Jump to content

Featured Replies

Posted

Verovatno ste culi za ovakav nacin zivota. Ili ako niste evo... http://freegan.info Ovakav zivotni stil vam ostavlja dosta slobodnog vremena ili novca na raspolaganju.

Zanima me kakva je situacija u Srbiji po pitanju ovog nacina zivota. Ima li uopste ljudi koji bi pokusali da zive na ovaj nacin? Mislim da nasem mentalitetu savrseno odgovara prica o besplatnim sadrzajima koji su razbacani svuda oko nas i koje samo treba pokupiti.

( Pod Freeganima ne podrazumevam '' klosare '' koji to rade jer moraju vec ljude koji su se svojevoljno i iz ubedjenja odlucili za ovakav nacin zivota... )

Sto se tice pitanja, ima li zainteresovanih, pa mogu reci da je na tom putu dobra vecina Srbije, ali ne iz znatizelje nego iz potrebe. Samo je problem u "besplatnim sadrzajima", njih odavno nema, cak ne vidjam nikoga ni da pretura po kontejneru jer nemaju sta da pokupe

Ja ne vidim sta je to zanimljivo ili revolucionarno u ovakvom zivotu:

ZpfET.jpg

Kad sam cuo za taj "dumpster diving" sam mislio da je to nesto zanimljivo, a onda sam otkrio da je to samo fensi naziv za kopanje po djubretu u potrazi za hranom. Zajebancija za bogate klince sa Zapada.

Moja iskustva sa freganstvom i dumpster diving-om u Srbiji su pozitivna. Prvo moram malo pojasniti pojmove pošto imam osećaj da neki ljudi ne razumeju smisao ovih aktivnosti.

Dumpster diving je sama radnja sakupljanja hrane i drugih stvari iz kontejnera ili sličnih mesta.

Freegans su osobe koje umesto da kupuju svoju hranu skupljaju je po kontejnerima i raznim drugim mestima. Sama ideja freganizma je anti konzumerska (sve same srpske reči:) odnosno ovim se smanjuje bacanje hrane. Po jednoj studiji u Evropi se godišnje baci toliko hrane da možeš nahraniti sve stanovnike Afrike! Mislite se kako je to moguće? U evropskim državama na pakovanjima za hranu uglavnom stoje dva datume, prvi pokazuje kada ističe rok trajanja proizvoda a drugi do kada je najbolje konzumirati hranu. Svi megamarketi bacaju hranu kada istekne ovaj drugi datum, odnosno kada proizvod nije više svež (npr. hlebu je rok trajanja nedelju dana ali ga oni prodaju samo jedan dan jer sutradan hleb nije toliko mekan, ali je i dalje jestiv). Ovo stvara jedan neverovatan efekat, u kontejneru možeš naći besplatnu, neotpakovanu, dobru, kvalitetnu hranu! Zašto je ne iskoristiti? Zašto moraš da budeš siromašan ili propalica da bi opravdao freegan način života? Ukoliko mislite da frigani smanjuju šansu siromašnim ljudima da jedu varate se! Jedan od osnovnih moralnih načela friganizma je da se hrana ne sme bacati, te ako ne možeš da pojedeš sve što imaš podeli sa drugima. Iz ovoga je nastao pokret Food Not Bombs!, koji je karakterističan po tome što se hrana baš na ovaj način skuplja, zatim priprema pa javno deli za dž (uglavnom pored šerpe stoji donatorska kutija u kojoj svako može da novčano podrži pokret ukoliko može i želi).

Dakle ja freganizam ne vidim samo kako puko skupljanje hrane iz kontejnera već da si svestan i šire slike. Na ove radnje se može i simbolično gledati, ukoliko ti ne kupuješ hranu već iskorišćavaš ``otpad`` time ne podržavaš abnormalno trošenje resursa na proizvodnju velike količine hrane gde će se trećina iste baciti, te na taj način praviš bolji svet  flowers::. Jeste da je simbolično ali neki frigani ovako razmišljaju, naravno postoje i druga objašnjenja.

E sad praktični deo:

Kod nas je vrlo lako sakupiti besplatno povrće na pijacama. Dođete na kraju dana, malo pre 5 (uglavnom pijace rade do 5) i videćete puno povrća koje leži na podu i čeka da bude počišćeno. To su uglavnom komadi povća koji su malo čuknuti/suvi/kvrgavi i koji nisu uspeli da se prodaju ali su potpuno jestivi. Odsečeš kvarni deo krompira, paradajz opereš, oljuštiš kvrgavu šargarepu i eto ti divne supice! Da shvatite koliko se hrane može naći na našim pijacama rećiću samo da sam jednom sa drugarima skuvao hranu za 30 ljudi od povrća koje smo sakupili na kraju dana na pijaci.

Nisam kod nas brkao po kontejerima, malo mi je i gadno a i za to treba iskustva. Ukoliko brkate po kontejnerima pored nekih stambenih zgrada nećete pronaći skoro ništa. Treba ići po kontejnerima blizu velikih marketa, tamo već možete svašta naći. Iskusni damsterdajveri na takvim mestima nalaze ogromne količine hrane. Isto tako možete proveriti kontejner pored neke pekare. Ali kod nas to i ne radi nešto mnogo jer pekare uglavnom skupljaju stara peciva i hlebove i prodaju ih kao hranu za svinje/pse ili šta već. Znam da jedan džak starog peciva košta 400 dinara. Ali isto tako znam da i mnoge pekare bacaju svoja peciva, ili ih prodaju za duplo nižu cenu na kraju dana. Kod nas je nekako tradicija da se ne baca hleb, tako da hleb skoro na svakom kontejneru možete naći kako visi u kesi.

Saveti:

Ne nadajte se da kod nas nađete mesnate proizvode u kontejnerima. Jedna drugarica je vršila istraživanje i saznala da se svi mesni produkti kojima je istekao rok trajanja vraćaju dobavljačima. Mogu zamisliti da užegla šnicla iz marketa na kraju završi ponovo u fabrici i izađe u vidu paštete.

I da nemojte da vas uvek zavaravaju rokovi na proizvodima

-ukoliko vakumiranom hlebu istekne rok i dalje može da se jede

-još ni jednom u životu nisam naišao na pokvaren senf (iako je kantica senfa stojala u mom špajzu mesecima senfu nije ništa falilo)

-od pokvarenog mleka možete napraviti namaz (kuvate mleko, kada krene da vri ubacite kašićicu sodebikarbone i videćete kako se masnoća skuplja u sredini, procedite to i imate super namaz)

-isto kao i senf margarin je skoro nemoguće da se pokvari, tako da rok trajanja možete zanemariti

Ovo što vam treba reći da li je nešto kvarno ili ne nisu rokovi na pakovanjima već vaš njuh. Ukoliko je nešto tulog mirisa, kiselkastog ukusa, čudnog ukusa nemojte to jesti. Često se dešava da je proizvod i dalje dobar i kada mu istenkne rok.

U evropskim državama je mnogo lakše damsterdajvovati jer postoji pokret frigana. Uglavnom su to ljudi anarhisti, skvoteri, hipici, vegani koji se hrane na ovaj način. Imate mrežu ljudi koji to rade i ako ih upoznate nije teško otići sa njima u ``lov``. Ali postoji jedna velika začkoljica, u nekim zemljama je zabranjeno čeprkati po kontejnerima jer se smatra da njihov sadržaj i dalje pripada marku koji ga je tamo bacio. Dakle ukoliko vas murija navata možete da odete u zatvor zbog ``krađe``. Često se ti kontejneri nalaze na mestima koje pripadaju marketima tako da možete dobiti kaznu za neovlašćeno upadanje na privatni prostor. Zbog ovoga damsterdajving je i čin revolta, te poprima i politički značaj.  gent

Poslednja stvar. Postoji nešto što se zove ``free store`` odnosno besplatne radnje. Obično se nalaze u sklopu socijalnih centara ili skvotova. Tamo možete naći raznorazne stvari, uglavnom odeću, ali i obuću, nameštaj, elektroniku, knjige... Uglavnom postoje neko pravilo da ukoliko nešto uzmeš moraš i da ostaviš, ali postoji i pravilo da ne moraš išta ostavljati. U Geteburgu postoji bukvalno jedan stan koji je besplatna radnja. Tamo možeš naći svašta od obuće, odeće, pa do forelje, skija, hrane, knjiga.

Kod nas u Novom Sadu postoji jedna besplatna radnja, nalazi se u omladinskom centru Crna Kuća13 (ul. Vojvode Bojovića 13) i tu možete naži pretežno odeću. Pravilo je da smete uzeti 3 tvari u jednom danu, ali niste u obavezi da i ostavite nešto za uzetu stvar i slobodni ste da donesete koliko god stvari hoćete. Ja sam tu našao jedan jako dobar džemper, majicu, kapu, knjigu 1000 zašto 1000 zato, mobilni telefon.  ;D Ali naravno treba biti uporan jer nikad ne znaš šta ima u besplatnoj radnji.

Izvinjavam se na ogromnom postu, ali mislim da su neke stvari sada jasnije.  kiklop

interensantni linkovi vezani za temu:

http://freegan.info/

http://trashwiki.org/en/Main_Page

http://www.wikihow.com/Dumpster-Dive

Radio sam u fabrici mesa i samo da dodam da se vracena hrana ne koristi u ljudskoj ishrani.

time ne podržavaš abnormalno trošenje resursa na proizvodnju velike količine hrane gde će se trećina iste baciti, te na taj način praviš bolji svet
Nije tačno, onaj ko jede đubre i te kako učestvuje u ekonomiji i konzumciji resursa, samo ne direktno. Razlika između njih i "običnih" ljudi je da obični ljudi svojim radom stvaraju kapital kojim se održava/poboljšava trenutno društvo, a fregansi samo konzumiraju i ne proizvode ništa.

Ja ne vidim sta je to zanimljivo ili revolucionarno u ovakvom zivotu:

ZpfET.jpg

Kad sam cuo za taj "dumpster diving" sam mislio da je to nesto zanimljivo, a onda sam otkrio da je to samo fensi naziv za kopanje po djubretu u potrazi za hranom. Zajebancija za bogate klince sa Zapada.

Apsolutno se slazem! Posebno sa ovom poslednjom recenicom. Ok, shvatam koncept stednje, ali msm da, kao i sve u zivotu i to treba biti sa nekom merom. Licno ne mogu zamisliti da pojedem nesto i sto mi je ispalo na tepih a ne nesto sto je baceno u djubre. O odeci necu ni da govorim. Ne bih u zivotu obukla nesto sto je nosio neko pre mene.  Zlo mi je i kada moram da probam nesto pre kupovine, pa moram da obucem pre pranja. Al dobro, to je samo moje misljenje. Mislim da se moze sasvim lepo ustedeti preacenjem akcija, dolazenjem na pijace pred kraj radnog vremena, kada je sve dosta jeftinije i pametnim kupovinama. Ovo mi ipak deluje kao preterivanje, a mislim da ima i previse ljudi koji ne mogu sebi da priuste neku hranu sem ove koju "skupljaju" pa msm da nije fer da im je uzimaju ljudi koje hoce da "ustede".

I jedna mi je recenica bila bas bzv- kao baci se toliko hrane da bi cela Afrika mogla da se nahrani. Ok, i ako se ta hrana ne baci ljudi u Africi ce i dalje biti gladni, ne vidim kako ce to sto cu ja jesti hranu iz kontejnera promeniti svet.

Ако има вакох на форуму, могу за њега одвајати на недељном нивоу вишкове хране итд... Рећићу вам адресу мог контејнера па ћу одвојити у посебну кесу.

Ово је болесно.

Nikola, hvala na objašnjenju, koncept je dosta simpatičan, mada jeste malo ekstremnij. Ja (za sada :) ) jedem otpatke samo iza moje ćerke, ali dosta kupujem polovnu garderobu (meni uglavnom u sekndhend dućanima, a ćeri na Limundu), a termoizolaciju na kući sam delimično odradio kartonom skupljanim po ulici.

onaj ko jede đubre i te kako učestvuje u ekonomiji i konzumciji resursa

Privreda Nikolu ne vidi, ne dobija kintu od njega, i ne proizvodi za njega. Glodanje koski nikako ne povećava broj zaklanih svinja, i u tome je poenta.

Nije mi jasno što je taj koncept tolko težak za shvatiti.

Licno ne mogu zamisliti da pojedem nesto i sto mi je ispalo na tepih

Tužno tvoje dete kad krenu da mu niču zubi :). Al ćeš da ga maltretiraš.

Mislim da se moze sasvim lepo ustedeti preacenjem akcija

Nije (jedina) poenta u ekonomskoj uštedi, to su ljudi jasno naglasili.

I jedna mi je recenica bila bas bzv- kao baci se toliko hrane da bi cela Afrika mogla da se nahrani. Ok, i ako se ta hrana ne baci ljudi u Africi ce i dalje biti gladni, ne vidim kako ce to sto cu ja jesti hranu iz kontejnera promeniti svet.

Hoće da kažu da se baci mnoogo hrane. Tako da nema govora da dumpster diving nije fer prema nekome, ima je i dalje dovoljno za sve, i ostane još.

Ja ne vidim sta je to zanimljivo

Nije poenta u tome da je zanimljivo, nego da je kulturno, a pomalo i korisno. Mada priznajem da tu ima i naglašenog otpora prema mejnstrim kulturi koja se grozi odavanja utiska sirotinje, al to je sporedno, bar kad preguraš teen-age.

Mogu samo da uputim bezrezervnu podrsku ovakvom pokretu; kamo srece da se svi ljudi trude da ne rasipaju i ne bacaju upotrebljive resurse, svet bi bio daleko lepsi.

Nikad se nisam bavio ovim, izuzev skupljanja prazne ambalaze, u Nemackoj i Hrvatskoj gde se za istu dobije lova, sve zarad sto duzeg ostanka na putovanju. Ceo koncept ima smisla, ali valda zato sto sam obican ljakse pa ne razumem te borbe sa vetrenjacama mladih zapadnih liberala burzuja koja nema muda da zapali koktel ko braca Grci i nasrne na ono sto im smeta u drustvu.

U svakom slucaju ne vidim ovo kao nesto strasno ili odvratno, kad pogledate higijenske uslove u kakvima neki ljudi zive pa im nista ne fali, ne vidim zasto bi se grozili i ovoga. Da sam gladan i sjeban verovatno bi pribegavao i ovakvim metodama, dok mogu da radim i zaradim nastavljam da kupujem hranu. Dumpsterdiving kao neki vid borbe ili slicno za neki bolji svet ne kontam uopste. Ali svako radi ono sto mu je volja i zivi po svojim uverenjima pa sto ne bi i ovi likovi.

Radio sam u fabrici mesa i samo da dodam da se vracena hrana ne koristi u ljudskoj ishrani.

Ha! Znači ipak se za nešto koriste! Znao sam!  ;D

time ne podržavaš abnormalno trošenje resursa na proizvodnju velike količine hrane gde će se trećina iste baciti, te na taj način praviš bolji svet

Nije tačno, onaj ko jede đubre i te kako učestvuje u ekonomiji i konzumciji resursa, samo ne direktno. Razlika između njih i "običnih" ljudi je da obični ljudi svojim radom stvaraju kapital kojim se održava/poboljšava trenutno društvo, a fregansi samo konzumiraju i ne proizvode ništa.

Pa naravno da učestvuje ali deluje na njega suprotno nego ``obični`` potrošači. Evo najbanalniji teorijski primer:

Ako ja nađem u kontejneru kanticu eurokrema i pojedm je, dakle umesto da je kupim ja sam je našao za džaba, onda bi Takovo trebalo da proizvede jednu kanticu eurokrema manje jer su bili jednu kanticu na gubitku. Time ja utičem na smanjenje prekomerne proizvodnje.

Naravno ukoliko pojedinac to uradi nema nekog efekta na ekonomiju, ali ako to izraste u neki pokret u kojem ima brdo ljudi e to već može da utiče.

Ovo mi ipak deluje kao preterivanje, a mislim da ima i previse ljudi koji ne mogu sebi da priuste neku hranu sem ove koju "skupljaju" pa msm da nije fer da im je uzimaju ljudi koje hoce da "ustede".

Poenta poređenja koliko se hrane baci treba da pojasni da se mnooogo hrane baca. Dakel ima dovoljno bačene hrane za sve koji se interesuju za nju. Ni u jednom trenutku nisam rekao da ćeš ti nekoga nahraniti ukoliko pojedeš bačenu hranu.

Ceo koncept ima smisla, ali valda zato sto sam obican ljakse pa ne razumem te borbe sa vetrenjacama mladih zapadnih liberala burzuja koja nema muda da zapali koktel ko braca Grci i nasrne na ono sto im smeta u drustvu.

Ne znam odakle vam da je duster diving ``igra`` za bogatu decu sa zapada? :? Sve koje sam upoznao nisu bili bogati, već su živeli po skvotovima ili house project-ima (kada brdo ljudi iznajmi jednu kuću pa svi žive skupa, slično kao u komuni) i uopšte nisu bili u fazonu ako ne uspeju da nešto nađu otićiće kod keve na večeru.

I nije uopšte povezano sa godištem, znam čoveka sa dvoje dece koji redovno duster daving-uje. Opet kažem ne zato što je toliko siromašan da ne može sebi da priušti hrenu, već zbog ubeđenja i jednostavno načina života.

Koliko sam uspeo da shvatim iskorišćavanje bačene hrane se smatra normalnim u liberalnim krugovima. A ako još i od te hrane napraviš jelo i javno je služiš smatra se kao dobro delo. Meni ovo uopšte ne deluje ekstremno ili ispod časti.

Ako ja nađem u kontejneru kanticu eurokrema i pojedm je, dakle umesto da je kupim ja sam je našao za džaba, onda bi Takovo trebalo da proizvede jednu kanticu eurokrema manje jer su bili jednu kanticu na gubitku. Time ja utičem na smanjenje prekomerne proizvodnje.

Pa Pera postaje tehnoloski visak i popije otkaz.

ali ako to izraste u neki pokret
Onda niko nece raditi i svi cemo umreti od gladi. Poenta i dalje jeste to da (bez uvrede) parazitskim zivotom zivis od rada drugih, sto negativno utice na ekonomiju.

uopšte nisu bili u fazonu ako ne uspeju da nešto nađu otićiće kod keve na večeru
Sta je onda bio backup plan? Sta ce ti ljudi jesti ako gradska vlast odluci da skloni sve kontejnere recimo pod zemlju i samo vlasnici stanova mogu da im dostupaju?

Takvi pokreti se stvaraju kako bi energiju mladih usmerili na nesto bezopasno po sistem, vlast, svetski poredak... Stvaraju se da za stanje planete, ekonomije, siromastvo ne bi bili kivni na one koji to namerno prave kako bi zaradili vec na sami sebe, tj one male ljude koji ne stede struju, koji ne kopaju po djubretu itd a pravi krivci za celo stanje ostaju nedodirljivi. Tako da umesto da kao u stara dobra vremena ljudi uzmu govnjive motke, lincuju i pale, oni ce da kopaju po djubretu i gase svetla na sat vremena i tako kontaju da rade bog zna sta i da menjaju svet, ustvari samo smiruju svoju savest. Zakljucak je da razumem ljude koji to rade iz koristi, one koji to rade iz ideala smatram zaludjenim, ali naravno ako im se to svidja neka se zaludjuju i dalje.

Ha! Znači ipak se za nešto koriste! Znao sam!  ;D

Mi smo takozvani "povrat" uredno popisivali i tovarili u kamion (koji je to vozio negde). Meni su rekli  da se od toga pravi hrana za kućne ljubimce, ali to uopšte ne znači da paštetu ne treba izbegavati. ;)

Slaninica je ipak nešto drugo :)

Ovde je i sam koncept vegetarijanizma pomalo čudan, a kamoli ta neohipi varijanta.

Pa Pera postaje tehnoloski visak i popije otkaz.

Sada se otvara jedna mnogo dublja rasprava za koju mislim da ova tema nije predviđena. Pera možda i dobije otkaz ali pitanje je da li ovaj princip ekonomije i kapitalizma uopšte održiv i da li ga treba menjati. Da bi ceo sistem ostao održiv Pera mora stalno da radi 8 sati dnevno, da ima što manju platu, da što više konzumira produkata. Da kupuje svakih 6 meseci novu elektroniku i staru baca, da hleb od juče ne jede, da nema više od 3 nedelje godišnjeg odmora i da se teši time da to tako mora i da će biti parazit ukoliko ne proba nepšto drugačije. Da odlazim u široku temu i molim da bar ovde ne zagazimo dublje jer ćemo otići u žešći oftopik.

ali ako to izraste u neki pokret

Onda niko nece raditi i svi cemo umreti od gladi. Poenta i dalje jeste to da (bez uvrede) parazitskim zivotom zivis od rada drugih, sto negativno utice na ekonomiju.

Ne, mislim da nisi shvatio poentu. Naravno da neće svi početi da žive ovako, a i da nekim čudom svi počnu da se hrane samo iz kontejnera posle odreženog vremena će shvatiti da ne može tako. I ne vidim zašto bi onda sedeli skrštenih ruku i umrli od gladi.

uopšte nisu bili u fazonu ako ne uspeju da nešto nađu otićiće kod keve na večeru

Sta je onda bio backup plan? Sta ce ti ljudi jesti ako gradska vlast odluci da skloni sve kontejnere recimo pod zemlju i samo vlasnici stanova mogu da im dostupaju?

Šta bi bilo kad bi bilo... Pa ne znam, verovatno bi i dalje bilo solidarnih ljudi i davali bi i drugima pristup svojih kontejnera, smislili bi način kako da uđu u zgradu, postoji više načina.

Insert Quote

Takvi pokreti se stvaraju kako bi energiju mladih usmerili na nesto bezopasno po sistem, vlast, svetski poredak... Stvaraju se da za stanje planete, ekonomije, siromastvo ne bi bili kivni na one koji to namerno prave kako bi zaradili vec na sami sebe, tj one male ljude koji ne stede struju, koji ne kopaju po djubretu itd a pravi krivci za celo stanje ostaju nedodirljivi. Tako da umesto da kao u stara dobra vremena ljudi uzmu govnjive motke, lincuju i pale, oni ce da kopaju po djubretu i gase svetla na sat vremena i tako kontaju da rade bog zna sta i da menjaju svet, ustvari samo smiruju svoju savest. Zakljucak je da razumem ljude koji to rade iz koristi, one koji to rade iz ideala smatram zaludjenim, ali naravno ako im se to svidja neka se zaludjuju i dalje.

Ne znam da li sad krećemo u teoriju zavere da je ceo smisao freganizma isplaniran od ``nekih drugih`` (cia, fba, masoni...) i koristi se kao sredstvo za kontrolu mladih? I opet ta teorija da su frigani samo mladi ljudi. Objasnio sam da to nije vezano za starosnu dob. A što se tiče motke mislim da nisi u pravu jer svake godine, odnosno svakih nekoliko meseci imaš direkne akcije, proteste protiv nuklerane energije/naoružanja, teških položaja studenata, teških uslova za život, velikih poreza na život... Takve demonstacije se uglavnom završavaju sa molotovljevim koktelima, makljanje sa murijom, razbijanjem grada. Ne mislim da je ovo najispravniji način borbe, ali nije istina da tamo negde na zapadu postoje samo utripovani tinedžeri koji se lože na štednju energije i damsterdajving. Naravno o tim protestima nećeš čuti skoro ništa na televiziji.

Nisam mislio konkretno na preturanje po kontejnerima, vec ceo koncept pojedinca koji menjanjem svojih navika menja svet. Svet menjaju mase, i to jedino i iskljucivo agresivne mase. Mislis da bi bilo koji pokret koji je bilo sta promenio uspeo da iza njega nije stalo gomila ljudi kojih se neko bojao. Takodje je tacno da posle ovakvih revolucija, i promena sjasi Kurta, uzjase Murta, ali jbg, bar si sjebao Kurtu, pa onda opet sve ispocetka da sjebes i Murtu.

Masa je mama.

Sve u svemu: Ne mislim da je kopanje po kontejnerima najispravniji nacin borbe. :)

• 4 years later...

Tema svakako nije zastarela a ja ću je s dužnim poštovanjem dići iz naftalina pošto je dovoljno vremena prošlo od njenog pokretanja, a i ljudi bi konkretno trebalo da se informišu, s obzirom da živimo u vremenu besplatne informacije.

Nakon svega što sam pročitala i videla u ovom posebnom odeljku, i u vezi teme rasprave, imam potrebu da svakome po nešto odgovorim i dodam svoje lično mišljenje kao neko ko putuje već tri godine po Evropi, pritom mislim na stopiranje i minimalan trošak pri ishrani i smeštaju), i ko se kretao u označenim iliti žigosanim "klošarskim" krugovima.

Najpre, @Nikolar91-u bih se zahvalila s obzirom da je momak sasvim elokventno i sažeto informisao svakoga zainteresovanog za temu. Njegov post je bio čisto informativne prirode i ne vidim povoda za komentarima koji su nakon toga usledili a koji su bili čist govor neznanja i ofrljeg dobacivanja čisto da bi se "doprinelo" temi i dalo svoje "mišljenje". To je ono kada u Srbiji spomeneš nešto što je u belom svetu odavno prihvaćeno i praktikuje se kao normalna stvar, kod nas će te pogledati kao da si s Marsa pao, neće se "Srbenda" potruditi ni da čuje šta imaš da ispričaš, niti razmotriti tu temu kao mogućnost ili kuriozitet makar, a možda će te čak i kamenovati... pošto ovde ne znamo za bolje. Pritom sebe ne ograđujem pošto sam i ja neko ko u sebi nosi duboko usađene "vrednosti" patrijarhalnog društva koje nas je oblikovalo (čitaj, sakatilo) vekovima. Te vrednosti su naravno, iako smatrane tradicionalnim, daleko zastarele, nazadne, i pre svega, ograničavajuće. Odgovor je da treba naći načina da ih uklopimo sa današnjim tokom društva, jezika i kulture, s obzirom da je sve pomenuto živo i menja se kako se i vremena menjaju, i ne vidim svrhu života u isključivom pomirenju sa komforom Platonove "pećine".

Pre citiranja, pozvala bih sve zainteresovane a kojima se ne istražuje na engleskom, da odgovore na temu "dumpster diving u Srbiji", pronađu u četvrtom postu pokrenute diskusije.

A sada, što se "rovarenja po kontejnerima" tiče, moram da naglasim još jedanput da je to kulturni pokret i vid revolta protiv svega što je konzumersko preterivanje i oholisanje. Po razvijenim zemljama širom Evrope, ili konkretnije, Evropske unije, ljudi se organizuju ili delaju kao individue koje sa ideološkim razlogom ili iz prostog neimanja koriste ono što je u potpunosti jestivo, upotrebljivo i naravno, besplatno. Obično to nije đubre kao što to možete čulno da doživite i predate se sinesteziji lokalnih kontejnera, koja su posve sramota za narod koji je iole upoznat sa korišćenjem nožnih poluga na novim kontejnerima, iliti pak sa pojmom reciklaže. Veliki marketi svoje zalihe, makar dan pred istek roka, uredno pakuju u velike kontejnere koji mogu a i ne moraju u potpunosti biti ganc-novi/čisti, i isto tako ih redovno zaključavaju. Pritom, ovo ne važi za sve markete i kontejnere, ali uglavnom ti treba ključ da bi kopao po tom tzv. "đubretu prljavom i smrdljivom". Hrana koje sam se ja nagledala i nasladila se nije sastojala samo od retkih primeraka voća i povrća koja u Srbiju još ne mogu da krenu da se uvoze pošto do tog nivoa pranja para još nismo stigli, već i od svih onih najpoznatijih brendova čokolada i grickalica na koje smo mogli samo da balavimo i prepuštamo se maštanju kad god bi ih videli na nemačkim il američkim kanalima. Oni bacaju hleb koji je u proseku "mlađi" od onog starog koji je moja baka koristila da mi napravi poparu. I naravno da su se javili ljudi koji su pomislili da to nije u redu, nema smisla i treba se boriti protiv takvog jednog oblika rabljenja najosnovnijih životnih resursa, pa makar u pitanju bile proklete gumene bombone od kojih nemamo ama baš nikakvu nutritivnu vrednost. Čini mi se da većina tih marketa plaća velike takse na sve što se ne proda a čemu ne istekne rok, tako da oni to svakako moraju da vrate proizvođaču ili ga unište. Čak ni radnici nemaju pravo da uzmu i ponesu kući. E, stoga se javio bunt i potreba da se ukrade ono što oni plaćaju da bi pravili još da bi bacali još. Iz toga je proizišao pokret koji je zagovarao otpor takvog obliku "trošenja" i konzumerizma. Tu se sad javlja mali paradoks pošto ima dosta ljudi koji se zalažu za organski i zdrav način života dok se ujedno hrane brendiranim odbačenim namirnicama. Ali svaka teza povlači drugu. Svakako je bolje da pojedeš i iskoristiš nego da baciš, pa makar bio tvoj najomraženiji proizvod. Neko ko ima para i voli da se iživljava je bacio ceo paket mleka pošto eto, sutra mu ističe rok al "bolje uraditi danas ono što možeš i sutra". Od kako se pojavila megalo-sila koja taksativno razbucava sve priuštivo u zemljama koje pojede, a pritom mislim na EU, mnogi ljudi su u krizi i ne mogu sebi da priušte taj skupi hleb sa tamo nekim nalepljenim bademima, golicama i indijskim orasima, od heljdinog brašna i afričkog pasulja. A nije im baš svejedno da nastave da kupuju običan kad se pojavio ovaj - čudotvorni i zgodni lebac. I tu se javljaju radoznali ljudi koji su našli načina da probaju ono što je tako blizu (dostupno), a tako daleko (vrlo često, nepriuštivo). I kako je čovek već ponovio, čak par njih je ponovilo, ova vrsta prehrane veze nema sa uzrastom, nacionalnošžu, bojom, seksualnim opredeljenjem, načinom ishrane (vegan, vegeterijanac, svaštojed, udišem-vazduh-hranim-se-suncem), niti bilo kakvim instagram tagom koji su nam apdejtovali od skora u mozak. Ovo radi ko hoće, ko želi, ko tako oseća i ko misli da tako treba. Apsolutno vas niko ne tera, ne osuđuje ako to radite il ne radite, ne očekuje od vas da menjate istoriju, niti da spasete sakaćenje već izumirućih biljnih i životinjskim vrsta na ovoj izmoždenoj planeti. Apsolutno je pogrešno de fakto reći da je to "hobi maminih i tatinih sinčića i ćerki sa Zapada", pošto to de fakto nije tačno, a i u slučaju da ima takvih koji žele da oprobaju svoj život u neizobilju, treba ih potapšati po ramenu i reći, na dobrom si putu. Ima seratora, ne kažem da nema, i to ima ljudi koji ponekad pređu granicu fanaticizma, ili su im očekivanja isuviše velika da krenu da pljuju po ideologiji u koju su verovali, ali prvo probaš pa sudiš. You "don't shit where you eat", at least while you're still eating.

S druge strane, postoji ta strana gde ljudi koji žive po skvotovima i namirnice nabavljaju na taj način, zapravo imaju poštene poslove, porodice, mesta gde se organizuju besplatni obroci za koga god ko je gladan, radoznao, pa čak i skeptičan ili osuđivački nastrojen. Poznajem ljude koji imaju bašte i gaje svoje bilje, povrće i voće, pa ga onda nose na buvlju pijacu i razmenjuju se kao u srednjem veku. Oni su proizvođači, a ne paraziti koji se hrane otpacima. Oni su osvešćeni, a ne klošari koji nemaju bolja posla nego da džaraju po vašim kontejnerima. Oni misle i poseduju individualnost, i ne daju da budu ugnjetavani sistemom, dok mi… mi bismo najpre mogli da se ugrizemo za jezik pre nego što prokomentarišemo išta u vezi nekog takvog. Najpre pođimo od premise - gde je naš mozak sad, a da ne spominjem obraz.

Dakle,

chaba reče:

razlika između njih i "običnih" ljudi je da obični ljudi svojim radom stvaraju kapital kojim se održava/poboljšava trenutno društvo, a fregansi samo konzumiraju i ne proizvode ništa.

= ovim prljavim kapitalom koji većina zemalja stvara ne da se trenutno društvo ne poboljšava il održava, nego se zapira prljavštinom teško zarađenog novca preko grbača napaćenog naroda ispranih mozgova, a mesto gde taj capital obično završava je džep nekog neobrazovanog pohlepnog čoveka koji gleda kako da nam čupa kaldrme i drveće (dajem primer Srbije), umesto što gleda kako da uloži u to isto i poboljša standard života u ovoj bogom zaboravljenoj državi.

…zajebancija za bogate klince sa Zapada.

= i kao što rekoh, ti bogati klinci il nikad nisu čuli za dumpster diving, il im je stav kao i većini ljudi ovde, ili se promene iz korena nakon što se upoznaju sa ovakvim načinom života, i to iz prve ruke

= početna premisa je - ko to "niko" neće raditi, pošto "niko" obično povlači jasno definisanu gomilu, a velika većina ljudi koji "dampster dajvuju" ne spadaju u te neradnike. navela sam zašto - zato što ih ima radnih vrednih, a bogami i proizvođača, što velika većina nas potrošača nikada neće ni pomisliti da bude dok god je kauča, TV-a, Maxi-ja i kafane. a taj rad drugih očigledno bačenu hranu vidi kao nedostojnu konzumacije.

Jeca Jeci - moj jedini komentar na onaj tvoj - OCD (prevod: ОКП).

recon scout:

klošarenje je klošarenje

=a konzumerski komformistički kapitalizam je konzumerski komformistički kapitalizam, iliti masa mozga bez.

bjuti - svakako će ti neko biti zahvalan na tom činu, ukoliko se ikada odvažiš na takvo dobro delo. ja to radim svakog dana, s tim što ne vidim to što kačim na kontejner kao đubre, nego namirnice koje su još jestive i koje čak nisu za bacanje. prosto ih u trenutku imam više i osećam potrebu da ih podelim sa nekim koga eto, vidim da s vremena na vreme traži nešto da pregrize dok mu mršavost ne pregrize život. no, neki ljudi će bez problema baciti netaknutu hranu samo zato što je stajala dva dana u kuhinji il je jedanput načeta, ugriznuta šta god. da ne spominjem "ružan izgled" i "oštećeno pakovanje". jedna reč - svest!

gosn.shofershajbna reče:

Zakljucak je da razumem ljude koji to rade iz koristi, one koji to rade iz ideala smatram zaludjenim, ali naravno ako im se to svidja neka se zaludjuju i dalje.

=korist - koristiti - korisno, značenjska polja nisu toliko različita niti daleka, i ko kaže da ideal i korist ne idu ruku pod ruku. iz takvog tandema se javlja ideologija. svako od nas mora daje zaluđen makar nečim što radi iz ličnog ubeđenja i koristi - da se "kladimo"?

I za kraj, lithobrowser reče:

Nije poenta u tome da je zanimljivo, nego da je kulturno, a pomalo i korisno.

... a ja podvlačim njegove reči i dodajem da je ujedno i stvar principa, ukoliko ga imamo, imate, imaš ti koji zagorevaš sopstveni ručak : )

"ispeci pa reci" iliti ako hoćete jezikom današnjice: "ako nemaš u vuglu imaš na guglu"...iliti moj lični - probaj pre nego što napraviš kiselu facu jer je u većini slučajeva, tvoja faca jedina kisela stvar u celoj priči.

hvala.

On 11/17/2011 at 5:09 PM, jeca jeci said:

Licno ne mogu zamisliti da pojedem nesto i sto mi je ispalo na tepih a ne nesto sto je baceno u djubre. O odeci necu ni da govorim. Ne bih u zivotu obukla nesto sto je nosio neko pre mene.  Zlo mi je i kada moram da probam nesto pre kupovine, pa moram da obucem pre pranja.

Ti kao da bolujes od mizofobije?

Cenio bih da se raspravlja bez flejmovanja, postavljanja dijagnoza sagovornicima, i sličnih retoričkih metoda. Mada mi deluje i da je rasprava izgubila upotrebnu vrednost (ako ju je ikad i imala).