Jump to content

Featured Replies

Posted

Zdravo svima? , ljudi interesujeme sledece? moj brat je dobio ITA SENGEN vizu na 30 dana ali on zeli da dodje avionom do Amsterdama. Da li se moze desiti da ga Holandska policija vrati za BGD jer mozda je trebao prvo da dodje do Italije .Nacuo sam sve i svasta pa me interesuje vase misljenje savet ili iskustva vasih prijatelja, znam da? Ita viza vazi? za 10 ili vise potpisnica sengenskog sporazuma ali dali ipak moras da prvo? udjes u zemlju ko ja ti je izdala vizu pa onda nastavis putovanje u ostale zemlje sengena??

Hvala na svakom odgovoru informaciji savetu

Najpametnije je da nazoves italijansku i holandsku ambasadu. Oni ce ti dati tacan i pouzdan odgvor. Bune me taj prefiks ITA...u principu sa obicnom posetilackom sengen vizom mozes da putujes avionom unatar zemalja clanica.....imas telefone u odeljku o vizama, pa ih pitaj...mislim da ces moci...

poz

Odakle putuje avionom? Najbolje je da BUSom ode do Budimpeste ... tako je vec usao u evropsku uniju i onda moze da ide gde hoce i kako hoce!

• Author

Hvala na odgovorima Miroslave i Kika , postavila si pitanje? odakle zeli da putuje moj brat. Iz Beograda do Amsterdama a zvao je? Holandsku ambasadu i rekli su da po nekom pravilu moze da otputuje do Amsterdama, a kao sta ce mu reci na passport kontroli u Hol. to oni iz ambasade ne znaju?. Jer ipak se plasi da ga slucajno kad sleti na Shipol ne vrate? nazad za Beograd a? ima italijansku seng. turisticku vizu.Pitam se kad cemo doci na tu FAMOZNU BELU SENGEN LISTU, krajem 2007 ili ?????????

Mislim da je strah tvog brata neopravdan.

S obzirom da su obe drzave potpisnice Sengenskog sporazuma viza vazi za sve zemlje i nije uopste bitno u koju od njih ce prvo da udje. Recimo ja sam ulazio u Austriju i Finsku sa nemackom vizom pa mi niko nije pravio problema.

Ukoliko ga pitaju zbog cega ide preko Holandije, neka smisli samo neku pricu, kao na primer da je u tranzitu i da iz Holandije ide ka Italiji.

Posto sticajem poslovnih okolnosti barem jednom mesecno zadjem na sengensku teritoriju,a takodje imam italijansku vizu(doduse poslovnu),mogu da ti dam stopostotno stanje stvari.

Ako imas pasos kao ja-izlupan na sve strane(obicno ga popunim za max 2 godine,a ovaj koji sad imam mi je rekorder-10 meseci ga imam i jos 3 prazne strane),niko ti nigde nece praviti probleme,jer vise manje i da hoce-mrzi ga da se smara sa gomilom raznih pecata da sad gleda gde si i kada putovao.Cak mi se dva puta desilo da odem kolima do Italije i da mi niko sem nasih na izlazu ne lupi ni jedan jedini pecat(samo pogledaju pasos i vrate mi ga).

Teoretski ti sa bilo kojom sengen vizom imas pravo da ides u bilo koju sengen zemlju,ali nezaboravi da granicni policajac ima diskreciono pravo da te vrati sa granice bez ikakvog objasnjenja cak i ako imas najregularniju vizu od te ili bilo koje druge zemlje.

Moj ti je savet.

Idi slobodno na Amsterdam,ali ako ti je pasos potpuno prazan i to ti je prva viza,a holandjanin te pita zasto si vadio ital vizu,a ides u hol-nemoj da izmisljas neku pricu na licu mesta i da zamuckujes(da ja sam muzicar-ne nisam muzicar....samo tetki lek i slicno),vec mu reci da ides da posetis prijatelja koji tu zivi,pa iz AmDam-a ides sa njim zajedno za Italiju njegovim kolima,ili sta vec.

Samo je bitno da ne delujes uplaseno i da holandjaninu ne bude sumnjivo zasto si ti uplasen i da li si ti stvarno turista ili potencijalni imigrant i da objasnjenje zasto si vadio ita a ne hol vizu bude realno,a ne neka glupa prica od koje samo mozes biti jos sumnjiviji.

Sletao sam na Shipol nebrojeno puta i nikad nisam imao problema i licno mislim da te niko nece nista ni pitati,ali za svaki slucaj imaj pricu sta ces tacno da kazes,a ne da zamuckujes i smisljas je u hodu.

Sto se tice bele liste,kad budemo dosli na nju,tek ces onda morati da se ozbiljno pripremis pred put,jer ce se dikreciono pravo granicara da te vrate primenjivati rigorozno.

Evo Bug i Rum  vec 3 godine bez viza,a kako prodjes preko ferneti-a ili Karavanke granicnih prelaza stoje gomile koje pretresaju,ispituju,a bogami i vracaju.

Gde ides,koliko para imas kod sebe,kod koga ides,daj mi njegov telefon...etc.

eeee pa vidi sve sto ste rekli je skroz tacno ali nista pa ni sama viza ti ne garantuje ulazak u zemlju. ja sam se upravo vratila iz Amsterdama i mogu ti reci da im je procedura cimanja srpskih gradjana standardna i uvek neprijatna. kada sam imala nemacku vizu na 7 meseci prvo sam usla u nemacku pa sam onda posle putovala na sve strane. ali mislim da nece biti problema. savet je bio da prvo udjem u nemacku cisto zbog prvog pecata da ne bih imala problema sa nemcima kada budem opet trazila njihovu vizu i to je to!

zelim tvom bratu puno srece i opusteno valjda nece jos dugo ovako da nam bude....

• 2 years later...

Cao, isla bih u Maroko. Krenula bih avionom iz Sofije za Milano. Posto nemam odmah let za Fes, morala bih da ostanem 2 dana u Milanu. Ista situacija je u povratku. Da li mogu da dobijem tranzit za ova 4 problematicna dana, uz rezervaciju hostela, ili mi treba turisticka viza?

hvala

Tranzitna viza traje 5 dana tako da bi bez problema mogla da ostanesh toliko u Italiji samo mi smo isli kod madjara po njihov tranzitni sengen posto smo leteli iz Budimpeste ali mislim da oko tranzita ni italijani ne prave previse problema.

Kad smo se vracali leteli smo iz Milana za Sofiju i tamo bez problema usli sa tranzitnim sengenom.

Ja takodje planiram Maroko, ali mi je bliže iz Temišvara za Milan pa do Fesa. Jel ja tražim samo italijansku tranzitnu ili samo rumunsku tranzitnu ili obe?

• 2 weeks later...

najduzi traznit se izdaje na 5 dana, po ulasku...

al zato mozes da trazis za multi ulaske, i svaki put imas pravo da ostanes po 5 dana...

Zavisi dule koliko je staro to uverenje ... ako je staro vise od mesec dana mislim da bi mozda mogli da prave problem!

Zanima me da li neko zna da li je svejedno ako se koristi onaj formular za vizu koji ser skida sa sajta italijanske ambasade u bg? Izgleda poptuno isto kao onaj što oni šalju , jedino što kad se neće biti tako spojen kao njihov posle štampanja... :)

E , super  -  hvala :)

A šta se tačno radi sa onom slikom? Da li se zalepi ili se zakači? I da li je problem ako nemam fotokopiju starog pasoša? On je istekao pre 5 godina , i od tad imam novi , a stari ne znam gde je. Piše da može biti od koristi , ali nije navedeno kao obavezno

hvala unapred ;D ;D ;D

Sve je jedno i za sliku, bitno je da je spojena za papir da se ne izgubi. Fotokopija starog pasosa samo moze da bude prednost u slucaju da vec imas neke od senegen viza, ako ga nemas nije vazno.  Za italijansku vizu je bitno i da imas dokaz o posedovanju novca za boravak u Italiji, ako se dobro secam radi se o oko 60 evra dnevno. Mozes da pones novac i njime mahnes sluzbenici, ili pak da poneses potvrdu iz banke i sl.

E puno ti hvala... baš sam se bila pogubilla oko ovog ;D Znam za pare. Imam tu potvrdu :)