Jump to content

Featured Replies

Posted

mala.jpgNa Islandu svi normalni proračuni padaju u vodu, jer je sve ekstremno: 100 kilometara ovde su kao 300 negde drugde, dan i noć traju po par meseci, vazduh je najčistiji, vetar najjači, nebo je najplavlje, magla najgušća, more najbogatije ribom, izvori najtopliji, ljudi najpošteniji, izlasci najluđi, gradovi najmanji...

Autor: Nenad Prodanović

Pročitajte ceo tekst

Sjajan putopis! Toliko detaljan da mi se cini da sam se i sama upravo vratila sa Islanda :).

Zanima me, ako nije tajna, koliko vas je stajalo to islandrsko zadovoljstvo? Jer sam se i ja spremala da idem prosle godine, ali ne uspeh da ustedim dovoljno :(

Jupitera mu jupiterskog, kolika putopisčina! Fotke su fantastične, a od one kad gejzir krene da se nadima ne mogu pogled da odvojim. Taman zatvorim stranicu, pa je za pet minuta ponovo otvorim da pogledam. Pa vodopadi, pustare, crni led... I tekst mi se dopada, vrlo je informativan a drži pažnju. Pitam se šta li se tek sve može naći u unutrašnjosti ostrva  :o

Blagodarim! Inače, cene na Islandu su sad skroz ok, zbog bankrota države koji je spustio standard na nivo obične evropske države :) Tako sad u centru Rejkjavika može da se ruča za nekih 5-10 evra, a cene u prodavnicama su za nekih 20-30% više nego kod nas. Put do Islanda i nazad nas je izašao oko 350 evra po personi (let Beograd-Geteborg Wizz air-om, pa onda za Rejkjavik Iceland Express-om, a povratak Rejkjavik-Berlin, pa onda vozom do Budimpešte i Novog Sada). Možda zanimljivija varijanta je ići brodom iz Danske preko Farskih ostrva (http://www.smyrilline.com), ali to, kad se sve sabere, izađe dosta skuplje. Hosteli su ekstra i koštaju oko 20 evra noć po osobi. Najskuplja stavka je prevoz po samom Islandu. Voza nema, a busevi su papreno skupi i idu dosta retko, jer nema mnogo putnika (zbog manjka stanovnika, a i svi imaju kola). Jedino se isplati uzeti nedeljni pass kojim se mogu koristiti svi busevi koji saobraćaju po kružnom putu, i koji košta 250-300 evra po osobi. Uzevši da rent-a-car za 8 dana izađe oko 500 evra, to se (iako je papreno) za dve osobe najviše isplati. Zbog vremenskih prilika i slabe prometnosti (oko 100 vozila dnevno na glavnom islandskom putu), stopiranje i šatorovanje je prilično otežano, ali ako se ima živaca, puuno vremena i dovoljno tople odeće, možda i uspe... :)

Fascinantna je to zemlja, nama ovde potpuno neshvatljiva i jako malo poznata. Nadam se da će ovaj odličan putopis(slike savršene) mnogima probuditi želju da krenu vašim stopama. Posmatranje kitova uživo nam je iz fotelje kod kuće nezamislivo. Hočemo još ovakvih putopisa.

Bravo globtroteri, super je putopis, uživali smo.

Iskreno vam zavidim na ovom predivnom putovanju!

Hvala na strpljenju da svoje impresije podelite sa nama!

Istinsko je bilo uzivanje iscitavati ih!!

Bravo

clap clap clap

zavidim vam na svemu  :cryy:

ne volim zimu ali ovo vredi.

Ne pamtim da sam lepsi i sadrzajniji putopis citala u skorije vreme.

Fascinantno! Očaravajuće! Divno! Slikovito! Predivne fotografije!

Kao da ste vas dvoje dodali još jedan biser u djerdan opisan krugom oko Islanda. Ne verujem ni da su Islandjani toliko putovali kroz led i vatru, niti da su uspeli toliko da upoznaju svoje ostrvo! Posle čitanja ovog putopisa prošao sam kroz svih 42 strana putopisa i prebacio u Bookmarks sve putopise koje potpisahu Neša i Gorana. Začudjujućih 30 putopisa!!! (Ne verujem da sam neki propustio.) Jedva čekam da vas sretnem i lično zahvalim što ste sa nama podelili sve one delove sveta gde su vas vetrovi radoznalosti nosili. Istrajte u tome.

Vaš ujka Vasa

Posle tri dana slavlja mitrovdana malo sam otvorio i ovaj tekst koji mi se dopao, svaka cast Nenadu i ponosnim roditeljima,

Moj drugi deda po ocu bio je johan johanson iz rejkavika gde ima svoj muzej, ali je u prvom svetskom ratu pomagao srbima i kada se razveo od babe ozenio je drugu srpkinju iz rekovca sa kojom je imao cerku i sahranjen je na groblju u rekovcu

pozdrav

• 4 weeks later...

Fantastičan opis! Behu na Islandu u martu ove godine (2011), neverovatno je lepo. Opet ću ići idućeg leta najverovatnije.

Priceless!

• 1 month later...

Lepo, lepo, divna zemlja.Kad sam posetila Island 2006. casa piva je kostala 7 eur!

• 5 weeks later...

fasciniran sam severom uopšte,ovih dana idem da ga ,,dodirnem,,naravno njegov najurbaniji deo,island ostaje pusta želja ali ipak ostvarljiva s obzirom na promenu situacije.putopis je fantastičan ,mada ste mogli da ubacite malo i o cenama(bazeni)i sl.

• 3 months later...

Sjajno...kao da sam bila sa vama...divno opisano....

• 3 months later...

Bio sam na Islandu u junu ove godine u periodu najlepseg vremena (sunce pet dana na celom ostrvu) kako sami islandjani kazu. Zemlja je fantasticna, luda, divlja...Bas kako je Nenad opisao. Predlazem svima koji vole sever i avanturu da obidju ovu neobicnu zemlju. Mozete leteti iz Kopenhagen Icelandair-om, Londona (Luton) EasyJet-om, novim lowcostom WOW air iz Berlina, Kopenhagena... Obavezno iznajmite auto i obidjite ceo krug. SIXT ima povoljne cene za islandske uslove. Skupo jeste, ali bas vredi.

Pretpostavljam da na autora putopisa Blue Laggon nije ostavila utisak kao na mene. Skupo jeste (oko 35 eura ulaz), ali vredi svake pare. Inace, ovaj spa se smatra jednim od najboljih na svetu. Jedinstveni pejzaz, mineralna svojstva, atmosfera, organizacija besprekorna, saune, masaze, sank u vodi... Pivo je 7-8 eura, sok nesto manje, sendvici oko 7...

Iako u ssvim vodicima preporucuju da posetite ovo mesto na kraju putovanja, kao i autor putopisa, najbolje je da to uradite posle lude noci u Rejkjaviku. Stvarno su im izlasci ludi. Svi piju, ludiraju se, fajront je oko 5 sati, ali se zurka nastavlja po ulicama do cak kasnih jutarnjih casova. Drugar i ja smo spavali 2,5 sata posle jaceg pijanstva (uklopili smo se u sredinu) i posle dorucka krenuli u obilazak Reykjanesbara i plave lagune. Upravo nas je kupanje u toj lekovitoj vodi okrepilo i dalo nam energiju za nastavak putesestvija po ovoj neverovatnoj zemlji. Ono sto me je najvise impresioniralo je da vreme kao da ne postoji, posto nema mraka. Ides u krevet tek kad padnes sa nogu, ali bukvalno.

• 4 months later...

Divan putopis!

Imam jedno pitanje, ove godine planiram putovanje na Island, pa me interesuje sto se tice hostela po ostrvu i koliba, da li ste ih ranije rezervisali?

Hvala

• 1 month later...

Evo malo zakasnelog odgovora, nadam se da nije prekasno :)

Hostele smo rezervisali uglavnom preko sajta hihostels.com, nekih nedelju-dve dana pre puta. Treba videti koje su destinacije popularne, pa hostele na tim mestima bukirati mozda jos i ranije (npr Rejkjavik i okolina zna da se razgrabi, pa ostanu samo najskuplji hosteli). Kolibe isto mogu da se rezervisu, ali ne online, nego treba pisati kampu mejl. Slicno je i sa manjim hostelima. I valja imati kesha uz sebe, jer nekad znaju da zakazu kartice...