Jump to content

Featured Replies

Posted

da li je neko mozda kojim slucajem putovao kroz avganistan ili pakistan u poslednjih par meseci, godina? pre svega me interesuje kakva li je procedura za vizu i da li je moguce da se dobije i kakva je sigurnost po vama...

ovih dana cu da apliciram za iransku i indijsku vizu, i ideja mi je da nekako ni sam ne znam kako odem u indiju stopom koliko je moguce vise pa do nepala barem... najlakse bi bilo kopnenim putem, vozom ili autobusom, mada i trajekt ili brodostop iz irana dolazi u obzir. a avion zbog cene ne dolazi u obzir :) osim ako ne uhvatim kartu u jednom pravcu za par desetina evra xD povratnu ne bih jer ne znam gde bih zavrsio i kad bih gde zavrsio...

pa me interesuje da li neko zna da li bih bez posledica po svoj zivot mogao da prodjem kroz avganistan ili pakistan... najvise bih voleo stopom da ih prodjem ali nesto mi se cini da to nije bas najbolja opcija :) pod uslovom da moze viza de se dobije naravno...

Кроз Пакистан сигурно док кроз авганистан не знам. Упознао сам зимус двојицу Португалаца који су кренули за Сингапур путујући копном. Пролазили су и кроз Пакистан. Ако имаш ФБ куцај Pedro on the road. То је страница о његовом путовању. Још да додам да је и даље на путу.

Nije mi cilj da te obeshrabrim ali teško ćeš doći do vize za Pakistan u Beogradu, a još teže u zemljama kroz koje ćeš prolaziti. Ambasada u Beogradu izgleda da uopšte i ne izdaje turističke vize. Do pre nekoliko godina je mogla da se relativno lako dobije u konzulatu u Zahedanu ali su u međuvremenu pooštrili viznu politiku. A i podsećam te da se Srbija nalazi na "crnoj listi" sa još desetak zemalja, odnosno da imamo obavezu da se registrujemo u policiji po dolasku u zemlju. Imaš o tome na sajtu njihovog MSP-a. Inače sam i sam planirao sličan put pre nekoliko godina ali sam na kraju odustao od te rute upravo zbog pakistanske vize. Mislim da možda postoji šansa da se dobije u ambasadi u Delhiju ali na žalost ne poznajem nikoga ko je to pokušao. Uostalom mislim da je o tome već pisano na forumu, pročeprkaj malo. A što se tiče vize za Avganistan mislim da je do nje najlakše doći u Tadžikisnanu s obzirom da u njihovoj ambasadi u Teheranu traže pozivno pismo koje ne znam kako se dobija, odnosno da li postoji neka agencija koja se time bavi.

Zaboravi za sada, a to za sada ima brate da potraje zbog sulude situacije u Pakistanu, a i u Avganistanu. Pakistan vec duze vreme ne izdaje vize u ambasadi u Delhiju. Idi nawww.lonelyplanet.com, registruj se pa pitaj ili ukucaj tamo gore u desnom uglu u"search" pa ukucaj pak. visa pa's videti najnovije informacije, valjda.

• 1 month later...
  • 1 year later...

Кроз Пакистан сигурно док кроз авганистан не знам. Упознао сам зимус двојицу Португалаца који су кренули за Сингапур путујући копном. Пролазили су и кроз Пакистан. Ако имаш ФБ куцај Pedro on the road. То је страница о његовом путовању. Још да додам да је и даље на путу.

Svaka njemu cast, ali ako je i druge destinacije (koje nisam posetila pa ne znam) predstavio kao Beograd....onda...nije taj nista video

• 4 weeks later...

Stvarno sjajne slike i objasnjenja Kostane! Da li su ona sela u okolini Herata bas talibanska ili ih iskljucivo naseljavaju Pastuni?

Hvala. Malo sam tu namerno preterao kako bi priča dobila na dinamici ali činjenica jeste da je Herat sa svih strana okružen talibanskom teritorijom koja se iz godine u godinu sve više širi. Ne mora da znači da je baš to što sam slikao iz aviona talibansko selo ali tako u principu izgledaju talibanska sela. Deo oko Herata mahom nastanjuju Paštuni i Tadžici, dve najveće etničke grupe u Avganistanu. Talibani su paštunski pokret a reč je o tradicionalnom, plemenskom društvu gde ljudi ni nemaju mnogo izbora, tako to funkcioniše. Što naravno ne znači de je svaki Paštun taliban. Evo mape etničkih grupa: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bb/US_Army_ethnolinguistic_map_of_Afghanistan_--_circa_2001-09.jpg

Pridružujem se čestitkama - odlična galerija i zanimljive priče uz svaku fotku. Uživala sam! Hvala :)

EDIT: Da li će biti neki putopis o ovom putovanju?

Snežana baš mi je drago. Trebalo bi da bude mada sam poprilično lenj što se tiče pisanja. U svakom slučaju kada i ako bude podeliću to na ovom forumu :) U međuvremenu, rado ću odgovoriti na sva pitanja u vezi Avganistana i samog puta, zato sam prvenstveno i stavio link ovde a ne da bih promovisao sebe niti se hranio komentarima.

Fenomenalne fotke sa odličnim pratećim tekstom. Svaka čast  clap.gif' alt=':clap:'> :clap:

Bravo kostan.

Čestitke za hrabrost i odlične fotke.

p.s. nije mi jasno šta si to probao, kada su te snimali mobilnim telefonima?

Probao valjanje u grobnici sufija :) A snimali ljudi telefonima pošto nisu baš navikli da sreću strance, pogotovo ne tamo. Evo uspeo sam ovo da iskopam mada na netu uopste nema pomena o tom mestu, kao ni u vodicima, naravno :roll: Mozda bi pretraga na persijskom dala bolje rezultate. Jako je tesko naci ovo mesto jer se nalazi medju nekim skladistima i kamionskim parkiralištima i to u delu grada gde tesko da bih se usudio da idem sam.

i jos jedan klipcic:

;D

E da, zaboravih da pomenem da cu u Novom Sadu odrzati dva predavanja o Avganistanu u Muzeju Vojvodine. Ne znam jos tacne datume ali verovatno krajem februara ili u martu. Bice najavljeno.

PA, jesi li se zarotirao? Jesi li osetio išta neobično ili natrpirodno, kao što tvrde?

Ispod jedne fotke kažeš kako se čovek oduševio kad si mu rekao kako putuješ i zašto (ako sam dobro upamtila) i da te je pozvao u goste. Možda sam ja jedina neinformisana, ali kako putuješ i zašto si bio u Avganistanu? Ili je samo reč o  tome da nema mnogo turista bekpekera?

No, ono što mene jako zanima je kako izgleda jedan običan dan u kući jednog običnog Avganistanca, pošto žene očito nisi sretao a i kad jesi, nisi mogao da pričaš s njima.

A zanima me i kakve su slike onog momka što radi bojama od prirodnih materijala. Očekivala sam da iza te fotke gde su njih dvojica vidim neku njegovu sliku.

Zašto onaj slikar koji radi aktove (prema mašti! kakva je to priča, to je za pravu priču!) ne može da napusti zemlju  i poseti Luvr i Rim? Da li oni uopšte na bilo koji način mogu da dobiju pasoš?

E, ako nastavim ovako o tme šta me sve zanima (a ti s kriv jer si me zaintrigirao fotkama i tim kratkim potpisima) o svakoj od priča koje si tamo samo nagovestio, ti ćeš ovde morati da ispišeš taj putopis i spremiš napismeno predavanje za NS :)

Snežana jesam ali ništa se nije desilo pa sam morao da varam, kao što verujem da svi rade. Sam sam krenuo i vrteo se posle po onom šljunku ali ipak volim da pričam de je mesto čudesno :) Uostalom i kažu da prvo mora da se pročita Sura El-Fatiha, tj. Majka knjiga, ne može to tek tako. Takođe i moji prijatelji su mi rekli da su morali sami da krenu da se vrte :roll: Mesto je u svakom slučaju posebno a posebno mi je drago jer su mi ga sasvim neočekivano otkrili domaćini. Sve je jako autentično, od samog mesta, verovanja do ljudi i njihovog pristupa čitavoj stvari.

Avganistanci su neverovatno ljubazan narod i mnogo puta su me zvali kući, na ručak, čaj naravno, da prespavam. Stave desnu ruku na grudi i kažu Moj dom je i tvoj dom :) Inače to sa rukom je pravilo svuda u Avganistanu, znak poštovanja, sve vreme drže tako šaku. Ovaj sa Zvezdinim kačketom se oduševio pošto naravno ne sreću strance. Kažu da u Kabulu živi preko 20.000 stranaca ali se oni nikada ne viđaju na ulici osim u blindiranim Lend kruzerima. Video sam doduše pri odlasku na kabulskom aerodromu gomilu gadnih, ćelavih i napumpanih Amera koji rade za njihovu vojsku, zakupili su čitav avion za Dubai. Inače putujem kao većina ljudi na ovom forumu (biciklom se još uvek nisam usudio da idem dalje mada sam kupio čuvene Kroso bisage :) ), a ovaj se valjda oduševio kad sam mu rekao da sam došao autobusima iz Beograda do Herata i što sam tu jer me zanima Avganistan bez ikakvog drugog interesa.

Hm, pa ljudi kod kojih sam bio su sve samo ne obični Avganistanci tako da nisam siguran da na to pitanje mogu adekvatno da odgovorim. U Avganistanu nije obevezno nošenje burke, hidžaba niti bilo čega sličnog za žene uprkos uvreženom mišljenju, mada društveni pritisak svakako postoji pa ih se većina pokriva (samo Iranu i Saudijskoj Arabiji je obavezno). Rukovanja nema i to se strogo poštuje a žena će samo staviti ruku na grudi dok priča. U startu su me naplašili da ih ne slikam jer nije se igrati s time. Oružje se lako poteže na svakom koraku, video sam to nekoliko puta. Pa kao i u Iranu samo striktnije, žene borave i obeduju posebno, samo skuvaju hranu i proture tako da ih i ne vidiš. To me je iznenadilo kod drugog slikara koji je mlad, urban sve to ali ipak to tako funkcioniše. Ima nekih stvari koje su čudne ali ipak život funkcioniše kao i bilo gde. Smešne su mi bile njihove "muške priče" i to kako su bili se desetinama žena zvizhd. Što se tiče samih stanova i kuća u kojima sam bio, ako i na to misliš sve je daleko civilizovanije nego što zamišljamo. Genrealno, treba zaboraviti na većinu literature koja nam je formirala nekakvo mišljenje o Avganistanu, sve to nema veze sa realošću. Na primer uglavnom imaju zapadne, sedeće WC šolje za razliku or Irana i Srednje Azije. I ima dosta takvih, iznenađujućih detalja.

Akramove slike možeš videti ovde: http://www.kabulartproject.com/artists/akram-ati/,  a evo i intervjua s njim: http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-21460248 inače ja sam svuda ubacio linkove ka njihovim slikama sajtovima ali ovi iz e-novina su ih izbacili :o

Mošen je fenomenalan lik, loži se na zagrebačku školu animacije a omiljeni crtani film mu je Dr. Baltazar! Napravio je već nekoliko animiranih filmova (ima ideje za još tri) a ima i svoj sajt: www.mohsenhossaini.com Jako je teško za njih da odu negde jer je gotovo nemoguće da dobije vizu za bilo koji zapadnu zemlju. Ipak, svi mladi sa kojima sam pričao bi da odu u Nemačku ili Skandinaviju ilegalno, kao što je otišao brat mladića kojeg takođe pominjem u galeriji. To košta nekih 10-15.000 EUR i to ne može svako da priušti ali sakupljaju godinama jer tamo nema nikakve perspektive i ne znaju šta će doneti sutra. Eto, takvi ljudi završavaju u Banji Koviljači i predgrađima Subotice :( Mislim da u Indiju mogu nešto lakše da odu a u Pakistan se regularno prelazi gde ko stigne bez ikakvih dokumenata, čak su i mene zvali :D

Eto, stvarno ima jako mnogo zanimlivih stvari da se kaže, definitivno ću morati da sednem i napišem nešto. A fotografije i potpisi su samo tizer, čak ni one ne pokrivaju čitavo putovanje.

Prijatelju, stvarno si ovo mnogo lepo uradio.

Svaka ti cast zaista.

Pozdrav i samo napred :)

Kostan, hvala ti veliko na odgovorima. Zaista bi trebalo da napišeš putopis, evo, ja te molim da nađeš vremena i podeliš ovo fantastično iskustvo koje je nažalost malom broju ljudi dostupno.

I ako te ne mrzi, samo me još zanima koliko dugo je trajalo putovanje, kakva je situacija bila s dobijanjem vize i da li bi bilo moguće (načelno, jer zaista ne planiram taj deo sveta za sada) samoj ženi da bezbedno putuje po Avganistanu, po netalibanskim delovima zemlje, a van oklopnih kola (i ne nužno na biciklu :))?

Nema na čemu. Znam, potrudiću se da nešto sročim.

Relativno kratko sam bio tamo obzirom da sam žurio da se vratim na posao (vratio sam se avionom) kao i da sam išao kopnom, ovom rutom: http://www.dodaj.rs/f/32/fT/1XgOFCXI/iran-avganistan-2013-pla.jpg. Ukupno mesec dana je sve to trajalo a u samom Avganistanu 15 dana što je sasvim dovoljno da se vide praktično sva mesta koja se tamo uopšte mogu posetiti. Naravno voleo bih i ja da sam mogao da ostanem malo duže, znam da je za tvoje standarde to jako kratko ali nažalost uglavnom tako putujem :/ Problem je što postoji svega nekoliko puteva kojima se uopšte može kretati a pentranje po brdima, skitanje van nekih glavnih pravaca je isključeno pre svega zbog mina obzirom da je čitava zemlja minirana u kontinuitetu počevši još od ranih 80-ih. Iz dela sveta u kom se trenutno nalaziš trabalo bi da vizu bez nekih problema možeš dobitu i Korogu ili Dušanbeu. Imaj u vidu da više nije moguće preći u Avganistan iz Koroga zbog prisustva talibana pa se koristi zaobilazni put. Dubai je takođe dobar za vađenje njihove vize kao i Teheran gde ti treba preporuka naše ambasade.

Šta ja znam, trebalo bi da je tehnički izvodljivo ali pitanje je koliko je pametno za solo žensku osobu putuje po Avganistanu. Takođe čuo sam da njihove ambasade odbijaju da daju vize ženama ako nisu u pratnji što mi zvuči sasvim moguće mada nije provereno, to sam pročitao ne nekom forumu. Inače sam zaključio da forumi nisu uopšte pouzdani, čak ni TT, neke stvari su sasvim drugačije u odnosu na ono što sam tamo pročitao a pročitao sam takoreći sve što postoji :) Stvar je i u tome što se tamo situacija dosta brzo menja. Naravno ne mislim da je nemoguće niti želim da te obeshrabrim, ali definitivno postoje razlozi zbog kojih je teže za žene da putuju tamo.

Pitala sam načelno. Ukoliko bih nekad ozbiljno rešila, to bi bilo u turi koja bi s ove (istočoazijske) strane krenula od Karakoruma, kroz Pakistan, Avganistan i Iran, a za tako nešto bih onda verovatno tražila muško društvo iz raznih razloga.

Hvala na odgovoru još jednom. Jedva čekam putopis  :)

• 2 weeks later...

Kostane, slike su sjajne i sve što si napisao veoma interesantno.  clap clap

Hajd' požuri sa tim putopisom!  :)

kostane drzis nas na iglama,nadji taj sat vremena i napisi putopis slike su mnogo dobre ali hvali opsirniji tekst . :comp:samo sat  kostane

• 4 months later...

Jel se zna šta je na kraju bilo sa tim putopisom? Pokušah da nadjem medju putopisima i blogovima, ali jedino sam našao info o predavanju onom, ništa drugo. Jel napisan uopšte?  :)

• 1 year later...

bili u Avganistanu . nazalost samo tri dana . tek toliko da osjetimo Kabul . vadjenje viza komlikovano i skupo , pogotovo sto sam isao sa zenom a to bas komplikuje stvari . i za vizu i za hotel su nam trazili preveden i ovjeren vjencani list . da bi jeli lokalnu hranu a ne onu iz zapadnih restorana morao sam kupovati u cinije i nosit u hotel . postoje nesto malo restorana koji imaju porodicni dio ali ih mi nismo vidjeli . vidjeli smo restoran "zadar" kojeg drzi neki hrvat .

njihov bazar je nesto sto ostavlja utisak , tu smo proveli maltene jedan citav dan .guzva je velika ali posle Dake u Banglaesu nije to nista .

bezbjednost je uvjek upitna , uvjek se mozete desiti da budete u pogresno vrijeme na pogresno mjesto ..

hrana je vise nego super , cevapi i cufte (ili kebab vec neki ) su najbolji koje smo probali .

imaju vrlo osvezavajuca pica , uglavnom caj i jogurt okus nana i sta vec ne .

ljubazni su ali nisu nam bas savjetovali mnogo slikanja .

zato su nas isresli iz gaca kada smo se vracali i u tranzitu u Istanbulu i u Podgorici . to smo i ocekivali jer posjetiti Avganistan i Pakistan se bas ne posjecuju cesto turisticki