Jump to content

Featured Replies

Posted

pozdrav,

krenuo sam stopom ka italiji, francuskoj spaniji...

Mogu vam reci sledece,,,

samo jurite velike parkinge sa kamionim apo pumpama i svako ce vas povest ...najbolje kada ste sami jer tada svako ima mesta za vas...

i necete pogresiti

ja sam recimo kada sam krenuo nazad iz Nice stigao za 24 sata do novog sada premestao sam 4, kamiona...jer naravno svaki vozac treba da odmori ali ti tada nastavljas dalje...uzimas sledeci kamion i sibas

a prica da ce te neko pokupiti na benziskoj stanici u italiji ili francuskoj od vozaca sa kolima je veoma veoma teska...ja sam jurio par puta i nista...tako da na to zaboravite...ne treba vam ni papir ni marker nista samo dobra volja da pitate vozace da li idu u vasem pravcu...

stojim na raaspolaganju za svaku informaciju...

sretan put

• 2 weeks later...

Nas dvojica stopirali po Italiji izmedju ostalog i dosta ljudi nam je stalo kolima bez ikakvih problema.

• 3 years later...

Jako imam želju da stopiram za italiju, ako neko želi da se pridruži neka se javi možemo da se dogovorimo sve.

p.s ja sam početnik u stopiranju na duže staze, ugl sam samo po srbiji.

• 3 months later...

nakon autostoperskih ruta u istocnom delu Evrope (Rumunija,Madjarska,Slovacka,Ukraina,Rusija) prvi put krecem jula  i to Zapadni deo (Bosna,Hrvatska,Italija,Francuska) do Spanije (Barselona).

Ukoliko vec  neko ima iskustva sa ovom rutom svaki savet bi mi bio dobrodosao.Rade volje cu razmeniti iskustva sa bilo kim i naravno savete :)

Hvala unapred!

Jula planiram i ja akciju do Španije i Portugala, s tim što bih možda išla Wizz-om do Milana.

Nova sam u stopiranju i željna znanja!

Hvala i od mene!

Uskoro bih krenuo u Hamburg stopom...ako neko ima slicnu zelju da mi se pridruzi...Ja idem na  neki  pregled....posle bih se verovatno vratio istim putem nazad u Srbiju....Nikad u zivotu nisam stopirao al moram da stedim  jer ne znam kakav odgovor cu cuti u Nemackoj pa ce mi trebati pare za operaciju mozda...inace estetska stvar je u pitanju tako da sam zdrav za putovanje u Hamburg ...Nemam pojma gde cu spavati ali kad ispruzim palac nazad vise nema....

Puno srece svima...

Meni sad rekli neki koji zive u Becu da ZABORAVIM  stopiranje po Evropi...Ne zelim nikoga da obeshrabrim  ali poceo sam da razmisljam o nocnim vozovima pa da putujem sto jeftinije...Dzabe volja...mozda necu ici stopom...Mozda se vreme promenilo zbog migranata,azilanata i ko zna cega jos...Ako neko zna nesto konkretno o trenutnoj situaciji na auto putevima  po Evropi....meni bi znacilo...

Edited by neunistiv11

Da mi je dinar za svaki put kad mi je neko rekao "u ovoj zemlji se ne može stopirati"... To će ti naravno uvek reći stanovnici tih zemalja, kako je to nemoguće kod njih, znaju oni. Ukratko, ne obraćaj pažnju, ti ljudi iskustvo sa stopom imaju samo iz filmova. Ima naravno zemalja u kojima je teže, ovde su se često pominjale Španija i Italija kao jedne od tih. Za Španiju znam da je tačno iz sopstvenog iskustva, stop ne ide baš lagano, ali to ne znači da ne radi, prosto da ti treba više vremena od tačke A do tačke B. U Francuskoj mislim da radi okej. U Poljskoj sasvim sigurno, s obzirom na broj Poljaka koji stopira :)

зна ли неко какав је генерално стоп  кроз италију од југа до севера, на хичвикију пише да је солидан, има ли неко искуства из прве руке?

Evo jedan savet koji može da vam pomogne,ali ne mora da bude nužno pravilo.

Lepo se obucite kad stopirate. Ne previše elegantno, ali neka košulja i tako to. Po mojoj nekoj logici dosta pomaže. Ljudi kad vide da je neko lepo obučen znaju da nije neka propalica, klošar ili kriminalac i lakše će da ga povezu. 

Kad god sam se fino sredio uvek sam lako nalazio prevoz. A prošle godine kad sam se vraćao iz Budve sa festivala baš sam bio prljav i sav nikakav i dosta je duže trajao stop nego inače, pošto uglavnom ide bez problema. 

I takođe postavljač teme je potpuno u pravu u vezi ovih pumpi sa kamionima. Mnogo lakše tu nalazite prevoz nego na putu.