Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima

Ja imam jedno pitanje,nadam se da ce neko od vas ovde imati i odgovor na njega  :D

Do kada ce gradjanima Srbije biti potrebna medjunarodna vozacka dozvola kada putuju u inostranstvo???

Znam da nasi susedi Hrvati vec duuugooo vremena nemaju s tim problema i

dozvola im je svuda vazeca???

*

Hvala unapred na odgoviram  :)

За сада је потребна до даљњег. Ту се ради о међународним споразумима а ми се нисмо још "споразумели"  ;D Међутим, садашње дозволе (ако имаш нову 'биометријску') испуњавају све стандарде тако да претпостављам да неће ова ситуација још дуго.

Али, док је овако, извади међународну и терај.

Moje iskustvo je da nikakva medzunarodna dozvola nije potrebna ukoliko posedujes novu vozacku. Tacnije cuo sam samo da je traze makedonci i grci. Mesec dana sam vozio po Dankoj i Svedskoj bez problema. AMSs nemoj da pitas jer ce ti reci da je neophodna i naravno kosta oko 2000 din.

U nemackoj ti treba medjunarodna dozvola ako vozis sa stranim (nasim) tablicama.

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

Какву год возачку дозволу имали, за Хрватску и Словенију званично не треба међународна дозвола.

U Kanadi je potrebna i ne može da se uzme rent-a-car bez nje, a verujem da je tako i u mnogim drugim zemljama.

U Kanadi je potrebna i ne može da se uzme rent-a-car bez nje, a verujem da je tako i u mnogim drugim zemljama.

U Spaniji kada sam uzimao rent-a-car trazili su mi samo domacu dozvolu medjunarodna ih nije zanimala.

Узми и не бери бриге... није баш тол'ко скупа и важи 3 године.

• 2 weeks later...
Какву год возачку дозволу имали, за Хрватску и Словенију званично не треба међународна дозвола.

Ja samo ovo da potvrdim.

Sad smo stigli iz Slovenije,niko nam nije trazio/pitao nas (ni Slovenci,ni Hrvati) ni za medjunarodnu vozacku dozvolu ni za bilo sta.A bili smo skoro nedelju dana u Sloveniji.

Ja isto vozio za Hrvatsku nekoliko puta zimus i sveukupno boravio tamo oko 2 meseca s nasim starim tablicama i starom vozackom i nisu mi nigde trazili medjunarodnu. Mada me policijska patrola nigde nije ni zaustavila...

• 2 weeks later...

Ni u jednoj zemlji ne treba medjunarodna dok vas ne zaustave :)

... a Boga mi ni nacionalna :-)

Upravo tako.  Npr. pre par godina bio sam u Sarajevu pa sam se provozao po Jahorini. Sa mnom su u kolima bile dve devojke i jedan crnac na zadnjem sedištu, a "pametni i savesni" bosanski patriota, kad je video BG tablice u prolazu, pozvao je policiju federacije BiH i prijavio lica u BG kolima koja nose fantomke. Primetio sam i da nas je fotografisao. Kad su me nakon par minuta zaustavila patrolna kola, tretman je bio korektan, ali krut i nepoverljiv. Sve su pretresli, postavili milion pitanja i svakog legitimisali. I naravno tražili su za kola sve po pravilima od opreme i papira, između ostalog i međunarodnu dozvolu. Kad su shvatili da je sve ok, omekšali su i rekli zašto su nas uopšte zaustavili. A onda je bilo i smeha, jer je pametnjaković umesto crnca video fantomku. Dobar primer kako predrasude često služe kao povećalo.

Naravoučenije priče je - nikad ne znate kad možete zapasti u sličnu situaciju, zato bolje 20 eur AMSS-u za dozvolu i mirna Bosna.

Sa mnom su u kolima bile dve devojke i jedan crnac na zadnjem sedištu, a "pametni i savesni" bosanski patriota, kad je video BG tablice u prolazu, pozvao je policiju federacije BiH i prijavio lica u BG kolima koja nose fantomke.

Hahahahahaha!  lol:: lol:: lol:: lol:: lol:: lol:: lol::

Naravoucenije price - ne vozi crnca na zadnjem sedistu i ne treba ti medjunarodna ;D

• 4 weeks later...

Da li je za Grčku potrebna medjunarodna vozačka dozvola? AMSS kaže da jeste, ali mi je to malo sumnjivo. Ne verujem AMSS, zbog toga što oni zaradjuju od izdavanja medjunarodnih dozvola, a znam da je u praksi niko ne traži. Obišao sa sve od Slovačke do Jermenije kolima (izuzev Grčke) i niko mi je nije tražio, osim Albanaca na jednom prelazu (čekali su mito). Na drugom sam prošao bez problema.

Da li je neko ove godine išao tamo autom i da li su tražili medjunarodnu dozvolu na granici?

Е видиш врага. Када сам на прелазу Ники, испод Битоља ишао летос у Грчку, зауставила ме је службеница када сам прешао пасошку контролу и тражила исправе. Имао сам и међународну и зелени картон. Али.

Каже она мени: На зеленом картону пише друго име. Ја реко, наравно да пише јер је полиса осигурања на првог власника кола. Она каже да не може то тако. Рекох, госпођо та полиса је везана за аутомобил и регистарске ознаке, не за мене као власника. Она опет рече да не може тако и ту буде убеђивања. Онда каже, дај да видим да је твој ауто. Ја јој дам саобраћајну. Она каже ја овде не видим ништа, мени треба документ на грчком или енглеском. Ја реко виш да пише реџистрејшн сертификејт. Она опет, ал ја овде ниш не видим. Ја реко, ни ја, ал то је званични документ моје државе с чипом. Она каже а чиме ја да прочитам тај чип. Ја реко не знам, јбг. При том се не сетих да јој покажем налепницу од регистрације на шоферци ди пише датум докел важи регистрација.

Риба изгледа да је схватила да сам на неки начин у праву, ал јој је и даље непојмљиво. Онда ми рече да следећи пут понесем валидна документа иначе ме неће пустити, ја а реко ОК. Отвори гепек. Отварам и испаде јој сунцобран на ногу, а и мени. Дај да видим имаш ли неке пљуге. Ја реко имам нешто... Отворим ранац и покажем бокс полу празан. Она рече ок, пали. Срећом није отварала кофере где ми је био штек. ;D

Имао сам међународну, то ми је било заједно са зеленим картоном у фасцикли па не знам да л' је требало да је имам, али очигледно да је добро што сам је имао јер дискреционо право сваког царника је да те смара кад год му се ћефне.

После 5км од уласка у Грчку, зауставила ме је њихова полиција и покупила нам пасоше, Само је пописала и рекла срећан пут. Ето.

Е видиш врага. Када сам на прелазу Ники, испод Битоља ишао летос у Грчку, зауставила ме је службеница када сам прешао пасошку контролу и тражила исправе. Имао сам и међународну и зелени картон. Али.

cudi me sto te je na Nikiu iko ista pitao :) ja kad sam bio letos (doduse iz grcke ka mkd) mi nisu trazili nista osim pasosa a morao sam i da probudim policajca jer je spavao u kucici posto je prelaz vrlo prometan :D :D

Тако беше и мени претходних година  ;D

Biće da treba međunarodna, jer je EU, ali nisam siguran, nisam išao za Grčku. Naša vozačka važi samo u bivšim republikma Jug, gde sam vozio sa našom dozvolom, dok kada idem za Italiju i Švicu, obavezna je međunarodna.

Preporuke AUTO MOTO SAVEZA

U sledećoj tabeli su date preporuke auto moto saveza za određene zemlje o obavezama nošenja međunarodne vozačke dozvole, protiv požarnog aparata, upotrebi mobilnog telefona, upaljenih svetala i sigurnosnog pojasa.

Zemlja              Međ. vozačka dozvola          Sigurnosni pojas  Mobilni    Upaljena svetla              PP Aparat

Švajcarska            preporučuje se                      Da                          Ne          preporučuje se              Ne

Češka                  Ne do 90 dana                      Da                        Ne          Da                                  Ne

Velika Britanija      Da                                          Da                        Ne          Ne                                Ne

Turska                  Da                                        Da                          Ne          Ne                                Ne

Slovenija              Ne                                        Da                          Ne          Da                                  Ne

Slovačka                preporučuje se                    Da                          Ne          Da od 15.10. do 15.03.  Ne

Rumunija              preporučuje se                      Da                        Ne          Da van nas. mesta        Da

Norveška              preporučuje se                    Da                          Ne          Da                                  Ne

Nemačka                Da                                        Da                          Ne          preporučuje se              Ne

Mađarska              Ne                                        Da                          Ne          Da van nas. mesta        Ne

Makedonija            Da                                        Da                          Ne          Da                                  Ne, osim za vozila

na TNG i CNG

Italija                    Da                                        Da                          Ne          Da van nas. mesta        Ne

Hrvatska                Ne (osim za upravljanje      Da                          Ne          DA - u toku zimskog      Ne

vozilom sa HR registracijom–                                            rač. vremena 

rent-a-car i sl)                                                                NE - u toku perioda letnjeg

rač.vremena osim u uslovima

smanj.vidljivosti                                                                           

Holandija              Da                                        Da                        Ne            Ne                                    Ne

Grčka                    Da                                        Da                        Ne            Ne                                    Da

Francuska              Da                                        Da                        Ne            preporučuje se                Ne

Crna Gora              Ne                                        Da                        Ne            Da                                    Ne

Bugarska              Da                                        Da                        Ne            Da od 1.11. do 1.03.        Da

Bosna i

Hercegovina          Ne                                        Da                        Ne            Da                                      Ne

Austrija                  Da                                        Da                        Ne            Ne                                      Ne

Mogu da potvrdim da za Bugarsku, Rumuniju, Makedoniju i Tursku NE TREBA medjunarodna dozvola. Uzeću medjunarodnu za ne daj Bože, ali ću probati da udjem bez nje, pa ako baš zatreba, onda ću je dati. Baš me zanima...