Jump to content

Featured Replies

Posted

pozdrav svim clanovima ovog sajta..ovo je sajt stvoren za mene.. :spot: :spot: :spot:

vec duze vreme zelim da odem negde da radim i da zivim

pa bi mi znacilo da mi date neki savet ili podelite neko iskustvo......sto znam da radim to su bravarski i varilacki poslovi na zemlji ili na visini,ili bilo koj  drugi posaosposoban sam za  dosta poslova...ali problem je sto nemam zavrsenu skolu za to nit' diplomu...takodje poznajem i jezike solidno..tj uz malo podsecanje bi se usavrsio dobro....ja sam vam zahvalan unapred i ako iko moze da neki savet u kom smeru da idem i sta da radim ........ stvarno je super ovaj sajt pozdrav za sve clanovee klanj:: klanj:: klanj::

Ovako na prvu loptu mi deluje da bi ti najlaksa opcija bila Rusija. Nekoliko nasih gradjevinskih firmi ima projekte tamo pa bi mogao da ih kontaktiras direktno i pitas za posao.

• Author

za Rusiju sam nacuo da traze radnike ali rad kod nasih je uffffffffff...iz nekoliko iskustva sto mi pricali..........moracu da potrazim nesto sto ni je sigurno za posao...jel bih se bas zalozio za to...da odem  radim i napredujem

• 1 year later...

Pozz svima,nov sam na forumu...

Zanima me kako bih mogao da odem u inostrastvo?

Zavrsio sam srednju skolu za kuvara,ali radio bih sve poslove...

Hvala unapred

Kako pricas Engleski? Ako si fluent i imas nenametljiv naglasak, eto ti posla u Kini, super placen i naci ces ga bez muke! ;) Javi ako ti treba info, da te uputimo na web sajtove. Pozz (-:

Kako pricas Engleski? Ako si fluent i imas nenametljiv naglasak, eto ti posla u Kini, super placen i naci ces ga bez muke! ;) Javi ako ti treba info, da te uputimo na web sajtove. Pozz (-:

Cisto radoznalosti radi, sta podrazumevas pod super placen?

Znam da je u Koreji za pocetnika plata 2000-2100 USD mesecno uz placen smestaj, avionsku kartu i medicinsko osiguranje. A tamo je taj posao najplaceniji u Aziji.

Iz perspektive nekoga ko radi u razvijenoj `zapadnoj` zemlji to nije mnogo. Cak je manje od legalnog minimalca.

Za nekoga ko je napustio Srbiju po prvi put to moze biti lepa svota, narocito imajuci u obzir da su troskovi minimalni u `korejskoj varijanti`.

E sad ako je ta cifra pola te sume u Kini plus ako je smestaj soba koja se deli sa cimerima, naravno letovi nisu placeni i nema zdravstvenog osiguranja onda to bas i nije toliko primamljivo.

Plus sto, koliko sam cuo, moras da se pretvaras da si native speaker i da se roditeljima dece kojima predajes predstavljas kao Amerikanac/Englez itd. Malo je moralno upitno. Ko moze/hoce da proguta tu knedlu i ceni iskustvo zivota u Kini onda je valjda ok.

Native ovde moze bez problema da nadje posao za 3000usd, amer poznanik, ima iznajmljen stan samo za njega i tu platu, placenu radnu vizu sa kojom ide osiguranje, i da, avionsku kartu ali nakon godinu dana. Ne moze se reci da je lose. Ali on je Amer, native speaker.

Za osobu iz Srbije, koja nije putovala, cenim da je OK da radi za 1000 do 1500e platu u Kini (jer je non native speaker). Smestaj je nekada ukljucen, nekada nije, i tacno je da je cesto to soba u stanu koji se deli sa ostalim uciteljima, ali se lako mogu naci skole koje iznajmljuju stan, ali je onda plata oko hiljadu ili 1200. Inace, jednosoban stan/garsonjera se moze iznajmiti od 150e do 300 u svakom gradu, pa i u Pekingu, garsonjera do nas je 300e i nije losa lokacija, tako da to nije puno obzirom na platu. Hrana je vrlo jeftina, osiguranje se moze traziti skoli da ga uplacuje, kao i da plati radnu vizu. Refundacija povratne karte ide uglavnom uvek, ali nakon 12 meseci, kao sto sam spomenula.

Sada, plate za nas nisu tako velike kao englezu i ameru, ali su korektne i moze se naci OK skola. Primer, meni su nudili 1500e, sa vizom, kartom, stanom samo za mene, itd, ali u manjem gradu pa nisam prihvatila.

Sto se tice toga, da ima toga cesto da skole traze da se lazno non native speaker predstavlja. Da li je moralno OK, naravno da ne, ali nisam primetila da to ikome ovde smeta. Meni licno nisu nikada to trazili, a radila sam u dve skole.

Da li je u Koreji teaching bolje placen?! Ne znam, cula sam da jeste, ali sam isto tako cula da tamo je dosta teze non native speaker - u da nadje posao nego u Kini. Da li je istina  :102:

Ti sigurno bolje znas o tome, pa nam kazi. Mene jako zanima.

A da li u Kini non native moze lako da nadje posao, da znam da moze.

Pozz

Ako si zavrsio skolu za kuvara (imas diplomu), prevedi je na par jezika (nemacki, engleski...), sedi u bus i idi bilo gde u Evropu. Svuda ces da dobijes posao bez problema, a i papire ti sigurno zavrsavaju, jer na njihovim biroima rada nema kuvara, tako da se randna viza dobija bez problema. Satnica je oko 6-12 eura, zavisi od znanja, iskustva i zemlje u kojoj nadjes posao. Najbolje plate su u Engleskoj, Holandiji i Skandinaviji. Svuda ces verovano dobiti i smestaj, a hranu imas vec tu gde radis (snadji se malo...  ;)). Ako radis oko 10 sati dnevno, mozes bez problema da zaradis solidno. Nemoj da se bakces sa nekim bezveze poslovima, kao kuvar bilo gde na svetu dobijas posao odmah. Tesko jeste, ali se dobro zaradjuje. Najvise se traze rostilj majstori, pica majstori i italijanska kuhinja. Kad malo ispeces zanat, imas dosta sajtova gde traze kuvare za angazman u privatnom aranzmanu (jahte, kuce, itd), na primer: http://www.privatechefsinc.com/. Tu ti je sigurnih 3000-5000 usd mesecno, ali to ti je van Evrope i moras biti stvarno majstor. Pozdrav i srecno

Da li je u Koreji teaching bolje placen?! Ne znam, cula sam da jeste, ali sam isto tako cula da tamo je dosta teze non native speaker - u da nadje posao nego u Kini. Da li je istina  :102:

Ti sigurno bolje znas o tome, pa nam kazi. Mene jako zanima.

Ukratko: uopsteno jeste bolje placen. Vizu zvanicno moze da dobije samo native. Uslovi za vizu su drzavljanstvo i diploma fakulteta iz jedne od sedam zemalja: USA, UK, AUS, NZ, CAN, IRE, SA s tim sto preferiraju Kanadjane i Amerikance.

Non-native bi mozda mogao nesto da skarabudzi ako ima dosta iskustva i master u TESOL i ode prvo kao turista pa zatim dobije sponzorstvo. Opet tesko bi to islo.

U Koreji te plate koje sam pomenuo su za pocetnika diplomca. Dobar novac se zaradjuje predavajuci na univerzitetima, ali za to vec treba master u TEFL oblasti ili dosta godina iskustva...

Hvala svima na ulozenom vremenu..

Ali sem Camalus niko mi nije dao konkretan odgovor..

Znaci znam srednji nivo engleskog...

Sada sam izvadio pasos i za koji dan prevodim diplomu iz srednje skole..

Gde bih najlakse nasao posao??

Hvala Unapred

Mozda ti je najbolje onda da gledas nesto po Holandiji i Skandinaviji. U Nemackoj ce malo teze da ide zbog jezika. Ali to i nije neki problem, ako si dobar majstor, uzece te i bez znanja jezika. Lako ces za kratko vreme da savladas osnovne stvari koje su ti potrebne za posao, a za drugo, polako. Opet ti napominjem da su kuvari izuzetno trazeni u celoj evropi i ako te se docepaju, ima sve da urade da ostanes kod njih da radis. Naravno, podrazumeva se i korektnost sa tvoje strane. Na kraju krajeva, u skoro svim restoranima ima po neko sa naseg govornog podrucja, tako da se to uvek resi. Pitaj ako te jos nesto zanima. Pozdrav

Meni nije problem jezik..

Jezik se nauci..

Za 2 meseca naucim na srednji nivo...

Mene zanima gde bih najlakse nasao posao...

hej Dzoni, verovatno sto ti Camalus predlaze za kuvara je dobra ideja, obzirom da imas zavrsenu srednju upravo za to. Raspitaj se malo i pogledaj online da li imaju ponude. Sto se tice Kine i teachingovanja u Aziji, da, brzo i lako se nadje, konkretno u Kini, ali trebas biti fluent, ne da ucis jezik, jer si ti Ucitelj njima (;

Pozz i good luck  :mah:

Hvala svima jos jednom na ulozenom trudu i vremenu!!

Da li neko ima iskustva u vezi ovoga...

I da li bi mi neko mogao da ti neke sajtove za ovu moju "muku"..

Hvala jos jednom

Problem sa ljudima koji tek zavrse skolu ili fakultet (i sam sam donekle bio takav) je sto misle da ih to automatski kvalifikuje da rade taj posao, cak sta vise da je neko duzan da im da posao jer oni eto imaju diplomu.

Sa svim, pa i sa kuvanjem, praksa je najznacajnija. Bilo ko moze da obrce palacinke u tiganju na primer, ne treba ti nikakva skola ni praksa za to. Ali da postanes vrhunski kuvar to je sasvim druga prica. Moras da savrseno poznajes sve sastojke, kako se oni mesaju da bi dobio najbolji ukus, milion malih stvari pri pripremi hrane, aranziranje...

Najbolji kuvari su specijalizovani za odredjenu vrstu hrane, mogu da eksperimenisu (ne kuvaju samo po receptu) i da prilagode jela posebnim zahtevima musterija. I naravno taj vrhunski kvalitet mogu da dostave jako brzo jer su uvezbani, gotovo automatski pripremaju hranu ne razmisljajuci. Toliko su se uigrali.

Kakve sve to veze ima sa tobom? Eto, ocigledno da peces cevape i pripremas lepinje najverovanije neces moci u inostranstvu izuzev u nekom ex-YU getu u Nemackoj ili drugde. To znaci da bi bilo lepo da pocnes da se specijalizujes za hranu koja je popularna sirom sveta: kineska, tajlandska, italijanska, francuska...

Na pocetku ne treba previse gledati na novac. Najvaznije je steci vestine i usavrsiti se. Lako ces kasnije naci dobar posao.

@Noskich

Nema on sta da trazi u toj vrsti kulinarstva pored zivih Kineza, Francuza, Tajlandjana. Nikad ne moze da postane majstor jer to je jednostavno rezervisano za njih. Isto tako niko od njih ne moze nikada postati majstor za cevape. Tako da Dzony, moj savet ti je, slobodno ti usavrsi cevape i lepinje. Veruj mi da si dobrodosao svuda sa tim znanjem. Slazem se da treba da naucis i ostale kuhinje, ali nema razloga da forsiras nesto sto nije tvoje, a da zapostavljas vec delimicno postojece znanje i iskustvo (mislim na nasu, balkansku, kuhinju). Nemoj da te zavarava niko, nema sanse da se ti kao neko sa ovih prostora probijes  u nekom kineskom restoranu pored Kineza, to je neprirodno. Ne jedu se cevapi samo u Ex-yu getima. Pravio sam cevape od Kariba,preko cele Evrope uzduz i popreko, Afrika, Severna Amerika... I svuda su bili fantasticno primljeni. Nasa kuhinja je vrlo kvalitetna i nemoj nikada da imas kompleks od nase kuhinje. Mnogo nasih majstora radi po celom svetu i to sve zahvaljujuci raznovrsnosti i kvalitetu nase kuhinje. Pusti ti "fensi" popularnost, samo guraj i polako. A da se treba usavrsavati, treba, potpuno se slazem. Jedino nisam uspeo da se izborim sa Kurdima oko kvaliteta cevapa, ali eto, mozda niste znali, cevape su izmislili Kurdi.  :D

Evo ti par sajtova:

www.starchefsjobfinder.com

www.chefjobs.com

www.jobs.monster.com/v-food-services-q-chef-jobs.aspx

www.chefsearch.co.uk

www.netherlandsjobs77.com

www.nl.tiptopjob.com

Poslednja tri linka su ti za Englesku i Holandiju. Ako nije direktno povezan, samo ukucaj u search catering ili hospitality.

Pozdrav i srecno.

Izvinjenje svima ako sam bio malo opsiran, dosadno mi danas nesto... ;D

@Noskich

Nema on sta da trazi u toj vrsti kulinarstva pored zivih Kineza, Francuza, Tajlandjana. Nikad ne moze da postane majstor jer to je jednostavno rezervisano za njih. Isto tako niko od njih ne moze nikada postati majstor za cevape.

Ne jedu se cevapi samo u Ex-yu getima. Pravio sam cevape od Kariba,preko cele Evrope uzduz i popreko, Afrika, Severna Amerika...

Ne znam stvarno, nisam nikad bio u toj prici kulinarstva. Samo cu ti reci da je vlasnik najpoznatijeg srpskog restrana u predgradju Sidneja - Kinez, restoran koji je medju srpskim imigrantima na posebnom glasu bas po cevapima.

A da li moze da se sa cevapima proslavi, mozda i moze ne znam, mada mi deluje to daleko rizicnije. Jer danas vecina sveta o Srbiji zna veoma malo, a kamoli o kuhinji. To istina moze biti i prilika za popularizaciju iste kao novine, ali je poprilicno ogranicavajuce ako jedino umes da skuvas srpsku hranu u poredjenju sa svetski najpopularnijim kuhinjama.

Imam novo pitanje da li je neko cuo za neku agenciju "luwork".Covek koji vodi ljude u Nemacku se valjda zove Jan..???

Ta agencija je iz Novog Sada.

Ljudi,mi cemo da vas pitamo,pa molimo za pomoc,savet bilo kakvu informaciju,naime mi smo profesionalni muzicari-sviraci,takodje radimo sa decom ucenje sviranja instrumenata,zeleli bismo da odemo na godinu dana u Peking,Shanghai,Hong Kong da vidimo kako je i da sveknemo neka nova iskustva,pa nas interesuje da li neko ima neku preporuku ili predlog.Mada moze i Singapur,ali mislimo na taj istocni deo.Unapred zahvalni :blob:

• 4 months later...

:-\    Imam rodjake i prijatelje koji zive u australiji ,jedan prijatelj bi mi garantovao nekakav posao na gradilistu , dali je moguce otici kao turista i za to vreme boravka raditi tamo . dali neko ima slicnih iskustava po tom pitanju ,,, 

• 2 weeks later...

Pretpostavljam da mozes - dok te ne uhvate.

A onda si naderao i ti i onaj koji ti je dao garanciju oko dolaska.

vec duze vreme zelim da odem negde da radim i da zivim

pa bi mi znacilo da mi date neki savet...........ja sam vam zahvalan unapred i ako iko moze da neki savet u kom smeru da idem i sta da radim ........

&

Zanima me kako bih mogao da odem u inostrastvo?

Zavrsio sam srednju skolu za kuvara,ali radio bih sve poslove...

&

slicni

Nedavno mi je drug rekao da je ovde,na birou rada,video da se trazi medicinsko osoblje (placen smestaj i hrana i sve ostalo potrebno za boravak,uz platu od 1000 evra),kao i inzinjeri (zaboravio sam koje tacno struke) - za posao u Ugandi.Za kuvare mislim da nista ne kazu,ali sudeci po onome sto je rekao camalus - snasao bi se tamo najverovatnije.

Eto vam jedne od opcija za odlazak u inostranstvo.

• 3 weeks later...

Pozdrav svima!

Nov sam ovde ali me stvarno zanima ova tema.

Naime, imam posao ovde u Srbiji, ali je kompletna katastrofa, slabo placen, van moje struke, u sustini jedno veliko nista!

Zeleo bih da odem u inostranstvo da radim i da se skolujem (ako je moguce).

Po struci sam hemijski tehnicar-laborant i tecno govorim engleski jezik. Imam 23 godine.

Da li neko ima neki savet gde bih mogao da probam i da li se ovo moje zanimanje trazi u inostranstvu? Svaki odgovor je dobrodosao!

Hvala vam svima unapred!  :)