Jump to content

Featured Replies

Posted

Znam da je o ovoj temi bilo vec vise pitanja, ali su mi odgovori uvek nekako polovicni i nedovoljno jasni. Nemam bas nikakva iskustva sa rezervacijom hotela preko neta, niti imam kreditne ni sl. kartice. Dakle moja pitanja su sledeca: kada zelim da rezervisem u hotel da li trebam da imam kreditnu(pretpostavljam deviznu naravno )karticu , ili neku drugu tipa obicnu deviznu karticu. Da li u trenutku rezervacije treba da imam kompletan iznos sredstava na racunu i da li mogu jednostavno da platim kompletan iznos po dolasku na odrediste sa tom istom karticom ili kesom. Hvala !!! Pozdrav

Da, treba ti kreditna kartica, ne debitna (ili kako je jos zovu kes kartica).. Ako imas kreditnu karticu (To NISU Visa Electron, Virtuon i slicno), samo odes na recimo booking.com i pratis uputstva. Kada sve zavrsis, oni ce ti rezervisati sredstva sa racuna, a skinuce ih tek kada odes u hotel. Pozeljno je da poneses tu karticu kojom platis na netu u hotel, jer preko neta se sredstva samo rezervisu, ne skidaju se dok nedodjes u hotel, imaj ovo na umu ako mislis neciju karticu da koristis, drug i drugarica su jednom to uradili, nisu znali da se sredstva rezervisu, sva sreca imali su nesto kesa. Ovo sve naravno zavisi i od pravila/politike hotela, neki odmah skudaju sredstva, sve zavisi.

Moj savet ti je da okvirno pogledas hotel koji te zanima na netu, a onda odes u agenciju koja se bavi rezervacijom hotela, avio karata i slicno gde ti nikakva kartica nece trebati. Preko agencije mozes i na rate sve da platis, a na kraju dobijes vaucer koji nosis sa sobom u hotel. Naravno, agencija ce naplatiti svoje usluge, ali bolje i to nego (moje misljenje) cimati se za vadjenje raznih kartica, a onda brinuti gde koja moze da se koristi i slicno. Ne bi da spominjem tacno na koju agenciju mislim, neznam da li je protiv pravila foruma, ali recimo samo da su strana agencija i imaju par kancelarija po centru. Cene vise nego povoljne od 9 do 999 ;)

U prethodnom postu ima par netacnih informacija. Na sajtu booking.com nije neophodno da se koristi kreditna kartica, moze da prodje i debitna, ali, zavisi od slucaja do slucaja, tj. od politike hotela. Kartica ti u slucaju rezervacije preko tog sajta sluzi samo kao garancija za slucaj da se ne pojavis u hotelu u terminu kad si zakazao, da bi oni imali garanciju i da bi mogli da ti naplate, jer nisi otkazao na vreme. Tako je u velikoj vecini slucajeva i sve moze da se odradi i debitnom karticom.

Ali, neki hoteli urade autorizaciju kartice, tj, rezervisu sumu novca koja odgovara iznosu troska tvog boravka tamo, tako da je neophodno u tom slucaju imati tu svotu novca na racunu. Nekad prodje i sa debitnom karticom, a nekad je zaista neophodno da bude kreditna.

Dalje, treba da obratis paznju na politiku hotela sto se toga tice. Obicno kad se rezervise, pored imena hotela pise "free cancellation", sto znaci da hotel mozes da otkazes do 24h pre predvidjenog dolaska, bez ikakve nadoknade i to je dobra stvar kod ovih rezervacija. Ali, neko hoteli imaju drugaciju politiku, tako da na to treba da obratis paznju, za svaki hotel to lepo pise. Neki hoteli ne nude opciju "free cancellation", vec odmah izvrse i naplatu i svako otkazivanje znaci da nema povracaja novca.

Da ne davim sad sa svim mogucim scenarijima... Uglavnom, mozes da koristis i debitnu karticu, za slucaj da je problem, kontaktirace te iz hotela ili sa sajta booking.com putem mejla ili telefona, pa cete vec resavati problem u hodu. Kao sto rekoh, u velikoj vecini slucajeva, taj broj kartice njima sluzi samo kao garancija i ne vrse nikakvu transakciju ni autorizaciju.

Kad odes u hotel, nije neophodno da koristis karticu da bi platio aranzman. Mozes da koristis jedan od navedenih metoda placanja, koji postoji na stranici tog hotela sa sajtu booking.com. Dakle, mozes da koristis i tudju karticu da bi rezervisao, a posle da platis u kesu, recimo, ako hotel to dozvoljava. Nakon rezervacije, dobices i kontakt mejl i telefon hotela, pa ako ti nesto nije jasno, slobodno ih kontaktiras i razjasnis.

Apsolutno ti nije potrebno da odlazis u bilo kakve agencije!!! Na sajtu booking.com mozes rezervaciju da uradis bukvalno za 2 minuta i to sa svog racunara, bez ikakvih troskova, dok ce ti u agenciji sve to lepo naplatiti!

Odes u Intesa banku, otvoris devizni racun i trazis da ti izdaju Visa electron karticu, sve kosta 0 dinara, a za 3-4 nedelje imas svoju debitnu karticu koja ce ti umnogome pomoci u buducnosti kod svih ovih transakcija online. Moze nekad da zaglavi na bookingu, pa da nece da prodje, da mora kreditna, ali, tad vec probaj da se snadjes na drugi nacin.

Hvala i od mene na odgovoru, nadam se da si upravu, ali iskren da budem ja do sad nisam ni na jedan hotel "naleteo" da hoce da prihvate Electron, ili bilo koju debitnu karticu, ali ako kazes da moze, onda verovatno ja nisam naleteo na pravi hotel do sada. Jedan moj prijatelj (stranac) ima par debitnih kartica, samo njih koristi, ali je izvadio jednu kreditnu samo zbog booking.com, inace je uopste nekoristi nizasta drugo.

Moje misljenje je ako nema kreditnu karticu i ako nemoze da je izvadi (negovorim o debitnoj kartici) da koristiti uslugu agencije nije nista lose, da mora da se plati, ali trosak nije toliko veliki, a zavisi gde odes, usluga je na visokom nivou (bar kada sam ja bio u pitanju, a i cene hotela su u nekim slucajevima i dosta nize). Opet kazem moje misljenje, ni jednu opciju netreba zanemariti, nemora svima da se dopadne, da moze i od clana porodice ili prijatelja da zamoli da mu bukira sve, ali ja licno to ne bih radio, isto tako ne bih voleo mene neko za to da cima, ali to vec zavisi od osobe do osobe. Ja volim sve da radim straightforward, bez mogucnosti problema, zezanja i slicno.

Sto se tice generalno vadjena Visa Electron kartice, OPu bih u svakom slucaju savetovao da je izvadi jer je fantasticna stvar, vecina prodavnica je prima, svuda imas pristup svom novcu.

Imam bas podosta svakojakih iskustava sa bookingom i pravilo je da dobro iscitas sta je tamo napisano. Bukirao sam i debitnom i kreditnom, nekad bez, nekad sa problemima. Uglavnom, kad je i bilo problema, jako brzo bi me kontaktirali sa sajta i obavestili me u cemu je problem. Jednom su zvali u 10 uvece na mobilni, drugi put su poslali mejl i svaki put smo resili problem. Sto se tog tice, vrlo su azurni, ozbiljni i odgovorni.

Pravilo jeste da treba kreditna, tako i pise, ali, ako hotel ne pokusa da autorizuje karticu, prolazi i debitna. Mozes da rezervises debitnom, pa ako zaskripi, kontaktiras hotel direktno, ponudis im drugi vid garancije, placanja ili sta vec, uglavnom se moze naci zajednicki jezik, jer im nije u interesu da odbiju musterije.

Agencije su tu, naravno, ko hoce, moze da koristi njihove usluge. Ali, ako vec postoji opcija da bez ikakvih troskova novca i vremena, od kuce, sa svog racunara odradis sve za 2 minuta, zasto bi se cimao?

• Author

Samo da se zahvalim svima na odgovoru,otprilike sam predpostavio da to tako nekako funckionise ali volim da cujem savet od nekoga ko je to vec koristio. U svakom slucaju veeeeeeeeeeeeeliko hvala svima i svaki savet je dobrodosao Svima zelim mnogo lepih putovanja Pozdrav

ja koristim jednu vizu OTP banke, debitna, i to bas na booking.com. nikad nije bilo problema, u vecini slucajeva prodjem i sa diners karticom, koja takodje nije klasicna kreditna, nije mi prolazila debitna maestro recimo, ali, kad smo vec kod teme, da li je neko koristio sajt alpharooms.com, jer mi se pojavila ekstra opcija za neki smestaj u lisabonu, a na sajtovima hrs booking hotels.info, venere i na main page od hotela pokazuje da termina nema slobodnog pogotovo ne po ceni koja je na alpharooms.

ja koristim jednu vizu OTP banke, debitna, i to bas na booking.com. nikad nije bilo problema, u vecini slucajeva prodjem i sa diners karticom, koja takodje nije klasicna kreditna, nije mi prolazila debitna maestro recimo, ali, kad smo vec kod teme, da li je neko koristio sajt alpharooms.com, jer mi se pojavila ekstra opcija za neki smestaj u lisabonu, a na sajtovima hrs booking hotels.info, venere i na main page od hotela pokazuje da termina nema slobodnog pogotovo ne po ceni koja je na alpharooms.

Hvala na odgovoru :) Ja licno nisam koristio taj sajt..

Svaka preporuka za alpharooms. Ja sam bukirala Lutecuju, bas u Lisabonu za 55e dvokrevetnu sa doruckom dok je isti termin na bookingu bilo 65e.

laterooms.com zna da ima takodje bagatelnih cena. Retko ali bas budu bagatelne.

hvala, mada mi sve nesto sumnjivo, guglajuci, vidim da su neki imali velike probleme sa njima, neki ne. Meni treba trokrevetna soba. Za sada sam rezervisala ekstra apartman Marqes de Pompal, 55 kvadrata, wifi, mikrotalasna, satelitska, komplet kuhinja itd, ali mi nesto zao da dam 60 eura dnevno. Gledajuci drugi smestaj sve bi bilo drugacije da nas nema tri, cak bi i Holiday Inn bio 48 eura za dvokrevetnu sobu :) Probacu da rezervisem preko alpharooms i da posle kontaktiram direktno sa hotelom, pa ako to nije to, onda cu obrisati rezervaciju, a videla sam sajt, sa takodje dobrim cenama Rent4days.com za apartmane u Lisabonu, Barseloni i Madridu.

Budi oprezna. Sada sam ceprkala po mailovima i sledece hotele sam bukirala preko njih : Lutecia i Miraparque (Lisabon), Kris Suites Aero (Madrid), Commundo Hotel (Darmstadt) i Best Western Maritur (Albufeira).

Sve je bilo ok, cak su i posebne zelje (top floor prefered) ispunili....

nestose ne usudjujem, jer kod njih za razliku od vecine drugih mora bas fina cifrica da se plati unapred, ali videcu jos, cisto da, mozda nekom bude od koristi, ja nisam imala problema sa booking.com. venere hotel.info hrs edreams, agoda, rez-h, instantworldbooking, expedia, hotelclub, a bilo bi lepo kad bi neko podelio iskustvo sa otel.com, i oni umeju da daju odlicne cene.

Ja sam takodje koristila razne sajtove za rezervaciju i nikada nije bilo problema. Uslovi rezervacije i otkazivanja su razliciti, treba obratiti paznju na to! Neki ce odmah skinuti celokupan iznos sa kartice, dok recimo preko venere i booking.com placate u hotelu. Jedino su mi u Bratislavi naplatili boravisnu taksu koja je vec bila uracunata (yeego.com). 

Sada sam prvi put rezervisala preko hotelpronto.com, imali su najbolju cenu za jedan hotel u Istanbulu. Prosto je neverovatno koje tu razlike mogu biti kada je u pitanju isti hotel. Sto se tice komentara, ne treba previse obracati paznju, ima ih svakakvih i kada je booking.com u pitanju...

komentari...posebna fela. Jedno vreme su me toliko plasili da bi od nekog hotela bezao glavom bez obzira. Vremenom, kontam da su okolnosti pod kojim je komentar pisan toliko razlicite da je i logicno sto neko ima pozitivno a neko negativno misljenje o hotelu.

U startu, za nas dvoje je prag tolerancije veoma nizak tako da najgori hotel po ocenama sa 3* nama je bio ok. Poslenji put, u Madjarskoj Hotel koji ima ocenu 8,3 na bookingu realno zasluzuje 10. Za novac koji smo dali (1/2 soba 40e ND) sve je bilo vrhunski. Medjutim, upoznali smo jedan par iz Irske i prepoznao sam njihov komentar na bookingu. Oni su hotelu dali ocenu 6,5. Zvuci neverovatno ali kada znam cinjenice do kojih je to dovelo onda mi je jasno. Oni su hotel bukirali pod normalnim okolnostima i platili standardnu dvokrevetnu sobu 90e. Plus su doplatili po 7e za dorucak. I ljudi su navikli na luksuznija izdanja hotela sa 3*. Pa i ja da sam platio 105e dnevno...ne bi mi se taj hotel bas toliko svideo da bih mu velikodusno dao 10.

Njihovi kriterijumi se nikako ne poklapaju sa nasim tako da nit je njihovih 6,5 realno a daleko da je i nasa 10ka realna. Mislim da je ona prosecna ocena ono na sta mozemo da racunamo i ocekujemo. Kada pogledam sve hotele u kojima smo do sada bili, mislim da je procenat odstupanja veoma mali,beznacajan.

Kada je nesto stvarno trash, trudim se da dam realnu ocenu ma koliko ona bila bolna po sam smestaj. A bolesne nedostatke kao sto su (nisu obrisane kapljice sa tus kabine, na terasi plasticne umesto metalnih stolica, lift je spor...) ne primecujemo... Mozda to nekome mnogo znaci i smatra da su to takve falinke zbog kojih  treba da smanji ocenu hotelu - ok.

Sve preporuke za alpharooms.com,lično sam koristio taj sajt počev od 2008.godine i do sada preko njih rezervisao smeštaj u Barseloni,Parizu,Rimu,Lisabonu,Ljoret de Maru,Salou...Nikada nisam imao ni najmanji problem,svaki put je sve bilo u skladu sa onim što je pisalo prilikom rezervacije.

komentari...posebna fela. Jedno vreme su me toliko plasili da bi od nekog hotela bezao glavom bez obzira.

Ja sam se najviše plašila kad za hotel (najčešće 2*) napišu da su u krevetima bed bugs i tada sam obično i odustajala od hotela?!? Dok nisam počela da čitam komentare naknadno, pošto se vratim. A nikada ni u jednom "takvom" hotelu ne vidoh bed bugs, niti me šta ujelo?! Inače, komentari na booking.com su mila majka u odnosu na tripadvisor.  ::crazy:

Moja ideja sto se alpharoom tice bila je da rezervisem hotel, pa posle da direktno kontaktiram hotel da vidim da li je sve u redu, ali vidim da moram da platim fee, otprilike 10% od ukupne sume, sto mi se nije desavalo na booking ili venere, sem kad je last minut ili, transparentno napisano, non refund deal ili pripay....ili kod hostela (kad sam bila mladja i mogla da prevarim tu vrstu smestaja).

Ah, sto sam dosadna, a neko iskustvo sa otel.com?

@hekata

Tamo gde nude dobre hotele po jako povoljnim cenama, uglavnom ce rezervisati pun iznos i po tom principu funkcionisu. Tako rade: hotelclub, onhotels, yeego, otel.com, hotelpronto, simply-paris, travelrepublic, i mnogi drugi. Ne znam zasto si tako nepoverljiva, ne brini, nece te niko zavrnuti za lovu. Moje iskustvo je zaista vise nego dobro - ono sto sam platila, to sam i dobila, nekad i mnogo vise od toga. Da sam na tvom mestu, ne bih imala dilemu. Konkretno, nisam nikad isla preko otel.com, preko svih ostalih sajtova koje sam nabrojala jesam.

Hvala, nepoverljiva sam jer ovaj put ne idem sama, kao sto obicno idem (mogu ja da spavam i na klupi, ne bi mi bilo prvi put), ali ovaj put sam ubedila dve koleginice da je glupo da daju novac turistickim agencijama, kad sve moze preko interneta da se organizuje, tako da samo zelim da sve bude ok, jer im je ovo prvo samostalno putovanje :) Da idem sama, mislim da prenociste ne bih ni platila :D

Ali ovako...u svakom slucaju izvinite na gnjavazi :) I hvala, ipak sam se ja nekako navikla samo na venere i booking, i uvek nadjem fantastican deal, ali sad bas nekako mi ne ide od ruke :)