Jump to content

Featured Replies

Posted

Toliko sam se naslusao da je Peru jeftin.

Sad, da li ja nemam srece, ili ne znam, ili je nesto trece posredi ali ne mogu da nadjem neki pristojan smestaj u Limi ispod 500$ za 20 dana.

U stvari ne mora da bude ni pristojan, samo da je smestaj apartmanskog tipa.

Ako neko zna bolje od mene, bio bih mu veoma zahvalan.

Svi stanovi izgledaju super fensi... te djakuzi, pa bazen, sauna, teretana...

A meni treba samo krevet i frizider gde mogu da drzim pivo.

Da Peru je jeftin, uz Boliviju i Paragvaj, najjeftinija drzava u Juznoj Americi.

Lima opet s druge strane najskuplji grad u drzavi, glavni grad pa jos na okeanu.  clap.gif' alt=':clap:'>

Najskuplji (a ujedno i najsigurniji) delovi Lime su Miraflores, Surco, San Isidro, La Molina San Borja... tako da su tu i cene vece.

Ipak smestaj se moze naci veoma povoljno, cak i u najboljim delovima grada, ali ako si spreman da zivis sa cimerom, ili vise njih.

Pogledaj ovde kako se krecu rente: http://expatperu.com/expatforums/roommates.html

Mozes naci za $200 mesecno u jednom od najboljih delova Lime, a u cenu su ukljuceni svi troskovi, pa i kablovska i internet.

Evo jednog primera, al tu se uvek pojavi neko novi sa oglasom: http://expatperu.com/expatforums/viewtopic.php?f=18&t=17067

Tu cesto i stranci iz raznih delova sveta traze cimera posto im je mnogo da sami placaju rentu.

Inace, na tom forumu ces pronaci skoro sve sto te interesuje vezano za Peru...

A ima li nesto bez cimera?

ako te zanima , posalji mi poruku, pa mogu da te povezem sa ortakinjom koja je iz lime..trenutno zivi u montrealu, al siguran sam da moze da pomogne..njena porodica zivi u centru grada, na glavnom trgu..mada to i nije bas najsigurniji deo grada...

moram da priznam da je lima jedan od 2 grada na svetu gde sam se osecao jako nelagodno i nesigurno, i imao sam jako puno neprijatnosti od lokalaca koji pokusavaju da na sve nacine pokradu turiste, pa bogami i uz primenu sile :LOLLL:..ali , s druge strane, treba je doziveti, ima jako puno kul ljudi, samo se treba paziti..najbitnije je da ne pokazujes ponasanjem da nisi odatle  ;)

• Author

A ima li nesto bez cimera?

ako te zanima , posalji mi poruku, pa mogu da te povezem sa ortakinjom koja je iz lime..trenutno zivi u montrealu, al siguran sam da moze da pomogne..njena porodica zivi u centru grada, na glavnom trgu..mada to i nije bas najsigurniji deo grada...

moram da priznam da je lima jedan od 2 grada na svetu gde sam se osecao jako nelagodno i nesigurno, i imao sam jako puno neprijatnosti od lokalaca koji pokusavaju da na sve nacine pokradu turiste, pa bogami i uz primenu sile :LOLLL:..ali , s druge strane, treba je doziveti, ima jako puno kul ljudi, samo se treba paziti..najbitnije je da ne pokazujes ponasanjem da nisi odatle  ;)

Ma imam i ja drugaricu koja je bas sada u Limi, ali kaze da nema nista jeftinije.

Mislim ima, ali u nekim delovima grada koji nisu bas preporucljivi za stranca.

Radoznalosti radi, koji je drugi grad osim Lime gde si se osecao nesigurno?

Iiiii jos nesto, gde je dobra klopa u Limi (samo da nisu morski plodovi)? I gde popiti pivce?

Aleksandrija u Egiptu..

Po meni je najlepsi San Isidro, pa i centar je kul, al ponavljam, da je poprilicno opasan, a cim padne noc, treba se odma ukloniti s ulice..

jedna slicica: odlazim iz ortakinjine gajbe ( rodjena limanka) i sedam u taxi ka mirafloresu..ona mi zatvara prozor na taksiju..jer na semaforu lopovi cesto znaju samo da proture pistolj kroz prozor i opljackaju te za 30 sec..ovako im je veci cim da razbijaju staklo...

na kraju mirafloresa se nalazi prelepa plaza, do koje se spusta stepenicama, jer je visina platoa iznad okeana negde oko 100m..tu se nalazi i jedan trzni centar na samoj litici, i otvoreni liftovi idu do dole, do plaze...u sv. slucaju, kul je pogled..

samo jos jedan tip..lima nema jednu autobusku stanicu, pa ako oces da ides okolo, moras da se raspitas koja trans firma gde vozi, jer svaka ima polaziste sa razlicitog metsa, cesto udaljeno i po 3 sata voznje..jer je lima dosta dugacka ali uska, iza su planine..nesto tipa djenove...tako da u duzinu ide i do 80km, a sirina je mnogo manja..

u sv. slucaju, grad nije nista spec, i ja se ne bih nesto preterano dugo zadrzavao..mnogo je interesantniji ikitos u dzungli, naravno kusko i dolina inka sa machu pikchu-om, i punom i titikaka jezerom..ali do ovih mesta je avion manje vise jedini prevoz...juzno od lime je arekipa, i naska ( cuvena , tamo je npr. kul, i moze da se stigne kopnenim prevozom..na severu je samo manta ( mislim da se tako zove , zaboravio bas :)) jedino letovaliste, do koje se stize najlakse letom do piure..bus do tamo vozi oko 26 sati, bez stajanja :)..kroz potpuno gole, polupostinjsko-pustinjske predele, tako da je prilicno smor..ali su im zato busevi udobni, sedista se obaraju maltene u krevet, klopa se sluzi sve po redu, filmovi itd..ali za vreme puta ni jednom ne izlazis iz buseva, zbog drumskih bandi..btw. na ulazu u bas te snime kamerom, za svaki slucaj  :LOLLL:..i rpovuku stvari kroz rendgen..ovo je naravno samo ako ides na dalje destinacije , i tim fancy busevima..za ove lokalne od 5-6 sati nema frke  ;D...samo malo ludja voznja, narocito po uskim puticima anda heheh

Što se tiče cena u Peruu, možda je bio jako jeftin ranije, međutim,  zbog promena kursa, više baš i nije...Generalno, ponešto je prilično jeftinijie nego od Srbije, ali većina stvari su po cenama jako slične. Što se tiče smeštaja u Limi, možda ti mogu pomoći. Imam drugaricu i druga koji tamo žive. Ona je rođena Limnjanka koja je ovde živele oko godinu dana, a Ivan je iz Obrenovca i već su skoro dve godine u Limi. Imaju veliku kuću čiji deo su izdavali. Ako želiš, mogu ih pitati da li to još uvek čine. Pošalji mi samo PM.

Ne bih bio toliko paranoična što se tiče Lime. Meni je prvih dana izgledala jako haotično, ponekad i zastrašujuće, ali kad premotam film, shvatam da je to više jer je to bio moj prvi susret sa Amerikom, posledica proneme vremenskih zona, godišnjih doba, strašnih glavobolja tokom cele nedelje koju sam proveo tamo. Mislim da je grad vrlo zanimljiv i žao mi je što ga nisam više istraživao. Naravno, mora se paziti poprilično..

Isto tako, što se putovanja po samog putovanja po Peruu tičen, nije tačno da se do Cusca, Machu Picchua, Puna, Titicace može stići samo avionom... Sve sam ja to obišao autobusom ili peške. Iquitos je već komplikovan za putovanje kopnom, ali ipak je moguće. Isto tako, ne bih bio paranoičan što se tiče navodnih pljačkaških bandi koje presreću autobuse. Ja sam sasvim normalno izlazio na svim pauzama, putovao i najjeftinijim prevozom i sve je bilo savršeno ok. Tačno je da na dužim relacijama fotografišu putnike ili čak uzimaju otiske prstiju, mađutim , nisam doživeo ništa neobično.

Što se tiče cena u Peruu, možda je bio jako jeftin ranije, međutim,  zbog promena kursa, više baš i nije...Generalno, ponešto je prilično jeftinijie nego od Srbije, ali većina stvari su po cenama jako slične. Što se tiče smeštaja u Limi, možda ti mogu pomoći. Imam drugaricu i druga koji tamo žive. Ona je rođena Limnjanka koja je ovde živele oko godinu dana, a Ivan je iz Obrenovca i već su skoro dve godine u Limi. Imaju veliku kuću čiji deo su izdavali. Ako želiš, mogu ih pitati da li to još uvek čine. Pošalji mi samo PM.

Ne bih bio toliko paranoična što se tiče Lime. Meni je prvih dana izgledala jako haotično, ponekad i zastrašujuće, ali kad premotam film, shvatam da je to više jer je to bio moj prvi susret sa Amerikom, posledica proneme vremenskih zona, godišnjih doba, strašnih glavobolja tokom cele nedelje koju sam proveo tamo. Mislim da je grad vrlo zanimljiv i žao mi je što ga nisam više istraživao. Naravno, mora se paziti poprilično..

Isto tako, što se putovanja po samog putovanja po Peruu tičen, nije tačno da se do Cusca, Machu Picchua, Puna, Titicace može stići samo avionom... Sve sam ja to obišao autobusom ili peške. Iquitos je već komplikovan za putovanje kopnom, ali ipak je moguće. Isto tako, ne bih bio paranoičan što se tiče navodnih pljačkaških bandi koje presreću autobuse. Ja sam sasvim normalno izlazio na svim pauzama, putovao i najjeftinijim prevozom i sve je bilo savršeno ok. Tačno je da na dužim relacijama fotografišu putnike ili čak uzimaju otiske prstiju, mađutim , nisam doživeo ništa neobično.

pa ja i ne rekoh da je avion jedini prevoz, nego manje-vise jedini, i to u stvari let  od lime do kuska, a posle naravno sva okolina  lepo moze da se obidje busom ili vozom (do puna) ..

ali saam put od lime na ande je prilicno nezgodan, opasan zbog cestih odrona, a put je u zimskom periodu ( zimskom, na andima- negde decembar, januar, februar) cesto i neprohodan..ja dva puta bio tamo, i oba puta sam mogao do kuska jedino avionom, jer je put bio zatrpan..a i voznja traje 24h, za relativno kratku destinaciju..(kilomenatrki gledano)..

sto se tice autobuskog prevoza, samo da pojasnim- lokalne bande postoje, ali to se desava svuda po svetu, samo naglasavam da u peruu imaju malo striktniju kontrolu sto se toga tice (e sad, dal se to cesce desava ili ne, nego u drugim drzavama, ne znam)...

ali slobodno se moze putovati, samo treba biti maalo oprezniji..pricam to iz licnog iskustva jer sam bio u jednom lokalnom autobusu koji je isao od tumbesa ka piuri, i gde su na jednom zaustavljanju pocele bogami da sevaju i macete  :LOLLL:..mada, mislim da je bila neka privatna razmirica izmedju 2 grupe ljudi, jer niko nam nije rekao da vadimo stvari iz dzepova  ;)....

ja nisam bas nesto plasljiv, skoro sam se vratio iz kolumbije, i putovao lokalnim busevima bas po rejonu gde se cesto desavaju otmice FARK-ovaca, pa mi se nista nije dogodilo..

samo cisto navodim da cim oni imaju pojacane mere predostroznosti, da se tako i putnici trebaju ponasati...

a sto se lime tice..hm...turisticki kvart miraflores se na nekoliko mesta okruzen bodljikavom zicom, na kojoj se nalaze panduri sa teskim naoruzanjem..kapiram da je ranije bilo vise tih otmica i sranja,nego sada, pa su pojacali nadzor, ali ponavljam, treba se paziti , pogotovu nocu da se ne seta u sve delove grada...

ja sam imao nekoliko nemilih scena cak i danju..jednom sam se samo zagledao u tablu sa nazivom ulice, i time se odao da nisam odatle i ne znam kraj, pa me u roku od 2 sekunde okruzise 3-ica...

na kraju sam morao da im dam pare da bi mi se skinuli s ledja...

takodje, samo u limi sam video, u centru grada, ulice na cijem pocetku je obezbedjenje i rampa, a u ulice mogu da udju samo stanovnici istih...

sve ovo ne znaci da je tamo neko ratno stanje, uz oprez sve ce proci kul...kusko je npr. dosta opusteniji, jednostavno, i u vazduhu se oseca da tamo nema neke opasnosti..

ostali gradovi u peruu nisu toliko opasni...

pa čak ne bih  rekao ni da je avion manje-više jedini prevoz, ogromna većina ljudi putuje autobusima i skroz je ok.. tačno put nije uopšte dobar, zna da dugo potraje ali ima mnogo, mnogo gorih puteva od peruanskih...naravno da u Limi treba biti oprezan, ali logično je da ni u svom gradu ne ideš noću baš u svaki deo grada, pa u većini mesta čak ni dalnju. Viđao sam i ja ta privatna obezbeđenja, ali ne bih pridavao poseban načaj tome - kada sam pitao zašto je to tako, rečeno mi je da je zapravo jako jeftino platiti čuvara  jer rade za mizerne plate, a "pošteni" bogataši su baš, baš bogati, pa im se može :)...

pa čak ne bih  rekao ni da je avion manje-više jedini prevoz, ogromna većina ljudi putuje autobusima i skroz je ok.. tačno put nije uopšte dobar, zna da dugo potraje ali ima mnogo, mnogo gorih puteva od peruanskih...naravno da u Limi treba biti oprezan, ali logično je da ni u svom gradu ne ideš noću baš u svaki deo grada, pa u većini mesta čak ni dalnju. Viđao sam i ja ta privatna obezbeđenja, ali ne bih pridavao poseban načaj tome - kada sam pitao zašto je to tako, rečeno mi je da je zapravo jako jeftino platiti čuvara  jer rade za mizerne plate, a "pošteni" bogataši su baš, baš bogati, pa im se može :)...

ma znam, ima tih privatnih obezbedjenja u ulicama po citavoj juznoj americi, ali to je uglavnom u predgradjima, ili delovima grada gde samo zive bogatiji..

al ovde su takve ulice u samom centru grada..

svakako da ima zemalja sa mnogo gorim putevima nego peru, def. si u pravu...pogotovu ovi u priobalnom delu zemlje uopste nisu losi..samo si ovi andski dosta osteceni jednostavno zbog klimatskih okolnosti, i put do kuska od lime stvarno puno traje, a cesto se desi i da se ceka i po ceo dan ispred nekog odrona koji je zatrpao deo puta, dok se bagerima ne ukloni...

sve u svemu, ko ima imalo vise kinte , bolje mu je da potrosi na avion nego da mu prodje toliko vremena u putu, a posto busevi retko staju, ne moze bas da se vidi ni mnogo od krajolika..to naravno vazi za ove trans linije :), ne i lokalne, gde autobusi idu sporo i predeli su predivni..narocito sveta dolina inka, pa i putevi kroz delove kisne sume...

takodje, samo u limi sam video, u centru grada, ulice na cijem pocetku je obezbedjenje i rampa, a u ulice mogu da udju samo stanovnici istih...

sve ovo ne znaci da je tamo neko ratno stanje, uz oprez sve ce proci kul...kusko je npr. dosta opusteniji, jednostavno, i u vazduhu se oseca da tamo nema neke opasnosti..

ostali gradovi u peruu nisu toliko opasni...

Takva vrsta obezbedjenja je za nas, Evropljane, nesto sasvim nepojmljivo, ali je izgleda vrlo uobicajeno u Juznoj Americi. Recimo, u Brazilu je to nesto sasvim normalno, pa skoro svaka pristojnija zgrada ima svog cuvara koji kontrolise ulaz. Oni takvu vrstu zatvorenog stambenog kompleksa sa obezbedjenjem zovu "condominio" i svi stanari mesecno izdvajaju odredjenu svotu novca za odrzavanje kondominija. Postoji i malo drugaciji tip, tzv, "condominio fechado", ili zatvoreni kondominijo, sto mu dodje nesto kao zatvoreni stambeni kvart, obicno sa kucama i dvoristima, ogradjen zidinama, sa rampom i cuvarima. To je vec za one bogatije. Takvih krajeva ima sto po centru grada, sto na periferiji. Sve to, generalno, govori o nivou bezbednosti u samoj zemlji, jer je ocigledno nebezbedno biti bogat i setati slobodno i ziveti u kuci bez obezbedjenja. Verujem da je takva situacija i u Peruu i drugim susednim zemljama.

Sto se tice obezbedjenja sa teskim naoruzanjem u centru grada, meni samo njihovo prisustvo pruza dovoljan nivo sigurnosti. Svakako da nije prijatno videti ih, ali, sigurno je da su s razlogom tu, verovatno da bi zastitli turiste i ostale obicne gradjane. Slicna je situacija u Riju u vecini turistickih cetvrti, policajaca ima na svakom cosku. Zbog svih losih stvari koje su se desavale tamo, ocigledno da je to jedini nacin da se turistima obezbedi mir i spokojnost. Verovatno zato i nisam imao nikakvih problema tamo, iako sam se setao gradom u sitne sate, hvatao taksi na ulici u 3-4 ujutru, bez problema.

• Author

Evo svezih informacija iz Lime:

Cene- ko u Bg-u.

Hrana/ pice- dobro!  :)

Bezbednost- za sada nisam imao nikakvih problema, doduse nisam mrdnuo guzicom iz Mirafloresa.

• 2 weeks later...
  • Author

Ok, slagao sam.

Lima je ipak znatno jeftinija od Beograda, samo treba znati.

A nauci se veoma brzo.

Iiii sto je najbitnije od svega: u Peru-u uvek ima jagoda! .)

• 3 months later...

Meni su rekli da se drzim Mirafloresa (uz obalu upravo ona litica gde je shopping mall) a tu je i aktivan nocni zivot) i centralnog istorijskog dela gde su 2 vrlo lepa trga povezana ulicom poput Knez Mihailove. Uglavnom smestaj u 2krevetnoj sobi BB po osobi je oko 20$ a moze se naci i za manje. Eto moja cena sad iz februara meseca.