Jump to content

Featured Replies

Ja sam posle par prijatnih iskustava imao jedno koje me je nekako iznerviralo... u pitanju su ljudi koji putuju s jako malim budžetom, protiv čega nemam ništa, ali imam neki utisak da im cilj uopšte nije upoznavanje ljudi već čisto besplatno spavanje... mislim, ok ako se neko ponaša kao da ga smaram i da sam mu jako dosadan, ajde, možda i jesam, ako mu kleštima izvlačiš reči, ako neće da popije pivce (razmazili me Mađari i Poljaci koji su sami donosili, hehe), ali uzme neki krompir pa ti prži, pa mu ne uspe, a onda počne da histeriše ko malo dete, samo što ne plače, pa ga smiruješ, pa ga ponudiš sardinom (nisam neki kuvar :) ), on pojede pola, pola ostavi kao da je šugavo, ti treba da ideš na posao u 14, oni ustanu u 11 i spremaju se maltene do 13.30 da odu da vide grad, kažeš im da radiš do 22 i da verovatno neće biti nikog kući, ako dođu ranije mogu da dođu do mene na posao da sačekaju, ali ne mogu kući. A oni kažu da će sigurno doći pre 22 "jer je tad mrak", i dođu oko pola 9, i umesto da sede mirno ili obiđu okolinu, kukaju kako su umorni i teraju te da tri puta zoveš da vidiš jel ti ćale stigao kući... A kad krenu, uhvate se tvog laptopa dva sata tako da ti zaspiš čekajući ih, i onda se jedva pozdrave na odlasku... pa im onda nema nekih sunčanih naočara, pa onda opet s nekom panikom ih traže svuda po kući i gledaju te sumnjičavo jer ih nema... došlo mi je da ih išamaram... ne znam, teško mi je da opišem zašto, ali nekako baš negativan utisak... 

Inače, likovi su iz "prijateljskog i srodnog naroda", dok su me neki likovi koji bi po mojim stereotipima trebalo da budu iz %&$%&$% zemalja oduševili, tipa dvoje mladih Belgijanaca :D

Edited by Relja

Inače, likovi su iz "prijateljskog i srodnog naroda", dok su me neki likovi koji bi po mojim stereotipima trebalo da budu iz %&$%&$% zemalja oduševili, tipa dvoje mladih Belgijanaca :D

Možda Veliki Manitu ima plan kako da te oslobodi pogubnoga etnofiletizma. :D

Možda Veliki Manitu ima plan kako da te oslobodi pogubnoga etnofiletizma. :D

Ти то мене оптужујеш за јерес? ;)

Али морам да признам да си у праву, кад ти дође лик који је био НАТО војник у Ираку, Пољак, католик, из те америчкољубачке земље, супер се сложите, заједно навијате против Немаца на СП (видиш да не би баш отворено да каже шта мисли о Немцима, али ето), а онда ти дође Рус и пита те зашто побогу навијаш против Немачке а за Аргентину :D

@chivitli видим да се те негативне референце не дају баш лако, а кад одлучим да неког примим, сам сам одлучио, па не бих после да се нешто љутим без неког посебног разлога. Мислим, ако би неко баш претерао, сигурно да бих оставио негативну (да не идемо даље :) ), али чисто овако, ако је неко... , на неки начин непристојан али у неким границама, не отворено непријатан, Боже мој, нек преспава ноћ-две у име тог неког српског гостопримства о ком смо слушали кроз легенде а које се одавно изгубило :) Верујем да ни ја нисам свакоме занимљив, шта сад човек да тражи нов смештај и не нађе га само зато што се не свиђамо једни другима :)

Али опет, позовеш неког на пиће, он одбије, и једноставно устане од стола и оде у собу... без речи. Па падне и зафрканција, чекај бре, ти овога примио а он неће ни да седне с тобом пет минута :) Да не причам да би за 15 минута разговора нпр. с мојим рођаком могао да добије смештај и у наставку свог пута, где би га људи угостили као кума... 

Edited by Relja

Tvoje 'tradicionalno srpsko gostoprimstvo' će se takođe brzo izgubiti ako nastaviš da tolerišeš i trpiš kojekakve. Odnosno, nećeš ga više ni pokazivati jer ćeš se smoriti da primaš ljude :)

Okej je da se ljudi ne svide jedni drugima, ne kliknu, ali osnovno vaspitanje treba da pokrije i taj slučaj. Ipak si došao u nečiju kuću, uvek možeš otići iz nje ako ti ne prija - ali ne, nekima je samo besplatan smeštaj bitan, pa i tebe tretiraju kao hotelsko osoblje. S takvima nema fino, ti urušavaju celu CS zajednicu, pa ljudi sve manje hostuju.

:) Шта знам, видећемо.

Иначе, добијам поприлично захтева, па морам већину да одбијем, али почео сам и сам да позивам сурфере који ми се учине занимљивима... зашто бих нпр примио неког Италијана који не зна енглески, има 22 године, није се потрудио да напише референцу ниједном претходном хосту само зато што ми је послао захтев типа "Ми каминг ту јор сити, лет ми слип ет јор хаус" кад могу лепо са листе да проберем ко мени делује занимљиво :) Често се сетим Лазареве приче о ЦСу :)

Почео сам да градим теорију да су млади сурфери без референци лоши сурфери, типа имају 22 године и тек су отворили налог за ово путовање, али су ме демантовали неки млади Белгијанци који су били скроз кул :) Са ликовима преко 30 сам се скроз ок слагао.

Po meni je ok da se poprica sa hostom i provede neko vreme, ali ja kada putujem obicno ostajem krace vreme u nekom mestu i gledam da sto vise vidim sto znaci da sam napolju sve vreme osim spavanja. Tako da mi nikako ne bi odgovaralo ako host bas insistira da provodim dosta vremena u njegovoj kuci osim ako se negde zadrzavam dugo.

Наравно, нисам мислио на неко смарање гостију далеко било. 

Ја обично имам неке обавезе тако да ретко коме показујем град или уопште могу да проводим пуно времена с њима, али неке себичне разлоге имам, пола сата до сат дневно морају да ми причају о својој земљи, свом граду, својим путовањима... дакле да причају, не да слушају мене :) То је све што очекујем, поред наравно да не праве нека срања типа загорелих тава, могу да спавају, туширају се, кувају себи, користе фрижидер, струју, паркинг... :)

А у конкретном случају о ком сам говорио, и мој ћале је рекао, јеботе, ови твоји хоће да обилазе град а спавају до 12 :D  Спавали су до касно, спремали се три сата све док их не истерам напоље јер морам на посао, враћали се рано, проводили сате за компјутером, а кад те питају типа јесу ли Срби и Хрвати исти народ, ја им кажем да нису, али су слични, нешто као Пољаци и Руси рецимо, риба почне да се бечи, као ништа од ових ваших балканских срања мени није јасно... :)

hajd' i ja da se zapljunem :)

član sam kaučsurfinga od januara 2013. godine, jer sam u decembru 2012. išao na najužasnije putovanje preko turističke agencije svih vremena. onda sam se setio kako sam slušao o CS-u još pre 6-7 godina, i shvatio da je vreme da ga isprobam.

loših iskustava nisam imao, ali pravilo je da nema pravila.

na primer, ranije sam eksplicitno na profilu imao da ne prihvatam short-notice zahteve nego da mi treba bar 2-3 nedelje da se organizujem (u to vreme sam radio 2-3 posla istovremeno). međutim, to sam pogazio već u roku od mesec dana, jer se ispostavilo da mi je mnogo lakše da prihvatim zahtev danas za sutra ako znam da mogu, nego da razmišljam toliko unapred.

jednom je trebalo da ugostim jednu portugalku iz amsterdama, od subote do ponedeljka. međutim, kasnila je dva dana i stigla u nedelju u deset uveče. ja sam već bio potpuno neraspoložen za surfere jer je bio neki turbulentan period na poslu, i malo mi je falilo da joj otkažem (valjda nisam iz čiste pristojnosti, more, dam ti ja pristojnost kad kasniš dva dana). međutim, devojka je bila super, ostala je nedelju dana i to tako da nikome nije bila na smetnji, blejali smo, kuvali naizmenično, čak ju je i moj mačak zavoleo. naravno, uzvratio sam joj posetu nekoliko meseci kasnije.

prvi surfer mi je bio neki britanac koji je hteo da obiđe 50 zemalja do 25. rođendana. ok, kul. u praksi, to je lik koji obilazi 15-20 zemalja za jedan mesec (ne znam šta stigne da vidi) i koji je uglavnom zvocao oko svega (od hrane do vremenskih prilika). suština njegovih putovanja je da se jednom prošeta kroz centar i napravi ogroman broj loših fotografija (ima veoma dobru foto opremu koju ne ume da koristi, ne zna ni koji objektiv čemu služi ni koji su režimi rada foto aparata) i onda istrese celu memorijsku karticu u album na FB-u. dakle, desetak uzastopnih fotografija mene u istoj pozi (i jedanaesta sa facom "šta radiš jebote"), pa onda desetak istih fotografija kalemegdana manje ili više nagnutog u levo... recimo da nismo baš našli zajednički jezik.

hostovao sam i kanadskog hipika koji je sangejzovao na gardošu (interesantan lik sa hangdrumom), ali i devojku iz njujorka koja je otišla u francusku da čuva decu (au pair) čoveku koji je postao francuski ambasador u sloveniji, pa se i ona preselila tamo sa njima :)

ove godine sam hostovao dosta ljudi (bilo mi zanimljivo zbog toga što sam se preselio u novi stan), i nijedno iskustvo nije bilo loše, ali sam shvatio da moram da budem selektivniji. bolje sam se proveo sa surferima sa kojima sam samo išao na kafu nego sa onima koje sam prihvatio da hostujem, a mnogi mi nisu ni ostavili reference :bang:

kaučsurfovao sam u temišvaru uoči uskrsa, i to je bila greška, jer uopšte nisam računao da će svi muzeji biti zatvoreni. host je bio srdačan ali nije govorio engleski onoliko dobro koliko ga je govorio njegov profil, tako da sam u jednom navratu čak i odustao od razgovora. ako tome dodamo da je centar grada bio raskopan, bilo je to baš dosadno putovanje. naposletku sam upoznao jednu kul devojku sa CS-a koja me vodila da pijem, a potom i na prilično dobru sintpop žurku u nekom podrumu, vratila me u studentske dane :D tako da putovanje nije ispalo skroz besmisleno.

Živim u Kragujevcu, otvorio sam nalog na couchsurfingu pre nešto više od pola godine, možda ima i godinu dana, niko mi se živ nije javio.

Baš sam hteo da ugostim nekoga i sve, ali izgleda ovi što dolaze u Srbiju uglavnom posećuju samo Beograd, eventualno još neko drugo mesto. Ovde niko živ ne dolazi.

Ево ти једног па га позови, тражи смештај у Крагујевцу :)

https://www.couchsurfing.org/profile.html?id=5H6I5CTBA

Hi!
I'm looking for a place for 2,5 people. This means: me, my wife and our son, which plans to pop out in December. Yes, strictly speaking, my wife is pregnant, 5th month. So as a (temporary) farewell to our long expeditions, we'll be on a leisurely, lazy trip to Serbia with many stops along.
My wife is in a very good state, medically supervised. The only result of "our" current condition is that we definitely won't be party people (in fact we never quite were). Just a slow-paced sightseeing during day and then early in the bed.
Due to the character of our journey we're unable to give an exact day of arrival, but we would confirm it for some 2-3 days before, or earlier, if needed.

Иначе, морате боље да се потрудите ви Крагујевчани око промоције вашег места, ловите стопере на ЦСу и доводите их у КГ, мој глупи брат је одлучио да слуша ГПС а не мене, па је са супругом случајно залутао у Крагујевац (који му није био успут) и обоје су се одушевили градом :)

УБР, гледе теме, имао сам једно феноменално ЦС искуство, две девојке уморне најстрашније, ја заузет поприлично.

Оне дошле, преспавале, испавале се у кревету после ко зна колико камповања, истуширале, мало проћаскале са мном, одвео их да доручкују, оне рекле да су преуморне да гледају било шта сутра (већ обишле град), ја рекао да бих могао да им покажем понешто, али сам такође у гужви, проћаскали мало уз доручак и поздравили се... пријатне, љубазне, лепо васпитане... требало људима (женама) место да одморе, и то је то... и то ме је одушевило :)

Edited by Relja

Ovih dana pokušavam naći "domaćine" u Albaniji, Makedoniji i Grčkoj, i za sada se svi izvinjavaju što me nemogu ugostiti, a ja sam 90 % zahtjeva prihvatao.

Pravilo je da nema pravila: Ovog leta, spremim se da pošaljem gomilu zahteva za Sankt Peterburg. Pošaljem uveče 3 zahteva, sa planom da sutra pošaljem još bar 5-6, znajući da je to popularna destinacija i da je tu uvek teže naći hosta. Ujutru se budim, sva tri sinoćna zahteva prihvaćena... :shockkk:

Edited by RaxCherrych

• 2 weeks later...

Pravilo je da nema pravila: Ovog leta, spremim se da pošaljem gomilu zahteva za Sankt Peterburg. Pošaljem uveče 3 zahteva, sa planom da sutra pošaljem još bar 5-6, znajući da je to popularna destinacija i da je tu uvek teže naći hosta. Ujutru se budim, sva tri sinoćna zahteva prihvaćena... :shockkk:

Javi mi se na PP za Sankt Peterburg... Kad ides uopste?

Ликови са 0 препорука, ликови без слике, ликови без иједног податка уписаног на профил, са захтевима да их примиш вечерас или сутра... претпостављам да је могуће да то буду супер људи, али некако имам отпор. И посебно не волим што се нису потрудили ни профил да испуне... шта мисле искуснији?

Edited by Relja

Убр, кад гледаш онај "last login" људима, јако често се појави место Доњи Церовац, Карловачка жупанија, Хрватска... то је неко сеоце близу Слуња... зна ли неко објашњење мистерије зашто је толико битно? :D

http://hr.wikipedia.org/wiki/Donji_Cerovac

http://karta-hrvatske.com.hr/donji-cerovac-slunj

Na Islandu probao na nekoliko profila. Mesec dana unapred. Možda i više. Niko mi nije odgovorio.

Pronađem neke i na Bewelcome, koji su od prvog otišli zbog komercijalizacije istog i to posebno naglasili. Niko mi nije odgovorio.

Onda obratim pažnju bolje - likovi uglavnom imaju reference devojaka, devojke uglavnom od likova.

Otvorim onda flašu kisele, kratko uživam u zvuku kao iz reklame, i odlučim da oteram sve dođavola.

Jako mudra stvar je fokusirati se iskljucivo na stvari pod nasom kontrolom i kad odradis sve sto je bilo moguce opustis se, kao sto si ti uradio sa tom kiselom.

Kontaktirao si buljuk ljudi preko razlicitih sajtova, niko nista, nema veze, rezervni plan - hostel ili neki drugi jeftini smestaj.

Bolje je da ti niko ne odgovori nego da te ispale u poslednjem momentu. To je najgore. Em je stresno, em izgubis vise truda/vremena/novca da nadjes alternativnu varijantu. 

A uopsteno o smestaju, nekada sam kao student gledao samo da bude sto jeftinije, medjutim sada, samo delimicno iz finansijskih razloga, a vise zbog iskustva, radije biram malo skuplji smestaj (20-30%), a koji je daleko kvalitetniji. Na primer, za dvoje ljudi da budu u cetvorokrevetnoj sobi u hostelu i da budu u privatnoj sobi za dve osobe cesto nije velika razlika u ceni, a mnogo je bolje da imas svoju sobu kada se vratis umoran nakon obilazenja ceo dan i spava ti se.

Glavna alatka za trazenje komercijalnog smestaja mi je agoda.com (uglavnom budzet hoteli, za hostele su i dalje najbolji hostels.com i hostelworld) . Siguran, pouzdan sajt, sa dosta povoljnijim cenama nego konkurencija. I vrlo informativan sa mapama, detaljnim opisima, slikama i kritikama prethodnih gostiju. Drugi izbor mi je AirBnB ako nema na Agodi.

I mislim da su kritike prethodnih gostiju izuzetno korisna stvar. Za svako mesto ce biti losih i dobrih kritika, ali kad prelistas desetak imas solidnu ideju kakav je zaista taj smestaj. Narocito mi je to bilo korisno u Burmi u kojoj je smestaj em skup em su standardi jako niski - nije neobicno da ti posteljina bude prasnjava, da se krevet raspada, zidovi memljivi i da ima insekata i pacova.

Edited by noskich

Што више странаца упознајем то више ценим Србе :D

Moje iskustvo sa CS je fenomenalno, više sam bio gost nego domaćin, jer ljudi baš i nisu zainteresovani da posjete ovo moje malo misto a i često nisam tu. Što se tiče profila, kapiram da MORA biti detalja, manje ili više, pogotovo za ljude koji tek ulaze u sve ovo i nemaju referenci: oni se baš moraju potruditi oko opisa a kasnije, kad prođe neko vrijeme, reference su sasvim dovoljne.

Činjenica je da je nedostatak novca na prvom mjestu a možda druženje tek na drugom, mada nije pravilo, ali bih se usudio ovo generalizovati, počevši od sebe. Mada mislim da je jako loša politik korištenja CS samo zbog uštede i kad bih primao zahtjeve od ljudi koji kruže svijetom duže vrijeme i bez budžeta, vjerovatno bih odbio zahtjev, jer me smara nečije lutanje.Kada sam gost, zaista pokušavam da se prilagodim domaćinu-ici i otvoreno pitam za ritam života ili skapiram sam. Iz tog razloga, zbog svih tih ritmova, mislim da je jako loše nešto detaljno planirati sa CS, jer zavisiš puno od ljudi, ali i lokacija gdje žive. Znam za primjere gdje su neki bili isfurani jer im je domaćin "uticao" na plan, tipa bio više zainteresovan za provod a ti bi radije da kuliraš u nekom parku. CS je naporan, u smislu da potrošiš određenu energiju, bila ona dobra ili loša. Vraćam se tezi sa početka oko uštede: može se desiti da dobiješ na mostu a izgubiš na ćupriji, tj da npr planiraš put života negdje a onda ti odnos, atmosfera sa domaćinom malo poremeti magičan plan. Zato, osim tvog budžeta, bitni su i prioriteti: mjesta ili ljudi, jer najčešće nemaš vremena za oboje. Kada sam išao u Baku, bio je to jako kratak put, imao sam vrlo tanak budžet,i iz te perspektive je bio savršen momenat da se "uvališ" nekome. Ali, poznajući površno tradiciju gostoprimstva istoka, znao sam u startu da od mojih dragocjenih 5 dana koji se vjerovatno neće više realizovati na tom mjestu, nije mi prioritet da visim sa lokalcima, već isključivo obiđem grad i na random se srećem sa ljudima. Odlučio sam se za hostel, nategao sa kešom, i na kraju je to bilo to - baš kako treba i kako sam planirao, jer je mogućnost vremena bila u mojim rukama.

Na kraju, samo bih pohvalio CS, podržao sve koji se planiraju uključiti i kao i svaka socijalna mreža, vremenom se pronađe način funkcionisanja: ne postoje zlatna pravila, postoje principi koji mogu ići lijevo-desno. Ovo su neka od mojih pravila, subjektivna su, ali možda mogu početnike navesti na njihov put:

Hosting:

- ne primam ljude na period više od 3 noćenja dok ih ne skapiram, otvoren sam da produžim ponudu ako mi se dopadnu

- trudim se da zadržim lokalno gostoprimstvo i kad primam goste, prvi dan, pokušam da im napravim ručak ili slično, pokažem dobru volju

- u prepisci, opišem očekivani svoj vremenski ritam da ga gosti imaju u vidu prije nego što dođu

- otvoren sam za last minute request, zavisi puno od profila osobe ili osoba

- trudim se da odbijem neke predrasude, mada vaši prijašnji opisi sa Njemcima mogu biti tačni u većini slučajeva

- sasvim sam okej da ljude primim samo tehnički, ako žele samo da prespavaju 2 dana, operu stvari, dođu sebi.Ne očekujem, uglavnom.

Surfing:

- izbjegavam da šaljem last minute zahtjeve

- više sam privržen domaćinama u predgrađima i manjim mjestima i koji nisu previše aktivni ( mada mi se desilo da boravim kod čovjeka koji je imao 80+ gostiju i nosim jako lijepo iskustvo)

- nemam naviku da nosim neke poklone, mada sam skapirao da može biti lijep gest, ali jednostavno nisam taj tip. Radije ponudim večeru, piće, šta god

- zaista se trudim da poštujem vrijeme i u slučaju fleksibilnog dolaska, obavještavam domaćina

- nikada nisam išao na put bez novca ( potpuno bez novca) i nemam pojma kako bih se ponašao u toj situaciji, kao gost a i kao domaćin kada bi mi takvi gosti došli.

Eto, ukratko, go for it:)

Ovo sto si naveo, da si uvidjavan kao gost je i po meni najznacajnija stavka. Kakav god smestaj i gostoprimstvo bili, oni su poklon. A poklonu se u zube ne gleda. Najmanje sto mozes da uradis je da minimizujes bilo kakvu smetnju domacinu tako sto se prilagodis njegovom ritmu.

To sa vremenom slanja zahteva je stvarno nezgodna stvar. Obicno znam kada i gde cu ici mesecima unapred i onda me ljudi odbijaju posto po prici ne znaju da li ce biti kod kuce. A kada se priblizi i bude mesec dana do polaska onda me odbijaju jer se nisam najavio na vreme.  ::crazy:

Moje iskustvo je bilo da sto domacin ima vise referenci to je privrezeniji celoj ideji i vise izlazi u susret gostima. Tako da obicno prvo saljem zahteve tim ljudima. Mada sam svestan da najvise poruka primaju, opet mislim da ima solidne verovatnoce da niko drugi nije poslao zahtev za isti period.

Poklon kupim na licu mesta jer ne volim da vucem nenuzne stvari u rancu.

Meni je sve ovo u redu. Neka me odbiju, to je savršeno ok. Znam na čemu sam.

Ali da mi niko ne odgovori na zahtev, e to mi smeta.

Smeta mi taj nedostatak elementarne pristojnosti. Barem su Amerikanci, od kojih vučem taj maler sa CS-om, bili toliko pristojni da mi odgovore.