Jump to content

Featured Replies

Plus za ukidanje vize,manje maltretiranja oko toga.A preko Moskve je ubedljivo najgore putovati za HK.Isao sam vise puta i preko Ciriha,Istanbula,Dubaija i sl.Svuda je bolje nego preko Moskve.Jedino sto su najpovoljniji...

Prvo,nas avion iz BG je bas los.Cekanje u Moskvi je obicno dugo a pregled pasosa je farsa za sebe.Malo su popravili uslove boravka na terminalu ali kad se setim 2004,2005,2006...kao horor film.Cena je ta koja me ponekad odvuce ipak tamo ali zadnjih godina preskacem kad god mogu.Mogu pohvaliti Istanbul jer im je kompanija stvarno dobra a i aerodrom je dobar.Najlepse je preko Dubaija ali i kosta...Nisu za dzabe Emirates prva kompanija sveta.

Aha, pa dobro. Ja cu svakako sada tako ici, pa cemo videti kako je bilo. A sto se tice presedanja u Moskvi, ima da se nadje da se ceka za 4h, ali za Guangzhou koji je blizu HK..

Pa i nije blizu,po nasim merilima.Salim se.Imas sa HK aerodroma ferry direkno za GZ.Mozes i kopnom,preko Shenzhena.Malo je komplikovano ali ce ti biti zanimljivo,barem u jednom pravcu da probas.Ako ces u HK da vidis grad onda koristi Airport Express,najbrza opcija a i ispadne najpovoljnija.

• Author

Prvo,nas avion iz BG je bas los.Cekanje u Moskvi je obicno dugo a pregled pasosa je farsa za sebe.Malo su popravili uslove boravka na terminalu ali kad se setim 2004,2005,2006...kao horor film.Cena je ta koja me ponekad odvuce ipak tamo ali zadnjih godina preskacem kad god mogu.Mogu pohvaliti Istanbul jer im je kompanija stvarno dobra a i aerodrom je dobar.Najlepse je preko Dubaija ali i kosta...Nisu za dzabe Emirates prva kompanija sveta.

Moskva verovatno ne bi bila moj izbor za presedanje, ali ipak:

- Aeroflot leti savremenim avionima Airbus 319/320/321 za Beograd, koji nimalo ne zaostaju za evropskim kompanijama (štaviše, i usluga je bolja nego kod mnogih)

- Prošle godine je otvoren novi terminal D na Šeremetjevu, tako da vreme provedeno na aerodromu je u mnogo boljim uslovima nego ranije.  Koliko vidim, letovi za Beograd i Hong Kong su sa terminala F (onaj prastari), ali to ne sprečava nikoga da se prošeta do terminala D (povezani su) i tu provede vreme.

Cisto za informaciju svima, red letenja je takav da i u odlasku i u povratku imamo layover od samo sat i 40 minuta, sto je savrseno!

Pouksavam da dobijem ambasadu preko telefona, ali je skoro nemoguce. Sta ako neko zeli da ostane u Hong Kongu mesec dana? Ja sam nasao na sajtu inostranih poslova Hong Konga da je to prilicno laka procedura, ili da se samo moze posle 14 dana izaci iz Hong Konga i vratiti se nazad. Da li neko ima iskustva sa ovim? Sta je najbolje uraditi?

Pouksavam da dobijem ambasadu preko telefona, ali je skoro nemoguce. Sta ako neko zeli da ostane u Hong Kongu mesec dana? Ja sam nasao na sajtu inostranih poslova Hong Konga da je to prilicno laka procedura, ili da se samo moze posle 14 dana izaci iz Hong Konga i vratiti se nazad. Da li neko ima iskustva sa ovim? Sta je najbolje uraditi?

Odes do Makaa i isti dan se vratis nazad :)

Idem i ja uskoro.. Znaci za HK treba samo biometrijski pasos i nista vise?!  clap

National Serbia (RS)            /Embarkation Serbia (RS)

Destination Hong Kong (SAR China) (HK)

Passport required.

- Passport and/or passport replacing travel documents must be valid for at least one month beyond the period of the intended stay.

Visa required, except for A max. stay of 14 days, for holders of biometric passports:

- issued to nationals of Serbia, provided passport is not issued by the Coordination Directorate ( Koordinaciona uprava");

Additional Information:

- Visitors are required to hold proof of sufficient funds to cover their stay and documents required for their next destination.

Warning:

- Visitors not holding return/onward ticket could be refused entry.

• 2 weeks later...

Jel mogu ja sad nesto lepo vas dame i gospodu da pitam, samo zbog toga sam se i registrovao :)

Jel mogu ja iz Hong Konga u Senzen na 5 dana bez vize? Jel to za nas Sirbistance moguce? Jer to bi mi bilo idealno! Bukvalno 13 dana Hong Kong, pa 4 Senzen, pa opet & tako dokle god me ne provale i isteraju iz zemlje :)

Samo eto... To me jako zanima, da li ja mogu bez kineske vize koja se izdaje u BG-u, da predjem iz HK-a u Senzen? Ja sam cuo da je taj tranzit moguc bez vize, na 5 dana, al da se ne ponavljam vise. Ako neko zna to za sigurno da mi potvrdi, jako bi mi znacilo.

Bez vize ne mozes u Kinu tj.Shezhen.Bila je pre nekoliko godina opcija da se na samom granicnom prelazu Lo Wu izvadi viza za bukvalno pet minuta,nisam siguran da li je to jos uvek slucaj.Tada sam je tamo izvadio jer mi je redovna odavde istekla.

Bas sam na to i mislio... Ta privremena viza na administrativnom prelazu... Znaci nisi siguran da li i dalje moze? Ja sam cuo da moze, samo postoje odredjene nacionalnosti kojima je to onemoguceno (amerikancima, britancima, ircima, francuzima, filipincima itd), ali nas nema na toj listi. Nista, samo sam se pitao ako je neko tamo bio u poslednje vreme i probao upravo ovu stvar, ali u svakom slucaju cu morati to preko nekih Kineza da proverim, kako bih bio 100% siguran. Da ne idem za dzabe...

Takodje je dobra fora, sto s druge strane, onda mozete iz Senzena da odete u unutrasnju Kinu jer se u tom slucaju pasosi ne proveravaju. Znaci, ja mislim da mi Srbi u ovom trenutku mozemo iz Zemuna, Borce, Malog mokrog luga --- u Peking, Sangaj i bilo gde, bez vize iz Beograda :) Jedini je problem, sto pri povratku u Senzen vam mogu proveriti pasos (ali retkost), a tu bi nastala manja neprijatnost.

Dakle sve je to super, samo ako smo mi na toj "dobroj" listi pri prelasku iz HK-a u Senzen. A to se trenutno ne moze proveriti na netu...

Na sajtu inostranih poslova HK pise da se viza moze produzavati i da je proces lak. Ja idem u HK za 3 nedelje i plan mi je da budem mesec dana, i tako cu ovaj problem da resim... Ili u Makao na posetu, i onda nazad u HK.

Nasao sam listu "zabranjenih" za sedmodnevnu vizu za Senzen. Hvala Bogu pa nismo na njoj. Dobija se za 5 minuta i... To je to, nema nikakvih problema :)

Takodje je dobra fora, sto s druge strane, onda mozete iz Senzena da odete u unutrasnju Kinu jer se u tom slucaju pasosi ne proveravaju.

Nisam siguran da je ovo skroz /uvek tacno  :?

Nasao sam listu "zabranjenih" za sedmodnevnu vizu za Senzen. Hvala Bogu pa nismo na njoj. Dobija se za 5 minuta i... To je to, nema nikakvih problema :)

Ja nadjoh ovo:

US passport holders are not eligible for the Shenzhen visa and nor are they likely to be in the near future. Other countries not eligible are passport holders of Afghanistan, Algeria, Bahrain, Cameroon, Egypt, Iran, Iraq, Jordan, Kuwait, Israel, Lebanon, Liberia, Libya, Nigeria, Oman, Pakistan, Palestine, Qatar, Saudi Arabia, Somalia, Sri Lanka, Syria, Sudan, Turkey, Uganda, United Arab Emirates, Yemen

Takodje je dobra fora, sto s druge strane, onda mozete iz Senzena da odete u unutrasnju Kinu jer se u tom slucaju pasosi ne proveravaju.

Nisam siguran da je ovo skroz /uvek tacno  :?

Pa dobro, deluje kao rizik... A ja to necu ni pokusavati... Samo, eto tako se prica da se pasosi proveravaju samo prilikom povratka u Senzen iz kopnene Kine i to vrlo retko, a nikada obrnuto (zasto se onda vratiti uopste?). Al naravno nisam nista 100% siguran jer jos uvek nisam bio tamo. Najlakse je tamo proveriti...

A sto se tice te "crne liste"... To je to! Samo fale UK, Irska, Francuska i Filipini cini mi se...

Nadam se da ne gresim, ali kome ne trebaju Peking, Sangaj, Guangzu - vec samo Hong Kong i Senzen... On tamo moze bez kineske vize iz BG-a. Dakle umesto detaljnog plana puta, isplaniranog smestaja i milion ostalih dosadnih sitnica koje traze u ambasadi, za ovaj put mi trebaju samo povratna karta za HK i nekakav dokaz o sredstvima.  :blob:

Ajde sad da apsolviramo ako moze, kako ostati u Hong Kongu npr mesec dana? Sa izlazkom u Shenzen ili u Macao ili bilo sta?

Bas tako-izadjes pa ponovo udjes.Samo treba voditi racuna o vizama za Kinu i Makao.

A za Shenzen se lako moze dobiti viza i kada si vec u Hong Kongu?

Napisao sam vec da je pre par godina moglo na granici da se dobije viza na 5 dana.Posto  u zadnje vreme idem iskljucivo sa vizom odavde onda nisam obracao paznju na to da li se tamo i dalje izdaje.Cuo sam da ima negde u HK nesto poput konzulata za izdavanje viza.Treba malo o tome google-ovati.