Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav ljudi,planiram vec duži period da odem negde,tj. bilo gde u ovoj Srbiji je situacija truba žešća.

O Americi sam pročitao po raznoraznim forumima bez ikakvog preterivanja bar 500 tema i više hiljada komentara

i opet ne znam ništa relevantno.Zanima me može li neko ko je bio u toj ``obećanoj zemlji`` da mi kaže kako je on otišao,ili ako je neko raspoložen da se pridruži meni u ovoj avanturi.Zanima me još koliko je novca potrebno samo da se stigne do tamo a koliko da se preživi do prvog posla? 

Pišite ljudi . . .

Pa, iz tvog posta kontam da planiras da tamo ostanes da radis "na crno" jer ovako da odes turisticki pa da tamo "na bum" nadjes posao je skoro pa nemoguce. Na sekciji oko viza mozes videti sta ti je sve potrebno da bi istu dobio, kao i kako se krecu cene hostela, avio karata...

• Author

Voleo bih ja i legalno kad bi bilo moguce.Zasto smatras da je ne moguce `na bum`kako kazes naci posao ja sam bas o tome i razmisljao dodjem turisticki,neki hostel ili privatni smestaj platim za narednih mesec dana kupim lokalne novine i redom obilazim,znanje Engleskog jezika mi je poprilicno dobro a pristao bih na bilo kakav posao(bas na bilo kakav posao)od pranja casa do mesanja maltera.Fino to zvuci ali nije tako jednostavno kao sto izgleda.

Molim nekog da mi da informacije iz prve ruke,iz licnog iskustva oko cena vize,avio karte,i sl. Pozdrav.

Evo da probam ja malo da pripomognem oko "tehničkih" stvari...

Cena turističke vize je 140 USD,ali proveri na temi ovde na forumu koja se odnosi na vize da li ispunjavaš uslove za istu,da ne bi bacao pare bezveze,a da te odbiju...

Sve i da dobiješ vizu,koja važi 10 godina,lik na ulazu u USA ti određuje koliko možeš da ostaneš (meni su dali 6 meseci i mislim da obično toliko odobravaju).Ukoliko u tom roku ne napustiš USA,mogao bi da imaš problema u slučaju da se odlučiš da ponovo dolaziš.

Što se tiče avio karata,iz Bgd-a nema direktnih letova za USA,do Njujorka ćeš teško naći povratnu kartu ispod 600 eura,osim da naletiš na neku promociju. Ja sam putovao iz Budimpešte,povratna karta Budimpešta-NYC može da se nađe za 480 eura.

Što se tiče informacija o zaposlenju,tu ne mogu mnogo da ti pomognem,jer sam ja išao zaista turistički.

slazem se sa svim prethodno procitanim.vizu dobila na 10 god, oba puta na ulazu dobila po 6 meseci, i to sam cak dvaput bila u istoj godini.takodje sam dolazila preko budimpeste, povratna, odlazak preko milana  za miami a povratak iz chicaga preko rima za 530e.sto se tice dolaska,posla,stanovanja mislim da je ipak najbolje ako imas nekog svog ko hoce da ti pomogne u pocetku, mada koliko sam cula ko ostane posle duze nego sto mu bude odobreno tesko sredjuje papire.to su moja saznanja.

• 2 months later...
  • 1 month later...

Ne bi bilo loshe ako ispunjavash uslove za work&travel,da odesh tamo i samim tim isvadish ssn broj (socijalno) otvorish rachun u banci i ostalo,sve regularno..pa ako bi izabrao neki grad da radish,recimo Miami,NY..mogli bi da te ostave da po isteku J1 (radne vize) ostanesh i radish tamo na crno..pod uslovom da oni pristanu na tako neshto i ti budesh dobro radio tokom sezone..ili se vratish u Srbiju,pa probash da dobijesh turistichku vizu i sa istom se vratish na stari posao..bilo bi lakshe jer bi tada poznavao i ljude i grad..znam par ljudi koji su tako ostali i u Miami-ju i u NY..

• 2 weeks later...

da s tim sto racun u banci mozes da otvoris i bez ssn-a, dovoljno da imas pasos, bar je tako u HP Morgan Chase-u.

A sto se tice Miamia, mislim da ima mnogo lepsih gradova u USA i za zivot i za sve.

Putnice :), nadam se da si vec otisao, ako nisi a zelis, zelim ti srece sa ambasadom... Posao se u Americi moze naci relativno lako, tako da si tu miran, jedino ssn ti je malo cim, mozes i posle roka koji ti je odredjen za ostanak da zavrsavas za green card i dobija se posle odredjenog vremena 3-5 godina, ali dosta kesa ces da das agencijama koje ce ti u tome pomoci, znam dosta ljudi koji su je dobili, na kraju krajeva ozenis se i resis problem... Da se dotaknem i ja Majamija, prelep je grad - proveo sam dosta vremena u njemu ali bih ipak preporucio Dzunglu - New York, jeste da su stanovi najskuplji i to ali uvek mozes naci posao...