Jump to content

Featured Replies

Posted

Probao sam hiljadu naslova, al nijedan nije odgovarao, a ni ovaj mi se bas ne svidja, al ajd', sta da mu radim.

Nakon dolaska sa kratkog putovanja po Evropi, dobio sam neke ideje koje zahtevaju dalje razmatranje od kolega putnika:)

Znate da postoje one FREE ture u vecim gradovima u Evropi, ima ona neka organizacija. Isao sam na jednu u Berlinu, 4h trajala, uglavnom budu pesacke ture po gradu. Zasnivaju se na napojnicama, a ova moja u Berlinu je bila fantasticna, neki Englez bio vodic.

Poenta price, sta mislite da napravimo nesto tako u okviru KPS-a? Ima nas iz svih gradova. Mislim da bi tura u Novom Sadu mogla biti bas zanimljiva i trajala oko 3h peske. Ukljucivala bi i tvrdjavu, a sva sreca pa imamo coveka i za katakombe :)

I imam jos jednu ideju, malo blesavu. Zamislite foru "rent-a-fica" :D Uzeti dve fice, srediti ih i iznajmljivati strancima u gradu:) Ovi englezi sa EXITA bi se vozali time ko ludi!

Naravno, da kazem, ideje su bazirane na neprofitnom turizmu, ne mislim o otvaranju neke pohlepne agencije ;)

ako ima dovoljno ljudi za takvo sto sto da ne....

...e sad bila ta firma phlepna ili ne papirologija i zajebancije sa drzavom su ti iste ako vec mislis da to legalizujes kao firmu e sad udruzenje gradjana bi vec bila druga prica, vjerovatno mnogo prihvatljivija varijanta ali to izbacuje rent-a-car...

...rent-a-car...ako je firma onda prez knjige i sve to(oprobano radi)...ako je udruzenje i ako ne kanis uzimati profit onda vjerovatno moze da se upraznjava fora da se pisu putni nalozi pre cega im das clansku karticu da bi mogli voziti vozila udruzenja i da doticni samo sipaju gorivo ali onda dolazi zapetljancija oko osiguranja ako oni naprave neki haos sa autom, ti si dao nalog dakle otprilike si isto odgovoran koliko i oni...(radilo je ok za clanove(tj sve zive) dok nije doslo vreme da neko traba da servisira kola sto se na kraju nije desilo)

tema je skroz ok tako da bi mogli razvuci raspravu do svih detalja...

Ideje su dobre, ali, ne bi bile bas neprofitne :) Sto, opet, nije lose. To za iznajmljivanje auta mi deluje malo komplikovano oko organizacije, ali ovo sa vodjenjem tura je kul.  Organizovati turu, besplatno, pa posle ko ostavi napojnicu, ostavi. A verujem da bi mnogi ostavili i da bi se fina pare mogle dobiti. Ako bi bord KPSa ozbiljno razmotrio tu temu, to bio mogao biti jos jedan vid finansiranja Kluba putnika.

Nekako, mislim da se uklapa u principe KPSa, ne bi bilo formalno komercijalno, ali bi ipak bilo isplativo.

Ne bi bilo fer da sad trazite od ovih potencijalnih novih, kad ni oni stari nisu nista placali :D Mozda da oni stari retroaktivno plate  :P

Jasno je. Ja isto ne bih mogao da se snadjem u tome da trazim od ljudi pare nakon sto ih provedem gradom.Pogotovo sto sam x puta ja bio taj kojeg su drugi vodali, gratis, naravno. Ali, ako nezavisno neko hoce, ko ima osecaja za to, mislim da je ideja dobra, moze da se spoji lepo i korisno, zaradi ponesto para, a svakako bi upotpunilo turisticku ponudu. Pod uslovom da se dobro izreklamira i popularizuje.

Ja sam isto razmisljao na tu temu, ali mislim da Novi Sad ima jako malo turista za tako nesto, trebalo bi skoknuti do Beograda. Kontao sam na foru sednes na trg stavis natpis '' besplatne ture- radim samo za napojnice'' na srpskom i engleskom i vozi. Naravno nikad ne bih tako nesto naplatio nekom svom CS gostu.

E sad ono sto mene brine je da li bi imao nekih problema sa ovim novim komunalnim rendzerima, ili sa policijom, kad bi samo tako seo sa natpisom i cekao ljude. Vidjao sam to u raznim dosta sredjenijim drzavama od Srbije, ali znate kakvi su ovde kerovi kad vide da neko zaradjuje odma hoce i oni da se ucepe nekako.

• Author

Sto se tice nasih licnih gostiju sa strane, naravno da ne bih naplacivao:) Ionako mi je uvek drago kad mogu nekog da provedem gradom i kad znam odgovore na pitanja koja mi postave;) Nisam na to mislio.

Ova organizacija sto sam spominjao, a ima je u Berlinu, Budimpesti, Pragu, Parizu.....ima flajere koje je postavila u sve hostele, na kojima pise FREE TOUR, lepo sareno odradjeno, mini lista svega sto se obilazi i pise gde je MEETING POINT i kada. Moglo bi to postaviti i u onaj turisticki info centar u centru, u hotele koji bi to prihvatili, suvenirnice itd. Ti ih sacekas tamo, pojavi se recimo 10 ljudi (msm, sad lupam, nebitan broj) i ti njima kao pozelis dobrodoslicu i kazes da su dosli na besplatnu turu koja se zasniva na napojnicama i da ces ih na to ljubazno podsetiti na kraju ture, ne pre toga. Nas ovaj u Berlinu odveo do muzeja istorije, to bila poslednja tacka ture. Mi posedali i on kad je zavrsio pricu, skinuo sesir, rekao - Ovo je sad taj neprijatan trenutak kad treba da vas podsetim o napojnicama, kome se dopalo i svi mu dali u sesir bar 5-10e. Al to je Berlin, jel, u Novom Sadu bi bilo naravno manje. Znaci sto se tice savesti o naplacivanju gostima, treba imati u vidu da su to bas neki stranci, a ne tvoji gosti licno sa CS-a.

Sto se tice malog broja turista. Kazu juce u novinama oko 90.000 bilo u prvih 6 meseci. Ako tu racunamo da je tu bilo nekih 25.000 za exit, nek ispada da ce na kraju biti 150.000. Ako za godinu dana bude 1000 ljudi u turi sto je neka, po meni, bas minimalna cifra, a da svako da 100 din to ispade 100.000din godisnje. Uzeti strancima 100 din nije uopste pohlepno, a odlicno bi doslo Klubu. Uvek racunam neku najcrnju varijantu, a ova bas i nije losa cak i takva crna. A te pare bi dale dosta prostora nekim drugim idejama.

Od tih 90.000 turista oduzmi 3 koliko puta sam ja bio kuci tokom ove godine  ;)

I ti možeš da budeš turistički vodič

Besplatna radionica turističkih vodiča za studente i srednjoškolce, počinje u ponedeljak 15. avgusta. Polaznici će imati priliku da nauče kako se prave turističke brošure, i nauče neophodna znanja u oblasti turizma.

Sa polaznicima će raditi licencirani turistički vodiči, vlasnici turističkih agencija , univerzitetski profesori i prezentari turističke ponude Srbije i Beograda.

Oni će praktičnim metodama preneti svoja iskustva u vezi sa razgledanjem Beograd sa reka, obilaska najznačajnijih turističkih destinacija u Beogradu

Radionica će se održavati do 25. avgusta, svakog dana od 10 do 14 sati u prostorijama Kulturno-umetničkog društva „Branko Cvetković“ koje se nalaze na uglu ulica Sarajevske i Miloša Pocerca.

Radionicu je pokrenulo Turističko društvo “Grocka” uz finansijsku podršku Sekreterijata za sport i omladinu u sklopu besplatnih letnjih programa koje organizuje Grad Beograd.

(MONDO)

п.с. На РТСу је био прилог о људима који по Бгду водају за џ наравно, без напојнице. :) Не могу да се сетим тачно који су енглески израз употребили.

• 4 months later...

Ja sam isto razmisljao na tu temu, ali mislim da Novi Sad ima jako malo turista za tako nesto

Sta ja znam,ja sam cesto vidjao vikendom grupe/grupice matoraca (iz Madjarske) kako se setkaju NS-om,sa po jednim vodicem.

P.S. - Man'te se vi mladih,od matorih cete dobiti pare :hihi:

(sala)

sam cesto vidjao vikendom grupe/grupice matoraca (iz Madjarske) kako se setkaju NS-om
To je baš zanimljivo, jer kad god sam ja zvao neke ljude iz Mađarske da dođu u Srbiju svi su bili uplašeni i mislili da ovde ubijaju ljude ili da ljudi umiru od gladi. Možda su ovi matorci nešto hrabriji  :)