Jump to content

Featured Replies

Posted

Pokrecem ovo pitanje jer već duže vreme me interesuje da odem u neku Africku/Azijsku zemlju, živim tamo i upoznam kulturu, ljude, jezik...

Studiram u NS-u, imam 21 godinu i hteo bih da napravim pauzu od godinu dana, a posto me ništa ne vezuje ovde niti imam obaveze hteo bih da otputujem negde i živim na neko vreme.

Interesuje me od ljudi koji su bili, živeli ili žive tamo, da li postoji neka mogućnost za tako nešto, mislim ukoliko bih ostajao duže, da li postoji nekakva opcija za posao ( bilo kakav) kojim bi placao smestaj? Koliko mi uopste treba? Novac za put i neko vreme mi ne bi bio problem ali ne želim da ga tražim od roditelja za ovakve ideje, duzi ostanak...

Ukoliko je ovakav boravak moguć, da li imate neke savete, gde bi bilo najbolje da odem, mislim, koja zemlja ima najbolju perspektivu za ovako nešto! Bilo kakvi saveti bi bili od pomoći!!!

Nikada nisam ziveo u Africi, ali ti mogu napisati grubu procenu troskova za Kairo... na kraju krajeva, to je najveci grad u Africi :)

Smestaj na krovu hostela u samom centru grada je bio oko 1.5 evro za noc u spavaonici, a ako hoces zasebnu sobu onda je nesto skuplje. Eto racunaj 30 dana po 1.5 evro znaci pedesetak evra za smestaj.

Za hranu recimo isto toliko (sto je svakako previse) i eto te na 100 evra mesecno... jos imas sitne svakomesecne troskove oko gradskog prevoza i potrosnih stvari... sa 150 evra mesecno bi mogao lepo da zivis tamo, naravno ukoliko ti ne smeta da spavas u hostelu :)

Ukoliko bas dobro znas engleski, obicno nije problem naci posao kao nastavnik jezika, ili kao radnik u hostelu... meni su u Kini u dva navrata nudili da ostanem neko vreme da predajem engleski. Dosta ljudi to radi u Aziji, dovoljno je da izgledas kao Evropljanin, svi odmah misle da si native speaker :)

Posto sam sad u Siriji, evo ti i procene za Siriju... Damask, 2 dolara noc na krovu hostela, ili 4 dolara u zasebnoj sobi. Znaci 120 dolara mesecno za smestaj, i jos za hranu... sa dva dolara dnevno mozes da jedes sta hoces, naravno ukoliko se hranis na ulici (restorani su, kao i uvek, znatno skuplji)... eto tako, oko 200 dolara sve ukupno.

U Kini je malo skuplje, posto stranci smeju da ostaju samo u odredjenim hostelima / hotelima i cene su oko 5 evra za noc u Pekingu, ili 2 do 3 evra u drugim gradovima...

Dosta ljudi odlazi u Indiju / Tajland i sl. SEA zemlje, posto postoje budisticki hramovi u kojima mozes neograniceno da ostanes, ako te zanimaju te stvari... hrana i smestaj su uglavnom besplatni, ali je zivot prilicno naporan.

Eto ti par ideja, tek da ti zagolica mashu... probaj na http://thorntree.lonelyplanet.com (grana "working abroad" il tako nesto)

LP

• Author

Ti si u Siriji, pa koliko si dugo tamo, kako je, cime se bavis? Reci mi jel nasa slika o bliskom istoku istina ili ni blizu?

Pozdrav!

Ja sam trenutno u Kirgiziji, i nasao sam par ponuda za posao. Ovde mozes da dobijes posao predavaca engleskog vrlo lako, kao sto ti je i Lazar rekao . Naravno , podrazumeva se da znas engleski. Mozes da radis pri Americkom univerzitetu u Biskeku ( mada su oni prilicno strogi u odabiru), a mozes kao volonter (imas obezbedjen stan i hranu + neki dzeparac) pri Ujedinjenim nacijama. Takodje nije tesko zaposliti se u nekoj skoli... ...usput, kurs Kirgiskog je pri UN besplatan ako radish kao volonter!

Ako imas diplomu fakulteta ( kad budes imao) mozes bez problema da se zaposlis kao predavac, i ako zelis da postanes profesor :shock: mozesh to vec u 26-oj, 27-oj :D

Acketa