Jump to content

Featured Replies

Posted

Ciao!

Idemo na Mongol Rally za nedelju dana. Tu ce se desavati da prolazimo i na +50 i na -5 C i priznajem malo mi je frka od kampovanja, buba i sl.

U zivotu nisam kampovao tako da ne znam apsolutno nista o tome.  ::crazy:  Ima nas pet: 4 muska jedno zensko, spavajuce kombinacije su da jedno musko i zensko mogu zajedno :)

Mogu da udjem u Mercator i kazem "daj mi to, to i to"... ali ne bih uzeo neki krsh. Opet, verovatno opremu ostavljamo na cilju pa ne bih uzeo nesto sto je preskupo. A kako nam je frka sa vremenom, na kraju ce ispasti da udjemo u prvu radnju i uzmemo bilo sta za sta smo culi.

Npr, vidim da se spominju McKinley i to racunam da mogu da kupim u Beogradu ili okolini. Da li je to nesto sto je prihvatljivo za takve uslove? Koja je otprilike normalna cena koju bi vi platili za opremu za takav jedan put, po osobi:

Sta mi treba:

- podloga (5 komada, da li je upotrebliv onaj turbo maximus ?)

- sator (koliko satora za koliko osoba)

- vreca (5 vreca)

- neke maske i mreze protiv buba (da mi ne udje u usta pauk, skorpija i sl.)

- nesto dodatno sto nam treba?

HVALA PUNO na eventualnim odgovorima :)

/* malo smo se istrosili na kola, ako ima neka prodavnica opreme, imamo dosta toga originalnog da ponudimo zauzvrat :yok: */

Sve bube Mongolije sa radoscu iscekuju tvoj dolazak i jedva cekaju da udju u tvoja usta ;D Nemoj toliko da panicis oko toga, jer nema potrebe. Svaki sator ima mrezicu protiv insekata i da vazduh moze da cirkulise i kad se dobro zatvori, nista ne moze da udje u njega tokom noci. Jedino, ako se nesto vec uvuklo pre nego sto si postavio sator, na to obrati paznju. Ili, teoretski da neko stvorenje probusi rupu u satoru, sto jos nisam imao prilike da dozivim :)

Sto se samog kvaliteta opreme tice, ne treba ti nesto delux. Svaki prosecan proizvod marke McKinley bi trebalo da odradi stvar. Posto je akcenat  na ustedi, onda gledaj da kupujes stvari koje su na akciji. Mozes da uzmes jedan veci sator, ili bolje 2 manja, jedan za 2 i jedan za 3 osobe. Podloge i vrece, naravno, a za te mreze protiv insekata mislim da nema potrebe, osim ako ne ides u malaricna podrucja, a rekao bih da ne ides. Stvar sa vrecama za spavanje moze da bude problem za takve ekstremne temperature. Za jako toplo vreme ti nece ni trebati, a za -5 C ce ti trebati neka bolja, jer ces se u protivnom smrzavati, sto uopste nije prijatno. Da uzimate 2 vrece po osobi je mnogo, razmislite sta vam je najbolje ciniti. Mozda neku laganiju vrecu i dosta debele garderobe za nize temperature? Pretpostavljam da ce biti manje tih hladnih noci. Ili, da pored vrece, uzmete i astrofoliju, pisali su ljudi o tome na forumu. Ja nemam iskustva sa tim.

Od dodatnih stvari, svakako da su korisne i neophodne lampe, prakticne su one koje se stavljaju na celo, kao i pribor za pripremanje hrane, oni mali resoi sa bocom su vrlo korisna stvar.

• Author

Dragance, hvala !!

Ne idemo u malaricna podrucja, juce smo se pelcovali i dobili samo difteriju,tetanus,hep A i uputstva (peri ruke, flasirana voda i sl.)

Desavalo se da bude oko 0, pa i ispod, ali to samo po dan/dva na Pamiru. Uglavnom je normalnije vreme, osim delova kroz pustinju gde ume da pripece. Ali opet, kazu ljudi koji su ranije ucestvovali da se nikad nisu smrzli kao u Mongoliji u avgustu.

Nosimo i ono Dormeo cebe (sa "dzepom" za noge), kapiram da to moze da bude dovoljno u toplijim krajevima ako nam ne treba vreca, samo na podlozi.

Ovo prica covek koji je juce dobio upalu grla na +40 u kombinaciji klima+promaja, tako da ne postoji suvise topla vreca za mene  ::crazy:

Odakle idete kolima? Ako vam tezina prtljaga nije problem, onda slobodno izaberi najdeblju vrecu za hladnije temperature. Na svakoj je naznaceno za koju temperaturu je predvidjena (comfort) i do koje minimalne je preporucljiva.

Dragance ti je rekao za sator, jedan za dvoje i jedan za troje i to vam je ok. Kod satora racunaj da kad god pise da je za dvoje, tu uvek moze komotno da stane i troje :)  Jos ako je hladno onda je i bolje da se sabijete da vam bude toplije :) I znaci gledajte da ima dva sloja, tako da nezeljeni posetioci ne mogu da udju, kao ni voda.

Ovde imas nekoliko tekstova oko toga sta sve mozete poneti, o vrecama, podlogama, rancevima itd:

https://www.klubputnika.org/iskustvenik

Ako ne morate da se ogranicavate po pitanju kilaze, onda samo trpaj :)

Ja bih ti isto savetovao da kupite vreće za niže temperature i da u njima spavate samo u donjem vešu. Nemoj uzimati tanje vreće pa da u njima spavaš u odeći jer u tom slučaju nemaju dobar efekat.

Ako idete kolima kupite šator za pet osoba u Intersportu, mislim da nije puno skup a lakši je nego dva šatora za dve ili tri osobe.

Podmetači su, ako se ne varam, u Intersportu trenutno na akciji i koštaju oko 2500 dinara. Moj savet je da ne nosite turbo maksimus, dosta je težak i uopšte nije udoban za spavanje, bar ne u šatoru.

• Author

Krecemo odavde, a idemo kombijem, tako da nije previše problem sa prostorom i težinom prtljaga.

Vidim sad sa sajtu Intersporta da se akcija zavrsila 10.07 ...  :bang:

Hvala na linku za "iskustvenik" !!

• 4 weeks later...

Да ли можда неко зна за сл годину као се организују тимови, и све остале информације?

• Author

Glavni sajt je mongolrally.com . Tu vidim da su prijave od 25. avgusta. Ako zakasnis, bude uvek mesta tako da ne brines.

Kako to sve izgleda, osim naseg sajta naravno :) vrlo je korisna i sledeca grupa na facebooku. Skoro sve informacije sam saznao iz "discussions" dela.

http://www.facebook.com/groups/301264206907/

I naravno pitaj sve sto te zanima :)

како сте се ви скупили, је л се сви знате или? Који су вам све трошков оквирно по човеку итд... :) Ја бих тако волео на ово да идем ал нема шансе да би скупио неку екипу не би било заинтересованих из мог окружења.

• Author

Huh :) Nije toliko komplikovano, zaista. I ako imas neku ekipu, stvarno je zanimljivo iskustvo.

Inace nismo se znali previse od pre i sta ja znam... ako ti je to bitno, onda svako ko je bio u vojsci moze da stekne neke predstave kako izgleda mesec dana u zatvorenoj prostoriji sa random ljudima. :)

Troskovi neki su na sajtu/fb grupi, znacu uskoro. Najvise zavisi od smestaja i rute. Ja sam isao do Taskenta sa devojkom i to je bilo svacega, od -5 zvezdica u Moynaqu do +5 u Taskentu. Benzin nije toliko skup. Karte nazad u jednom smeru mogu da kostaju 400/500 eur. Vize zavise od broja zemalja. Neka jednostavna i brza varijanta od 3 nedelje kroz KZ verujem da bi kostala kao malo bolje letovanje. Naravno tu je i vozilo, ali i potencijalni sponzori i cela prica koju napravis. Mi smo prvi pa smo imali onako dobru prodju, ako uspemo nadamo se da ce naredne godine biti vise sluha, samo treba ranije krenuti sa ponudama, to je najvaznije.