Jump to content

Featured Replies

Posted

da li neko moze da mi kaze tacno sta trebam da imam kada putujem u inostranstvo sa mamom?

ja sam vec jednom bio u austriji i nista mi nisu trazili na granici sem pasosa

ali sada vidim da treba potpis oba roditelja  da li to vazi kada je u pitanju maloletno lice koje putuje samo ili mora i kada putuje sa jednim roditeljem da ima taj papir?

Ako putujes sam treba ti saglasnost oba roditelja, a ako putujes sa jednim onda ti treba saglasnost drugog roditelja

Stvarno nisam o tome razmisljala. Moja Kcerka od 14 godina treba sama da se vraca iz Italije, da li ce biti nekih problema?

Moj brat je vise puta sam isao busom za Makedoniju, dok je bio prilicno mali. Samo smo rekli stjuardesama da on sam putuje i zamolili ih da povedu racuna o njemu. Na granici nikad nije bilo problema.

Nekoliko puta sam vodio maloletna lica u inostranstvo, saglasnost treba samo samo za izlazak iz nase drzave. Carninici na drugim granicnim prelazima ne traze ove papire.

Za maloletno dete treba saglasnost oba roditelja (bez obzira da li su razvedeni ili ne). U saglasnosti treba da pise gde dete putuje, u pratnju koje punoletne osobe i koliko se zadrzava. Saglasnost mora biti overena u opstini ili sudu. Ukoliko dete ima samo jednog roditelja ili staratelje, to treba i dokazati u opstini ili sudu kada se overava saglasnost (umrlica ili resenje o starateljstvu).

Samo jednom su mi na granicnom prelazu ka hrvatskoj nasi granicari trazili saglasnosti.

• 3 weeks later...

Ja i mladja sestra smo 9 puta putavale u Hanovera (Nemačka) kod tetke preko Madjarske i Austrije i nikada nam nisu trazili to saglasnost ali smo ga imali svaki put. Dok sam ja bila maloletna oba odobrenja su pisana na ime vozaca autobusa a kasnije roditelji su meni pisali ovlascenje da vodim mladju sestru. Ponavljam nikad nam ga nisu trazili ali bolje je da ga ima.

Magelan je ukratko i verodostojno opisao proceduru.