Jump to content

Featured Replies

Priznajem da imam predrasude prema mladim putnicma, cca do 24 godine... nekako me umaraju.

To sam i ja mislila ali najludje je sto nam je prvi gost imao 20 godina i pozkazao se kao jedan od najboljih ikada, takodje nas je nekoliko ljudi njegovih godina ugostilo u nekoliko zemalja Juzne Amerike i sjajno nam je bilo sa njima. Takodje jedan od mojih najboljih CS prijatelja ima sada 73 godime i neverovatan je lik. Predrasude postoje da bi se razbijale  ;)

Mene je tome naučilo iskustvo. Daklem, ranije apsolutno nisam imala takvih ograničenja... Al me smoriše. Istovremeno, imam jako puno prijatelja tih godina...

Ja sam za ovih cetiri i po godine koliko imam profil na Cs-u jedino naucila da slusam svoju intuiciju i da je svako CS iskustvo prica za sebe, ali srecom za sada su te sve price mahom lepe :)

• 4 weeks later...

Jedno pitanje. Imam CS jedno godinu dana sigurno, ali jos uvek nisam nikog ni ugostio a ni gostovao! I sad bi trebalo da putujem, da nadjem smestaj ali mi pravi problem jer nisam verifikovao profil, i sada kad to hocu da uradim trazi mi neke podatke vezane za kreditnu karticu! To mi se bas i ne daje pa pitam kako dalje? Jel postoji neki drugi nacin, i sta rade oni koji ni nemaju karticu?

Mozda je o ovome vec negde bilo ali ja nisam nasao.

Ne moraš da verifikuješ profil da bi te neko hostovao. Samo popuni profil, i potrudi se da napišeš lep zahtev osobi kod koje želiš da budeš.

Verifikacija se jedino kreditnom i može obaviti, i to iz dva koraka, prvi korak je verifikacija imena i prezimena (treba da se poklapaju sa onim na kreditnoj), a drugi je verifikacija adrese, pošalju ti razglednicu na adresu iz profila, pa uneseš kod sa nje.

Ne moraš da verifikuješ profil da bi te neko hostovao. Samo popuni profil, i potrudi se da napišeš lep zahtev osobi kod koje želiš da budeš.

Verifikacija se jedino kreditnom i može obaviti, i to iz dva koraka, prvi korak je verifikacija imena i prezimena (treba da se poklapaju sa onim na kreditnoj), a drugi je verifikacija adrese, pošalju ti razglednicu na adresu iz profila, pa uneseš kod sa nje.

Hvala  :pivoooo:

E sad Boz' pomozi  :D

Ja mislim da svoju verifikaciju nisam obavila kreditnom karticom nego nekom karticom koju koristim samo za kupovinu putem interneta i na kojoj uglavnom nemam para, osim kada planiram da nesto kupim a tada toliko novca i uplatim. Mislim da je verifikacija bitna i da uliva sigurnost ljudima ali takodje smatram da je bitno da imas neke, bilo kakve reference. Ne znam odakle si, ali ako iz nekog veceg grada u njemu sigurno ima i drugih couchsurfer-a, tako da bi bilo dobro da se upoznas sa ljudima, odes na neko okupljanje, ako se okupljanja ne desavaju redovno, mozes i sam neko da iniciras, organizujes i tako ces od ljudi koji te tom prilikom upoznaju sigurno dobiti neku dobru referencu, narocito ako organizujes interesantno okupljanje:)

Samo mi bitno da to krene, jer malo cu i upisati sto sta na profilu! Ovako mi je malo prazno! Za ovo okupljanje, hvala na predlogu ali tesko da je to ostvarljivo. U svakom slucaju, prvo da prodje pa ce biti sve lakse....bar ja mislim da ce tako biti.

Nemoj zanemriti ovaj savjet sa okupljanjem: to ti je najlakši način da 'verifikuješ' profil, tj. da upoznaš stvarne ljude koji će ti ostaviti referencu.... time postaje i tvoj profil stvaran.

Nisam zanemario, nego malo je to teze izvodljivo, doduse ne zbog mene. Jurim sad sve ljude koje znam a da pritom imaju nalog da ''kazu'' koju lepu rec :)

Covek se uci dok je ziv  ;D

Nemoj da se verifikujes, uopste ti to ne treba a procitao sam negde i teoriju da je to sve prevara da ti CS uzme jedan dolar sa racuna ;)

Nemoj da se verifikujes, uopste ti to ne treba a procitao sam negde i teoriju da je to sve prevara da ti CS uzme jedan dolar sa racuna ;)

Kakva prevara? Lepo piše da skidaju 2-3 dolara kao dobrovoljnu donaciju, ne sećam se tačno koliko je bilo. Neće umreti od 2-3 dolara, uostalom, koliko ćeš para uštedeti na hostele... Mislim da bar na početku kad nemaš nikakvih referenci to može da znači dosta. Meni je baš pomoglo da sa jednom jedinom referencom od osobe koje je isto imala samo jednu referencu (od mene  ;D ) tada bez problema nalazim nekog ko će da me primi na spavanje. Jedino što je razglednici sa kodom trebalo 2 meseca da stigne, ali ionako sam tek posle 6 meseci išao na put, tako da mi nije smetalo.

Moja iskustva sa CS su u vecini pozitivna

Bio sam ugoscen kod odprilike 15 domacina (Indonezija, Malezija, Mexiko i 9 gradova u USA)

Ugostio odprilike oko 15 putnika iz vise zemalja i ponekog naseg

Posle mog zadnjeg putovanja toliko sam odusevljen CS da ne mogu recima da opisem

Uspeo sam obici toliko toga i upoznati toliko ljudi da ni sam ne znam kako sam to uspeo za tako kratko vreme.

A razlog tog uspeha je upravo koriscenje CS  i spavanje i druzenje sa tim domacinima.

To nikako ne bih uspeo i tako se dobro provesti da sam spavao u hotelima ili hostelima.

Najveca prednost CS i jeste to druzenje i dobijene najkorisnije informacije od domacina o samoj destinaciji a ne samo usteda za spavanje.

U tako dobrim odnosima sam ostao sa svim tim domacinima i smatram ih kao da su mi familija (a mislim da i oni mene).

Jedino negativno iskustvo sam imao da me je covek zaboravio u San Francisku i bio nedostupan te sam morao naci alternativu i iznajmio hostel.( Na tu mogucnost uvek racunajte i imajte rezervni plan)

Naravno drugi dan se covek iskreno izvinjavao i primio me za naredni dan.

Drugo negativno iskustvo sam imao primivsi dvoje surfera iz Srbije koji su se izvalili  i samo jeli i provodili po ceo dan u kuci nemajuci nameru da izadju i nesto vide u gradu ili okolini.

Ali to je sve od negativnog (mada mi ni ovo nije smetalo) a sve ostalo je samo za pohvalu. I naravno moze se svasta ocekivati da se dozivi ipak je tu oko 4 000 000 miliona razlicitih ljudi i cudi.

Na nekim mestima sam dobio samo smestaj, a na nekim su mi priredjene takve gozbe

i zurke da sam bio prilicno iznenadjen.

Vecina je imala vremena da mi pokaze sto vise od svoga grada i sto bolje da me uputi sa informacijama, ali je bio i poneki zauzeti domacin koji zaista za to nije imao vremena.

Ja kao domacin sam ih u pocetku vrhunski ugoscavao (i svoju sobu davao) i po ceo dan provodio sa njima trudeci se maximalno da im bude lepo i zanimljivo sve do onih dvoje spomenutih, e onda sam kasnije posle toga procenjivao kome i koliko paznje posvetiti  (ali uvek prevagne da im bude sto lepse).

Na putovanju sam domacinima nosio samo magnete Srbija kao poklon ( ionako uvek nosim malo stvari na sva putovanja).

A kao domacin dobijao sam od lepih poklona do nista ( i ne ocekujem bas nista).

Jedno pitanje. Imam CS jedno godinu dana sigurno, ali jos uvek nisam nikog ni ugostio a ni gostovao! I sad bi trebalo da putujem, da nadjem smestaj ali mi pravi problem jer nisam verifikovao profil, i sada kad to hocu da uradim trazi mi neke podatke vezane za kreditnu karticu! To mi se bas i ne daje pa pitam kako dalje? Jel postoji neki drugi nacin, i sta rade oni koji ni nemaju karticu?

Ne moras da se verifikujes. To je opciona stvar. Sajt savrseno radi i bez toga, a mozes i da putujes bez toga ... uglavnom ljudi nisu ni verifikovani.

Nego to sto za godinu dana nisi mogao da nadjes nikog da ti napsie neku referencu, to je problem :(

Gledaj da popunis polja u svom profilu, da napises nesto vise o sebi, kao i da postavis neku sliku da ljudi vide kako izgledas. Takodje, nadji neke drugare da ti napisu bar referencu dve, kako bi potencijalni domacini mogli da vide da si OK.

Pozdrav!

Happy surfing!    :)

• 4 weeks later...

Ne moras da se verifikujes. To je opciona stvar. Sajt savrseno radi i bez toga, a mozes i da putujes bez toga ... uglavnom ljudi nisu ni verifikovani.

Nego to sto za godinu dana nisi mogao da nadjes nikog da ti napsie neku referencu, to je problem :(

Gledaj da popunis polja u svom profilu, da napises nesto vise o sebi, kao i da postavis neku sliku da ljudi vide kako izgledas. Takodje, nadji neke drugare da ti napisu bar referencu dve, kako bi potencijalni domacini mogli da vide da si OK.

Pozdrav!

Happy surfing!    :)

Pravo da ti kazem nisam se nesto ni trudio da ga sredjujem u tom ranijem periodu. Odnosno nisam imao potrebe za tim. Pa sad kad mi treba povuci potegni  :) , ali ipak neci ici preko CS, ne putujem sam, a nisu svi nacisto sa ovim. Tj. ne mozes bas ubediti onog ko ide da je sve to normalno i da tako ljudi putuju, a i ja sam pritom nigde nisam isao. Tako da ovaj put cu koristiti cari ho(s)tela.

pozdrav  :mah:

Upravo tako,ne moras da se verifikujes.

Eto,ni ja nisam verifikovan,pa ime ugoscavaju ljudi,a i ja druge ugostim.

Cak gledam pozitivnije na te clanove koji nisu verifikovani,jer ne zele tim bitangama i lopuzama da daju pare.

Moje misljenje.

Bitangama i lopuzama koji su ti omogucili da te neko ugosti ?

:spot:

Cak gledam pozitivnije na te clanove koji nisu verifikovani,jer ne zele tim bitangama i lopuzama da daju pare.

Da se niko nije verifikovao, CS ne bi ni postojao, jer su troškovi vođenja takvog sajta ogromni. Sasvim sigurno potroše preko milion dolara godišnje. I pored toga, CS je potpuno besplatan, i održao se zahvaljujući novcu ljudi koji su prepoznali vrednost sajta i sami želeli da doprinesu.

Laza bi da ruča besplatno i još da opsuje onog ko mu je omogućio taj ručak... Tako su i nas psovali kad smo stavili reklame na sajt, jer pored toga što ulažemo ogromno vreme da sajt radi, plaćali smo i ne male pare iz svog džepa. Stvarno sram nas bilo :bag:

Isli su ljudi u goste jedni kod drugih i pre Kaucsurfinga, cak i pre Hospitaliti kluba.

Mislim da Kaucsurfing ide u sunovrat sa ovim njihovim fejsbuk zajebancijama, nagradnim igrama i konstantnim promenama na sajtu bez konsultovanja clanova. Svake nedelje nesto promene, i to menjaju stare oprobane stvari, kao da zele namerno da zeznu sajt. Mislim da ne moze da se poredi sa ovim forumom, pre svega zato sto clanovi Kaucsurfinga, nesto daju zajednici, osim pisanja tekstova, moglo bi se reci da daju nesto materjalno, pre svega mislim na one koji hostuju. Da nema hostova ne bi bilo ni Kaucsurfinga, pa ih niko nije nista pitao vezano za promene na sajtu, a ne verujem ni da je iko pitao volontere koji su sajt podigli ista o tome.

evo i ja da bacim koju u vezi ovoga, nasao sam domacina u italiji koji me je lepo primio na 4 nocenja, splet okolnosti je bio takav da mi je to ustedelo minimum 200 evra, jer je to manje mesto blizu milana gde nema hostela, nema cak ni ona fora nocenje sa doruckom...da ovog coveka nije bilo morao bi da spavam u milanu i da se cimatam vozovima...posto je preko dana bio u poslu, uvece kad ja dodjem posle kosarke on me saceka sa vecerom i tu smo caskali sat, dva svako vece...posto sam na njegovom profilu video da voli izmedju ostalog da cita, odneo sam mu na poklon "na drini cuprija" prevedenu na engleski...poslednji dan su me zadrzali na porodicnom rucku da bi me posle odvezao do zeleznicke i ustedeo jedno pola cuke pesacenja...uglavnom jedno lepo iskustvo...isto bih ovom prilikom pohvalio ovaj sajt za recnik italijanskog koji mi je pomogao u velikoj meri...

Bitangama i lopuzama koji su ti omogucili da te neko ugosti ?

Ne naravno,i ne pricam o tome.

Da se niko nije verifikovao, CS ne bi ni postojao, jer su troškovi vođenja takvog sajta ogromni. Sasvim sigurno potroše preko milion dolara godišnje. I pored toga, CS je potpuno besplatan, i održao se zahvaljujući novcu ljudi koji su prepoznali vrednost sajta i sami želeli da doprinesu.

Laza bi da ruča besplatno i još da opsuje onog ko mu je omogućio taj ručak...

Taman posla.

Ne izvodi brze,pogresne i glupave zakljucke (EDIT:izvinjavam se,ali to da ja nekog opsujem ko mi je obezbedio rucak mogu nazvati samo gluposcu)

Kao i drugi posle tebe.

Pricam npr. o ovome:

http://www.avaaz.org/en/petition/For_a_strong_Community_behind_CouchSurfing/

Ili grupi/diskusiji na samom Couchsurfingu:

http://www.couchsurfing.org/group_read.html?gid=248&post=13133232

I ranije se diskutovalo o tome.Mozete procitati i ovaj tekst:

http://volunteerwiki.hospitalityclub.org/couchsurfing-for-profit-business-now

Ima i drugih tekstova o tome.

Izgleda da je Couchsurfing (ili oni koji ga vode) dostigao tacku gde profit postaje vazniji od prvobitne ideje tog sajta.I ja to ne podrzavam.

Ako vec npr. Chivitli misli da oni taj (sav!) novac trose "namenski",ja nemam 3 godine,pa da ne primetim sta se tu desava.

O TOJ STRANI ($$$) Couchsurfing-a pricam!