Jump to content

Featured Replies

On 10/14/2016 at 2:07 AM, Mitra said:

Plate u skolama se krecu od 1000$ pa navise cak i do 2500$.Vecina ljudi je placena oko 1200$.

U Kambodzi ima tek nekoliko ljudi iz ex Yu, ali ja ih ne poznajem..Ima mnogo Britanaca,Australijanaca,Amerikanaca ali ima i Ceha,Slovaka,iz Moldavije,Francuza,Turaka...

Mitra, reci mi molim te, ovih $2500 sto pominjes, da li bi neko od nasih domacih 'native speakera' mogao da dosegne tu sumu (uz drzavljanstvo, fakultetsko obrazovanje i TEFL/TESOL neke od anglo zemalja)? Ne planiram da zivim u Kambodzi, ali definitivno u skorijoj buducnosti je u planu selidba u SEA region posto mi je zena Thai. Pa cisto da pitam jer ko zna, bolje imati predstavu kakve sve mogucnosti postoje. Meni je u tom regionu od nerazvijenih zemalja najvise za srce prirastao Laos, sa sporim nacinom zivota, ali istovremeno i izostankom bilo kakve industrije, zagadjenja, buke i guzve posto ima malo stanovnika, a prelepe prirode i interesantnog kulturno-istorijskog nasledja. Posto radim u projektnom menadzmentu verovatno bih gledao poslove u stranim nevladinim organizacijama u Laosu, ima sigurno oko 10-20 poslova da se oglasi na njihovim projektima mesecno. Pretpostavljam da toga ima i u Kambodzi? Pozdrav.

Za posao predavaca engleskog, oni ne traze pod obavezno native speaker-a , nego im je najbitnije radno iskustvo. U oglasima kao zahtev navode education in teaching i teaching experience ali u realnosti ovo drugo je vaznije.

U principu,veca je potraznja za predavacima nego sto ih uopste ima,tako da i bez ikakvog iskustva i diplome zaposljavaju za prosecnu platu..Specijalno, za tu platu, od 2000 - 2500 traze radno iskustvo, prvenstveno.

Ja sam skoro naletela na oglas skole Learning jungle, gde navode da je plata u tom rasponu koji sam navela iznad i naveli su da je pozeljno biti native ali ne obavezno,tako da ne znam zasto ti,sa tvojim preduslovima,ne bi dobio posao, pod uslovom da imas neko radno iskustvo ili obrazovanje tog smera.

Ako ti se svidja Laos,onda bi mogao da se raspitas za posao u Myanmar-u iliti Burmi. Kamobdza nije to sto si naveo u vezi Laosa,osim u ruralnim sredinama koje su nerazvijene,gde cesto nemaju ni tekucu vodu i gde posla ima mnogo manje. U Phnom Penhu je guzva i nema mnogo zelenila i prirode.Jedino je u Siem Reap-u,koji je takodje veci grad,gde je i cuveni drevni grad Angkor Wat, drugacije, mirnije, sa jezerom u blizini i zelenilom ali tamo posla ima manje,mada ga ima.

Pominjem Myanmar,jer novi kolega na poslu dolazi upravo odatle,gde je predavao engleski i kaze da je tamo mnogo ruralnije i sporiji nacin zivota nego u Kambodzi,sto njemu posle godinu dana nije vise odgovaralo,ali meni se npr. bas to svidja. Plate su u proseku 1800$,dakle vece. Moguce je prijaviti se online i imati intervju putem skype-a (sto za Kambodzu nije bas karakteristicno sto se posla predavaca tice), sto je dosta olaksavajuce.

Ima posla za project manager u NGO-ima..ali kakva je procedura za dobijanje posla tamo, ne znam.Najbolje pogledaj na cam.hr sajtu,tu se svi oglasavaju.

Pozdrav i tebi!

World Citizen,

Stranci ovde uglavnom otvaraju kafice,restorane i na moru uglavnom guests houses.Ali situacija za biznis nije idealna.. Neki od pomenutih biznisa se veoma brzo po otvaranju i zatvaraju.. U principu moze ako se ima neka originalna ideja,nesto sto ovde nema.Treba imati imati na umu da turisticka sezona traje 6 meseci,od novembra do aprila,ako su cilj biznisa turisti,mada turista ima tokom cele godine, ali manje.

Edited by Mitra

Hvala na odgovoru i savetima. Interesantno da mi se Burma uopste nije dopala. Na prvi pogled ima dosta slicnosti sa Laosom ali su moji utisci bili dijametralno suprotni. Svako dobro.

• 1 month later...

Pozdrav svima na ovom forumu. Nov sam clan ovde, mada sam procitao puno stvari i lepo je imati ovakvo mesto gde ljudi mogu da dele informacije iz prve ruke onima kojima su te informacije potrebne.

Ja sam se upravo vratio iz Indonezije gde sam ziveo sa suprugom i cerkicom poslednjih 6 godina. Trenutno u Srbiji ali me SA Azija i daje privlaci pa okusavam da nadjem. Supruga mi je Indonezanka ali ja nisam imao rava da radim u Indoneziji, pa je to bio razlog naseg povratka u Srbiju.

Kambodia mi zvuci interesantno, pogotovu zbog lakog dobijanja vize. Ja govorim Engleski perfektno, pored Srpskog imam i Juzmo Africko drzavljanstvo, Supruga je Diplomirala Kineski jezik, mada ga je vec zaboravila...Radila je u poznatim privatnim Engleskim skolama u Indoneziji ( EF, High Scope Indonesia, KInderfield).

Da li bi neko mogao da mi kaze kakve su sanse da nas oboje, ili bar jedan od nas dobije posao u nekoj skoli, sobzirom na nasa drzavljanstva....Da li je moguce upisati dete u skolu tamo, cerkica ce napuniti 6 godina uskoro....

Pored toga, neko je pomenuo u predhodnom postu da ima puno Internacionalnih skola ali vrlo malo vrtica....Ili sam ja to lose razumeo....Kakve su sanse da mi kao stranci otvorimo malu "skolicu" gde bi ucili decu osnove komuniciranja na Engleskom kroz igru...Nista previse ozbijno....Video sam par takvih skolica u Jakarti i sve su radile punim kapacitetom....Koliko je to isplativo u Kambodzi i koliko bi tu para trebalo da se takva ideja ostvari...Podrazumeva se da prostor bude iznajmljen, ne da ga kupimo...

Zahvaljujem unapred svima koji mogu da mi daju vise informacija...

ne razumem zasto ne otvorite u Indoneziji, kambodza je jako siromasna zemlja u poredjenju sa indonezijom. nemate prava bilo gde da radite sa vizom koju ste dobili na osnovu braka, od srbije do cak i afrike, ako vam viza na osnovu braka, nemate pravo na rad. ljudi mesaju to sa residence permit koju mi imamo i evropi i neke ostale zemlje. ne znam da li je vi imate u indoneziji, mi u tajlandu imamo.

Radio sam ja, ali duboko u ilegali. Supruga je radila u skoli a ja sam otvorio butik u soping centru....Nisam imao problema, ali su cene poslovnog prostora rasle u neverovatnim procentima, tako da sam 2014 morao da odustanem jer za prostor od 7m2 sam trebao da platim rentu u vrednosti od $10.000 i to za 2 godine uapred, znaci $20.000 kes.. 2013 kirija je bila 7000, 2012 bila je 4500 a 2011 sam platio 2500...

Slicno je bilo i za cene kuca. Prva kirija je uvek najjeftinija, ali kada vide da ste stranac, oni odmah podrazumevaju da imate dosta para, tako da vec sledece godine dupliraju cenu i traze za 2 a neki i za cak 3 godine unapred...

Privatnih skola, igraonica, vrtica i sl ima previse, na svakom su cosku, konkurencija je ogromna. Ima ih od najelitnijih do nekih koje se svode samo na igru, bez mnogo paznje posvecene ucenju. Ali mora se imati svoj poslovni prostor. Jer gazda bi izdao prve godine po jednoj ceni, slede godine bi vec duplirao cenu jer smatra da moras da platis, jer gubis klijentelu ako resis da zatvoris i odes negde drugde..

Kambodza izgleda ok, mada ne znam kakve su cene prostora, Malo je drzava u svetu gde radna dozvola moze da se dobije za $280 za godinu dana i da moze da se radi slobodno, za drugoga ili privatno. Znam da je Kambodza siromasna zemlja, zato su i plate za predavaca manje neko recimo u Kini...Ali sama cinjenica da nas oboje mozemo da radimo je povojlnost. Ne znam koliko je iznajmljivanje poslovnog prostora, ali sudeci po platama bilo bi daleko jeftinije nego u nekoj zabiti u Indoneziji. Ako bi uspeli da zaradimo bar 2 prosecne palte na mesec ( naravno, posle par meseci rada) onda i nije lose....Jer za sve je potrebno vreme...Bitno je raditi i ostati tamo sto duze i imati koliko-toliko normalan zivot.

Druga varijanta je da nas dvoje radimo za neku skolu...Ja nemam BA, i nemam iskustva u skoli, mada bih mogao da nabudzim neke reference iz Indonezije ako to bude potrebno supruga ima i jedno i drugo ali je Indonezanka, tako da ne znam da li bi oni zeleli da zaposle nekog ko nije belac, To je i razlog zasto pitam ovo u vezi otvaranja privatne skolice....Na osnovnom konerzacionom nivou, uz pesmice, slike i igru, niske cene, koje bi i siromasniji mogli da priuste...Znaci, ne na nivou Internacionalne skole...Znam jednog Amerikanca koji je u Indoneziji otvorio tako nesto, radi dobro, classes od 10-12, 13-15 i 17-19....@ prostorije sa po 10tak dteteta je bilo svakodnevno....Kaze, dobro mu je, ali on je ex marinac i ima penziju od 3000 dolara radio ne radio....Sto nije slucaj kod mene :-)

razumem vas, cene tih stvari u šoping mola su jako skupe, nije mi jasno. ali kazu ljudi da vredi. mislim se da ti se isplati lokal od 1000 evra u prizemlju ti moras da pprebacis taj profit. strašno su skupe te stvari, ali jako puno ljudi tamo ide. takodje ako bi ste u kambodzu verovatno vi biste bogatoj klijenteli cuvali decu a to je takodje samo sloj ljudi koji ide tamo. tako tek u kambodzi (zbog obezbedjenja, moracete da otvoritetamo iskljucivo)

a to za novac, jbg, tako je, jako me nervira, vide belac misle on ima para, a de facto oni imaju vise od nas. na pocetku su cutali ali posle ti kazu cak u lice, ceo SEA tako misli, 

uclanite se u grupu na fejsu, posto se juzno afrikanac, a njih jako puno ima ovde ( ne znam zasto, jako iznenadjen) jako se drze izmedju sebe i pomazu ta zajednica.

serbind,

Njih u Kambodzi bas briga za bilo cije drzavljanstvo,jednostavno kupis vizu,zaposlis se a skola ce posle da ti obezbedi radnu vizu,mada mnoge skole kao hoce da ti je obezbede ali nikako da dobijes tu radnu vizu jer skole sve nesto cekaju da vide koliko ces se zadrzati kod njih pa ako ostanes godinu dana onda ti je obezbede (to je neko nepisano pravilo).

Ali to i nema toliko veze jer uglavnom skole imaju veze u ministarsvu obrazovanja i niko te i ne proverava.Kada dodje vreme da ides iz kambodze vec je kasno da te neko za to pita.

Dakle,belac si i perfektno govoris engleski,posao nalazis lako.Za zenu koja je Indonezanka nisam sigurna ali znam da ima skola koje zaposlavaju Indijce,ali ne znam koje su to skole.Ima grupa na FB "English teachers in Cambodia" gde sam i procitala to za Indijce ali oprez sa tom grupom jer vole da lazu -nece konkurenciju pa izmisljaju da treba diploma i da si native a to apsolutno nije tako.

A nemoj da te zbunjuje sto koristimo termin "internacionalne skole" jer to su i vrtici ujedno!U sklopu skole je i vrtic!

Tacno je da su plate za nastavnike engleskog manje nego u ostalim azijskim zemljama ali su mnogo vece od prosecne plate u Srbiji,ako je prosecna plata u Srbiji 200 ili 300 e a jeste i mnogo lazu kada kazu da su plate vece,racunica je jasna a i ne maltretiras se za vizu.

Za cerkicu - u skoli gde radim deca nastavnika ne placaju skolarinu vec pohadjaju nastavu besplatno! Uzrast dece je od 1,5 godinu do 13 godina.Tako je za sada a od sledec godine vec ce biti i starije dece.Ne znam da li je to pravilo za sve skole,mislim da ne ali u mojoj jeste.Za prethodnu skolu gde sam radila ne znam ali sigurno postoje olaksice u placanju..

Edited by Mitra

StefanDylan

Istina je, Vecina njih misle da mi lezimo na parama, samo zato sto smo belci. A mnogo njih koje sam ja video imalo je vise nego sto ja mogu i da sanjam. U jednoj od skola u kojima je radila moja supruga, vecina dece su imale dadilje, na desetine Nanny's je cekalo ispred skole u slucaju da deci nesto treba...Posle skole, dok je moja supruga pesacila 10tak minuta do da dodje do najblize stanice Trans Jakarta, decu i dadilje su odvozili licni vozaci u najnovijim Alfardima, Pajerima, Frontijerima, BMWima, Mercedesima, nista ispod 50.000 evra vrednosti :-)  I oni i dalje misle da smo mi puni para

Mitra

Istina je da su prosecne plate u Srbiji 200-300 evra, ali to vazi za one koji imaju platu...Ni ja ni supruga ne radimo, ona nema prava da radi ivde u prvih 5 godina boravka, za mene, i pored mog iskustva radeci u velikim svetskim firmama na 3 Kontinenta, nema posla, naravno, zbog godina...Ja sam vec prevalio 50tu, i sanse da nadjem posao su mi almost zero...

To moze da bude problem i u Kambodzi, iako svi kazu da nije problem naci posao, moje godine mogu biti problem, ako dodam tome da nisam teacher, da nemam BA, niti iskustva kao edukator, plasim se da moj dobar Engleski ne bi bio od velike koristi trazeci posao tamo....Zato sve nade polazem u suprugu, jer ona ima sve sto je potrebno, ali je Azijatkinja...Znaci, sanse su manje nego da je iz Evrope...

To je i razlog zasto se raspitujem za otvaranje privatnog posla, ma sta to bilo, cak i Laundry, nije problem, ( jer biznis viza to dozvoljava) gde bi jedan od nas mogao nesto da zaradjuje a drugi da trazi posao, pa ko ga dobije. Ne verujem da bi nas oboje mogli da nadjemo posao, mada se nadam tome,

Nemamo mnogo para, par hiljada evra i puno volje, nimalo "lufta" za neuspeh jer bi dosli sa malim detetom, koje uz to treba da podje u skolu, verovatno na Kmer jeziku, sto ne olaksava situaciju ni malo. Zato se nadam da cu dobiti sto vise informacija ovde, sto bi nam olaksalo da donesemo odluku da idemo u Kambodzu ili ne. Ako bi smo isli to bi bilo vec krajem Februara 2017..

ja se izvinjavam, ali ja vas najbolje ne razumem. da li vi želite da otvorite posao ili da se zaposlite kao nastavnik tj. predavac?

Zašto supruga u svojoj zemlji ne može da radi? ne razumem. Mislite, vi živite trenutno u Srbiji?

Vi ste starija osoba, bez iskustva u predavanjima i diploma, vaša supruga je azijatkinja. Neka me Mitra popravi, ali ja mislim da tu nekih šansi nema.  Izvinite, nemojte se naljutiti, ali jedini pravi potez je otvoriti biznis, i to kupiti već dobrostojeći, tipa francizu. samo ne znam koliko vi imate novaca za to, kada vam je kambodza jedina mogucnost.

Mi smo u Srbiji sada. Ne ljutim se, daleko od toga. Cenim svaki iskreni savet i odgovor. Kambodza nije jedina mogucnost, mozemo mi da zivimo i ovde, ali je retko gde u svetu moguce raditi ili otvoriti neki privatni posao, u Kambodzi je to moguce.  To je i razlog zasto pokusavam da dobijem sto vise informacija, pa cemo videti da li da idemo ili ne. Mozda bih prvo dosao tamo sam na 10-15 dana da vidim kako stoje stvari, onako, malo u izvidjanje i ako imam srece da se nadjem i sa nekim od nasih koji su vec tamo i koji znaju mnogo vise o toj zemlji nego sto ja znam...

Ja sam svestan svojih godina, one mi ne idu u prilog gde god da sam, Znam da ima dosta Filipinaca koji rade tamo, tako da se nadam da ce supruga mozda moci da nadje posao, jer je izuzetan pedagog, zna sa decom i ima dobro radno iskustvo u Internacionalnim skolama, sto joj sigurno ide u prilog. A za mene, ( pod uslovom da ona radi ) nije problem, moze se ziveti i od privatnih casova i od online teaching, to i sada radimo ovde, sa malim Japancima i kinezima. Nije velika zarada ali uz malo vise truda moze da se zivi i od toga.

Franchiza je uvek dobra opcija, sve zavisi sta se radi i koliko je to sto se radi potrebno u zemlji u kojioj si. Znam puno o zivotu, radu, kulturi SE Azije, proveo sam godine radeci u HK, Thailandu, Filipinima, Indoneziji...To je tesko nizbaciti iz sebe, zime u Evropi mi ne odgovaraju vise....Navikao sam na vrucinu :-) Hvala na savetu u svakom slucaju, i slobodno deli sve sto mislis da je vazno, cenim svaki dobronamernu rec, savet i misao, cak i ako mi ne ide u prilog...

E pa dragi Serbind :biggrin:, sto se Kambodze tice, ne treba da brines za godine.

Sigurno neces biti prvi izbor,ali odmah drugi izbor bices! Potraznja je tolika,da je mene u prethodnoj skoli zamenio covek od 70 godina.

Kolega Ceh sa Americkim pasosem koji je skoro zaposljen kod nas je rodjen 1962-ge!Inace je moja skola,koja je odlicna skola,imala problema da nadje nastavnike,prosto se ne odazivaju na konkurs.

U pravu si za Filipince. Ima ih dosta i rade mada nece sve skole Azijate..Ali mnoge i hoce ali ih manje placaju nego nas belce (kada moramo u tim terminima da pricamo).Nekih 400 dolara manje ih placaju u najboljem slucaju a neki rade i za samo 500$.

Ipak,tvoja zena sa takvim radnim iskustvom moze da nadje nesto bolje.Recimo u Western International School, Filipince placaju 700-800$,pa proguglajte. Inace to nije najbolja skola za rad za nas belce,ima boljih, ali je velika,sa mnogo kampova po gradu,i mnogo Filipinaca tu radi,pa zato i preporucujem.

Za neki svoj  posao a posebno za otvaranje skole,vrtica stvarno nisam sigurna.Znam da skola i vrtica,ima milion..Isto tako nas jedan prijatelj Svedjanin,koji na Tajlandu ima razradjen posao,restorani su u pitanju,ovde je pokusao isto i pukao skroz i posle dva meseca se vratio na Tajland.

Edited by Mitra

Hvala Mitra.... Nisam ni ocekivao da budem prvi izbor, vazno mi je da supruga ima sanse da se zaposli, nebitno kolika bi bila plata za pocetak. Ja znam za sebe da ne mogu da se pretvaram da sam nastavnik sa iskustvom, je to stvarno i nisam...A deca su u pitanju...

Imamo dovoljno finansija da budemo tamo bez ikakvih prihoda bar godinu dana ako ne i vise, zavisi od mnogo faktora, naravno....Ako bi supruga nasla posao, ja bih se drage volje prijavio za neki volonterski posao u skoli gde bih neko vreme radio sa decom besplatno i istovremeno dobio to neophodno iskustvo radeci sa njima, upoznao ljude, obicaje i navike. Verujem da bi posle toga bilo lakse naci posao a i savest bi mi bila cistija.

45 minutes ago, serbind said:

Sve sam napisala lepo i sa dobrom namerom.:pivoooo:

To "drugi izbor" je napisano u zargonu i ne znaci nista lose i prosto to tako funkcionise - skole traze mladje ljude i uglavnom zenske osobe za vrtic sto je i logicno a kad to ne nadju a cesto ne nadju onda mogu i muskarci  svih godina.:laugh:

A vi bi bas trebalo da ocekujete da ste prvi izbor,pa cak i kad su sanse klimave jer je to odlika samopouzdanja.

Ako mislite da volontirate, onda vi uopste ne shvatate ovaj "English teaching" biznis u Aziji.

Vrapci na grani znaju da njima uopste nije vazno kakvog ste vi mentalnog sklopa,obrazovanja i radnog iskustva dokle god ste belac i govorite engleski! Nazalost oni pored dece pustaju sve i svasta a ima i nevaspitanih budala. Pa potpuno nekvalifikovani ljudi u Aziji rade ovaj posao.U Kini se ubise od falcifikovanja univerzitetskih diploma a vi sada ne mozete da radite u skoli jer nemate iskustva.:biggrin:

Ja sam mogla iako nikad ranije nisam u skoli radila.

Samo napred , volontirajte.:biggrin:Nemam nista protiv.

Eto,htela sam da naglasim da je jasno da ovo drugi izbor ne znaci nista lose pa se raspricah.:biggrin:

Nije mi uopste namera da spustam ovde nikoga niti da ispitujem

kako,gde,sta i zasto a ne moram ni da znam za vase finansije.:smile: 

Prosto govorim cinjenice bez uplitanja u vasu privatnost.

Pozdrav :biggrin:

ovo je jako dobra ideja Mitre, za lažnu diplomu. Bez sve šale. Ne može se proveriti, Kambodza i Srbija ne saradjuju. Verujem da će vam značiti sto posto!

10 hours ago, serbind said:

Lazne diplome u Kambodzi nisu potrebne,vec u Kini. Citajte pazljivije.

A ni meni nije potrebna lazna diploma niti bih je pravila.

A nisam tako nesto ni preporucila.:smile:

22 hours ago, serbind said:

Nemamo mnogo para, par hiljada evra i puno volje, nimalo "lufta" za neuspeh jer bi dosli sa malim detetom, koje uz to treba da podje u skolu, verovatno na Kmer jeziku, sto ne olaksava situaciju ni malo. Zato se nadam da cu dobiti sto vise informacija ovde, sto bi nam olaksalo da donesemo odluku da idemo u Kambodzu ili ne. Ako bi smo isli to bi bilo vec krajem Februara 2017..

Uh, ovo je prilicno nezavidna pozicija. Sta reci osim zelje da imate mnogo srece I uspete u tome sto ste namerili.

noskich

Hvala na lepim zeljama...

Mitra mi je dala dosta lepih i korisnih saveta, a to moze da bude samo od koristi. Spremamo se i sigirno je da cemo biti tamo posle Februara. Pratio sam neke postove na FB i nasao jos dobrih informacija, koje nam mogu biti od pomoci.

Predpostavljam da je najbolje poceti u P. Penh-u...Kakva je situacija sa drugim gradovima?  Da li mogu da se koriste nase bankovne kartice tamo ili mora da se nosi kes($)...Da li je neko ulazio u Kambodzu iz Thailanda? Vidim da su cene karata do BKK 270 evra jeftinije nego do P. Penha...Kako je a sporazumevanje sa lokalcima, ako vecina njih ne govori engleski, a mi ne govorimo Khmer, da li to otezava zivot, bar u pocetku.

Ni na kraju pameti mi je d ravim neke fake diplome, ne bih isao u tu krajnost...Cuo sam da su "popularni" Tefl sertifikati iz Khao San Rd, BKK :-)  Mozda bi jedan bio od koristi, haha...

Zasto ne, uvek je bolje ustedeti sa jeftinijim letom posto se ne zurite, a zatim autobusom do granice. 

Samo Phnom Penh,tu cete se najlakse zaposliti.

Ma kakve lazne diplome,ni meni to ne pada na pamet niti je to ovde potrebno.Ja sam,pomenuvsi ih, samo dala poredjenje cime se sve ljudi bave a vi biste bili spremni da volontirate..

Zasto vasa cerka ne bi isla u stranu skolu?Pa deca Filipinaca pohadjaju strane skole! Nemate sanse za Khmer skolu na njihovom jeziku,tamo su uslovi ocajni.

Mogu da se koriste bankovne kartice,ali ne znam za nase,ja je ne koristim niti je imam,moj muz koristi ali on je Svajcarac.Inace su njihove banke dobro povezane sa Kambodzom a nase idu preko posrednickih,kada je slanje para u pitanju,tako da ne znam da li se to odnosi i na kartice.

Ja sam imala let iz Budimpeste jer je bilo mnogo jeftinije nego iz Beograda.A ima odlicna veza kombijem iz Bg do Budimpeste,mislim u svako doba,jer oni i prevoze ljude samo na aerodrom.Najbolje je da proguglate jer ja ne mogu da se setim imena prevoznika.

Za Tajland ne znam.Sporazumevanje sa Khmerima i nije i jeste problem,zavisi sa kim.Oni su prijateljski raspolozeni prema strancima i dobri su ljudi.Ima puno stranaca koji se druze sa njima,ima i onih koji ih izbegavaju.

Ipak,nadjite negde iznad post o otimanju ranaca i torbi,sa motora.Ja zbog toga vec neko vreme nemam telefon.:laugh:Ali nabavljam novi uskoro.:biggrin:

Edited by Mitra

Vidim inace da je Serbind dobio moj FB, sto nije problem ali jeste neposteno i nekulturno prosledjivati drugima necije podatke bez pitanja,ili je to na Tajlandu normalno?

Dakle,trebalo je da me pitas za to,Stefan Dylan.

U svakom slucaju preporucujem da to vise ne radis.

Inace mi se ne dopada kako se obracas ljudima i sta pises.

Mene si npr. privatno,jednom prilikom,ispitivao o Kambodzi,kada si i dobio moj FB za taj nekakav par iz Srbije koji dolazi ili je dosao ovde, da bi kasnije na forumu omalovazavao ljude koji zive U Kambodzi.Mislim da je to nefer i neljudski. Pri tom,nemas pojma o zivotu u Kambodzi, niti o razlozima necijeg ostanka ovde.

Insinuiras poslednje opcije..Da nije zalosno bilo bi smesno.:stop:

I ja se slazem u vezi Dilana. Dosta se nesmotreno ophodi prema sagovornicima, iznosi stavove koji nisu utemeljeni u realnosti i ne postuje tudju privatnost. Mene je pratio sa ovog na drugi forum I tamo me napadao.

12 hours ago, Mitra said:

Vidim inace da je Serbind dobio moj FB, sto nije problem ali jeste neposteno i nekulturno prosledjivati drugima necije podatke bez pitanja,ili je to na Tajlandu normalno?

Dakle,trebalo je da me pitas za to,Stefan Dylan.

U svakom slucaju preporucujem da to vise ne radis.

Inace mi se ne dopada kako se obracas ljudima i sta pises.

Mene si npr. privatno,jednom prilikom,ispitivao o Kambodzi,kada si i dobio moj FB za taj nekakav par iz Srbije koji dolazi ili je dosao ovde, da bi kasnije na forumu omalovazavao ljude koji zive U Kambodzi.Mislim da je to nefer i neljudski. Pri tom,nemas pojma o zivotu u Kambodzi, niti o razlozima necijeg ostanka ovde.

Insinuiras poslednje opcije..Da nije zalosno bilo bi smesno.:stop:

Nemam ja tvoj fejsbuk, nis mi ga dala, ja ću iskopirati sve poruke ovde ukoliko se slažeš-

kako ne znam, sama si rekla da sam pitao za te prijatelje. Oni su bili i otišli glavom bez obzira.

Loše smo se razumeli. ako želiš iskopiraču poruke sve do jedne

ja uvek savetujem ljudi da se učlane u tu grupu na fejsu, ne razumem šta je problem? ako si ti članica te grupe, to je tvoja stvar što te je on našao

Taman posla da javno delis licne poruke po forumu. To stvarno ne bi imalo smisla. Raspravite sta vec imate, ali van ove teme.

Kao sto je neko vec rekao u jednom od komentara ranije: " Samo Srbi mogu da se posvadjaju na travel forumu" :-)

Sve je ovo bio mali nesporazum, i skrenuli smo sa teme kompletno. Zato moram da komentarisem u vezi toga.  StefanDylan mi nije dao nikakve privatne detalje, FB profil je pronasla moja supruga slucajno citajuci neki of Foruma o Kamodzi na FB....

Da li je on uradio ili rekao neke pogresne stvari ranije, ja ne znam.ali u ovo on nije umesan ni malo,  Mislim da smo sa ovime stavili tacku na nesporazum, da mozemo da se vratimo na temu i razmenjujemo informacije i iskustva, kako bi ovaj forum ucinili interesantnijim i korisnijim. Peace :-)