Jump to content

Featured Replies

Posted

Као неко ко је више времена провео незапослен него запослен данас сам у нарочитој дилеми.

Наиме добио сам (за неки посао) уговор о обуци да потпишем, у коме се отприлике каже да:

-обука траје највише годину дана,

- да се послодавац обавезује да програм испуни на начин и у временским роковима када је то за послодавца и лице на обуци најсврсисходније.

-по завршетку обуке на захтев лица које се обучава или послодавац по својој иницијативи решењем формира стручну комисију од три члана који врше проверу стеченог знања лица на обуци

-Лице на обуци прихвата да по положеном стручном испиту и по понуди послодавца у року од 30 дана од полаганја стручног испита, са послаодавцем закључи уговор о раду на неодређено време на пословима за које се у поступку стручног оспособлјавања и усавршавања оспособило.

-Лице на обуци прихвата да послодавцу надокнади трошкове стручног оспособлјавања и усавршавања у износу 4 920 евра у случају:

- да по окончаном стручном оспособвљавању својом неактивношћу и немарношћу са успехом не положи стручни испит;

- да по понуди послодавца одбије закључење уговора о раду на неодређено време

-да му радни однос код послодавца престане на његов захтев, а да од момента закључења уговора о раду није протекло најмање 5 година;

-да му радни однос код послодавца престане његовом кривицом због повреде радне обавезе или кршења радне дисциплине, а да од момента закључења уговора о раду није протекло најмање седам година

У случају престанка радног односа за време трајања обуке лице на обуци се обавезује да послодавцу надокнади трошкове стручног оспособљавања увећано за трођкове стручног оспособљавања и усавршавања извршених у иносстранству.

Е сад где је фора:

шта мене штити од њих?

Ја сам већ био на некој безвезној обуци у иностранству (2дана) а да нисам ни знао за овакве услове. (Нисам ништа потписивао у том смислу.) Ако сада потпишем уговор и одем за три месеца испада да сам дужан да платим Х еура - јер нигде не пише колики су ти трошкови у иностранству.

Како вама све ово изгледа?

Хвала унапред,

Поздрав

А где је тај посао, овде или негде преко?

Ако је овде, штити те Закон о раду и сваки Уговор о раду мора бити у складу са њим.

• Author

Посао је овде.

Када сам питао човека који води кадровско, шта се то фирма обавезала према мени, само је рекао: да ће те после годину дана пријавити на неодређено време и исплаћивати ти гарантовани минимун.

Оно што мене бирне је да се ја обавезујем да ћу сигурно потписати уговор о раду када прође период обуке (уколико то не учиним дужан сам да платим преко 6 000 ојра), али да ја ни не знам садржину тог будућег уговора. ?!

Како вама све ово изгледа?

Meni izgleda kao prevara. Ti njima ne možeš ništa, a oni tebi mogu sve. Čak i da probaju da ti otmu pare koje nemaš. Takve stvari mogu da prođu samo u zemljama gde ima previše očajnih koji pristaju na sve, kakva je već duže vreme Srbija.

Ovo je lov u mutnom...

Ugovor treba da izgleda odprilike ovako:

Ja tebi rad, ti meni pare.

Kakva obuka od godinu dana? Kakvih 6000 e? Ako oces da se obucavas, upises neki kurs i tu stvar izgleda ovako:

Ja tebi obuku, ti meni pare.

Koji mozak smislja ovakve kombinacije i seme...

Bio sam ja na slicnom razgovoru...

Kao ja sam tu trebao da prodajem neku robu i bilo je ovako... Robu kupujem ja od njih pa je posle prodajem za svoj racun.

Оно што мене бирне је да се ја обавезујем да ћу сигурно потписати уговор о раду када прође период обуке (уколико то не учиним дужан сам да платим преко 6 000 ојра), али да ја ни не знам садржину тог будућег уговора. ?!

Ovo je sustina stvari. Ti posle tog potpisa nemas pravo na izbor, a poslodavci u Srbiji vrlo cesto nisu kategorija koja zasluzuje respekt sa moralnog aspekta. Svaki korektan ugovor podrazumeva postovanje odredjenih principa, poput "ravnopravnosti ugovornih strana", "jednakosti davanja izmedju ugovornih strana" i slicno, a u ovom slucaju nisam siguran koliko se oni postuju. Ja licno ovako nesto ne bih prihvatio pa cak i da imam sve nacisto, u smislu plate, radnih uslova i tako dalje, iz prostog razloga sto ti iznad glave stalno stoji 6000 evra koje nemas. Verujem da je poprilican problem cinjenica da si dugo bez posla, ali nemoj zbog toga da donosis brzoplete odluke. Probaj da dodatno informises i da pronadjes nekog ko je vec prosao kroz taj proces, ali sve u svemu, tako nizak nivo transparentnosti meni pali crvene lampice.

Naravno, moguce je i da se dobija vrlo kvalitetna obuka koja vredi sve pare i da ce posao biti skroz ok, ali sa druge strane zasto onda detalje drzati u tajnosti?

• Author

Hvala na odgovorima. Sto se obuke tice, cena je prenaduvana. Za te pare moze da se dobije sertifikat poznate firme priznat u celom svetu, a ne neki interni papir kojeg ne priznaje ni zavod za trziste rada. Jos cu razmisliti. Hvala. Poz.

Inace to je normalno kad te firma posalje na neki kurs onda moze da trazi da ti moras da polozis ispit ili da te oni ispitaju sta si naucio, i ako nisi dobro prosao onda moras da nadoknadis cenu kursa. Medjutim, to u praksi ide tako da te poslodavac posalje onda kada mu je to znanje bas jako potrebno, i kad je uveren da si ti sposoban da polozis ispit. Jer inace bezveze gubite vreme i ti i on. Znaci, to je normalno onda kada vec imas potpisan ugovor na neodredjeno i znas na cemu si, a ne ovo sto si ti napisao da ces posle godinu dana dobiti garantovani minimum. A ugovori na neodredjeno se mogu prekinuti kad god zelis, samo mora negde pisati koliko traje otkazni rok.

• Author

Уговор на неодређено време је једно, а ово је уговор о обуци - који мене везује минимум 6 година за ову фирму. Био сам на разговору у инспекцији рада и заводу за тржиште рада, код саветника односно адвоката, али пошто сутра саопштавам своју одлуку послодавцу тада ћу и јавити како се све завршило. У међувремену, ако неко има нешто да дода, само напред. Хвала свима. Поздрав.

Inače, nije neuobičajeno da poslodavci (srpski) traže da se obavežeš da ako ti plate obuku (ili stipendiju za studije, na primer), nećeš napustiti firmu tokom određenog perioda. Ne znam da li se tu krši neki zakon, možda ipak i ne?

Moje iskustvo od pre par godina, iz klasične srpske velike privatne firme gde sam radila je bilo da ako mi oni plate kurs od 800 eur, a ja poželim da odem pre isteka perioda od 2 godine - onda da refundiram tih 800 eur. Pa sam onda sama sebi platila i kurs i slobodu  :)

A ovih tvojih 6 godina deluje kao robija  :)

• Author

Саветница из бироа за незапослене ми је рекла да је пракса неких банака да своје запослене шаљу на скупе обуке, и да се ови касније обавезују на дужи останак у фирми односно рефундирање трошкова обуке. На пример обука за ревизоре. Али, додала је и то да је тај сертификат прихваћен у целом свету. Споменула је још и софтверске фирме код којих обука кошта, реда величине, 1 000 - 1 500 евра, а и то су сертификати реномираних фирми прихваћени и у иностранству. Ја бих за 5 000 - 6 000 евра добио један интерни папир да сам обучен за сервисера одређених апарата као и за још неке послове које не бих могао да обављам нигде друго - због школске спреме (потребна диплома одређених факултета).

Да будем искрен, више ме брину ти новци (које немам) него толико дуг период обавезног рада. (Мада ни то није за подцењивање.)

• 2 weeks later...

Ma cak i ako ne bude neke krupne prevare...

Ti za 5 godina treba da primis 60 plata. Ako ti budu davali samo 100 evra manju platu nego sto treba - oni su na dobitku, a ti na gubitku. A mogu da te maltretiraju za 1500 evra, a da ti isplacuju samo 700, samo 400, ili cak samo minimalac...

Jedino ako bi sadrzaj ugovora o radu vec sad bio poznat, i ako bi ti donji prag plate bio garantovan...

• 2 weeks later...
  • Author

Kada imaš slične poglede kao neko sa nikom "Tvrda Glava", možda je vreme da se zapitaš kuda ideš.

Mada, ko sam ja da sudim o čoveku na osnovu nika. :) Šalim se ja malo, hvala ti na odgovoru.

... A mogu da te maltretiraju za 1500 evra, a da ti isplacuju samo 700, samo 400, ili cak samo minimalac...

Jedino ako bi sadrzaj ugovora o radu vec sad bio poznat, i ako bi ti donji prag plate bio garantovan...

Donji prag je garantovan i iznosi minimalnu platu. U pravu si, sa ovakvim ugovorom mogli bi da me maltretiraju do mile volje jer mi uvek visi dug nad glavom. Zato sam im ja predložio da ukinu cifru, a ostave sve druge odredbe ugovora (rad za minimalac narednih 6 godina), ali oni još nisu pristali (ali ni odbili). Kada su me pitali kolika je cifra po meni realna, ako je ova previsoka, ja sam im rekao do 1000 evra. (Što i jeste realna vrednost obuke) Videćemo...