Posted September 25, 2011 Pozdrav svima, ja sam nova ovde u vasem vam Klubu Putnika Srbije, ali nisam i tako novi putnik pa mozda bih mogla i ja da doprinesem malo i dam koju korisnu informacju kad zatreba E sad, ja imam pitanje vezano za Dominikansku REpubliku. Videla sam info vezano za vize, ali s obzirom da nije update.ovano od 2008 htela sam da cujem neka svezija iskustva. Prvobitni plan mi je bio da odem i da malo proputujem, ali kad sam procitala da viza moze da se produzava bez problema vec mi se rodila ideja u glavi kako bih mogla da vidim pa da ostanem i koji mesec, mozda nadjem neki posao, iskusim pravi dominikanski zivot. Vec imam kartu u jednom pravcu za Oct 14, tako da ja idem pa idem.. ali moja nedoumica je i dalje da li je viza na aerodromu $10 ili $100 ko sto neko kaze ili koliko vec? Kako se produzava viza i koliko se placa boravisna taksa ako ostanes 2-3-4 meseca? Hvala vam puno unapred i vec se radujem korisnim informacijama Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 26, 2011 Dpbra stvar u vezi Dominikanske Republike je sto su jako niske "kazne" za prekoracenje duzine boravka, posle isteka turisticke vize. Ne postoji nikakav problem da ostanes tamo koliko god zelis, samo platis odredjenu sumu na izlazu. A, evo i cenovnik: 032 De 30 dias a 3 meses 800.00 033 De 3 meses a 9 meses 1,000.00 034 De 9 meses a 1 año 2,500.00 035 De 1 año a 1 año y 6 meses 4,000.00 036 De 1 año y medio a 2 años 5,000.00 037 De 2 años a 2 años y 6 meses 6,500.00 038 De 2 años y medio a 3 años 9,000.00 039 De 2 años a 5 años 14,000.00 040 De 5 años en adelante 17,000.00 Ispada da za boravak tamo od 5 i vise godina, platis na kraju sveukupno samo 330 eura. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 28, 2011 On 9/25/2011 at 11:15 PM, Komanchi said: Prvobitni plan mi je bio da odem i da malo proputujem, ali kad sam procitala da viza moze da se produzava bez problema vec mi se rodila ideja u glavi kako bih mogla da vidim pa da ostanem i koji mesec, mozda nadjem neki posao, iskusim pravi dominikanski zivot. Svaka preporuka za proputovati, od 9 karipskih ostrva na kojima sam bio, definitivno Hispanola broj 1. Nemoj ni da razmisljas o trazenju posla i ostanku na duze staze ......... , ziveo sam 9 meseci u Dominikani jos 2000., sada je stanje mnogo gore. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 5, 2011 Planiram uskoro da se preselim tamo pa me zanima kakva je situacija tamo?Jel tesko ili lako naci posao ako poznajes solidno jezik i da li je bolje ici u glavni grad ili neko bas turisticko mesto?Svaka informacija bi mi bila od velike koristi... Unapred hvala Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 5, 2011 Ja sam bio u Dominikani krajem septembra 2011. Turisticka viza jeste 10 USD (i spremi 10 USD, ne vracaju kusur). Sto se tice zivljenja i ostajanja tamo.. Hmm.. Jeste to sve lepo, ali ako planiras da se "zaposlis" kod nekoga, to ce ici jako tesko ako nemas neku dobru vezu ili preporuku. Lokalci se biju za poslove koji su placeni 300 USD mesecno, koliko kosta i solidan smestaj van turistickih destinacija. Upoznao sam tamo jednog naseg fotografa koji slika turiste na plazi.. Stvar je takva da on dobija samo 3% od jedne fotografije, i da se jako jako tesko zivi. Ipak, on je tamo 5-6 godina i bolje mu je nego u Srbiji gde je imao platu 12.000 u fabrici. Takodje, pricao sam sa jos nekim "biznismenima". U Dominikani se isplati jedino poceti neki svoj biznis, ali, naravno, opet ti treba "preporuka"ne bi li te dirali.. Sve u svemu mani se corava posla. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 26, 2012 Planiram da posetim Dominikansku rep februara, pa bi mi svaki savet dobrodosao, privatni smestaj, hrana i sl. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 5, 2013 Zdravo svima.. znam da ovaj status nije posecivan neko vreme, ali imam jedno pod pitanje. Pa ako neko od predhodnih sagovornika vidi, neka odgovori. Stoji u komentaru iznad, da nije problem kada se prekoraci datum isteka vize, i da se samo plati kazna pri izlasku iz zemlje( koja sudeci, po vasim iskustvima nije velika). E sad...moje pitanje je.. sta se desava ukoliko nakon isteka vize, budem legitimisan od strane policije( ako ih uopste ima ). Da li me tad privedu,deportuju, dobijem upozorenja da moram da napustim zemlju i sl? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 6, 2013 On 5/5/2013 at 2:09 PM, Felix Krull said: Zdravo svima.. znam da ovaj status nije posecivan neko vreme, ali imam jedno pod pitanje. Pa ako neko od predhodnih sagovornika vidi, neka odgovori. Stoji u komentaru iznad, da nije problem kada se prekoraci datum isteka vize, i da se samo plati kazna pri izlasku iz zemlje( koja sudeci, po vasim iskustvima nije velika). E sad...moje pitanje je.. sta se desava ukoliko nakon isteka vize, budem legitimisan od strane policije( ako ih uopste ima ). Da li me tad privedu,deportuju, dobijem upozorenja da moram da napustim zemlju i sl? U Dominikani se sve rešava novcem, pa tako i ovo što si ti pitao.. Dakle, imaj kod sebe spremno određenu svotu novca, i policija te "nikad videla, nikad čula za tebe" ) - Provereno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 31, 2013 ја чуо од неких наших људи,како наш ресторан који ради 4-5 година продаје лиценцу за 200.000 долара..просто не могу да верујем да је могуће?Па отићу и ја тамо отворити 5 ресторана и уходати посао и продати ако је баш тако лако....? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 8, 2014 Trenutno dominikana nije preporucljiva, mnogo je nagomilanih problema a dolazi vreme da se resavaju. Na zalost ici ce preko ledja stranaca jer domaci nisu sposobni za bilo sta. Mnogo nasih sugradjana je pobeglo ili pokusava da pobegne sa ostrva. Pozdrav svima. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 9, 2014 On 1/8/2014 at 1:26 AM, Taja011 said: Trenutno dominikana nije preporucljiva, mnogo je nagomilanih problema a dolazi vreme da se resavaju. Na zalost ici ce preko ledja stranaca jer domaci nisu sposobni za bilo sta. Mnogo nasih sugradjana je pobeglo ili pokusava da pobegne sa ostrva. Pozdrav svima. Može li nešto konkretno o tim problemima, i zašto beže ? Ja imam dosta prijatelja tamo, i nijedan mi se nije požalio, a kamoli da hoće da se vrati.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 9, 2014 Evo ako te ne mrzi mozes sve razloge da nadjes na info sajtu ... http://www.karibik-news.com/ ... jeste da je na nemackom ali imas google traductor Grupa nemackih novinara se svakodnevno bavi taze informacijama. Inace karibski stil zivota zna itekako da zavara ako zivis od danas do sutra. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 9, 2014 On 1/9/2014 at 3:38 AM, Taja011 said: Evo ako te ne mrzi mozes sve razloge da nadjes na info sajtu ... http://www.karibik-news.com/ ... jeste da je na nemackom ali imas google traductor Grupa nemackih novinara se svakodnevno bavi taze informacijama. Inace karibski stil zivota zna itekako da zavara ako zivis od danas do sutra. Pogledah malo vesti, ali nisam našao ništa "alarmantno".. Zamolio bih te samo da mi kažeš, zbog čega puno naših pokušava da pobegne ili je pobeglo (šta se dogodilo, i da li ih ti lično poznaješ ili je "rekla-kazala"), jer kažem ti, od 10 mojih priojatelja niko mi nije rekao da nešto nije u redu.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 9, 2014 Ne znam, ... zavisi sta je alarmantno za koga, za mene su alarmantne stvari: ekonomija, nacionalisticki stav vlade da pretamburaju dekretima statuse strancima (pogotovu onima koji su godinama bez papira) a takvih je oko 45.000, oduzimanje drzavljanstva deci koja su rodjena u RD legalno a roditelji nisu imali obnovljena licna/imigraciona dokumenta u trenutku rodjenja, prikrivena devalvacija, ulicni kriminal u porastu, ubistvo sedam stranaca za poslednja cetiri meseca (svajcarac u santo domingu, amerikanac u puerto plati, kubanski novinari u stdgo ...), nekoliko desetina dominikanaca (dobro situiranih, privrednika i visokih bankarskih sluzbenika mojih prijatelja) izbeglo zamrzavsi ili prodavsi nekretnine u poslednja tri meseca, veliki problem sa Haitijem i njihovih preko milion ilegalnih imigranata spemnih na linc i povratak svojih teritoria izgubljenih krajem 18-tog i pocetkom 19-tog veka, losa situacija u zdravstvu i kontroli epidemija dengea (umre u proseku 500 ljudi godisnje), edukacija (licno iskustvo sa mojom decom), tihi/skriveni rasizam prema svemu sto je strano ukljucujuci i decu (prestanak automatske ljubaznosti ako vide da nemaju nikakav interes), kultura ... stranci koji zive su ili sa druge planete ili su odmrznuti iz osamdesetih ili pocetkom devedesetih godina uglavnom izgubili sve ili nacisto propali (u svakom smislu te reci) ... ma do sutra mogu sa nabrajanjem ako hoces. Sto se tice nasih ljudi ja sam ih na stotine upoznao od onih koji su dolazili bezeci od rata do modernih (u "fazonu" i "opusteno") naselilaca ostrva, bilo je tu jako interesantnih slucajeva, porodica, singl ljudi, pobegulja ... itd. Neki su uspeli da se snadju (jako je malo takvih slucajeva) a neki nisu, ali svakako je najlepse onima koji su "zakljucani" u centre kao sto su P. Cana i Bavaro, u tim centrima dan,nedelja, mesec, godina i godine prolaze a svaki dan je isti, neznas ni koji je datum niti dan u nedelji, sta se desava u svetu a ni u selu. Ne zanima te ni sta se desava pored tebe, najbitniji detalj i jedina preokupacija je gde cu (cemo) veceras i koliko imam u dzepu, hocemo do lokalnog farmaceuta da nam bude jos bolje veceras i kako cemo mozda neke lekice mozda uspeti da prenesemo na stari kontinent gde ih nema toliko a potraznja je velika. Sve je to mozda i lepo (za nekog) ali sta se desava jednog dana koji moze da dodje vec sutra i ti se probudis na ostrvu a nema vise turizma jer je prosao uragan (doziveo dva puta) ili crni deo ostrva preko noci krenuo po svoje. Znam mnogi ce reci i kazu "ma daj" ali i veci su imali manjih problema pa su izgoreli. Sad je pitanje (kao sto sam se ja zapitao posle prvih pet godina) sta dalje .... bezati od samog sebe ili ... ! U svakom slucaju preporucujem taj raj (mada ima mnogo lepsih u tom regionu) na jedno par meseci ali nikako ne duze od sest meseci jer onda je kasno otrgnuti se uticaju bermudskog trougla Pozdrav. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 20, 2014 Pozdrav svim članovima. Evo i mene po prvi put kod vas, a stigoh tako što na internetu tražim sve što piše o Dominikanskoj Republici, pa naiđoh i na ovaj forum sa puno korisnih informacija iz prve ruke. Namera mi je otići u DR za početak na par meseci, pokušati se snaći, raditi nešto pa možda produžiti boravak ili se vratiti kući i pričati svima kako sam neko vreme živela na Karibima. I to je bar nešto, jer par meseci života u Srbiji ne znači ništa. Iskreno, ono što je mene najviše privuklo da odem baš tamo je što ne treba gomila dokumentacije za vizu, a zatim i priče o prelepoj prirodi. Pokušavam da sagledam i realnu stranu: kako i od čega živeti, probleme na koje je moguće naići (kako je naveo Taja011), kriminal, korupciju i sl. Za sve to bi me bilo baš briga da idem sama, ali imam i prikolicu, sina o deset godina koji obavezno ide samnom i zbog čega treba sve mnogo ozbiljnije planirati. Nekoliko prijatelja bi takođe krenulo tako da u svakom slučaju ne bi bili sami. Koliko sam pročitala ima mnogo naših ljudi tamo, ali sam i shvatila da je za sve potrebna preporuka ili poznanstvo (veza, kao i ovde ). Da li bi neko ko sada uživa, živi, radi u tom tropskom raju bio voljan da mi da neke osnovne smernice i odgovori na neka moja pitanja i dileme. Imam ih mnogo, ali ću se truditi da ne gnjavim previše! Pozdrav Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 27, 2014 Drugari, Posle x godina Azije, odlucih da promenim kontinent... Razmisljah gde i kako utrositi ceo januar i jos nesto dana i jedna od opcija koja mi je najprivlacnija jeste DR.Cak i karta moze "jeftino" da se nadje, tj 430eur iz Brisela za taj period. Ono sto me pomalo plasi, sto uopste nije budget friendly Tj nigde na netu ne mogu da pronadjem informacije o budget putovanju po DR (Mozda plus Kuba).Nadjem samo neke americke i engleske sajtove, gde im je budget friendly hotel/BB izmedju 70-120$...e pa meni nije Posto su sajtovi koje nalazim sturi sa informacijama ... i ne mogu sam to da izbunarim, imam par pitanja.1. Da li je mesec dana previse za DR?2. Ako jeste, kako podeliti tih 30-35 dana izmedju DR i Kube? (15 DR + 20 Kuba?)3. Ako neko ima neki itinerary za 15-30 dana, gde ici i sta videti i gde se zabosti na duzi period nedelju do 10 dana?4. Koliko da budzetiram po danu (najverovatnije cu ici solo)? Soba/Krevet + Klopa 5. Nadam se i poslednje pitanje .... Avion Santa Domingo - Havana je oko 400eur povratna... jel mi to jedina a samim tim i najjeftinija opcija da se prebacim na Kubu i sa iste vratim?Hvala Vam unapred. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 30, 2014 Zdravo Jedan moj kolega s posla je baš sada u Dominikani, tamo mu živi buraz. Sa kolegom sam negdje prošle godine radio reportažu, pa možda nađeš neki koristan podatak.http://hodoljub.wordpress.com/2013/04/02/dva-lica-dominikane-i-dio/http://hodoljub.wordpress.com/2013/04/13/dva-lica-dominikane-ii-dio/ Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 3, 2014 Ujaa Interesuje me da li se vize za DR iz SRB vadi u Beču, s obzirom da su Italija i Austrija nama najbliže zemlje u kojima se nalazi ambasada DR? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 4, 2014 On 9/3/2014 at 12:29 PM, Gertrude the Player said: Ujaa Interesuje mje da li se vize za DR iz SRB vadi u Beču, s obzirom da su Italija i Austrija nama najbliže zemlje u kojima se nalazi ambasada DR? Pogledaj sekciju o vizama, na home strani sajta. Drzavljanima srbije nije potrebna viza do 30 dana..a pise tamo i gde se vadi ako treba za duze Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 21, 2016 (edited) Pozdrav svima Da malo osvezimo temu, pre par dana sam se vratio iz Dominikane, konkretno bio sam u Santo Domingu 10 dana, 5 dana u Punta Cani. Isao sam preko TUI kompanije iz Brisela,povratna karta je bila 330e , sve takse su bile uracunate u cenu karte tako da nisam platio vizu na ulazu, a ni izlaznu taksu. Santo Domingo je poprilicno nebezbedan grad za turiste izuzev samog centra tacnije "Zona Colonial" gde ima dosta policije i turista, ali u vecem delu grada turista privlaci dosta pogleda siromasnog stanovnistva koje cini veliku vecinu. UIicni prodavci ce pokusati svasta da vam prodaju, a ako im ne date tacan iznos koliko traze nego vise pa cekate kusur, moze se desiti da nece vam vrate Gradski prevoz zavisi od privatnih prevoznika i oni drze najbitnije gradske rute i kosta 35 pezosa, dok je drzavni bus 15 pezosa i uvek je prazan. Cene hrane i pica u marketima su manje vise kao u Srbiji.Restorani i klubovi nisu skupi. Punta Cana je vec ozbiljno turisticko mesto i tamo je pravo uzivanje i mir. Svakako veliko iskustvo, i svima toplo preporucujem samo treba biti pazljiv. Nadam se da sam nekome pomogao ko planira put tamo Edited December 21, 2016 by Aleo Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 21, 2017 Zdravo planiram Dominikanu na malo duzi period, da li moze pomoc u vidu nekog naseg ko bi mi se nasao u prvo vreme zbog jezika...zakona...iskustva... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites