Jump to content

Featured Replies

Al svejedno neće imati letova :) Mada pegasus bi bio divan :)

Zamisli Wizz, Easy, ili Ryan od KV do Milana, ili KV - Madrid, KV - Istanbul, KV - Pariz ili KV - Barselona. Beogradjani bi zakrcili ibarsku kad bi ovo zazivelo. Onda bi nam stvarno trebao autoput BG-KV... :)

Hahahah ma Madrid ni iz Bg nije uspeo, a kamoli iz KV (Spanair isao prazan bukvalno), eventualno Istanbul i Frankfurt Hahn i to je to sto je realno.

Hahahah ma Madrid ni iz Bg nije uspeo, a kamoli iz KV (Spanair isao prazan bukvalno), eventualno Istanbul i Frankfurt Hahn i to je to sto je realno.

Po kojoj ceni? Sigurno nije za 30-40€.

Posto je ovo vise chat tema, nego sto je sada realna, ajd' da i ja nastavim u tom stilu :)

Po meni, dok ne urade infrastrukturu za vece avione i kad puste aerodrom, za pocetak, moze jedan ATR-ac Jat-ov da ide rano ujutru iz KV za BEG, pa leti ceo dan BEG-koje kuda i onda uvece BEG-KV. Tu prenoci i ujutru opet isto. Na taj nacin bi mogli da prodaju i domace karte za npr. 60-ak EUR povratno, ali i da ljudi iz tog dela imaju konekciju preko BEG-a za inostranstvo.

Sta mislite jel to izvodljivo?

Ko ce bre da dize avion za 150km, si lud  ;D

Jedino da Kusturica otvori neko helikoptersko preduzece, pa da leti na ruti Kraljevo-Bg, a avioni tuda nece ici :)

moj burazer išao spanerom krajem septembra kaže dupke pun,sa sve jelenom karleušom unutra

Prosecna popunjenost kabine na liniji za MAdrid je bila izmedju 30 i 40 odsto, i zato je linija posle jedne sezone i ukinuta za razliku od BEG - BCN koja je isla super i imala popunjenost od preko 80%, te je zbog toga i produzena na zimsku sezonu. E sad desilo se sta se desilo sa Spanairom.

@Cika Sima: nije za 30, 40 al moras da razmisljas ovako, da bi avio linija bila izvodljiva treba ti barem nekakva traznja sa obe strane, ja sam leteo wizzom pre manje od mesec dana za Madrid iz Budimpeste, avion je bukvalno leteo prazan, dok iz Barse je bio krcat.

@kompe: Atr 72 je mnogo veliki za to. Bilo bi super da Jat airways ima one "komarce" s kojima je Malev leteo ponekad za Bgd sa 20-30 mesta za aerodrome poput BNX, INI, KVO, al problem je sto bi ti avioni ako hocemo dnevnu vezu morali da imaju rano jutarnje polaske, sto znaci da je potrebno bar 2 aviona, a posle, za sta ih koristiti?

Ko ce bre da dize avion za 150km, si lud  ;D

Pazi stvarno 150 km, ja mislio da ima vise  ::crazy:

@kompe: Atr 72 je mnogo veliki za to. Bilo bi super da Jat airways ima one "komarce" s kojima je Malev leteo ponekad za Bgd sa 20-30 mesta za aerodrome poput BNX, INI, KVO, al problem je sto bi ti avioni ako hocemo dnevnu vezu morali da imaju rano jutarnje polaske, sto znaci da je potrebno bar 2 aviona, a posle, za sta ih koristiti?

Pa za iste te komarce, tj. zaprasivanje  :D

Znaci, ipak ne bi bilo super ;)

A sta mislite jel realno da npr. Montenegro, Croatia ili Adria salju 2-3 puta nedeljno avion tu?

Okreni obrni, za redovan saobracaj mrka kapa dok ne urade infrastrukturu za vece avione, a i tada daj Boze da uspe...

za razliku od BEG - BCN koja je isla super i imala popunjenost od preko 80%, te je zbog toga i produzena na zimsku sezonu. E sad desilo se sta se desilo sa Spanairom.

Zasto neko drugi ne preuzima tu liniju? Wizz, Iberia, Vueling, anyone?

za razliku od BEG - BCN koja je isla super i imala popunjenost od preko 80%, te je zbog toga i produzena na zimsku sezonu. E sad desilo se sta se desilo sa Spanairom.

Iz prostog razloga. Trenutno zbog JAT-a drzavi nije u interesu da dozvoli Wizzu da otvori makar jednu novu liniju. To sto su dobili, to je to. Za sad.

Citat:

Kako Tango Six saznaje iz dobro obaveštenih izvora, EADS i njena ćerka firma Erbas aktivno su državi Srbiji nudili izmenu ugovora o nabavci putničkih aviona ovog proizvođača koja bi bila izuzetno povoljna za Jat u odnosu na originalnu verziju iz 1998. Svi pokušaji da se ponuda razmotri su propali zbog sabotaže državnog sekretara Miodraga Miljkovića, eksponenta stranke Ujedinjeni Regioni Srbije koji štiti interese Wizz Air-a – avio-kompanije koja spremno čeka na otvorenu priliku preuzimanja većine Jatovih najprofitabilnijih linija.

Dok će poreski obveznici države Srbije verovatno ponovo biti oštećeni neradom korumpirane političke elite, Wizz Air tenutno slučajno ima 4 aviona u Krakovu koji iz nekog razloga nisu u redovnim operacijama ove avio-kompanije. Znajući da to nikako nije koncept poslovanja jednog low-costera postavlja se pitanje da li su namenjeni na iznenadnu rupu u tržištu koja može nastati od 1. aprila na linijama iz Beograda prema zapadnoj Evropi? Malev scenario?

Tango Six je došao u posed konkretnih svedočenja koje ovu avio-kompaniju povezuju sa određenim političkim činiocima Srbije preko kojih su direktno ili indirektno uradili sve da preuzmu dominantnu ulogu na srpskom tržištu.

Iz prostog razloga. Trenutno zbog JAT-a drzavi nije u interesu da dozvoli Wizzu da otvori makar jednu novu liniju. To sto su dobili, to je to. Za sad.

Pa ko brani Jatu da leti BEG-BCN?

Izvini daxy ali to sto si napisao nema logike. Nemoj da se ljutis ali ta SNS propaganda sad vec stvarno vredja inteligenciju. Pisalo se na T6 mnogo toga sto nije imalo veze sa zdravom pameću. Airbus NE DAJE KREDITE, pogotovo ne sa 1,5 % kamate. Tipicna predizborna patka.

http://tangosixblog.com/2012/03/22/ekskluzivno-jat-prestaje-da-leti-za-francusku-ujedinjeni-regioni-srbije-sabotirali-izmenu-ugovora-sa-erbasom-preko-svog-coveka-u-ministarstvu-wizz-air-ubrzano-radi-na-preuzimanju-trzisnog-udela-ja/

Da li je istina ili nije i da li su predizborne patke ne znam. Znam samo jedno : u ovoj drzavi poslovi se prave iskljucivo preko "kombinacija" a istinitost ovih trac prica se najcesce potvrdi nakon 4-5 godina kada krene da pliva prljav ves.

Prica mozda jeste zuto novinarstvena ali meni deluje logicno jer se desava u ovoj zemlji. Pa ovo je jedina zemlja u evrpi a 3. u svetu (nakon J.A.Republike i Tanzanije) u kojoj su masine kopale 25 sata dnevno, gde 'vataju ministre sa koferima, gde tri coveka imaju tapiju nad celom drzavom. Koliko primera samo iz svog okruzenja znate da je neki "kontrovezni biznismen" kupio nesto za sitne pare jer je isto preduzece dovedeno u takvu situaciju da realna cena i jeste taj dinar koliko je placeno.

Mislim, mani me predzbornih propagandi kad ono sutra pola toga bude istina a mi, kao, nismo znali jer nije bilo logicno.

Ja se iskreno nadam da ste shvatili da je kod nas sve moguce dok ne uvedemo Evropske zakone i pocnemo da se pridrzavamo istih. Cak, volela bih da moze neko da nam nametne japanske zakone ali je to u domenu SF-a...

A može li i Japanski moral, radno vreme, standard (Toyota umesto Fijata)?

U svakom slučaju otvaranje još jednog aerodroma je sjajna stvar. E sad, da li je predizborna propaganda ili postoji ekonomska računica na osnovu validne Studije o izvodljivosti, je već pitanje.

Naša zemlja ima potencijale, samo ih treba pokrenuti.

A nakon što ovo zaživi:

Beograd -- Vlada Srbije privodi kraju razgovore o prodaji Jata srpskim biznismenima Miroslavu Miškoviću, Miodragu Kostiću i Miroslavu Bogićeviću.

Izvor lista Blic tvrdi da bi dogovor sa vlasnicima Delte, MK grupe, odnosno Farmakoma, trebalo da bude postignut u narednih mesec i po dana.

On ističe da razgovore sa vlastima vode Mišković i Kostić, koji će na kraju sesti i sa Bogićevićem da se dogovore o visini novca koji bi uložili u Jat.

Od 25 miliona evra, koliko bi iznosila ukupna investicija, za sada bi Mišković i Kostić dali najviše. Izvor Blica” tvrdi, međutim, da Bogićević želi jednaka upravljačka prava, te da će polovinu nacionalnog avio-prevoznika najverovatnije podeliti na ravne časti.

U razgovorima s Vladom dogovoreno je da država zadrži 50 odsto vlasništva nacionalnog avio-prevoznika, tako što će obezbediti opremu vrednu 25 miliona evra. Toliko bi u kešu uložili biznismeni.

Lista potencijalnih akcionara prvobitno je bila i šira (uključivala je i Branislava Grujića, vlasnika građevinske firme Farman i Gorana Perčevića, rukovodioca Interkomerca, ali se sada krug suzio na najmoćnije privrednike u zemlji.

Trenutno se radi na modelu koji bi mogao da funkcioniše. Detalji i dalje nisu strogo definisani, ali ideja postoji - novi vlasnici bi pokušali da dogovore nabavku tri nova aviona, smanjili bi broj radnika sa 1.200 na 400, preuzeli bi i sedam aviona od starog Jata. Ocena je da bi kompanija poslovala bez profita najmanje tri godine.

Jat je u 2010. ostvario gubitak od 3,8 milijardi dinara. Minus od 7,8 milijardi dinara imali su i 2008. godine kada su zapošljavali blizu 2.000 radnika. Pored nerešenog pitanja nabavke novih letelica, Jat će u ovoj godini morati dodatno da brine i zbog porasta troškova, sa kojima se suočavaju sve svetske kompanije.

Samo u toku 2011. godine, Jat je imao povećanje troška za gorivo od 12 miliona evra, a cene nastavljaju da rastu. Najveći deo povećanja tog troška je kompenzovan povećanjem prihoda koji je u 2011. iznosio osam odsto.

Ekonomski stručnjaci smatraju da cena goriva svakako jeste nešto što će dodatno pogoršati ionako lošu finansijsku situaciju u ovoj kompaniji.

"Nažalost, sudbina Jata je uvek više zavisila od volje Vlade da ima nacionalnu kompaniju, nego od finansijske situacije u avio-industriji. Ono što brine velike kompanije, ne brine Jat, ali će visoka cena goriva svakako još doprineti negativnom poslovanju kompanije", kaže ekonomista Boško Mijatović.

ne bi me začudilo da nijedna više lowcost aviokompanija ne dođe, a verujem da će se svim silama truditi da sabotiraju wizzair... Imaćemo Maxi monopol samo na nebu.

Izvini daxy ali to sto si napisao nema logike. Nemoj da se ljutis ali ta SNS propaganda sad vec stvarno vredja inteligenciju. Pisalo se na T6 mnogo toga sto nije imalo veze sa zdravom pameću. Airbus NE DAJE KREDITE, pogotovo ne sa 1,5 % kamate. Tipicna predizborna patka.

Nisam to ja napisao, nego je napisano na blogu. Treba da citas malo pazljivije :) Sto se tice politike, ne bavim se time, i na izborima precrtavam listic. A kao neko ko radi u vazduhoplovstvu, i to 12 godina, mogu da kazem da ovo jeste istina.. JAT se mora spasiti po svaku cenu dok se ne uvali gazda Misku. A naravno da su Misko i Kole jachi sa vezama od nekog tamo wizz aira. Odavno bi oni otvorili jos 10 linija iz BG-a.. Ali.. do daljnjeg nema nista od toga. Politika.

dajte ljudi sad vec pocinjete da se raspravljate o politici. svi znamo ko i sta su delta i mk. nema potreba da se poteze dalje za politikom.

Niko do prosta ekonomska logika. Tebi do Barselone avion ide skoro 3 sata (malo manje), plus sat vremena minimum da stoji na aerodromu, i recimo 2:45 da se vrati, a JAT može za mnogo kraću relaciju da naplati kartu od 200e, a za BCN imaš mnogo connectinga, i to cheap sa dobrim vremenima (znači nije kao connecting za Rusiju, gde sletiš posle ponoći), isto tako je airBaltic rezonovao kad je napuštao (zvanično privremeno) Beograd. Zašto slati Dash za Beograd i izgubiti 2,5 sata po smeru, kada avion može za slično vreme da napravi 2 rotacije, i zaradi više para.

Niko do prosta ekonomska logika. Tebi do Barselone avion ide skoro 3 sata (malo manje), plus sat vremena minimum da stoji na aerodromu, i recimo 2:45 da se vrati, a JAT može za mnogo kraću relaciju da naplati kartu od 200e, a za BCN imaš mnogo connectinga, i to cheap sa dobrim vremenima (znači nije kao connecting za Rusiju, gde sletiš posle ponoći), isto tako je airBaltic rezonovao kad je napuštao (zvanično privremeno) Beograd. Zašto slati Dash za Beograd i izgubiti 2,5 sata po smeru, kada avion može za slično vreme da napravi 2 rotacije, i zaradi više para.

Jel hoces da kazes da se nikome ne isplati da leti BEG-BCN ili samo Jatu? Pitam, jer kazes da je Spainair imao 80% clf, sto pretpostavljam da se njima isplacivalo, cim su leteli i mislim da su planirali da ubace jos jedan dodatni let nedeljno...

Ako se Jatu ne isplati, zasto jednostavno ne puste nekoga od ovih kompanija koje sam nabrojao? Nema nikakvog smisla ne dozvoliti drugom da leti, a ni sam ne letis  :?

Mislim, wizzair  leti iz Temisvara, Sofje, Budimpeste, Kluza, Bukuresta za Barselonu a iz Beograda im se "kao ne isplati".

Meni ova prica ne pije vodu i pre sam misljenja da ono cemu ovde nije mesto (politika) pravi red letenja.

I da, slazem se i za japanski moral.

JATu se ne isplati da leti sigurno, a Vueling polako preuzima te linije, vec su uvrstili Zagreb, nema kome da se dozvoli ili ne dozvoli, moze da leti ko hoce, potpisali smo Open Skies sa EU. Kontam da ce neko uleteti samo je pitanje vremena.