Jump to content

Featured Replies

Posted

Generalni direktor Qatar Airways-a je dao intervju u kome je izjavio da ta avio-kompanija planira uvođenje 15 novih linija iz Dohe tokom 2012. godine.  Jedna od linija na kojoj će leteti avioni Qatar Airways-a biće i Doha - Beograd.

Qatar Airways to roll out 15 new routes over a year

Qatar Airways, the second-biggest Arab carrier, plans to roll out up to 15 new routes over the next year in a bid to increase its share of the lucrative long-haul market.

“We are going to add three more new destinations within a few weeks into Iran so that we serve that very large market in a very strong way,” CEO Akbar Al Baker told Arabian Business.

“We are also planning to go to Perth, Zagreb, Belgrade, Kiev, Helsinki, St Petersburg and many other destinations within the next 12 months. Fifteen new destinations in the next 12 months.”

Qatar Airways is one of the world’s largest buyers of new aircraft, last week adding five Airbus A380 superjumbos and 50 A320neos to its order book in a $6.5bn deal with Airbus.

The carrier’s massive order book underpins its plan to serve more than 120 routes by 2013 with a 120-strong fleet, as it seeks to make Doha an international transit hub.

The airline continues to focus on “relentless expansion,” said Al Baker. “On average, every 18 days it is growing by one new aircraft,” he said.

Qatar Airways in October requested permission to ply domestic routes in Iran, a move that would have seen the Doha-based carrier become the first foreign airline to operate in the Persian state.

The carrier already services routes between Doha and the Iranian cities of Tehran, Shiraz and Mashhad, but Al Baker said he thought it was unlikely to receive permission to operate domestically.

“Every airline in this region would love to operate internally in Iran but we are not an Iranian carrier,” he said. “They have their own carriers, they are serving the market. We are a foreign operator, we cannot operate internally.

“There is an intention to [persuade] them to allow us, but I don’t think the domestic carriers will accept. As far as we are concerned we are only going to increase frequencies between Qatar and Iran, and add destinations.”

Despite the carrier’s petrodollar-backed spending spree, Qatar Airways has not been immune to rising fuel costs. Oil prices peaked in April this year above $127 a barrel as the civil war in Libya cut the country's oil exports.

Fuel typically accounts for about 40 percent of an airline’s costs and, alongside slowing global travel demand, has squeezed margins at some of the world’s largest carriers.

Emirates airline, the world’s largest airline, said an additional $1bn in fuel costs had contributed to a 76 percent slump in half-year profit to AED827m ($225m).

Qatar Airways is already hedging a percentage of its fuel needs, Al Baker said.

[We have] a successful and efficient fuel hedging strategy…. up to 2013 we are hedged,” he said. “You have to take risk; it may be positive, it may become negative, but you have to take the risk.”

Izvor: http://www.arabianbusiness.com/qatar-airways-roll-out-15-new-routes-over-year-430624.html

Lepo je to ali se plasim da su im cene malo previsoke. Gledah cene za Bukurest i Sofiju i povratna karta je izmedju 700 i 800 evra. Nema razloga da karte za Beograd budu dosta jeftinije. Pored Fly Dubaija iz Beograda ova informacija i nije nesto interesantna. Pomenutom kompalijom do dohe i nazad  ispadne oko 360 evra.  Kad bi air arabia poletela iz beograda to bi vec bila velika vest. doduse kompanije su razlictog tipa pa su i klijenti drugaciji

Lepo je to ali se plasim da su im cene malo previsoke. Gledah cene za Bukurest i Sofiju i povratna karta je izmedju 700 i 800 evra. Nema razloga da karte za Beograd budu dosta jeftinije. Pored Fly Dubaija iz Beograda ova informacija i nije nesto interesantna. Pomenutom kompalijom do dohe i nazad  ispadne oko 360 evra.  Kad bi air arabia poletela iz beograda to bi vec bila velika vest. doduse kompanije su razlictog tipa pa su i klijenti drugaciji

Pa sada, igraj se malo sa datumima - QR je jedna od jeftinijih. Iz Budimpeste moze redovno da se nadje Daleki Istok za 400-500 evra, evo bas je pre neki dan bila promocija, mogao je da se uzme PEK, PVG, HKG, BKK za 400 i neku sicu...

Ja pre neki dan uzeh Milano-Singapur-Cirih za 330 eur, mada istina, obicno nisu tako jeftini.

Letos je mogla da se nadje ponuda QA iz Budimpeste za Ho Chi Min za 510 eura sto svakako nije za bacanje. Sto vise velikih avioprvoznika dodje u Beograd jaca se konkurencija pa se onda nece desiti da cene Turkisha budu vece cak i do 200 eura iz Beograda nego iz Budimpeste

OVO JE SJAJNO ! :) Odusevljen sam :) Vec sam leteo sa njima, iz Becha, i stvarno su 1st class, a cene su im jaaako jaako konkurentne!

Letos je mogla da se nadje ponuda QA iz Budimpeste za Ho Chi Min za 510 eura sto svakako nije za bacanje. Sto vise velikih avioprvoznika dodje u Beograd jaca se konkurencija pa se onda nece desiti da cene Turkisha budu vece cak i do 200 eura iz Beograda nego iz Budimpeste

Мала дигресија, али мени се десило да је лет из Београда био скупљи округло 300 евра од лета из Будимпеште- Туркиш, наравно

Мала дигресија, али мени се десило да је лет из Београда био скупљи округло 300 евра од лета из Будимпеште- Туркиш, наравно

Pa da, to je standardna razlika u ceni za sve sto ide u Severnu Ameriku, Budimpesta je uvek za 100-400 evra jeftinija, koja god da je destinacija... Tamo se posteno bore Oneworld i Star, ovde kod nas Lufthansa grupa (LH, LX, OE) ima 80%+ tog trzista.

Super vest, ma samo neka oni dodju :) Nego kako ide procedura sa tranzitiranjem i vizom?

Sa pauzom i presedanjem u Dohi od nekoliko sati, viza ne treba koliko sam razumeo?

Ali sta ako je pauza izmedju letova 20h npr. i hocu da napustim aerodrom? Jel mora da se uzme viza i koliko staje to zadovoljstvo?

• 3 months later...
  • Author

Od Septembra 2012., Qatar Airways uvodi liniju između Dohe i Beograda.  Letovi će se obavljati četiri puta nedeljno uz međusletanje u Ankari, avionima Airbus A320.

Carrier To Launch Flights To Destinations In Iraq, Tanzania And Serbia

ITB Berlin, GERMANY – Qatar Airways today announced further expansion of its rapidly-growing international network with five new passenger routes, more cargo services and capacity increases to a number of destinations served direct from the airline’s Doha hub.

Iraq, Tanzania, Serbia and Myanmar are featured in the passenger route expansion programme over a six-month period starting in May. New freighter services will be introduced to Korea, Pakistan, South Africa and Oman, while frequency of passenger flights will be stepped up to destinations in Europe, Middle East, Africa and Asia Pacific.

...The Serbian capital Belgrade becomes the newest addition to the carrier’s European portfolio in September...

2012 Key Expansion Highlights

Newly-Announced Passenger Routes 2012:

BELGRADE, Serbia Sept 4-times-a-week using Airbus A320s via Ankara

Izvor: http://www.qatarairways.com/english_global/press-release.page?pr_id=pressrelease_pressrelease_20120307b

Ooo konačno, i iskreno bilo bi super da postoji mogućnost da se bukira karta za Ankaru preko njih, mada iskreno sumnjam da će to moći :) Ali eto super, znači FlyDubai vs Al Qattariah :D

Odlicna vest. Ja sam ukucao let Sofia Mumbai povratna karta krajem ove godine je 508 eura. Znam da je Proslog leta povratna karta iz Budimpeste do Ho Chi Mina sa taksama bila 650 eura sto je odlicna ponuda

• 5 weeks later...
  • Author

Linija Zagreb - Doha (preko Budimpešte) se uvodi od 9. maja.  Mi ćemo morati da pričekamo do septembra na naš let Beograd - Doha, ali evo ponuda koje važe za letove iz Zagreba (kako bi imali ideju šta da očekujemo)

Iz Zagreba u Cene leta iznose od

Budimpešta * (direktan let) 169 EUR

Šangaj 548 EUR

Bankok 548 EUR

Delhi 549 EUR

Hong Kong 592 EUR

Dohu 628 EUR

Maldivi 686 EUR

Singapur 718 EUR

Tokio 736 EUR

Johanesburg 785 EUR

Bali 945 EUR

Melburn 1,035 EUR

Izvor: http://www.qatarairways.com/global/en/offers/zagreb-offers.page

Ne mogu da ukapiram kako karta za Dohu moze da bude skuplja od karte za bilo koji drugi grad ako se preseda u Dohi.. Ali to nema nikakve logike

Logika je uvek da se direktan let, bez presedanja, smatra prednoscu i komforom, a to dodatno kosta. Koliko god to besmisleno zvucalo prosecnom putniku ako razmislja o troskovima aviokompanije.

mislim da je pitanje bilo vezano za nastavak leta, posle dohe. kako je moguce da je za na primer hong kong cena karte manja iako se leti do dohe pa onda u hong kong nego li samo do dohe. u oba slucaja mislim da je prvo direktan let u dohu, i onda nastavak puta, a karta je jeftinija :?

Zagreb-Doha - direktan let, a to kosta

Zagreb-Honk Kong, sa presedanjem u Dohi - nije direktan let, samim tim je povoljniji, nevezano za kilometrazu

Slazem se da je apsurdno, ni meni to nije bilo logicno, ali, koje god destinacinje sam pretrazivao, uvek je tako. Ne znam koja je racunica aviokompanija u svemu tome, ali sigurno znaju sta rade.

Zagreb-Doha - direktan let, a to kosta

Zagreb-Honk Kong, sa presedanjem u Dohi - nije direktan let, samim tim je povoljniji, nevezano za kilometrazu

Slazem se da je apsurdno, ni meni to nije bilo logicno, ali, koje god destinacinje sam pretrazivao, uvek je tako. Ne znam koja je racunica aviokompanija u svemu tome, ali sigurno znaju sta rade.

Logika je jednostavna: diretan let do Dohe nudi samo Qatar, a do HK sa presedanjem mozes da letis sa gomilom kompanija.

• 4 months later...

Beograd-Doha preko Ankare od 20. novembra

Kako javljaju arapski mediji Qatar Airways je danas potvrdio uspostavljanje redovnog saobraćaja od Dohe do Beograda preko Ankare tri puta nedeljno počev od 20. novembra. Saobraćaj će se obavljati avionom Airbus A320 sa 12 sedišta u biznis i 132 u ekonomskoj klasi.

Ova linija je najavljena početkom godine, ali sve do danas nije stigla potvrda datuma otpočinjanja saobraćaja zbog odbijanja turskih vazduhoplovnih vlasti da Qatar Airways-u odobre prevoz putnika na liniji Ankara-Beograd.

Vest je objavio sajt Arabian Business ne navodeći precizan red letenja i takođe bez napomene da li je Qatar Airways-u odobren prevoz putnika i između Turske i Srbije ili će ovaj segment biti zatvoren za prodaju. U globalnim rezervacionim sistemima još uvek nema letova na ovoj liniji.

Osim linije do Beograda, Qatar Airways je danas potvrdio i uspostavljanje linije do Varšave. Između Dohe i glavnog grada Poljske Qatar Airways će leteti četiri puta nedeljno počev od 5. decembra.

Ranije ove nedelje iz katarske aviokompanije stigla je informacija da će od aprila 2013. uspsotaviti redovan svakodnevni saobraćaj sa Čikagom, a u narednim mesecima ova kompanija će početi sa letovima do Janguna (Mjanmar) od 3. oktobra i do Maputa (Mozambik) od 31. oktobra.

Tokom ove godine Qatar Airways je uspostavio letove sa Bakuom, Tbilisijem, Kigalijem, Zagrebom, Erbilom, Pertom i aerodromom Kilimandžaro.

Objavljen red letenja

Danas tokom dana Qatar Airways je objavio red letenja na liniji Doha-Beograd-Doha. Letovi će se obavljati tri puta nedeljno: utorkom, četvrtkom i nedeljom, sa tehničkim sletanjem u Ankari. Prema trenutno raspoloživim podacima u rezervacionim sistemima Qatar Airways nije uspeo da dobije dozvolu od turskih vazduhoplovnih vlasti da prevozi putnike i na liniji Ankara-Beograd-Ankara.

Prema objavljenom redu letenja (i na sajtu Qatar Airways-a i u globalnim rezervacionim sistemima) avion Airbus A320 će poletati iz Dohe u 08:30 po lokalnom vremenu. Nakon 4 sata i 10 minuta, u 11:40 (po lokalnom vremenu) sleće u Ankaru gde ostavlja putnike kojima je turska prestonica krajnje odredište, a potom nastavlja za Beograd gde je planirano njegovo sletanje u 13:50 po našem vremenu.

Povratak iz Beograda je istog dana u 15:05, uz sletanje u Ankaru gde u avion ulaze turski putnici i on nastavlja dalje za Dohu u 19:15, a planirani dolazak u Katar je u 23:45. Let Doha-Beograd imaće oznaku QR462, a povratni let iz Beograda za Dohu QR463.

Trenutna najniža cena povratne karte od Beograda do Dohe je 772 evra sa svim uključenim taksama osim nadoknade za izdavanje karte.