Jump to content

Featured Replies

Posted

:cry22:

Od divnog putovanja i provoda do nocne more u roku od 5 minuta;

Naime ukraden mi je pasos na aerodrumu u sveopstem metezu oko skidanja cipela,jakni,  salova, kaiseva, vadjenja novcanika i sl,

Prijavljujem policiji, oni te i ne konstatuju, a engleski ne znaju niti jednu rec; Salju u konzulat, ambasadu; Obigravao sam jos sat dva tri u nadi da ce posteni nalazac javiti da je pronasao pasos; ali uzalud,

let propusten vracam se kod prijatelja u pariz; Jedva cekam da se vratim u Srbiju...Imam kupljene karte za Beograd u utorak za 4 dana == easy jetom  Pariz-Rim, i wizzom  Rim-Beograd;

Do tada se nadam da cu prikupiti sta treba za taj putni list

Moja pitanja su

Mogu li putnim listom izdatim u fr ambasadi da se vratim preko Italije za BG, na nacin kakve sam karte ranije kupio, dakle presedanjem?

Koliko su rigidni oko izdavanja tog putnog lista u ambasadi? Da li izvod o drz i ostalo mora da bude original i ne starije od 6 meseci...

Hvala unapred...

Naime ukraden mi je pasos na aerodrumu u sveopstem metezu oko skidanja cipela,jakni,  salova, kaiseva, vadjenja novcanika i sl,

Prijavljujem policiji, oni te i ne konstatuju, a engleski ne znaju niti jednu rec; Salju u konzulat, ambasadu; Obigravao sam jos sat dva tri u nadi da ce posteni nalazac javiti da je pronasao pasos; ali uzalud,

let propusten vracam se kod prijatelja u pariz; Jedva cekam da se vratim u Srbiju...Imam kupljene karte za Beograd u utorak za 4 dana == easy jetom  Pariz-Rim, i wizzom  Rim-Beograd;

Moja pitanja su

Mogu li putnim listom izdatim u fr ambasadi da se vratim preko Italije za BG, na nacin kakve sam karte ranije kupio, dakle presedanjem?

Koliko su rigidni oko izdavanja tog putnog lista u ambasadi? Da li izvod o drz i ostalo mora da bude original i ne starije od 6 meseci...

Hvala unapred...

Meni su u konzulatu u Sidneju rekli da zaista moraju uverenje o drzavljanstvu i krstenica da ne budu stariji od sest meseci. A da li bi prihvatili skenirana dokumenta zavisi od njih.

PS Ovo je jedan od razloga zbog kojih bi svako ko ima mogucnosti trebalo da izvadi sto vise pasosa moze (dualno ili visestruko drzavljanstvo) tako da moze pasose drzati na razlicitim mestima i ako izgubi jedan moze koristiti drugi.

Kod nas na primer dosta ljudi moze da se istovremeno kvalifikuje za drzavljanstva nekoliko ex-YU republika.

Moja pitanja su

Hvala unapred...

Evo ovako - putni list kosta 40 EUR. Od dokumenata je potrebno:

- Izvod iz MKR i uverenje o drzavljanstvu (za stare formulare ne starije od sest meseci, novi formulari vaze neograniceno) - konzulat prihvata skenirane dokumente ili poslate faksom, ali da im se originali dostave postom naknadno;

- Neki licni dokument (licna karta, vozacka dozvola) koji potvrdjuje identitet trazioca putnog lista. Ukoliko nemas nijedan licni dokument, moras povesti sa sobom dva svedoka drzavljanina RS koji ce dati izjavu da si to ti - te izjave kostaju jos 20 EUR po osobi, dakle ukupno 40 EUR;

- Potvrdu/izvestaj od lokalne policije da si izgubio ili ti je ukraden pasos.

Od ovih pravila nema odstupanja, narocito nakon slucaja Miladina Kovacevica.

E sada, sto se tice putovanja, putni list sluzi samo za povratak u Srbiju, a ne i za putovanje u trecu zemlju. Medjutim, Sengenski prostor se moze smatrati jednom zemljom (iako verujem da bi od MSP cuo drugacije tumacenje) i trebalo bi da mozes bez problema da putujes do Rima, pod uslovom da avio kompanija kojom letis prihvata putni list kao identifikacioni dokument. To bi bilo dobro da proveris sa njihovim call centrom, ili jos bolje putem maila, kako bi imao pisani dokaz na check inu za slucaj problema. Naravno, Rim - Beograd ce proci bez ikakvih problema u tom smislu.

Ja da potvrdim ovo sto je gore napisao Milos.

Imao sam takav slucaj (ukraden mi je pasos).Srecna okolnost je sto je to bilo relativnu blizu Srbije (u Budimpesti),pa nisam morao da brinem oko toga sto ti brines Vlado.

Uglavnom,meni je banda lopovska (nasa ambasada u Budimpesti) trazila 50 evra (u forintama naravno),plus da im se dostavi fotokopija moje licne karte (koja je bila kod mene kuci,u Srbiji),potvrdu iz maticne knjige rodjenih i 4 fotografije (slikao sam se na nekom automatu na ulici,nedaleko od nase ambasade).Plus popunjavanje zahteva z izdavanje putnog lista (kao,zasto si izgubio pasos,koji put je da si izgubio pasos,itd. :roll: ).

Pare za slike sam skrpio nekako (pored pasosa ukradene su mi i sve pare),al ovih 50 evra nisam imao nikako.Pa sam pisao molbu da mi odobre placanje kad se vratim u Srbiju (kao,"Prvo moramo da pitamo Ministarstvo u Beogradu,bla,bla",al odobrili su mi posle 10-15 minuta).I rekli su mi da mi taj putni list (koji inace lici na reciklirani WC-papir;ozbiljno) mogu da iskoristim SAMO da se vratim u Srbiju,a ne dalje da se setam po Evropi.Naravno,posto sam bio dekintiran (a i u soku da mi se tako nesto desilo) odlucio sam da se vratim kucici :D

Мислим да сам негде читао твоје искуство. Наше амбасаде и конзули ужас... Замисли пред свега да ти траже паре и документа. А одакле да их набавиш, и одакле ти паре. Мгу лепо да окрену два броја у Србији и да све те папире сами среде.

Превише документације се тражи. Поготову сада кад имамо биометријска документа, када су скенирани и уверење о држављанству и извод из МКР (који важи неограничено) онда је претерано тражити све то у иностранству у ситуацији када је наш грађанин покраден или у некој другој невољи. Такса би требало да буде симболична ако већ не може да се ослободи плаћања таксе јер кад је реч о крађи најчешће су покрадене и паре а не само пасош. Једино што је стварно неопходно је та потврда полиције из земље где је украден пасош. То је требало и пре случаја Ковачевић само што је у том случају прекршена процедура (или шта већ...) али то је правило које примењују све земље света.

• Author

evo vratio sam se u Srbiju, pa je red da napisem nesto o svom iskustvu u slucaju da se nekom nedaj boze isto desi.

Naime pasos mi je nestao u Madridu, i to ni manje ni vise nego tokom prolaska u gate prilikom pregleda stvari na aerodrumu, naocigled kontrole, policije i kamera. Dok sam stavljao stvari u kadicu , kais i sve sto nosim po dzepovima, ubacio sam nesmotreno i pasos (fatalna greska). Kadica je prosla a mene su vratili da skinem i fckn dzemper. Za to vreme sa druge strane je prelazilo haoticno dosta ljudi, tako da je moja kadica vec bila sa druge strane dok sam ja skidao dzemper. Kada sam presao sa druge strane u kadici je bilo sve osim pasosa, i tada sam odmah video o cemu se radi. Uspanicen, poceo sam da vicem na haoticnu kontrolu koja tu izgleda samo figurira, ali sve je bilo uzalud buduci da ne znaju ni rec engleskog jezika. Potrcao sam ka policiji, koja je bila totalno nezainteresovana, cak nisu hteli ni da me saslusaju. Visio sam jos neko vreme kod gate-a, pa u policiji, pa u nadjeno/izgubljeno - misleci da je neko nesmotreno slucajno pokupio pasos, ali uzalud. :102: Pozvao sam ambasadu u Madridu, ali oni su tek radili od sutra; Nisam mogao da cekam pa sam krenuo ka Parizu gde mi zive rodjaci.

Tako sedoh u prvi  voz za Pariz bez pasosa, u uverenju da nije ni potreban. Kondukter je naravno odmah uz kartu trazio i pasos, medjutim samo sam slegao ramenima. Srecom po mene, nije pravio problem :tt:, doputovao sam do Pariza a da me niko nije izveo, priveo i sl. klanj::

U srpskoj ambasadi u FR su mi rekli da je za putni list (emergancy travel list) potreban:

1. dokaz od policije da je pasos izgubljen (to sam dobio u polic. stanici u pariskom metrou za  5 minuta, dakle nije problem - naravno rekao sam da sam izgubio pasos u metrou i sl...),

2. uverenje o drzavljanstvu i izvod iz maticne knjige rodjenih (to mi je devojka izvadila u opstini u bgu i pustila na fax srpske ambasade u FR, dakle moze da se zavrsi za sat vremena-i ovde ne traze originale vec faxom da im se pusti (izgleda da nisu culi za skeniranje dokumenata i email, ali necu da cepidlacim)

3. licna karta, vozacka dozvola ako se ima , ako se nema nikom nista - mada je bolje naravno da se ima

4. 3 slike za pasos, mozete da se slikate u kabini za fotkanje - cena 5 eur

5. 41 evro taksa -  :death: za to papirce koje vam ambasada izda za 10 minuta, ako su voljni i ako ih forsirate dobicete putni list odmah, a ako vide da imate lufta dace vam za par dana. Dakle, forsirajte ih, trazite da vam brze to izdaju ne dozvolite im da se razvlace za tu bezobraznu visoku taksu. :x

Sa tim papircetom sam presedao pariz rim / rim beograd. Na pariskom aerodrumu mi nisu trazili pasos tokom prelaska gate-a, ali jesu pri ulasku u avion easy jet-a. Naravno nije im bilo jasno sta znaci to papirce. :shockkk: Zvali su pomoc, pa kad sam pojasnio da imam tranzit u Rimu i da tamo ne ostajem i kada sam im pokazao kartu Rim BG, odmah su me pustili. U Rimu sam bez problema presao pasosku kontrolu i usao u avion.

Dakle pamet u glavu, ne odvajajte se od pasosa, a sve vredne stvari koje moraju da se stave u kadicu prilikom kontrole ne ispustajte iz oka koliko god mozete, pogotovu u Madridu, jer nigde ne vidoh tako neorganizovane gate-ove.

Pozdrav

:pivoooo:

PS Hvala svima na odgovorima, pomogli su mi da se psihicki pripremim za birokratiju u ambasadi.

Dakle pamet u glavu, ne odvajajte se od pasosa, a sve vredne stvari koje moraju da se stave u kadicu prilikom kontrole ne ispustajte iz oka koliko god mozete

Pasos [i ostale vredne stvari] prvo staviti u torbu ili dzep od jakne/kaputa, pa tek onda to u kadicu - time ce biti manja sansa da neko samo pokupi.

5. 41 evro taksa -  :death: za to papirce koje vam ambasada izda za 10 minuta, ako su voljni i ako ih forsirate dobicete putni list odmah, a ako vide da imate lufta dace vam za par dana. Dakle, forsirajte ih, trazite da vam brze to izdaju ne dozvolite im da se razvlace za tu bezobraznu visoku taksu. :x

Aha.Znaci,smanjili su taksu za 9 evra.Ili su mene bili zaj××× u Budimpesti,pa mi racunali po nekom levom kursu da je taj iznos 50 evra (em sam ostao bez para,em me zaj××× u nasoj ambasadi :bang: ).

E da,meni su dali taj putni list sledeceg dana,ne odmah (kao,"Dodji sutra po to";a u medjuvremenu da zivim od vazduha,posto para nemam :x).

@pedjalon:

Na pariskom aerodrumu mi nisu trazili pasos tokom prelaska gate-a, ali jesu pri ulasku u avion easy jet-a.

Vidis da u drzavam Sengena (u okviru Sengena) ipak postoji pasoska kontrola ;)

• 11 months later...

Jel zna neko mozda,da li na granici imaju uvid da si prekoracio 90 dana,ako imas samo putni list kod sebe

Немају. Знам људе који су на тај фазон остајали дуже од 6 месеци- после 3 месеца "изгуби пасош", па онда "стрпљиво" чека да они у амбасади комотно издају путни лист, а онда су остане још 3 месеца и то без забране на крају.

• 2 weeks later...
  • 2 years later...

Jel zna neko mozda,da li na granici imaju uvid da si prekoracio 90 dana,ako imas samo putni list kod sebe

.

Cao,moje pitanje je posto je 2015 godina trenutno,Dali netko zna dali se i dalje moze prekoraciti boravak od 90 dana ako se ima samo putni list ili mozda neko zna za neki nacin