Jump to content

Featured Replies

Posted

Pre svega, nisam znao gde da udenem ovu temu, pa ako sam pogrešio kategoriju, molim da se premesti u odg. forum.

Uglavnom, čitam neke vodiče za jeftina putovanja, i vidim da se napominje da reciklaža može biti izvor sredstava. Mene bi zanimalo koliko se kreću otkupne cene limenki u evropskim gradovima, tipa Budimpešta, Beč, Berlin.

Takođe, zanima me da li se prihvataju 'domaće' limenke :), i da li mogu da budu izgužvane, odnosno ispresovane kada se truraju u onaj automat?

Eto, toliko, za sada?

Bila je na B92 jednom davno emisija "Fatalni putopis", u kojoj Dušan i Dušan preživljavaju negde na severu (gde su one - razvijene - države) tako što recikliraju flaše. Sumnjam da bi ti se isplatilo da nosiš limenke odavde (pod uslovom da te puste na carini) i recikliraš ih preko. Mada, ne znam nikoga ko je to probao :)

• Author

Bila je na B92 jednom davno emisija "Fatalni putopis", u kojoj Dušan i Dušan preživljavaju negde na severu (gde su one - razvijene - države) tako što recikliraju flaše. Sumnjam da bi ti se isplatilo da nosiš limenke odavde (pod uslovom da te puste na carini) i recikliraš ih preko. Mada, ne znam nikoga ko je to probao :)

I ja sam se toga setio, ali sam zaboravio kako se emisija zove :).

To su Dušani išli u Finsku.

Ja ti mogu reći za Hrvatsku pošto mi je to sveže. Tamo dobijaš pola kune (~7 din.) za svaku flašu na kojoj to piše. Isto i za limenke. I mislim da ni jedne ni druge ne treba da budu ispresovane. Dakle ne bi dobio ništa za "uvoznu" amabalažu (osim ako ne primete, jer mi se čini da nemaju automate već predaješ ljudskom biću).

U Poljskoj to isto funkcioniše, ali sam zaboravio koliko plaćaju jer sam bio pre 5 godina :)

U Sloveniji dobijas 10 centi po pivskoj flasi, po sistemu kaucije. Dakle neko je platio 10 centi da bi kupio flasu piva a onda je zaboravio na ulici, ti to pokupis i odneses u Merkator. U centru Ljubljane se tokom vikenda mozes obogatiti :)

Ovde u Danskoj imas aparate za limenke u skoro svakoj vecoj prodavnici. Mislim da po limenci dobijas oko 1 dkk.

U Hrvatskoj postoje i automati i ljudi koji rade na prikupljanju ambalaže. Automati su uglavnom u velikim centrima. Ambalaža ne smije biti zgužvana i na njoj mora biti otisnuto povratna naknada 0,50kn.

Na početku prikupljanja moglo se i zgužvane primiti, sada više ne.

Također, kako je kod nas sve moguće, tako je u hrv proizvedeno oko 500 tisuća komada ambalaže u jednoj godini a povrata za istu je izdano oko 750 tisuća (brojke su okvirne) a i javna je tajna da proizvodnja jedne PET boce košta oko 0,30kn a povrat je 0,50kn. Time sam valjda sve rekao  :shh:

Žalosna je činjenica da dobar dio ljudi sada živi od toga, pa ne prođe ni par minuta da ne zatekneš ljude kako kopaju po kontejneru...eto, to nam je naša borba dala.  ::arabia: