Jump to content

Featured Replies

Posted

Zanima me da li je neko isao stopom do Crne Gore(obala) i kakva su iskustva. Saveti bi bili najkorisnije ako je pocetna destinacija Beograd, ali pisite i iz drugih krajeva. Pozdrav za sve

Да, а по ЦГ је тек лагано стопирање.

Ја сам дошао до Рибарића, и на крају сам узео бус само да пређем границу, до Берана, после тога Беране-Морача па Морача -Подгорица стали су ми после мање од 2 мин... Тамо су баш опуштени и свуда се стопира. После сам ишао до мора, Никшића, Цетиња итд све стопом.

И по мени боље је ако идеш из Бгда са више стопова да идеш преко Пазара а не преко Златибора.

• 2 weeks later...

U toku sezone stop ide laganini u CG. Mi smo isli preko BiH tako da smo usli na prelazu Scepan Polje. Put je super, prolazi se kroz predivni kanjon Pive. Stali smo prvo u Niksicu na par sati pa potom krenuli put Ostroga. Gornji manastir (u kom je konacenje) se nalazi oko 8-9km u brdima tako da smo i taj deo stopirali (bilo je oko 23h uvece). Sutradan preko PG do Bara a nakon toga celom obalom do HN. Stopirali smo kasnije i na tom novom putu od Risna do Niksica.

Znaci, celu obalu smo presli za jedan dan + da dodam da smo pesacili od Budve do Jaza nekih 6-7km i ostali na Jazu 3-4h. Jako je lako stopirati tamo. Cesto stanu razni taksisti pa traze 2-3e da vas prebace, ti ih elegantno odbijes:) Jedino sto ne preporucujem za stop u CG je bokokotorski zaliv. Tu uglavnom ljudi idu svega par kilometara i onda to moze da potraje iako sam zaliv nije toliko dugacak. Onaj trajekt Kamenari-Lepetane mozes da predjes besplatno kao pesak.

Ja sam npr. od Nisa do Pogdorica lagano stigao za jedan dan. Dok je po primorju stop bio blago receno katastrofalan, iako sam stajao na savrsenim mestima, niko ziv da stane, ponekad sam cekao i po 1-2h za samo par km dalje.

I ja imam loša iskustva iz Crne Gore. Par puta sam odustajao od stopa (od Mojkovca ka moru, od Podgorice ka Srbiji, ka Rijeci Crnojevića...). Mada je par puta išlo i sasvim dobro (Kotor-Budva-Cetinje, ili od Međurječja do Srbije recimo), ipak Crnu Goru smatram za jedan od lošijih regiona za stop.

• 3 months later...

Imam savrseno iskustvo sa stopom u avgustu po Primorju. U vise navrata sam stopirao na relaciji Ada Bojana - Budva i stvarno je lagano islo. U prosjeku sam cekao oko 10 minuta.Cak sam u Baru, oko ponoci po mrklom mraku uspio da uhvatim stop direktno do Ade Bojane. Life is miracle:)

• 2 weeks later...

Stop po primorju mi je isao dosta slabo, a onda sam uvideo gresku! Umesto jednog prsta(palac)  :stop: krenuo sam da podizem tri, i zacas gotovo  ;D

• 5 months later...

Zanima me ima li neko iskustva sa kampovima na CG primorju ? Kako se krecu cene i treba li rezervisati ? pozzz

Ne znam za formalne kampove ali na Adi Bojani je besplatno ( ne uključujući nudistički kamp).

Čini mi se da je moguće kampovati i u borovoj šumici pored Šušnja, vidio sam neke šatore ali nisam kampovato tamo pa ne mogu potvrditi da li je ok doći i baciti šator.

• 4 weeks later...

Ja sam iz Crne Gore, ali nikako da se usudim da stopiram, prvenstveno sto niko koga znam ziv nece da cuje za to, a ja ne smijem sama.  :cry22: A zelja mi je da stopiram, cini mi se da sam autostoper u dusi, ako to moze ikako. :mrgreen:

• 7 months later...

Letos sam sa drugaricom isla stopom iz Panceva do Sutomora. 

Bilo je sve ok, osim nekog ludaka kod Zlatibora koji je pomislio da smo 'radnice' i nudio nam smestaj. Posle smo ustopirale predobrog decka koji je isao do PG-a i s kojim smo i danas u kontaktu :)

Iz PGa smo ustopirale neke zene koje su isle da se okupaju na primorju... i tako do Sutomora  :dance:

Ja sam išao pre tri godine od Beograda do Luštice i stopiranje je bilo i više nego lako. Krenuo sam oko 10h ujutru a stigao sam oko 20.30 u Budvu. Usput sam promenio nekoliko vozila (BG-ČA, ČA-BP, BP-PG, PG-BD). Po Cg primorju sam ranije dosta stopirao i nikada nisam imaoproblem, čekao sam najduže 15-20 minuta. Međutim, prošle godine sam stopirao od Budve ka Herceg Novom i čekao sam skoro sat vremena, dok mi nije stao predsednik upravnog odbora hotela Splendid :))

• 2 weeks later...

Ja sam stopirao u Hrvatskoj,sa drugom,pa smo nasli zlatnog retrivera na magistrali,pa smo svo troje dizali palac!!posle smo se rastali,a Benedikt i ja,kako sam nazvao kucu,smo prosli celo Hrvatsko primorje i celo Crnogorsko primorje zajedno!!Super je bilo na stopu,super kupanja,skvotovi,putovanja...Dosli zajedno u Bg,posle lude avanture,ali je on odlucio da nastavi dalje...Pa je preskocio ogradu i otisao..

Sto se iskustva sa auto stopa tice,sve zavisi od licne otvorenosti uma osobe koja stopira!!!Ne postoje pravila!!!Izadjes na put,pustis palac na vetar i to je to...Posle minut,ili dva sata,upadas u neki film sa nekim vozacem i to je to..Ludilo koje se ne moze recima opisati!!Ja sam plakao u Austriji,na stopu je pocela da pada kisa a niko da stane!!Pa se i to pretvorilo u nezaboravno iskustvo posle nekog vremena..Tako da,pusti teoriju i razmisljanje o stopu,vec planiraj sta ces da nosis i takve stvari..

• 1 month later...

Moj drug to resava ovako ode na pumpu i ceka nekog ko ima cg tablice vozaca kamiona :) i za rucak koji ga casti ovaj ga vozi do cg.

Ja bas nebi da probam tako nesto ipak sam zensko ali njemu to ide jako lepo hehe...

Kaze seferima je dosadno voze i vole drustvo hehe

...ipak sam zensko...

...a pises u muskom rodu ???

Meni su jednom naplatili sto sam imao ...

Hteo bi da kupim ...

itd.

Možda je transvestit hehe a možda je netko napravio sličan račun- jelena  ovo slovo L može biti i malo L (l) ili veliko i (I) pa se ne vidi razlika.

A samo da se nadovežem na ovu ideju-extra stvar. Prvo kamiondžije idu na udaljene relacije (znači ako ste na istoj ruti kao vozač možete iz prve otići i do 1000 km) a drugo voze sami jako puno vremena pa se požele pričanja pa im dobro dođe društvo-stoper.

A za restoran je odlična ideja-usluga za uslugu-počastite ih ručkom (max 5e) a oni vas odvezu i do Njemačke  ili evo za Crnu Goru (npr) bez presjedanja i izgubljenog vremena i živaca

I još vas mogu bolje procjeniti jer nije isto kad stojite na ulici a oni voze 70km/h i imaju par sekundi da se odluče. A ovako u restoranu/odmorištu licem u lice vide da ste normala i kažete kuda idete itd. znači lakše je

+što je u kamionu daleeeko veći komfor i preglednost pa vidite sve ono što nebi vidjeli ako sjedite pozadi u malom autu.

• 10 years later...