Jump to content

Featured Replies

Dakle okej je otici do Jagodine npr i naastaviti sa naplatne rampe?

U principu jeste.Ako je varijanta da je to kao na Bubanj Potoku (dakle,samo naplata putarine i sva vozila dalje produzuju).

Bolje da predjes pola puta,pa nastavis da stopiras,nego da cekas i dalje u Bubanj Potoku.

Dakle okej je otici do Jagodine npr i naastaviti sa naplatne rampe?

Наплатна рампа у Јагодини није иста као на Бубањ Потоку, тј није насред аутопута већ се посебно искључује за рампу. Тако да би пропуштао највећи број возила ако би био на наплатној рампи :)

За Ниш хваташ директно са бубањ пототка, то је барем лако.

Али ако баш хоћеш да преседаш, ни случајно немој да идеш до рампе Јагодина, Ћуприја и Параћин. Јер су мртве тачке.

Боље ти је Појате или већ Баточина.

Ма хватај директно...  :)

• 1 month later...

Malo je bajat ovaj moj odgovor, ali dobro sad...

Uvek kada bih stopirao ka Nišu sa Bubnja, obično bih se pomerio jedno 100 m od naplatne rampe. Što će reći, prođem i naplatnu i onu kafanicu posle naplatne i prošetam još malo uz autoput i tek onda stopiram. Time sam smanjivao mogućnost da se neki pandur došeta do mene i napiše mi kaznu...

Moja poitika je uvek bila, bolje i vožnja od 20 km, nego čekanje...

Zato sam uvek prihvatao vožnju bez obzira kolika je, samo da ide u mom pravcu i da me opet ostave na autoputu...

Ah da, zgodno je doći do Bubnja Lastinim autobusima sa Glavne stanice ili sa Autokomande....

• 1 year later...

Treba mi savet oko rano jutarnjeg stopa iz Beograda ka Zagrebu. Naime, u petak hoću što ranije da stignem do Zadra u toku dana, pa bih što ranije i krenuo tj. već oko 4:30 bih hvatao 611, pa bi sa njom ili do izlaza na Bežanijskoj Kosi, Tošinom Bunaru ili u Dobanovcima. Zanima me šta bi bilo najpametnije za to doba s obzirom da će biti oko 5:00 i biće još uvek mrak? Gde je najviše osvetljeno? Gde ide najviše ljudi u to neko gluvo doba? Kada stignem do Šimanovaca, to mi uopšte onda nije problem, jer tu znam i da postoji dosta osvetljenja a i već oko 5:40 će biti dan, plus računam da i u to doba tamo ima barem nekog saobraćaja.

Druga varijanta, o kojoj sam razmišljao je da krenem vozom koji ide iz BGa u 3:10 a stiže u Šid oko 6:00 i da se onda tamo nekako prebacim do granice. Time bi već dosta dobio na vremenu, ali me brine kako od Šida do prelaza Batrovci? Od Šida do petlje Adaševci tj. poslednje naplatne na autoputu bi se nekako i snašao sa kombinacijom pešačenje + stop ako neko naidje (to je nekih 8km od železničke u Šidu po Google Maps), medjutim zanima me kako tamo ide stop i kakav stav imaju vozači s obzirom da je to poslednja rampa pred granicu. Da li staju ljudima ili su sumnjičavi? Kakve bi mi šanse bile tamo? I da li bih mogao tamo odmah da izbacim tablu Zagreb ili da idem sa nekim do granice, pa da stopiram iza?

Treba mi savet oko rano jutarnjeg stopa iz Beograda ka Zagrebu. Naime, u petak hoću što ranije da stignem do Zadra u toku dana, pa bih što ranije i krenuo tj. već oko 4:30 bih hvatao 611, pa bi sa njom ili do izlaza na Bežanijskoj Kosi, Tošinom Bunaru ili u Dobanovcima. Zanima me šta bi bilo najpametnije za to doba s obzirom da će biti oko 5:00 i biće još uvek mrak? Gde je najviše osvetljeno? Gde ide najviše ljudi u to neko gluvo doba?

Probaj sa benziskim pumpama.

Izaberi neku prometnu,sve te pumpe su dobro sovetljenje,pa da probas tu da stopiras.

Ili,ako vidis nekog sa odgovarajucim auto tablicama da je parkiran,odes i pitas ga.Nemoj bas to raditi ako covek upravo toci gorivo,pusti ga da zavrsi,pa onda ;)

• 3 months later...

Ovaj forum mi je mnogo pomogao u autostoperskim vratolomijama, pa posle 20000-30000 ustopiranih km, zelim da se prikljucim i dam svoj doprinos autostopeskom kolektivu :)

Uglavnom sam stopirao na relacijama: BG - Budimpesta, BG - Ljubljana/Maribor, BG - Solun i po jednom BG - Istanbul, BG - Temisvar i Bratislava - Graz. Naravno tu su i krace rute po Srbiji (Smederevo, Paracin, Vrsac...)

Preferiram da se vozim kamionima, jer uvek sam siguran da se vozim sa profesionalnim vozacem, dosta prostora u kabini, a i najjaci su na putu :)

Beograd - Budimpesta

3 puta sam isao ovom rutom i to samo u smeru ka Budimpesti.

Prvi odlazak je bio preko Kelebije i umalo se nije pretvorio u totalni fijasko. Nisam dobro proucio put i olako sam shvatio 400km. Krenuo sam rano ujutro sa Zelenog venca autobusom 706 centra Batajnice, a zatim stopirao starim NS putem, promenio kamion i nekoliko kola da bih stigao do granicnog prelaza oko 3 popodne. Mucno, mozda nisam imao srece. Nesto lakse sam stigao iz dva puta od Kelebije do Budimpeste, a bio sam u centru u pola 8 uvece.

Poucen greskama, dobro sam proucio rutu, pa sam oba puta stigao u Budimpestu za 5-6 sati.

Evo detalja:

- BG vozom (za sada je besplatan)  od Vukovog spomenika do Batajnice (30ak minuta) - prvi "voz" krece oko 6h 

- stanica u Batjnici je uz okretnicu autobusa 73 kojim se vratim par stanica do nadvoznjaka

- popnem se na nadvoznjak i hvatam bilo sta do naplatne rampe na Novosadskom autoputu (rampa Stara pazova) - 15ak km od nadvoznjaka

- od rampe smatram da ne treba rizikovati sa kratkim voznjama nego direktno do granice (oba puta sam uhvatio voznju do Horgosa)

- od Horgosa je relativno lako. Naravno granicu prelazim peske i nisam imao neprijatnosti. Na standardna pitanja: Gde idem i na koliko?

Odgovaram iskreno, da sam fotograf i da idem na foto turu, autostopom, na par dana, itd...

- prvi put na Horgosu sam ustopirao kamion. Oni svi idu uglavnom do "nule", sto se odnosi na autoput M0, takozvanu obilznicu oko Budimpeste. Najverovatnije ce vas kamion dovesti do ukrstanja puteva M5 i M0. Odatle sam isao peske otprilike 1km putem M5 u smeru ka Budimpesti do Mobil petrol pumpe (zute boje).  U tom trenutku se nalazite na oko 20km od centra grada

- od pumpe imate najmanje 2 opcije. Mozete da stopirate na kruznom toku. Ja nisam imao strpljenja pa sam prosetao jos pola sata do mesta Gyal i uhvatio autobus 55 do grada

Inace vozac je malo pravio problem, ali na kraju ipak dozvolio da se vozim besplatno kada sam mu objasnio da direktno dolazim sa autoputa i da nemam forinte.

......

- drugog puta na Horgosu sam ustapirao auto iz Backe Topole. Covek, me je dovezao do Ferihegy aerodroma, a odatle veza sa gradom je bus 200e do poslednje stanice (Kobanya-Kispest), a onda metro M3. Na terminalu postoji menjacnica sa joko losim kursem HUF/EUR, pa menjajte samo koliko je potrebno za 2 karte. Naravno verovatno postoji opcija stopiranja sa aerodroma do centra ali ja nisam probao. 

Zapazanja u vezi Budimpeste:

Gradski prevoz je odlican. 4 linije metroa, tramvaji, busevi i trolejbusi. Svercovanje je moguce, ali treba izbegavati metro i tramvajske linije u centru 4 i 6 (dugacki zuti tramvaji).

2014. postojala je besplatna autobuska linija (ne pripada gradskom saobracaju) od Trga Heroja do Akva Parka koji je u oblizini obilaznice M0 na severnoj strani grada. Moze se iskoristiti kao pomoc pri autostopu dalje na sever ka Slovackoj i Poljskoj

Nadam se da ce ovaj post nekom pomoci.

Takodje ako nekog zanima sta sve valja videti u Budimpesti, napravio sam kratak video. Posto sam tek poceo da pisem na forumu ne znam da li je dozvoljeno kaciti linkove ka Youtube. Ako administrator dozvoli okacicu u sledecem postu.