Jump to content

Featured Replies

• Author

Bagzy odakle krecu busevi Student Agency iz Brna. Kupio sam kartu do Olomouca za onaj polazak ujutro u 07:10 ,  u Olomoucu sam u 08:13. Piše Brno , AN u hotelu . :mah:

E iscimao sam ovog lika mejlom i na fb, ali se ladno ne javlja.

Busevi krecu s Hlavni nadrazi - glavna autobuska stanica, ista se nalazi u Zvonarskoj ulici. Vrlo je blizu zeleznicke ako ti to nesto znaci!

Quote from: tavel on 29-09-2011, 20:27:15

Bagzy odakle krecu busevi Student Agency iz Brna. Kupio sam kartu do Olomouca za onaj polazak ujutro u 07:10 ,  u Olomoucu sam u 08:13. Piše Brno , AN u hotelu .

E iscimao sam ovog lika mejlom i na fb, ali se ladno ne javlja.

Busevi krecu s Hlavni nadrazi - glavna autobuska stanica, ista se nalazi u Zvonarskoj ulici. Vrlo je blizu zeleznicke ako ti to nesto znaci!

Busevi Student Agency iz Praga (bar oni Prag-Brno-Beč) staju u Brnu na maloj stanici kod Hotel Grand, pa preporučjem da se ipak proveri i u vezi sa drugim njihovim linijama iz Brna.

da tu ima neko autobusko stajaliste i vidim da su tu njihovi zuti autobusi.  :spot: Brno je prelepo i preporucujem ga svima da ga posete. Jedan dan je dovoljan da se sve obidje. :banana:

• 2 weeks later...

Student agency autobusi idu samo sa te stare autobuske stanice, Brno Autobusove Nadražy preko puta hotela Grand. Ne staju nigde drugde u gradu, to im je jedina stanica.

Uz kartu u busu dobijete slušalice, možete gledati film ili slušati par radio stanica. Dok ste uljuljkani u sedište od veštačke kože, stjuardesa u autobusu će vam poslužiti jedno besplatno piće, kafu, čaj, ili toplu čokoladu, usluga na nivou :)

Mapa do te stanice odakle im autobusi kreću: http://mapy.cz/s/2rfp

Zvonařka je nova autobuska stanica, ali sa nje uglavnom lokalni autobusi, i na nju takođe uvek idu međunarodni. Stoga, još jedan link: http://mapy.cz/s/2rfs

Inače, na prvoj strani je spominjan pub u kome se piće dovozi malim vozićima, stvarno je odlično urađeno sa prugom svugde, i mostovima koji se spuštaju automatski za voz, link je http://brno-en.vytopna.cz/  . 15-ak minuta peške od centra, inače hrana je takođe dobra, a jeftina. Preporučujem svinjska dimljena rebarca, 600 grama sa 3 različita sosa, dobijete malo salate, papričice, krastavce i hleb, košta oko 500 dinara.

• Author

Jel zna neko mozda neki info za prevoz od Brna do Kijeva? Trebalo bih da idem na neku konferenciju, a avionske karte ubijaju!

Jel zna neko mozda neki info za prevoz od Brna do Kijeva? Trebalo bih da idem na neku konferenciju, a avionske karte ubijaju!

Povratna karta CityStar Brno - Cierna nad Tisou preko Bratislave i Košica 46,20 EUR. Cierna je granična stanica u Slovačkoj prema Ukrajini. Još par eura za povratnu kartu Cierna nad Tisou - Chop. Od Čopa do Kijeva plackart za oko 8 EUR u jednom smeru. Na ovaj način imaš puno presedanja (Bratislava, Košice, Cierna, Čop).

Ako nećeš toliko cimanja možeš malo skuplje sa jednim presedanjem, samo u Bratislavi. Povratna CityStar karta Brno - Bratislava 13,40 EUR. Zatim povratna CityStar karta Bratislava - Kijev oko 70 EUR + 17 EUR za rezervaciju spavaćih kola po smeru. Za ovu CityStar kartu Bratislava - Kijev nisam siguran da li može da se kupi samo za grupu od 2-5 ili i za pojedinačnu osobu, a takođe nisam siguran 100% u tu cenu od 70 EUR, pa najbolje pošalji mejl Slovačkim železnicama na engleskom (odgovaraju uglavnom u roku od 24 sata), traži izričito CityStar za jednu osobu (ako putuješ sam), jer je obična karta duplo skuplja. U ovom slučaju, ako putuješ sa nekim, što više vas ima izaći će vas jeftinije.

Mejl pošalji na http://www.slovakrail.sk/sk/kontakt.

http://www.idos.cz je dobar link za sve moguće kombinacije prevoza iz i unutar Češke i Slovačke.

Vidim da ima i nekih direktnih buseva Brno-Kijev.

Imajući u vidu da u Češkoj ima oko 170 hiljada Ukrajinaca, nije teško naći prevoz do Ukrajine. Sa Zvonarke svaki dan kreće par autobusa.

Evo i link pa sam proveri, ja sam sad gledao i u sledeća 24 sata imaš čak 3 autobusa. Imaj u vidu da je divnih 24 sata putovanja.

http://jizdnirady.idnes.cz/vlakyautobusy/spojeni/

Ja bih ipak gledao neki voz, koliko sam video nema direktan, ali opet je mnogo bolje nego autobus gde ima da se pokočiš za ta 24 sata.

• 3 months later...

Cao svima, citala sam vase diskusije, dali ste mi mnogo korisnih informacija, u septembru trebam da idem na razmenu, takodje dobijam 1000evra stipendiju. Ako ima ko kakvih informacija jos javite :)))  ;)

• Author

Kazi mi jel ides preko JOINEUSEE programa? I da li dolazis na razmenu u okviru Masarik univerziteta?

Idem preko JOINEUU-SEE, tacnije sada sam konkurisala, i sve je ok, do maja ce javiti konacnu listu primljenih studenata, imam ociscene godine, dobar prosek, preporuke itd, tako da mislim da cu biti primljena. Prijavila sam se za Masaryk univerzitet. Pa ako budes tamo u septembru, mozes da me uputis,sta i kako.  :music:

• Author

Jel konkurišeš za razmenu ili degree program? BTW ono što se najviše gleda jeste motivaciono...tako da ako si njega pokidala, nema šta da brineš!

Ja sam u Brnu do Juna 2013. tako da...

Razmena, nisam znala to za motivaciono, ali dobro sam napisala  :blob: Imas li fb? Tako bi se cesce culi, kada izadje lista primljenih studenata, da li cemo dobiti konkretnije informacije o vizi itd, jer pise na njihovom sajtu da ce troskove vize oni finansirati a mi trebamo da finansiramo troskove izrade za dozvolu boravka? Hvala unapred :)

• 5 months later...

@bagzy Evo posto sam i ja dobio JOINEUSEE,Masaryk,zanima me najbrzi i najjeftiniji prevoz Beograd-Brno.

Ja sam planirao da se vratim zbog festivala na tri dana tipa 13-16og da budem u Beogradu,pa me zanima Brno-Beograd kako je najjeftinije.

Pozdrav!

P.S.Mogli bismo svi na jedno pivce u Brnu!

• 2 weeks later...
  • Author

Mogli bismo naravno. Pusticu ti u poruci moj češki broj pa se javi!

Ima nekoliko varijanti.

Prva je Lasta, Beograd-Brno.

Druga je vozom do Budimpešte, pa onda busom (student agency) do Brna.

Treća i najskuplja je voz direktno. Ako šta god treba, slobodno pitaj.

@bagzy

Da li bi mogao da napišeš koliko su ti bili troškovi za život u Brnu?

Konkretno koliko košta smeštaj (koliko dom, koliko stan)?

Koja je cena hrane, izlaska, prevoza?

I kakva je organizacija oko parkinga, da li ima besplatnog parkinga i koja je cena onog što se plaća?

Naravno ako ima još nešto što bi bilo bitno spomenuti u vezi sa Brnom, a da nisam pitao i to me interesuje.  :pij:

• Author

Troškovi ukupno su negde oko 550 modernih. Naravno to podrazumeva smeštaj u domu (130 evra), hranu, prevoz, izlaske, putovanja. Tako da se prolazi i sa po 400 evra. Veruj mi, znam naše Kragujevčane koji žive sa po 350-400 evra mesečno.

Što se stanova tiče, ne mogu tačno da ti kažem jer jednostavno nisam ih ni tražio. Dom je prava stvar. Ali po pričama nekih može vrlo jeftino da se nađu namešteni stanovi. Čak i ispod 100 evra ako ste nekoliko u istom.

Prevoz je 27-28 evra za 3 meseca, s tim što možeš da kupiš karticu i za 6 meseci koja se hvata još jeftinije po mesecu. Gradski prevoz je savršeno organizovan, i bukvalno možeš sat navijati po redu vožnje.

Što se parkinga tiče, kroz sam centar je zabranjeno autom koliko ja znam. Oko doma imaš parking koji se ne plaća (to znam sigurno). Da li se po gradu plaća, stvarno ne znam - budući da nisam seo u kola od kako sam gore.

Možeš da hvataš i bus do Beča pa dalje do Brna (nekih 8 evra u jednom smeru i sat i po vožnje).

Jel si sredio vizu? I na koliko ostaješ? Koj faks?

• 2 months later...

@Bagzy

Što se tiče razmene, da li si ti uzimao samo predmete koje imaju na engleskom (oni koji su na spisku za studente na razmeni) ili si uzimao i neke predmete na češkom?

Ako si uzimao neke na češkom, kako izgledaju predavanja na njima i polaganje istih? I da li su ti tražili nešto što se tiče jezika (TOEFL ili sl.)

• Author

@Deleter

Ja sam  na master degree studijama. Da, tražili su TOEFL da bih mogao da upišem faks (ali nekih 79 poena od 120 mogućih). Ja sam uzimao samo na engleskom do sada i možda 2 na nemačkom.

Nadam se da je pomoglo.

Na kom si faksu ti? Jel si možda u Vinarskoj?

Pozdrav

Ja sam na pravnom u Novom Sadu, planiram da odem sledeće godine na razmenu. Da li znaš nekog ko je išao na dodiplomskim na razmenu kod tebe, ako znaš da li bi mogao pitati da li su uzimali neke predmete na češkom? Konkretno je problem što nemam dovoljno predmeta u Brnu na engleskom da ispunim kvotu za razmenu.

Dvije prijateljice su bile na magistarskim u Brnu, i sve su slusale na ceskom. Isle su i na neki kurs, a znam da su polagale i ispite na ceskom. Napisi sta te konkretni interesuje, pa da ih pitam.

1. Da li su išle preko joineusee i pre koliko godina su bile tamo?

2. Da li su imale ikakvo znanje iz češkog pre odlaska?

3. Koliko su bili zahtevni oko znanja češkog i koliko je to uticalo na njihove ispite tamo (kakav im je bio kriterijum u usporedbi sa ostalim studentima)?

4. Koji fakultet je u bio u pitanju?

Za sada su to moja pitanja, ako se setim još nečeg dopisaću.

Hvala unapred  :pivoooo:

Na neka pitanja i ja znam odgovor. :)

1. Isle su preko ceske ambasade. Tamo su boravile 3 godine, 2008-2010.

2. Znale su malo ceskog, slusale su neki kurs prije nego sto su otisle. Prva godina je bila rezervisana za neku praksu i imale su nesto malo ispita, tipa 1-2, tako da su to iskoristile za kurs u Ceskoj.

4. Arhitektura.

Trece pitanje proslijedjujem. :)

• 7 years later...