Jump to content

Featured Replies

Posted

Tražio sam neki pregled koliko koja država zavisi od inostrane pomoći, pa sam naišao na ovu mapu u Vikipediji. Da li je moguće da Srbija mnogo više zavisi od inostrane pomoći nego većina afričkih zemalja? Ima li koga ko se razume u ovo?

[img width=800]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cb/Aid_recipients._%24_per_capita%2C_2007.PNG

Evo i linka na mapu u punoj veličini.

Da nije dodat i priliv od dijaspore, koji je u Srbiji 3-4 milijade eura na godišnjem nivou?

P.S. Zašto nema Grčke, Italije i Portugala?

Zato sto se mapa verovatno odnosi na humanitarnu pomoc: Crveni krst, Unicef, Lekari bez granica, itd.

Mapa se bavi apsolutnim iznosima pomoći, a to nije isto što i zavisnost za koju zamišljam da je srazmerna učešću te pomoći u ukupnom obrtu kinte. A u Srbiji se ipak vrti mnogo veća kinta po njušci nego u Africi. Mislim, šta će jednom Kenijcu 300 dolara :) ?

• Author

Za afričke zemlje, ta inostrana pomoć koju dobijaju obično se definiše kao deo bruto nacionalnog dohotka. Ekonomije nekih zemalja toliko su "navučene" na finansijsku pomoć, da bez nje jednostavno ne bi mogle da funkcionišu, ljudi bi umirali od gladi. E sad, možda se ovo sa Srbijom odnosi na raznorazne kredite od evropske unije, strana ulaganja, podsticaje za razvoj i šta ti ja znam... Sa druge strane, na primer Rumunija i Bugarska dobijaju i te kakvu pare od EU, a njih nema na ovoj mapi. Nešto mi se tu ne slaže...

Raspon za Srbiju prema ovoj šemi je od oko 750 miliona do 3,75 milijardi $. Ova veća suma ima smisla samo ukoliko su u pomoć uključene doznake (priliv od dijaspore) koje su u 2010 izosile oko 3,1 milijardu evra. Osim doznaka, Srbija pomoć dobija kroz različite projekte, prvenstveno od EU, koja je prema budžetu za period 2007-2013 godina Srbiji namenila 1,4 milijarde evra ili oko 200 miliona godišnje. Kako u ukupnoj pomoći koju Srbija dobija kroz projekte, EU učestvuje sa više od 50%, to bi maksimalan iznos pomoći za Srbiju mogao da bude oko 400 miliona evra, ali je taj iznos u proteklim godinama za koje postoje podaci, bivao i manji. Tako je zapravo i ovaj iznos od 750 milina $ gotovo nedostižan. Pomoć u vidu osnovnih dobara koja je dominatna u afričkim zemljama Srbija ne dobija, osim ponekog medicinskog aparata i slično, tako da je vrednost tog tipa donacija zanemarljiva. Krediti, strana ulaganja i td. ne ulaze u donacije. Meni se čini da je u pitanju dosta problematična šema, i da najpre fali razjašnjenje o kom tipu pomoći se radi. Kada su u pitanju Rumunija i Bugarska, moguće je da je EU posmatrana kao jedan subjekt, a u tom slučaju, EU je neto donator. Bolji podaci se sigurno mogu naći na nekom UN i EU sajtu.

To je sav novac koji se unosi iz stranih zemalja od "naših" ljudi:

- penzije;

- doznake;

- gotov novac...