Jump to content

Featured Replies

To je onda stvarno odlicno. Narocito kome su ti sati sabijeni u dva ili tri dana (ceo vikend ili vikend plus jedan dan). Onda mozes da tih preostalih 4-5 dana putujes svake nedelje u regionu. Makar low cost letova ima koliko volis po celoj SEA.

1 hour ago, noskich said:

Mitra, nadam se da ces uskoro ozdraviti. Interesantno mi je bilo ovo sto si napisala 11 dolara na sat prema tome 1100 mesecno. Racunica navodi na to da se radi samo 20-25 sati nedeljno? Ako je tako to je odlicno. 20 sati nedeljno se racuna kao part-time posao. A koliko ima godisnjeg odmora i bolovanja? 

Hvala.

Noskich,

Radi se otprilike 6 sati dnevno,ja radim manje,5  sati dnevno (2,5 sata pre podne i 2,5 sata popodne) s tim sto je pauza za rucak 2,5 - 3 sata i ona se ne racuna.

Da sumiramo onda,u Kambodzi se radi 30 sati nedeljno.

Godisnji odmor zavisi od skole do skole,kod mene je 7 dana placeni godisnji odmor i 2 dana sick leave per term,znaci imam pravo na 2 dana bolovanja na svaka tri meseca.

U prethodnoj skoli je bilo 2 nedelje placen godisnji a u skoli prijatelja nema godisnji uospte.

Mada uglavnom imas te beneficije,godisnji,sick leave,pola placena radna viza.

Hvala na lepim zeljama :smile:

Vec sam ozdravila ali kako su ipak boginje u pitanju,jos malo da odlezim,nisam rob :wink:

Zaboravih da pomenem paid national holidays kojih u Kambodzi ima oko 30 godisnje :biggrin: eh,ali ove godine uglavnom pali na vikend dane:blink: ali dobro,ugrabili smo koji slobodan dan..

Edited by Mitra

Dobro nije ni to lose, mada bi ovih 20 bilo odlicno. Gledao sam oglase za poslove ucitelja engleskog u Laosu i tu sam video da se pominje 20 sati nedeljno za $1200. To stvarno zvuci kao mnogo lep posao.

To je onda mnogo bolje od Kambodze.

Posao nije lak,barem ne u Kambodzi jer deca ovde nisu disciplinovana i roditelji im ne posatavljaju nikakve granice u ponasanju.

Ja znam nastavnika Britanca koji je dosao iz Kine da radi ovde i koji je rekao da su deca ovde zla:biggrin:Verovatno u poredjenju sa Kinom.Znam da su tamo deca mirna i disciplinovana kao i mi sto smo bili uostalom-deca komunizma.:smile:

E sad,u mojoj je skoli to sve lakse jer imaju razumevanja,daju ti dva ili tri TA (teacher assistant) ako ima puno male dece u odeljenju a u prethodnoj skoli je bio 1 TA na 25 dece uzrasta 4 godine.

To je previse dece i premalo TA za posao obrazovanja.

Sve u svemu,nije lak posao a otezava i klima na koju se treba navici a ja mislim da se belci nikako ne mogu navici na toliko UV zracenje,i zbog koze i zbog prirode.Uostalom Khmeri nemaju dug zivotni vek,ja mislim da je to i do klime.Ne znam za druge azijske zemlje a volela bi da cujem kakva je situacija po pitanju zivotnog veka.

Tako da,te pare koje ovde zaradis radeci ovaj posao su itekako zaradjene pare.

Ranije sam radila u nekim org.kao sto je UN npr. i nikada nisam imala osecaj da sam se nesto naradila,citaj,nista nisam radila u poredjenju sa ovim poslom.:biggrin:

Ali ponavljam,to vazi za Kambodzu,verujem da je lakse u Laosu jer npr.u Myanmaru jeste lakse i drugacije se radi..

Ja sam se takođe interesovala za život i rad u Kambodži, i od ljudi koji žive tamo sam čula da je zemlja mogućnosti u kojoj svaki biznis maltene može da uspe, zatim da je posao teachinga sprdnja, da ne postoji GSP nego da se svuda u gradu (Pnom Pen) stiže motorom i da se jako mnogo krade, da je to tamna strana života u Kambodži.

U Kini je pesma biti teacher jer se tamo nastavnici strahovito poštuju, a deca su neviđeno disciplinovana, i, u stvari, maltretirana (sećam se jednog opisa njihove srednje škole koji kaže da je to mešavina kasarne i manastira).

Druga stvar sa Kinom je da je tamo potražnja za tičerima daleko nadmašivala ponudu, pa je bilo jako lako naći posao, a i poslovi su bili u rasponu od ozbiljnih do onih gde te drže samo zato jer im je potrebno white face. Znači, bilo je bukvalno svega.

Sudeći po onome što ima na jutjubu od klipova stranih nastavnika u Vijetnamu, stekla sam utisak da je i tamo tako, pa mi je zaličilo da bi tako moglo biti i u Kambodži (znam nekog Afrikanca koji predaje engleski u Pnom Penu , naravno bez diplome)

Edited by GerdaBudenbrok

U Kini je onaj ko je radio na univerzitetu kao English teacher mogao da ima 12-15 radnih sati nedeljno (pri tom ''sat'' je zapravo 45 minuta), za platu od 5000 juana mesečno (692 evra po xe converteru)

Da,Kina je skroz druga prica od Kambodze,jedino je princip "white face" isti...a posao se svuda u Aziji razlikuje od zemlje do zemlje. Ovde U Kam. u vecini skola,se mnogo radi kada si nastavnik i tu nema sta,to je ozbiljan i odgovoran posao, pritom tezak jer su deca nedisciplinovana.Roditelj ne sme da se zali na kako predajes,domaci itd..Jednog komsiju Amerikanca su zbog toga otpustili,ako govori istinu.

Postoji GSP, verovatno od skoro jer skoro da nema stranaca u busu,valjda ne znaju,inace bolje nego tuk tukom i motorom jer ima i klimu ali je puste previse pa je da se smrznes.

Da najvise se voze motori i tuk tuk.

5 hours ago, GerdaBudenbrok said:

U Kini je onaj ko je radio na univerzitetu kao English teacher mogao da ima 12-15 radnih sati nedeljno (pri tom ''sat'' je zapravo 45 minuta), za platu od 5000 juana mesečno (692 evra po xe converteru)

Pa ovo je super. Samo da sredis da ti sabiju casove u dva dana i mozes onih 5 dana da obilazis Kinu. :smile:

17 hours ago, Mitra said:

To je onda mnogo bolje od Kambodze.

To je oglas tako da nije za verovati 100%. Cesto je ogromna razlika izmedju marketinga i stvarnog zivota.

A cuo sam za slucajeve na Tajlandu da ucitelj ima odlican posao, dobra plata, nema mnogo casova, dobri uslovi. I onda skola u nekom trenutku odluci tek tako bez najave da ti doda 30-50% vise casova na isti ugovor (svi ostali uslovi isti). Desava li se to i u Kambodzi?

8 hours ago, GerdaBudenbrok said:

"mogao" zašto prošlo vreme? koje kvalifikacije ti trebaju za rad na univerzitetu?

On Thursday, December 15, 2016 at 8:22 AM, Mitra said:

Sve u svemu,nije lak posao a otezava i klima na koju se treba navici a ja mislim da se belci nikako ne mogu navici na toliko UV zracenje,i zbog koze i zbog prirode.Uostalom Khmeri nemaju dug zivotni vek,ja mislim da je to i do klime.Ne znam za druge azijske zemlje a volela bi da cujem kakva je situacija po pitanju zivotnog veka

Ne znam za Kambodzu, ali proputovao sam Tajland, obisao sela i mesta u okolini Chao Cong Sao, Nakhon Sawan, Kampae Phet, Udon Thani i taj deo do granice sa Laosom, tamo gde niko ne govori engleski i malo stranaca svrati i video sam upravo suprotno...Mnogo starih ljudi, tesko im je odrediti godine, sa cigaretama u ustima i pocrnelim zubima od opijuma, ali je za sigurno da su usli u duboku starost.

U Indoneziji je isto...Vecina zivi bat do 7 decenije zivota. Naravno, puno ljudi umire u ranijem dobu zivota, smrtnost je velika, ali je to rezultat i posledica lose ishrane, virusa i raznoraznih zaraza...Za 6 godina tamo znam troje koji su umrli od stomacnog tifusa, svakodnevno se umire id Dengue virusa, ja sam uspeo da odlezim i jedno i drugo, na srecu still alive and kickin' :-)  Hrana je opsna, mnogo koriste MSG, razne hemijske preparate da bi odrzali meso i ribu na tim temperaturama...Vrlo cesto moze da se vidi na pijacama, riba na tezgi, vrucina, a nijedna musica na njima...Takvu ribu ili meso ne treba kupovati ni u ludilu, jer koriste Formalin....MEdjutim, lokalci ne obracaju paznju na to...S obzirom da je Kambodza prosla kroz strasne godine rata, nemastine i siromastva, verujem da je hrana jedan od glavnih uzroka ranog umiranja....

Moj tast u Dzakarti ima 74 godine, odbija da bude penzioner i dalje radi aktivno, putuje i leti i vozi uzduz i popreko po Indoneziji radeci kao Konsultant na naftnim busotinama...A i zaradjuje vise nego sto sam ja zaradjivao na najbolje placenom poslu....Mozda zato i nece u penziju, ha ha...

Tacno je to za klimu. Treba vremena da se organizam privikne ali se mi nikada ne mozemo da se potpuno aklimatizujemo na vlaznu klimu.

Mitra, drago mi je da procitam da si se oporavila od boginja....

10 hours ago, noskich said:

Pa ovo je super. Samo da sredis da ti sabiju casove u dva dana i mozes onih 5 dana da obilazis Kinu. :smile:

To je oglas tako da nije za verovati 100%. Cesto je ogromna razlika izmedju marketinga i stvarnog zivota.

A cuo sam za slucajeve na Tajlandu da ucitelj ima odlican posao, dobra plata, nema mnogo casova, dobri uslovi. I onda skola u nekom trenutku odluci tek tako bez najave da ti doda 30-50% vise casova na isti ugovor (svi ostali uslovi isti). Desava li se to i u Kambodzi?

Ovde ti Noskich odmah daju puno radno vreme,6 casova dnevno pa nema sta da dodaju,he he.

Izuzetak je moja skola jer je head teacher Britanac i on je uveo red tako da dva puta  nedeljno imam sest casova a i to je citanje u biblioteci tako da nista ja tu ne radim,deca citaju i fizicko,isto nista ne radim tu.

StefanDylan, mogao u prošlom vremenu jer je tako bilo pre2-6 godina (u vreme kada sam ja bila u Kini). Za tičing na fakultetu treba da imaš bachelors i to je to. Ništa drugo se ne traži, naravno pre će zaposliti nejtiva, neki fakulteti zapošljavaju isključivo nejtive, ali neki hoće da prime i Evropljane. 

Bolje da pričamo o životu u Kini na temi o Kini, da ne mešamo sa ovom o Kambodži. Ako me još nešto pitaš o ovome, odgovoriću ti na temi o Kini.

Edited by GerdaBudenbrok

2 hours ago, serbind said:

Ne znam za Kambodzu, ali proputovao sam Tajland, obisao sela i mesta u okolini Chao Cong Sao, Nakhon Sawan, Kampae Phet, Udon Thani i taj deo do granice sa Laosom, tamo gde niko ne govori engleski i malo stranaca svrati i video sam upravo suprotno...Mnogo starih ljudi, tesko im je odrediti godine, sa cigaretama u ustima i pocrnelim zubima od opijuma, ali je za sigurno da su usli u duboku starost.

U Indoneziji je isto...Vecina zivi bat do 7 decenije zivota. Naravno, puno ljudi umire u ranijem dobu zivota, smrtnost je velika, ali je to rezultat i posledica lose ishrane, virusa i raznoraznih zaraza...Za 6 godina tamo znam troje koji su umrli od stomacnog tifusa, svakodnevno se umire id Dengue virusa, ja sam uspeo da odlezim i jedno i drugo, na srecu still alive and kickin' :-)  Hrana je opsna, mnogo koriste MSG, razne hemijske preparate da bi odrzali meso i ribu na tim temperaturama...Vrlo cesto moze da se vidi na pijacama, riba na tezgi, vrucina, a nijedna musica na njima...Takvu ribu ili meso ne treba kupovati ni u ludilu, jer koriste Formalin....MEdjutim, lokalci ne obracaju paznju na to...S obzirom da je Kambodza prosla kroz strasne godine rata, nemastine i siromastva, verujem da je hrana jedan od glavnih uzroka ranog umiranja....

Moj tast u Dzakarti ima 74 godine, odbija da bude penzioner i dalje radi aktivno, putuje i leti i vozi uzduz i popreko po Indoneziji radeci kao Konsultant na naftnim busotinama...A i zaradjuje vise nego sto sam ja zaradjivao na najbolje placenom poslu....Mozda zato i nece u penziju, ha ha...

Tacno je to za klimu. Treba vremena da se organizam privikne ali se mi nikada ne mozemo da se potpuno aklimatizujemo na vlaznu klimu.

Mitra, drago mi je da procitam da si se oporavila od boginja....

Kambodza se nisko kotira sto se zivotnog veka tice a ja sam citala da je tropska klima u principu najlosija klima od svih za zdravlje jer je toplo i vlazno i to pogoduje razvoju bakterija i virusa pa sam to nesto povezala.Ali bice da je dosta i do ishrane....

Drago mi je da nije tako u ostalim azijskim zemljama i za vaseg tasta.:smile:

Skroz ste u pravu za te dodatke ishrani,ja sam prvi put ovde upravo videla da ima da se kupi nesto sto izgleda kao so a to je ustvari pojacivac ukusa sto se stavlja u industrijsku hranu... e oni to stavljaju u kuvana jela da poboljsaju ukus a briga ih sto je to otrov.

Znaci to se u pakovanjima od nekoliko kila prodaje u marketima.I to koriste u restoranima.

Deca po ceo dan samo secer jedu.Nemaju svest o zdravoj ishrani ni malo.

Dengi,Bogu hvala nismo imali ali kazu da se to samo prelezi,nisam znala da je toliko opasno..

Edited by Mitra

10 minutes ago, Mitra said:

Skroz ste u pravu za te dodatke ishrani,ja sam prvi put ovde upravo videla da ima da se kupi nesto sto izgleda kao so a to je ustvari pojacivac ukusa sto se stavlja u industrijsku hranu... e oni to stavljaju u kuvana jela da poboljsaju ukus a briga ih sto je to otrov.

Znaci to se u pakovanjima od nekoliko kila prodaje u marketima.I to koriste u restoranima.

Ako misliš na MSG (mononatrijum glutamat), on je uobičajen dodatak jelima u azijskoj ishrani i "generally recognized as safe". Ima ga u značajnom procentu u našoj "vegeti" / "C začinu". Nije na naročito dobrom glasu na zapadu i verovatno nije preterano zdrav u većim dozama (kao, uostalom, ni beli šećer ili kuhinjska so), ali etiketa "otrova" je sigurno preterana.

od MSGa se ne umire, 

ovde ljudi umiru od saobracajnih nesreci, neadekvatne zdravstvene prevencije i zaštite. alkohola. ja iskreno ne vidim razliku u zivotnom veku izmedju srbije i SEA

http://www.foodmatters.com/article/the-dangers-of-msg

Tacno je da ga ima i u nasoj vegeti, ali u manjim kolicinama. U nekim Azijskim zemljama se prodje kao "cist" MSG koji se dodaje kao dodatak za ukus jelima, a istovremeno te namirnice koje se koriste su vec sa dodatkom MSG....To je glavni proble, prekomerna upotreba, a kod njih nema kontrole namirnica na nacin na koji se to radi u drugim delovima sveta...

Mozda MSg ne ubija direktno, ali je razlog raznih bolesti koje nastaju usled prekomerne upotrebe istog, koji oslabe imuni sistem, tako da su ljudi podlozni drugim bolestima........

Dengi se prelezi, u vecini slucajeva...JA sam to preboleo relativno ok, moja cerkica je zaglavila u bolnici 17 dana sa leukocitima koji su pali na minimum, ipak je uspela da se izvuce...Jedna moja radnica u butiku je umrla od toga, imala je 21 godinu, nije se oporavila...Problem kod Azijata je taj sto se oni oslanjaju mnogo na alternativne metode lecenja i izbegavaju doktore...To se ponekad okrene na zlo sa tragicnim posledicama...

14 hours ago, Duya said:

Ako misliš na MSG (mononatrijum glutamat), on je uobičajen dodatak jelima u azijskoj ishrani i "generally recognized as safe". Ima ga u značajnom procentu u našoj "vegeti" / "C začinu". Nije na naročito dobrom glasu na zapadu i verovatno nije preterano zdrav u većim dozama (kao, uostalom, ni beli šećer ili kuhinjska so), ali etiketa "otrova" je sigurno preterana.

Monosodium glutamat,ne mononatrium glutamat.

A to toliko nije otrov da su ljudi sirom sveta "generally healthy".

Pa meni je sve jasno kod pripreme onih noodles u kesici ili supe iz kesice kako to zamirise vestacki,pojacano jedno 100 puta od normalnog ukusa.Pa gde to moze da bude zdravo.Vecito su mi se susila usta kad to jedem,ali pre jedno 20 godina kada sam jos to sr... konzumirala.

Sta sve nece proglasiti za bezbedno zarad profita.

GMO je npr.u nekim drzavama dozvoljen a u nekim nije.A zbog cega te razlike od zemlje do zemlje?Pa zbog profita.

Negde mozes da ga uzgajas a ne mozes da ga prodajes u zemlji.Da li svi znaju za stetnost GMO-a? Pa naravno da znaju.

I tako, svi generally healthy a reakcije ljudi su preterane.:rolleyes:

Nema opravdanja za losu ishranu,tu samo mozes da budes iskren sa sobom -da, jedem svasta ili ne, pazim sta unosim u sebe.

Udaljismo se od teme.:smile:

13 hours ago, serbind said:

http://www.foodmatters.com/article/the-dangers-of-msg

Tacno je da ga ima i u nasoj vegeti, ali u manjim kolicinama. U nekim Azijskim zemljama se prodje kao "cist" MSG koji se dodaje kao dodatak za ukus jelima, a istovremeno te namirnice koje se koriste su vec sa dodatkom MSG....To je glavni proble, prekomerna upotreba, a kod njih nema kontrole namirnica na nacin na koji se to radi u drugim delovima sveta...

Mozda MSg ne ubija direktno, ali je razlog raznih bolesti koje nastaju usled prekomerne upotrebe istog, koji oslabe imuni sistem, tako da su ljudi podlozni drugim bolestima........

Dengi se prelezi, u vecini slucajeva...JA sam to preboleo relativno ok, moja cerkica je zaglavila u bolnici 17 dana sa leukocitima koji su pali na minimum, ipak je uspela da se izvuce...Jedna moja radnica u butiku je umrla od toga, imala je 21 godinu, nije se oporavila...Problem kod Azijata je taj sto se oni oslanjaju mnogo na alternativne metode lecenja i izbegavaju doktore...To se ponekad okrene na zlo sa tragicnim posledicama...

Serbind,i ovaj kolega Britanac ima cerkicu iz "mesanog" braka,da tako kazem,zena mu je Khmer  i cerka im je imala problem sa disanjem kao beba pa im je doktor rekao da je to zato jer je povukla njegove gene i da zbog toga nije pripremljena na tropiko.:smile:A sin na majku i nema problema.Ne znam za tvoju cerku ali mozda je i ona povukla na tebe pa je zato tesko Dengi podnela.

Nisam cula jos da je iko od stranaca u Phnom Penhu,imao to.

Inace,u vezi toga sto si pomenuo,ja znam da ti imas i Juznoafricki pasos i mozes lako da prodjes kao native ako bi te intervjuisao lokalac Khmer ali stranac ce odmah da vidi da nisi native.A uglavnom intervjuisu stranci ali eto npr.u toj Aii skoli,intervjuise lokalac.

Ali to sve nije ni bitno.Ovako kada pricamo u detalje ispade nesto komplikovano a u sustini,pojavis se,pricas engleski i to je to.:smile:

Edited by Mitra

Pogledah jos malo oglase i zapalo mi je za oko posao u Kazahstanu, za profesore prirodnih nauka i ekonomije u internacionalnim srednjim skolama na engleskom (traze native plus bachelor u oblasti u kojoj se predaje tipa fizika, matematika, ekonomija...) 5000 USD plus placen smestaj. Neverovatno. 

Cuo sam i da su zemlje Gulf-a jako izdasne po pitanju placanja native speakera.

Ovo su plate na nivou srednjeg menadzmenta u razvijenim zemljama. Veoma solidne plate. Plus ako se ne placa porez i dobijaju beneficije jos bolje nego u razvijenim.

Edited by noskich

21 minutes ago, noskich said:

Pogledah jos malo oglase i zapalo mi je za oko posao u Kazahstanu, za profesore prirodnih nauka i ekonomije u internacionalnim srednjim skolama na engleskom (traze native plus bachelor u oblasti u kojoj se predaje tipa fizika, matematika, ekonomija...) 5000 USD plus placen smestaj. Neverovatno. 

Cuo sam i da su zemlje Gulf-a jako izdasne po pitanju placanja native speakera.

Ovo su plate na nivou srednjeg menadzmenta u razvijenim zemljama. Veoma solidne plate. Plus ako se ne placa porez i dobijaju beneficije jos bolje nego u razvijenim.

Pa danas je to mnogo bolja plata od onih u svim razvijenim zemljama.

Kao sto kazes za porez,U Svajcarskoj je 40% od plate ,u Norveskoj 30 nesto %,a plate su tu negde u tom iznosu.U Svajcarskoj je prosecna plata oko 5000 swiss francs (4.870$) - 40 % a sve preskupo,da iznajmis stan najmanje treba 1500 sf.

A ima ljudi koji zaradjuju 3000.Oni samo mogu da prezivljavaju.

U Francuskoj je situacija teska sto se finansija tice,tamo ima ljudi koji primaju 800 e,1000e mesecno. U Nemackoj je isto tesko osim ako nisi u drzavnom sektoru..

Edited by Mitra

Tako je u svim zemljama sveta. Niko se od plate nije obogatio, a zarade su prilagodjene standardu zivota, naravno, Srbija ne spada u tu statistiku :-) 

20 hours ago, Mitra said:

Ne znam za tvoju cerku ali mozda je i ona povukla na tebe pa je zato tesko Dengi podnela.

U pravu si...Tatina cera...Povukla je sve na mene. Iako je rodjena u tropskoj klimi, znoiji se kao i ja, ha ha.... 

Nazad na temu...Malo sam bio neaktivan ovde jer sam citao gomilu postova na Khmer forumu...Interesantno je da ljudi tamo samo raspravljaju o kolicini piva koje popiju svakodnevno, o barovima, prostituciji.. A shvatio sam da i vecina njih potrosi vise para mesecno na pice nego na smestaj i hranu zajedno....Ili je taj forum samo za tu vrstu ljudi....

Citao sam i o stopi kriminala. Kazu da postaje sve opasnije, a pominje se i taj deo grada gde Mitra zivi, Toul Kork area....Da li je stvarno tako opasno ili se to odnosi samo na one koji se setaju ili vozikaju nocu u gluvo doba?

Moj Juznoaricki pasos moze da bude od koristi, uz malo srece...Mada ja govorim Engleski sa tzv "neutralnim" akcentom, Verujem da tamo ima dosta Juznoafrikanaca koji govore sa izrazenim "Burki" akcentom, prepoznatljiv za mnoge iz tog kraja sveta... I Skoti i Irci su native teacheri, ali neke od njih je tesko razumeti ako nisi familijaran sa tim akcentom...

ZNaci odelo je A Must....Da li se tu podrazumeva sako-kosulja-kravata, ili samo kosulja-kravata, naravno i pantalone :-)  U nekim skolama u Indoneziji su nastavnici nosili majice, zbog vrucine, svaki dan druga boja, jedino je Petak bio rezervisan za Batik Kosulje ( Batik Day ). A pantalone su mogle da budu i farmerice, naravno, ne one pocepane sa ventilacijom :-)

19 hours ago, noskich said:

Ne znam za taj forum a naravno da ima svacega.Neki su, cini se, dosli da bi mogli jeftino da piju,neki da mi imali mlade zene a dolaze i penzioneri da jeftinije zive,mladi da bi manje radili nego u svojim zemljama i pili takodje,ima i volontera koji dolaze iz ideoloskih razloga,misionara i mladih profesionalaca.Ima nas raznih.:smile:

Ja svakodnevno idem peske na posao,takodje vikendom setamo..Ako nemas torbu na ramenu koja se moze ukrasti s motora,nista nije opasno.Nisam jos cula da je,kao npr.,u Juznoj Africi sto rade,neko nekog zaustavio pod pretnjom nozem ili pistolja i uzeo ti sve sto imas.Toga ovde nema,nego samo sa motora mogu da ti ukradu nesto pa cak i ogrlicu oko vrata.Ne znam da li raste kriminal u Toul Kork-u ali po logici stvari-verovatno da.Stranaca -lakih meta je sve vise i verovatno su se kriminalci polakomili.

Ali Khmeri su jos uvek izuzetno prijatni prema strancima,sto kako cujem, nije slucaj sa drugim azijskim zemljama.

Sto se odela tice,ne treba sako,kosulja i kravata da.Posle kada se zaposlis to nije tako striktno nego samo na intervju tako treba doci.Farmerke negde ne dozvoljavaju,ja ih u mojoj skoli nosim.

Eh, to u J.Africi je neopisivo...Ne samo da otimaju, nego siluju i ubiju, da ne bi bilo svedoka...Najokrutniji kriminal, zbog toga sam i otisao otuda...Iako mislim da je to mozda jedna od najlepsih zemalja na svetu, na pamet mi ne pada da ponovo zivim tamo....Opet off topic :-)

Gde je najbolje traziti smestaj, u kom delu grada, da bi se imalo pristupa sto vecem broju skola a imajuci u vidu bezbednost...Jesu li zgrade u kojima stranci iznajmljuju stanove sa obezbedjenjem ili ima i bez?

U vezi novca...Verujem da stranci mogu da otvore racun u banci tamo. Zbog tih kradja treba nositi manje kolicine novca sa sobom, zato bi kartice bile sigurnije, bar mislim...Kako sve to tamo funkcionise? Mozda je to laicko pitanje i sve to bih shvatio tek ako budem ziveo tamo, ali bilo bi dobro cuti par saveta.

10 hours ago, serbind said:

Eh, to u J.Africi je neopisivo...Ne samo da otimaju, nego siluju i ubiju, da ne bi bilo svedoka...Najokrutniji kriminal, zbog toga sam i otisao otuda...Iako mislim da je to mozda jedna od najlepsih zemalja na svetu, na pamet mi ne pada da ponovo zivim tamo....Opet off topic :-)

Gde je najbolje traziti smestaj, u kom delu grada, da bi se imalo pristupa sto vecem broju skola a imajuci u vidu bezbednost...Jesu li zgrade u kojima stranci iznajmljuju stanove sa obezbedjenjem ili ima i bez?

U vezi novca...Verujem da stranci mogu da otvore racun u banci tamo. Zbog tih kradja treba nositi manje kolicine novca sa sobom, zato bi kartice bile sigurnije, bar mislim...Kako sve to tamo funkcionise? Mozda je to laicko pitanje i sve to bih shvatio tek ako budem ziveo tamo, ali bilo bi dobro cuti par saveta.

Moj kolega Juznoafrikanac kaze da sve vise belaca emigrira iz JA,bas zbog kriminala.

Stvarno ne znam gde je najbolje za ziveti jer svuda po gradu ima skola i od naselja,najvise ih ima u Toul Korku.Bezbednost je svuda ista.Mi smo u TK jer su nas skole koje su tu locirane prve zvale na intervju i zaposlile a da smo nasli posao u centru grada,ziveli bi tamo.A naravno da je zanimljivije ziveti negde blize centru grada,ima vise desavanja i mogucnosti da se provede slobodno vreme.Mada,mi smo samo 15min tuk  tukom od centra,ali opet je velika razlika sto se tice pomenutog.

Da zgrade su sa obezbedjenjem,recepcijom..Ali obezbedjenje uglavnom nocu spava :biggrin:,imaju krevete u prizemlju a i inace,ovde je normalno da obezbedjenje zivi tu gde radi kao npr.u skolama,zgradama..To su inace siromasni ljudi iz sela..

Naravno,racune imamo u njihovim bankama,za kartice ne znam jer mi sve u kesu placamo osim kada nesto placamo online. Nije nikakav problem novac nositi u dzepu jer ti ga onda ne mogu uzeti,problem su torbe,bilo da si peske ili motorom.

Inace cujem da su na Tajlandu plate za ovaj posao 800,900 do max.1200$.

To je totalno druga prica od Kambodze jer je ovde velika potraznja za nastavnike a tamo ih ma milion jer svi bi na Tajland sto je i razumljivo.

Zanimljiva cinjenica u svakom slucaju.