Jump to content

Featured Replies

Posted

Zdravo svima!

Nas šestoro planiramo za Novu godinu da zapalimo do Grčke, pa odatle u Tursku. Nisam uspeo da nađem na forumu, ima li nekih vesti o Grčkoj železnici, da li se normalizovala, a ako nije, kada će? Za Solun idemo prvo jer ortak radi petak ceo, pa uveče krenemo i stignemo na doček tamo, pa sutra dan za Istanbul. Da idemo odmah za Istanbul, bilo bi neizvodljivo jer ide voz samo ujutru. Eto zanima me ovo o železnici, da li je neko išao ovu rutu, i da li predlažete neke hostele u Solunu i Ankari, pošto na hostelworldu nema ništa?

Pozzz!

Nema vise internacionalnih vozova iz Grcke... Do Soluna i od Soluna za Istanbul ces morati busom koji je poprilicno skup. Pici direkt za Istanbul i zaobidji Ankaru posto tamo nema ama bas nista da se vidi. Mozete Plovdiv da ubacite. Interesantan je grad a i u svakom slucaju moras da prodjes kroz njega

Ja bih se u potpunosti složio sa prethodnim članom. Ako ste mlađi od 26 godina, može lepo za 50-60 eur da vas ispadne putni trošak, a sa Grčkom bi bilo duplo više. Osim toga, Istanbul je neuporedivo veća fora u svakom smislu.

• Author

O tome smo upravo danas pričali. Nego fora je što ne možemo nigde da krenemo pre 30. dec uveče, pa ne znam šta bi za doček ng, jedino u vozu, ili da idemo do Plovdiva, pa sutra dan 1 jan nastavimo za Istanbul. Ankaru sam stavio samo zato što bi voleli da vidimo još neki grad pored Istanbula u Turskoj, a do kog se stiže vozom, pa ako znate neki drugi grad koji vredi posetiti, dajte predlog. Da li znate da li sva kušet i spavaća kola podrazumevaju utičnicu za struju?

Ondak docek u Sofiji :) Meni je Eskisehir super grad! Bio sam 2 puta tamo i opet bih svratio. Edrine do sada jos nisam posetio ali sam cuo lepe price o gradu. Izguglujte nesto. Ankara ti je po mom misljenju totalni promasaj. Cimanje do Ankare da bi u roku od 4 sata video sva 3 muzeja koja nisu nesto specijalno se ne isplati. U gradu nema apsolutno nista da se vidi. Dve najdosadnije nedelje putovanja ikada sam proveo u Ankari.

• 1 month later...
  • Author

Da li postoje možda neke vesti kada će biti uspostavljen normalan saobraćaj između Grčke i ostalih zemalja? Mi se i dalje nadamo i Solunu u decembru  ;D 

:gossip:

Da li postoje možda neke vesti kada će biti uspostavljen normalan saobraćaj između Grčke i ostalih zemalja? Mi se i dalje nadamo i Solunu u decembru  ;D 

:gossip:

Teško. Od 11. decembra stupa na snagu novi železnički red vožnje u Evropi, a grci se ni su ni pojavili na sastanku u vezi sa redom vožnje. Da neće biti vozova za Grčku nagoveštavaju i Češke železnice koje su rešile da direktan vagon koji je do prošle godine išao iz Praga za Solun (i bio predviđen ove godine), premeste na relaciju Prag - Istanbul. Nije još ništa definitivno, ali svi pokazatelji govore da ni sledeće godine voza za Grčku biti neće.

• Author

Au! Pa zar im nije malo previše skupo da ne idu toliko, nemaju li velike gubitke zbog ovoga? I koji zapravo problem oni toliki imaju koji ne mogu da reše godinu dana? Mere štednje ili? Zbog ovoga imaju sigurno i manje turista, jer evo mi na primer nećemo ići ako ne bude vozova, itd...

Ako već nećete u Grčku, a hoćete da se vozikate sa Flexipass-om, možete da napravite turu Srbija - Rumunija - Bugarska - Turska. Ja sam jednom davno tako išao, sve je lepo povezano vozom. Verujem da će kaučsurferi u svim prestonicama organizovati neka okupljanja za doček, pa možete isplanirati da upadnete recimo u Bukurešt (voz iz BG ide oko 17 sati, ako se ne varam). Bukurešt je već jako blizu bugarske granice, odatle se samo spustite za Istanbul. To bi bio jedan dobro iskorišćen fleksipas :)

Evo mape evropskih železnica, da pomogne u planiranju.

Bukurešt je već jako blizu bugarske granice, odatle se samo spustite za Istanbul. To bi bio jedan dobro iskorišćen fleksipas :)

Географски јесте јако близу међутим имајте у виду да воз на релацији Букурешт - Истанбул путује 20 сати (мислим да је 17 по реду вожње). Разлог је у томе што се кроз Бугарску вози нашироко наоколо. Путовао сам летос користећи флексипас па знам и сагласан сам да би вам ово била најбоља варијанта. Букурешт је прелеп град, има свашта да се види и у сваком случају бих му дао предност у односу на Солун (можда чак и Атину). Мој савет вам је флексипас рута Београд-Софија-Истанбул-Букурешт-Београд.

Očigledno im suviše mali broj turista dolazi vozom, a novac zarađen od prodaje karata ne može da pokrije troškove saobraćanja voza. Bilo je priče da će samo na leto ići, ali nisu, videćemo šta će biti sledeće leto.

Imaš preciznije mape ovde:

http://www.bueker.net/trainspotting/maps.php

Voz iz Bukurešta za Istanbul kreće u 12:13 i spaja se u Bugarskoj sa ovim iz Beograda/Sofije i onda se stiže ujutru/prepodne u Istanbul. Ista je priča kao iz Beograda, potrebna je doplata za kušet (9,40 EUR).

• Author

Hvala na preporukama! Uzecemo ih u obzir. U Bukurestu smo vec bili, i nemamo neke lepe uspomene iz tog grada :) tako da videcemo jos, mozda bi se opredelili vise na Bugarsku, neki grad na moru koji je povezan sa Istanbulom, pa onda posle toga Istanbul. Mada evo razmatramo trenutno i Varsavu za 99eur LOTom :) tako da ima jos da se mozga :)

• 3 weeks later...

Srecno sa docekom NG u Solunu (citaj Grckoj). Zivim tamo vec 3 godine i docek je totalno bezveze. Grci generalno, nisu bas navikli na bilo kakva "akcijanja" 31.12. osim sto ce to obeleziti u krugu porodice ili kuci kod prijatelja. Posle 12 se izlazi ali ne ocekuj neki spektakl ;)

• 3 weeks later...

Bukurešt je već jako blizu bugarske granice, odatle se samo spustite za Istanbul. To bi bio jedan dobro iskorišćen fleksipas :)

Географски јесте јако близу међутим имајте у виду да воз на релацији Букурешт - Истанбул путује 20 сати (мислим да је 17 по реду вожње). Разлог је у томе што се кроз Бугарску вози нашироко наоколо. Путовао сам летос користећи флексипас па знам и сагласан сам да би вам ово била најбоља варијанта. Букурешт је прелеп град, има свашта да се види и у сваком случају бих му дао предност у односу на Солун (можда чак и Атину). Мој савет вам је флексипас рута Београд-Софија-Истанбул-Букурешт-Београд.

Pozdrav!Posto vec imate iskustva,koji bi mi "paket" karata bio nabolji  tj. da li je 10 dana u mesecu dovoljno za ovu  rutu ili da uzmemo 15 dana?hvala:)