Jump to content

Featured Replies

Posted

Ljudi, nemam ama bas nikakvog iskustva sa teleskopima, a hocu da kupim jedan devojci za poklon. Skupio sam nekih 8.000 din, znam da nije puno, al se bas ne razumem i necu da kupim nesto sto ce samo da joj skuplja prasinu. Naravno, voli astronomiju, tako da treba neki fin da bi se videle stvari jasno. Nasao sam neke, al se ne uklapaju bilo u cenu, bilo u karakteristike.

Aj molim vas, ko se razume da pomogne.

U Comtrade-u sam vidjao neke teleskope. Bilo je i za oko 4000 din, a za 8000 si vec mogao da biras.

Ja sam kupila pre par godina u Merkuru. U pitanju je "Optisan Star 50070 LT". U svakom slucaju, ne bi bilo lose da odes do opservatorije i tamo se raspitas i vidis kako sve "funkcionise".

• Author

Izmedju ostalog sam gledao i taj Optisan. Aj mi reci iz prve ruke koliko si zadovoljna i kako se vidi. Al svakako cu otici do opservatorije da se jos detaljnije raspitam.

Uh, ja i nisam bas kompetentna za te neke odgovore, ali ajde iz svog ugla da dam sud.

Ako pitas ljude, koji se astronomijom bave profesionalno ili amaterski (ali ozbiljno i zagrizeno), niko ti nece preporuciti ovu marku. Odmah da ti kazem da Optisan spada u grupu jeftinih i nepozeljnih pocetnickih teleskopa. Medjutim, "Boj ne bije oruzje, vec srce u junaka!" :D Salu na stranu, iako mu je promer samo 70 mm. moze se videti Mesec, Saturn (uz pomozi Boze :), Mars... komsijino drvece, antene sa raznoraznih krovova (doduse naopacke) :D

Jos da napomenem da za astronomiju treba karta i puuuno strpljenja u pronalazenju pojedinih objekata :)

Btw, mozes da pogledas i na AstroBerzi, kako se krecu cene. Mislim da je pametnije kupiti i polovan teleskop, jer tu nema nikakvog trosenja ni habanja, a stanje uvek moze da se proveri (kako optika, tako i montaza), nego kao sto sam se ja zaletela sa mojim OTPisanIm :) Mada, opet podvlacim, idi do najblizeg AD, em ces biti upucen u srz, em ces uzivati, jer "pogled na jedno oko", oduzima dah!

Nego, sta mislis o kupovini dvogleda? Mobilniji su, jedino nisam sigurna kako se tu krecu cene (pricam o onima sa kojima mogu da se gledaju nebeski objekti).

Zelim ti vedro nebo!

• Author

Pa da...uglavnom svi kazu da bez par stotina evra ne vredi kupovati nista. A ja sa mojih max 100 cu ipak morati da batalim teleskop:( Sad moram drugi poklon da smisljam :bang:

I fala svima na savetima, svi su mi dobro dosli.