Jump to content

Featured Replies

Posted

OK, kako - kolima, gde - Đerdap, ali treba mi pomoć oko nekih detalja.

Planiram da stanemo u Golubcu, zezamo se po tvrđavi, a onda do Đerdapa. Kuntaćemo u šatoru, pa me zanima koje je ok mesto da isti razbacimo, uz neki lep pogled ili tako nešto.

I najbitnije, šta obići? Koje vidikovce? Odakle krenuti? Kako je stanje sa markacijama u šetnjama?

Svaki savet dobrodošao!

Hvala...

Ako ti nešto znači, mogu da ti pomognem sa izveštajem u vezi stanja na putevima, pošto sam bio juče do Golubca. Put je relativno dobar, skoro da nikoga nije bilo tako da se opušteno vozi, nije bilo kontrola, a ako ideš autoputem pa se isključiš kod Požarevca (pretpostavljam da krećeš iz Beograda) cena je 180 dinara na naplatnoj rampi.

Što se tiče spavanja (kampovanja), predlažem ti Lepenski Vir, možeš da pitaš kustose da otvoriš šator tu negde, a i na samom Dunavu, ispod onog etno naselja ima fino mesto. U Golubinju imaš, na samom ulazu u naselje odličnu, zavučenu plažu, gde jedna ekipa boravi već par godina sa šatorom. Mesto je odlično ali šator otvaraj što dalje od vode jer su oscilacije jezera u toku noći jako velike. U Tekiji na plaži imaš odličan kamp, besplatan, sa wc-om i tušem na otvorenom.

Pogledaj na ovoj adresi, tu postoji jako detaljan vodič kroz Đerdap.

http://www.ciklonaut.com/svrbiguz/dunav/dunav.htm

Sto se tice setnji i obilazaka vidikovaca ovde imas nekoliko interesantnih trekova.

http://www.stazeibogaze.info/srbija/istocna-srbija/djerdap/

A posebno bi ti preporucio ovaj na Veliki i Mali Strbac

http://www.stazeibogaze.info/2009/12/04/veliki-i-mali-strbac/

Samo moram da te upozorim na cuvarsku sluzbu nacionalnog parka koji su u nekoliko navrata vratili posetioce jer se nisu najavili i platili ulaznicu za obilazak NP.

I da dodam sajt NP Djerdap gde se moze pronaci dosta informacija o samom parku.

http://www.npdjerdap.org/

• Author

Hvala svima na odgovorima. ;)

Izlet se pomera za sledeći weekend, pa je svaki savet i dalje dobrodošao. :)

Iz agencije kažu da je Veliki Štrbc najpoželjniji za videti tj posetiti, šta osim njega?

• 7 months later...

Hitno! Sutra bih trebao odvesti neke couchsurfere na Veliki Strbac, idemo kolima iz Beograda ujutru, pa me zanima dokle mozemo autom, gde je nabolje da ih ostavimo i krenemo sa usponom? Da li moramo da se najavimo i gde da platimo taksu? Hvala!

Prodjes Donji Milanovac, pa negde, za oko 15km recimo, otprilike, na pola puta do Tekije, videces sa desne strane ima ulaz na stazu gde pocinje uspon na Veliki Strbac. Nije bas uocljivo, koliko se secam, samo neki puteljak koji vodi u sumu, ali, ako ne vozis brzo, trebalo bi da vidis vec. Milsim da ima neka drvena tabla na kojoj pise nesto vise o samom vrhu, ali, nisam siguran da li se bas vidi i sa puta. Ne znam da li tu moze i auto da se parkira, nas je bus tu ostavio, ne mogu da se setim da li nas je parkiran i cekao.

Mislim da se ne placa nista, a sad da li treba  da se najavi, to vec nemam pojma. Mozda da probas ovde da pronadjes kontakt i pozoves?

www.npdjerdap.org

Ne mogu bas konkretno da ti dam detalje oko mnogih stvari, ali, nadam se da ce ti barem ovo malo koristiti.

Prodjes Donji Milanovac, pa negde, za oko 15km recimo, otprilike, na pola puta do Tekije, videces sa desne strane ima ulaz na stazu gde pocinje uspon na Veliki Strbac. Nije bas uocljivo, koliko se secam, samo neki puteljak koji vodi u sumu, ali, ako ne vozis brzo, trebalo bi da vidis vec. Milsim da ima neka drvena tabla na kojoj pise nesto vise o samom vrhu, ali, nisam siguran da li se bas vidi i sa puta. Ne znam da li tu moze i auto da se parkira, nas je bus tu ostavio, ne mogu da se setim da li nas je parkiran i cekao.

Mislim da se ne placa nista, a sad da li treba  da se najavi, to vec nemam pojma. Mozda da probas ovde da pronadjes kontakt i pozoves?

www.npdjerdap.org

Ne mogu bas konkretno da ti dam detalje oko mnogih stvari, ali, nadam se da ce ti barem ovo malo koristiti.

Hvala. Zvao sam ih ali se ne javljaju, kapiram da rade do 5. Sutra ujutru cemo svratiti u Donji Milanovac imaju kancelariju tamo pa cemo pitati. Citao sam negde da mora da se poseduje kao dozvola, i da se plati ekoloska taksa, koja inace postoji svuda u NP.

Evo da prenesem naše iskustvo.

Sa couchsurferima iz Litvanije krenuli smo put Đerdapa, prvo smo svratili u Golubac na doručak, pa smo otišli na tvrđavu. Oni su oduševljeni tvrđavom ali im je žao naravno što ne postoji neki put kojim se može obići cela tvrđava, i iznenađeni su što je zapuđtena s obzirom na njenu atraktivnost i lepotu kako kažu. Mada dodaju da ni u Litvaniji ništa nije bolje sa turističkim atrakcijama, i nemarom države. Uspeli smo nekako na svoju odgovornost da se popnemo do nekih kula. Nastavili smo dalje i došli u Donji Milanovac, da bi se prijavili i platili taksu za NP. Prvo smo greškom ušli u Turističku organizaciju Milanovca, koja je stvarno sređena. Žena koja radi je i više nego ljubazna i dala nam je mnogo informacija, mape celog Đerdapa, flajere itd. Za uspon na Štrbac smo morali da se javimo u kancelariju NP Đerdapa kako nam je rekla, zgradu pored. Otišli smo tamo, i bilo je negde oko 12 sati. Pitao sam za uspon na Veliki Štrbac, ali su mi odmah rekli kao jao došli ste kasno, nemate vremena da se popnete do tamo. Kao nemamo trenutno vodiča, on dolazi tek u 3h, kao može da vas odvede tu na obližnje brdo (Kovilovo koliko sam razumeo). Ja sam joj rekao da nas ne interesuje to brdo već da želimo u klisuru. Ona kao pa ne možete, do tamo mora da se ide kolima pola sata, on dolazi tek u 3h, i to nam je kasno. Ja reko pa možemo da platimo taksu i odemo sami. Nastavila je kako ne smemo, kako je zabranjeno itd. Posle duže rasprave smo izašli iz zgrade, i rekli da ćemo razmisliti. Naravno spakovali smo se u kola i otišli sami do tog mesta, negde između Milanovca i Tekije, ostavili kola pored puta i krenuli ka vidikovcu. Zbog oblačnog vremena i straha da će nas uhvatiti mrak, uspeli smo da dođemo do Ploča i još jednog vidikovca, ali ne i do Velikog Štrbca, ali nismo bili uskraćeni za fantastičan pogled na klisuru. Nešto najlepše što sam ikada video. Litvanci su bili oduševljeni, pogotovo što oni nemaju planine i velike reke, kako kažu. Sam put je do vidikovca dobro obeležen i sređen.  Kasnije smo posetili HE Đerdap, i Kladovo. Eto toliko, u svakom slučaju bili smo zadovoljni putem.

• 12 years later...

Pozdrav svima,

nasao sam ovu temu pa bih je obnovio sa pitanjem da li ima neko da podeli u tom potezu od Golubca do Djerdapa neke dobre lokacije za "divlje" kampovanje ?

• 1 month later...