje ljudi, ipak sam imao rezervisan hostel unapred za svaki slucaj ako se domacin predomisli. Mogao sam tako jer sam bio otkazao karticu pre polaska, ali ako ne otkazes hostel ti naplati celu rezervaciju, tako da ne mozes uvek to da radis.

Ja sam ovo leto imala prvi put iskustvo s CS-om. Na putu za Gruziju, drugar i ja smo ostali zaglavljeni u Ankari. Zbog izbora, svi vozovi su bili prebukirani naredna 4 dana (auto stop nikad u zivotu nismo probali pa nam je to nekako bila poslednja solucija). Prvo smo nasli internet cafe, postavila sam open request, i dok smo cekali da vidimo da li ce uopste neko da nam se javi trazili smo hostele, za svaki slucaj. Medjutim, posle 10min javljam nam se lik da je voljan da nas ugosti i da nam pomogne da nadjemo prevoz da nastavimo put. Od planirane jedne veceri, na kraju smo ostali 3 dana kod njega :)
Za prvo surfivanje, i vise nego pozitivno iskustvo

Sledece, za Jerevan sam poslala gomilu zahteva + open request, svi su me odbili. A  neki koji su me odbili ali su rekli da bi voleli da se upoznamo, ili ovi koji su se javili na open request, samo za upoznavanje, na kraju su svi ispalili. Sve se dogovorimo, smao treba da odredimo vreme nalazenja, i na kraju se ne javi. To me izludjuje. Kad se neko ne udostoji ni da odgovori

Bolje je da ti niko ne odgovori nego da te ispale u poslednjem momentu. To je najgore. Em je stresno, em izgubis vise truda/vremena/novca da nadjes alternativnu varijantu. 

E i to nam se desilo, u Istanbulu. Dogovorili se s jednim tipom da kod njega budemo dve veceri, i kod jednog bracnog para jedno vece. Javili mu se kad smo krenuli iz Ankare, rekli da ga zovemo s govornice cim stignemo i to je to. Stizemo mi u 23h busem, zovemo ga, jos se izvinjavamo sto zovemo kasno (bus je navodno trebalo da stigne u 21h) i lik nas otkaci. Petak vece, on spava (a nisam mogla 20min da ga dobijem jer mu je telefon konstantno bio zauzet), zali se sto smo ga probudili, kaze da smo stigli jako kasno i da je trebalo da mu javimo bla bla i ne moze da nas ugosti. Kaze zovite sutra a za veceras se snadjite. pola 12, mi na pretposlednjoj stanici metroa na azijskoj strani (poslednji krece u ponoc) i sta cemo, uskocimo u metro, ako nista bar da se dovucemo i budemo blizi evropskoj strani. I da skratim, posle lutanja, i tumaranja pored groblja i kojekakvim budzacima po Istanbulu,  taksista koji nece da nas prebace na evropsku stranu jer im je daleko i nece da voze, nadjemo mi jedva jedan hostel u 2 ujutru koji hoce da nas primi. A sledeci dan zovemo ovaj par i pitamo jel mozemo ipak da dodjemo dan ranije, kazu moze.Jako su fini i ljubazni, aaa druga stvar, verovatno su i neki svingeri :D

Upoznali smo jedan par, nasih godina, i kad smo im ispricali, trazili su da vide njihove slike, pitaju jel vole da upoznaju druge parove i da se druze, kakvi su ovako itd.
Navalili da me ispituju koliko smo nas dvoje zajedno, jel volimo da se druzimo s drugim parovima, iako sam naglasila da Marko, s kojim sam putovala nije moj decko, ni muz, vec drugar. Razocarali su se nakon saznanja :D tako da smo pored planirana dva dana, na kraju ostali jedno vece kod njih.

Sve u svemu jako je zanimljivo bilo. Ja licno ne volim da cimam ljude samo zbog besplatnog smestaja, vec zelim da ih upoznam, pricamo o svemu i svacemu, izadjemo negde zajedno, naravno ako domacin to zeli i ima vremena. 

Ja bih jako volela da mogu nekoga da ugostim u bg-u, ali nemam ga gde, posto zivim s roditeljima i babom. Ali uglavnom imam vremena da odemo na pice, i dosta ljudi sam tako upoznala. Samo ne znam kako vise da se izborim sa silnim Turcima koji mi salju poruke. SVaki dan mi stize gomila :D

Edited by Jelence12

• 3 weeks later...

Hehe,pa dobro jutro :);)

(nekima je pol gosta najbitna stvar)

Ako vidiš da su ti u goste došli neki idioti, mani se druženja i razumevanja i nemoj im toliko izlaziti u susret. Treba im ostaviti i odgovarajuću referencu, mada se ljudi obično boje toga, da ne bi dobili osvetničku negativnu.

Podsetilo me na jedan slucaj od prosle godine.

Neki Francuz me pita da ostane 2 dana u ZR-u.Ja mu kazem OK (kao sto i svima drugima kazem).Ispostavilo se da dolazi 6. maja (na DJurdjevdan).I to mi je javio nedelju dana pre toga (predhodno je rekao samo da dolazi u maju,ne precizirajuci kad - "dates are flexible").Ja mu kazem da je tog dana slava i da nismo tu (u ZR-u),ALI da moze da ostane kod mene sledeceg dana (7. maja).Dakle,ne mogu da ga ugostim 2 dana (posto dolazi taj dan kad nikog nema kuci),vec samo jedan.

I na to se on uvredi,i da mi neutralnu referencu! ???

Kao,rekao sam (po njemu OBECAO) da cu ga primiti 2 dana i sad mu kazem da ne mogu.E budale ::crazy:

Pitam ove sa sajta da mi obrisu to,oni kao - ne moze,to je njegovo iskustvo sa tobom.E reko svasta.

Gledam,sta ce mi neutralna od budale,reko ajde da popricam jos jednom sa njim,da ga urazumim...i tu se dogovorimo da kad sledeci put dodje u Srbiju (koju on navodno obozava) da mi se javi i da dodje do mene.I bio je on posle toga (inace,onaj prvi put,kad me je pitao tj. u maju,nije ni bio u Srbiji) i dosao u ZR,nasli se,prozderali po pivo (na moj racun naravno),castio ga pljeskavicom,ispratio ga nazad na bus za BG...i na kraju je promenio tu referencu iz neutralne u pozitivnu.Budaletina.

Tako da mi je to bio nauk - posle toga ni na jedan zahtev ne odgovaram sa "YES",vec uvek sa "MAYBE".Jer,ispada da ti nekom garantujes smestaj,a ako ne - moze da ti da neutralnu.I ti ne mozes nista sa tim ???

Svakakvih cudaka ima tamo po CS,oprez.

Ne mogu da editujem predhodni post,tek sad vidim,uglavnom - moj pocetni komentar se odnosnio na ovaj post:

Onda obratim pažnju bolje - likovi uglavnom imaju reference devojaka, devojke uglavnom od likova.

koji sam zaboravio da quote-ujem ;)

Мене живо занима шта странци ког ђавола занимљиво налазе у Зрењанину? Па ви нисте у стању ни сплав да поставите :D

Al cemo biti u stanju da ga dignemo u vazduh bude li se desilo da se sam postavi (bez odobrenja plebiscita) ;)

Ma bre,hoce da dodje na Dane piva.Bar to imamo  :pivoooo:

Шта значи оно vouched, и кад хостујеш ликове који имају тај ваучер, а они не ваучују за тебе, јел то зато што су ђубрад или зато што се ваучује само за рођеног брата?

Vouch je neka vrsta prećutne garancije koja ima malo jaču snagu od pozitivne reference. Vaučuješ ljude za koje si siguran da su okej. Ne vaučuješ ne samo đubrad, nego i neutralno-pozitivne ljude za koje baš nisi spreman da garantuješ da su u potpunosti okej.

Barem sam ja tako shvatio.

Шта значи оно vouched, и кад хостујеш ликове који имају тај ваучер, а они не ваучују за тебе, јел то зато што су ђубрад или зато што се ваучује само за рођеног брата?

Zavisi :) Vaučovati mogu samo oni sa 3+ vauča, tek tada ti se otključa mogućnost da i ti za nekoga vaučuješ. Neki vaučuju za sve žive, iako ih ne znaju, neki ne vaučuju ni za koga, neki jednostavno zaborave da to urade, jer to moraš na posebnom mestu, a nije da ne bi.

• 4 months later...
  • 1 month later...

Pa ne znam baš, mnogi se žale na couchsurfing, ali oni su se ušemili već, probili tržište i to je to, teško da će neko drugi tu da uleti. To je stvar kao sa brendovima, može kokta da bude bolja od koka kole ali džaba, ovi su svetski poznati.

• 10 months later...

Је л' зна можда неко која је фора са новим системом референци и зеленим звездицама код истих?

Fora je da posle napisane pozitivne reference (ti tvom host-u ili tvoj gost tebi) pri kraju dobijete pitanje:
"Would you stay\host with this person again? " na sta kada odgovoris sa "Yes" on tebi ili njemu\njoj dodeli zvezdicu.. :-)

Edited by senad87
greska u pravopisu

Ne znam kakve im to pravi razlike u odnosu na reference (pozitivne ili negativne)?

Jer,ako ti je neko dao pozitivnu referencu,sigurno bi te opet ugostio.I obrnuto (ako je negativna,sigurno te ne bi opet ugostio).Mislim da su prilicno retki (hm,i cudni?) slucajevi da ti neko da pozitivnu referencu,a da posle toga kaze da te ne bi vise nikad ugostio???

Pa pazi ovako Lazo,ja mislim da je to mozda po principu ako i kada ti ugostis nekog i on npr. napravi neki rusvaj po kuci,bude glasan\na,izlomi slucajno nesto,bude aljkav\a,heavy smoker, itd... ali isto tako sa druge strane npr. ostvarite super kontakt,pricate o svemu i svacemu i jedno drugo automatski dopunjujete,volite isti vid provoda i steknes utisak kao da se znate 100 godina ( ili da ste mozda razdvojeni odmah po rodjenju :biggrin::biggrin: )  pa onda na kraju mozda zbog nekih njegovih\njenih mana ti njega\nju ne bi vise ugostio( npr. pusi k'o turcin a nece da izadje na terasu iako si ga napomenuo i ako je to istaknuto u tvom profilu i vidljivo svima) ali bi rado ponovio sve one stvari u kojima ste uzivali,ti onda ostavis pozitivnu referencu,ali na pitanje:"Would you host him\her again?" ti odgovoris sa ne ali da bi voleo da opet "blejite" i u polju ispod obrazlozis zasto.

Uh,nadam se da sam bio jasan.. :smile:

Hm,podsetio si me na jedno iskustvo sa nekim Amerikancem sto mi bio u gostima.OK je on lik,samo sto je bio dogovor da ostane kod mene do ponedeljka.I kad je dosao ponedeljka on poceo u fazonu "Hey,Lazar,you can't bump me in the street now.I mean,I'm with wife and a kid" (dosao je ovde sa zenom i bebom).Pa reko ja idem,necu biti kod kuce,moji ne znaju engleski...al je ovaj i dalje bio uporan da ostanu jos dan-dva (sa tim argumentima da ne mogu da ga izbacim na ulicu sad).

Nemam pojma,cudan je lik,nije da nije imao para za hotel u krajnjem slucaju,nego...ne znam.Uglavnom,on bi mogao da se smesti u tu kategoriju,vidis...