Jump to content

Featured Replies

Nisi u pravu!

Prilikom placanja elektronskim putem, kao prvo, sve se radi automatski, kao sto sam rekao i niko nema razloga ni potrebe da stupi u kontakt sa podacima o tvojoj kartici. A nisam siguran ni da li moze da pristupi svim podacima.

Na elektronskoj karti koju izdaje kompanija, broj kartice je ispisan u ovom formatu **** **** **** 1234. Pored toga, i imena i prezimena putnika, prilikom elektronske kupovine, to su jedini podaci dostupni zaposlenima i dovoljni podaci za identifikaciju da li je putnik i vlasnik kartice kod kompanija koje to zahtevaju. Ali, nedovoljni podaci da bi neko zloupotrebio karticu, za razliku od slucaja kad diktiras putem telefona SVE podatke o kartici.

Cak i ako neko ima kompletan broj tvoje kartice, to nije JEDINI i DOVOLJAN podatak da bi kartica bila zloupotrebljena! Neophodno je da se zna i CVV kod kao i datum vazenja kartice, u nekim slucajevima i adresa vlasnika kartice. A ti podaci nisu dostupni zaposlenima prilikom elektronske rezervacije, za razliku od slucaja kad se podaci diktiraju telefonom.

Svakako da predstavlja rizik, ali ono sto je uradilil vanilicina drugarica ne bih bas nazovao nemarnoscu. Takva upotreba kartice (telefonska kupovina) je sasvim uobicajna, kao sto je uobicajno i da kad placas racun u restoranu das karticu konobaru. Takodje, pri on-line bookiranju hotela preko sajtova kao sto su booking.com, venere.com, hostelworld.com, hostelbookers.com itd. podaci sa kartice se ne procesiraju na secure payment gateway-u nego su dostupni zaposlenima u agenciji/hotelu, prakticno isto kao da si ih saopstio telefonom.

Nisam ni rekao da je nemarnost. I ja hocu da verujem da niko nema zle namere i u takvoj situaciji kad je karta bila upola jeftinija, verovatno bih i sam uradio isto. Imam poverenja, generalno, u ljude, kao sto i ljudi imaju u mene. Da ne nabrajam sad poimence, ali nekoliko ljudi sa ovog foruma mi je na slepo uplacivalo ne male pare na racun, bez da me i poznaju, da bih im kupio kartu, kao sto sam i ja na njihovim racunarima ukucavao svoje podatke o kartici. Prosto, stvar poverenja i ocekivano, nikakvih problema nije bilo. Ali, generalno, sve to nosi rizik i nije pametno i dokle god se covek ne opece, dobro je.

Inace, konobarima apsolutno nikad ne dajem svoju karticu! Svakodnevno placam karticom i uvek placam ili na pultu predvidjenom za to, ili konobar donese masinu do stola i izvrsi transakciju. To se nekako i podrazumeva i sa moje i sa njihove strane, sve ostalo bi bilo sumnjivo.

Sto se bookinga i hostelworlda tice, ni tu nisam bas siguran da je tako kao sto kazes! Evo, juce gledam neki hostel i u tekstu u opisu hostela, kao vazna napomena stoji da je neophodno nakon rezervacije da im se posaljes CVV kod, da bi mogli da naplate 10% od ukupnog iznosa! Taj hostel za mene apsolutno otpada kao opcija! Zasto samo njima treba to poslati, a ostalim hostelima ne?? I da li to znaci da svi ostali hosteli dobijaju sve podatke o mojoj kartici prilikom rezervisanja, samo oni ne, ili znaci da svi hosteli putem sistema dobijaju samo, recimo broj kartice, ali ne i CVV, a ovi nesto petljaju?

Sto se bookinga tice, kad sam preko njihovog sajta bukirao hotel u Riju, kad sam stigao tamo, na recepciji su mi trazili karticu, koju sam nerado dao i prepisali podatke sa nje, kao garanciju da necu otici a da ne platim, sto mi samo govori da im ti podaci onda nisu dostupni preko sajta. Ali, hotel je bio u vlasnistvu jednog poznatog lanca, na visokom nivou, pa mi je to nekako ulivalo poverenje da mogu da im dam svoju karticu, iako sam, kao sto rekoh, to nerado ucinio.

Mozda moji zakljucci nisu dobri, ali to su moja iskustva na osnovu kojih sam takve zakljucke i doneo.

Inace, mozda je uobicajeno da se podaci o kartici traze telefonom, imao sam takav slucaj nedavno sa hostelom u Nemackoj, ali, meni nije uobicajeno da takve podatke i dostavljam, iz svega navedenog u prethodnim postovima, sto je  za mene dovoljno opravdano. Ko god smatra da moja razmisljanja nisu u redu, ima svu slobodu ovog sveta da radi apsolutno suprotno.

Pogledaj Terms and Conditions na booking.com:

"Hotels require credit card details in order to guarantee your reservation. As such, we will send your credit card information directly to the hotel at which your booking is made and we may verify (i.e. pre-authorise) your credit card as well."

ili Security & Privacy na hostelworld.com:

"WHO SEES YOUR INFORMATION

We are required to send your information to the travel services provider with which you booked travel services so that the travel service provider knows who you are and when you will use its travel services. We give your name, your nationality, your gender (or the gender of the group you are in), your phone number, your email address, your credit card details and of course, the details of your booking. "

Ovo ne znaci da svako u tom hotelu (npr. ljudi koji se smenjuju na recepciji) imaju pristup tvojoj kartici, ali neko u menadzmentu hotela ima, kao i agenti u booking.com/hostelworld.com.

Odosmo u off-topic.

Vidim da se razvila žešća diskusija o mom postu. Moram da kažem da mi nismo baš tako uletele u celu priču oko plaćanja. JAT smo zvale milion puta, javljali su nam se različiti službenici i svi su nam rekli isto, čak i u JAT-ovoj filijali gde smo odmah otišle kao Neverne Tome. Dakle, ako postoji neka zavera, svi službenici JAT-a su u njoj. Sad već ne mogu da vratim film, ali mislim da nije ni postojala opcija plaćanja internetom. Ukratko, bilo je tako ili nikako. Ne znam da li je to bilo naivan postupak ili ne, ali takva je bila procedura i, kao što rekoh, niko nas nije ojadio zbog toga.

U svakom slučaju, devojka koja je postavila pitanje i koja je imala problem s rezervacijom karata može da zove call centar i proveri zašto su karte preko interneta skuplje i da plati kako ona proceni da je najbolje i najsigurnije. Sigurno je da će uživati u Berlinu  :spot:

Auuuu Vanilice, bas zakuvasmo :) Ja konstatovala, ti dala svoje iskustvo i rasprava pocela :))) salu na stranu, ja ne bih pametovala mnogo jer ne poznajem najbolje pravila o kojima svi pricate i ne mogu samim tim da kazem ko je u pravu a ko ne, ali moram da se slozim s Dragancetom u tome da ne bih tek tako olako davala ni ja, ni pri placanju u restoranu sto kaze jer me ne mrzi da se dignem i odem do sanka ako je aparat tamo, sta ko ima da zna moj pin.... a da ne govorim u nekim drugim situacijama... ali opet ja sam malo nepoverljiva sto ne znaci da i drugi moraju tako...

Mozda je resenje imati na toj kartici koja se koristi bas za takve vrste placanja, gde nema druge izbora kao sto je Vanilica rekla vec tako kupiti ili nikako, e pa na toj kartici imati neki limit i tako se zastititi od eventualnih zloupotreba, pa ako me pokradu da me bas ne ojade mnogo :)

Nisa, to je drugarica htela da uzme i trebala je vec i otici ali kao sto rekoh devojka je odustala kad je videla cene na sajtu, sad je vec kasno, mislila je vec da bude tamo, sad nemam srca ni da joj kazem da je trebala otici u poslovnicu i da je mogla uzeti za pola od onoga na sajtu

Šteta! Ali možda je jednostavno bila zakasnila i oni su već prodali jeftinije karte. Nadam se da će ovih promocija biti češće. Za Berlin je karta bila ubedljivo najpovoljnija u poređenju sa svim ostalim kompanijama a u ovom navratu i za neke druge destinacije. Naravno, govorim o direktnim letovima iz Beograda.

Ja sam imao situaciju, zbog koje sam i dalje paranoičan pomalo, ali bilo je stani pani. Jesu me pitali sve podatke, šta više mislio sam da kada sam im davao broj kartice da me neće pitati za security code, ali su me i to pitali. Dao sam, i od tada pare ne držim na kartici, osim kada isti dan hoću da izvršim neku uplatu.

Ovo ne znaci da svako u tom hotelu (npr. ljudi koji se smenjuju na recepciji) imaju pristup tvojoj kartici, ali neko u menadzmentu hotela ima, kao i agenti u booking.com/hostelworld.com.

Odosmo u off-topic.

Sigurno da neko ima pristup svim podacima o kartici, pocev od coveka koji radi to u banci. Ja i dalje nisam siguran na osnovu procitanih pravila u kom formatu ti sajtovi, booking i hostelworld, prosledjuju podatke ho(s)telima, da li bukvalno sve, tako da moze svako da vidi, ili u zasticenom formatu **** **** **** 1234, a da sistem ima mogucnost da izvrsi naplatu i takvim putem. Verujem da ipak postoje zavidni sistemi zastite, jer je ipak rec o svetski poznatom sajtu i sigurno je da su se potrudili da sve rizike u vezi kradje podataka svedu na minimum, pre svega, da bi oni imali manje problema.

Vidim da se razvila žešća diskusija o mom postu. Moram da kažem da mi nismo baš tako uletele u celu priču oko plaćanja. JAT smo zvale milion puta, javljali su nam se različiti službenici i svi su nam rekli isto, čak i u JAT-ovoj filijali gde smo odmah otišle kao Neverne Tome. Dakle, ako postoji neka zavera, svi službenici JAT-a su u njoj. Sad već ne mogu da vratim film, ali mislim da nije ni postojala opcija plaćanja internetom. Ukratko, bilo je tako ili nikako. Ne znam da li je to bilo naivan postupak ili ne, ali takva je bila procedura i, kao što rekoh, niko nas nije ojadio zbog toga.

U svakom slučaju, devojka koja je postavila pitanje i koja je imala problem s rezervacijom karata može da zove call centar i proveri zašto su karte preko interneta skuplje i da plati kako ona proceni da je najbolje i najsigurnije. Sigurno je da će uživati u Berlinu  :spot:

U velikom procentu slucajeva je verovatno da ti se nista nece desiti lose zbog takvog postupka. Ali, mere predostroznosti nisu na odmet, narocito posle svog ovog razglabanja o tome :) Jer, dovoljno je da se jednom desi, pa ces se cesati i tamo gde ne svrbi :D

Jedan od nacina zastite je onaj sto je elefteros naveo, ne drzati sve pare na racunu koji je vezan za karticu cije si podatke ostavljao kojekude. Malo je nezgodnije sa kreditnim karticama, ali, opet, uz redovno proveravanje racuna, ili ako se dobijaju potvrde o transakciji putem SMSa, moze se blokirati transfer u slucaju zloupotrebe.

Mislim da cemo ovo odvojiti u posebnu temu. Poruka je, vodite racuna o zastiti svojih licnih podataka, u sta spadaju i podaci o kartici! Neverovatno mi je, ali istinito da i u Srbiji mnogi nasedaju na "nigerijski" tip prevare i bivaju ojadjeni, tako sto odgovaraju na mejlove nepoznatih posiljalaca i dostavljaju svoje podatke, u nadi da ce im neko prebaciti novac na iste. A bude suprotno  ;D

• 2 weeks later...

Poštovani putnici,

želimo da vas obradujemo još jednom akcijom prodaje karata po izuzetno povoljnim cenama. U periodu od 3. do 17. oktobra imaćete mogućnost da kupujete povratne karte Jat Airwaysa za više evropskih gradova, ukoliko se odlučite da putujete od 17. oktobra ove godine do 15. marta 2012, osim u periodu od 16. decembra do 15. januara. Povratne karte po ceni koje se kreću već od 99 evra nudimo vam za Solun, Diseldorf, Podgoricu, Tivat, Sarajevo, Skoplje i Beč. Gradovi za koje ćemo prodavati karte po ceni od 129 evra su Atina, Istanbul, Rim, Milano, Cirih, Berlin, Frankfurt, Kopenhagen, Stokholm i Geteborg. Karte od 159 evra nudimo na linijama za Pariz, London, Amsterdam i Brisel.