Jump to content

Featured Replies

Kada je najbolje doci, u koje doba godine....Ili je sasvim svejedno...Videh danas neke skole vec oglasavaju pozicije za narednu skolsku godinu od Avgusta 2017...

Da,svejedno je a skolska godina pocinje od septembra naravno i tada im je bas frka za nastavnik ali kao sto rekoh,uvek im trebaju.

On 12/15/2016 at 5:08 PM, Mitra said:

Noskich,

Radi se otprilike 6 sati dnevno,ja radim manje,5  sati dnevno (2,5 sata pre podne i 2,5 sata popodne) s tim sto je pauza za rucak 2,5 - 3 sata i ona se ne racuna.

Da sumiramo onda,u Kambodzi se radi 30 sati nedeljno.

Godisnji odmor zavisi od skole do skole,kod mene je 7 dana placeni godisnji odmor i 2 dana sick leave per term,znaci imam pravo na 2 dana bolovanja na svaka tri meseca.

Najmanje mi se dopada taj odmor. 7 dana godisnjeg odmora je strasno malo, narocito u obrazovanju koje je poznato po dugim pauzama (praznici, zimska i letnja pauza). Ali, ipak je to Azija. Bolovanje je djene djene, nije premalo, ali moglo bi vise.

Ta pauza za rucak je nezgodna u smislu da si vezana za tu lokaciju. Ne mozes da odradis posao pola dana i onda da planiras nesto drugo, vec ti ode ceo dan na poslu i kod kuce.

Ali za sve se ne bih bunio kada bi mogli da kondenzuju casove na manje dana, tako da radis tri dana po 10 sati.

Sto ti kazes Mitra, ipak su to tesko zaradjene pare. Nije za svakoga da provede ceo dan medju bukom i vriskom, skakanju dece na sve strane. Jedanput sam bio deo grupe koja je izvela lutkarsku predstavu u jednom obdanistu i tada sam prvi put shvatio koliko je to stresan posao. Jedino vreme kada te vaspitacice mogu malo da se opuste je kada deca spavaju. Kada ne spavaju to je cirkus svakog sekunda.

Mislim da licno ne bih mogao da radim takav posao. Jedina varijanta koja bi dosla u obzir bi bili ozbiljni casovi jezika, srednja skola, koledz, fakultet ili neki kurs poslovnog engleskog za starije.

36 minutes ago, noskich said:

Najmanje mi se dopada taj odmor. 7 dana godisnjeg odmora je strasno malo, narocito u obrazovanju koje je poznato po dugim pauzama (praznici, zimska i letnja pauza). Ali, ipak je to Azija. Bolovanje je djene djene, nije premalo, ali moglo bi vise.

Ta pauza za rucak je nezgodna u smislu da si vezana za tu lokaciju. Ne mozes da odradis posao pola dana i onda da planiras nesto drugo, vec ti ode ceo dan na poslu i kod kuce.

Ali za sve se ne bih bunio kada bi mogli da kondenzuju casove na manje dana, tako da radis tri dana po 10 sati.

Sto ti kazes Mitra, ipak su to tesko zaradjene pare. Nije za svakoga da provede ceo dan medju bukom i vriskom, skakanju dece na sve strane. Jedanput sam bio deo grupe koja je izvela lutkarsku predstavu u jednom obdanistu i tada sam prvi put shvatio koliko je to stresan posao. Jedino vreme kada te vaspitacice mogu malo da se opuste je kada deca spavaju. Kada ne spavaju to je cirkus svakog sekunda.

Mislim da licno ne bih mogao da radim takav posao. Jedina varijanta koja bi dosla u obzir bi bili ozbiljni casovi jezika, srednja skola, koledz, fakultet ili neki kurs poslovnog engleskog za starije.

Potpuno se slazem sa tobom.I ja vise volim da odradim posao i kuci bez ove pauze.

Nema sanse da stave casove u tri dana,njima trebas 5 dana nedeljno.

Vriska mnogo smeta naravno i da napomenem da ovo jesu ozbiljni casovi jezika,gde im se ozbiljno  predaje gradivo,gde deca imaju testove na mesec dana,izvestaje o njihovom napretku takodje na mesec dana.

Sta da kazem kada u nekim skolama deca od 4 godine imaju testove,doduse na tri meseca,ali oni ne znaju ni da procitaju sta treba da rade u testu!Tu sve ti mora da im pomognes sto je jako stresno.

Posao vaspitacice rade nase TA-s,koje za 100$ mesecno paze na decu ceo dan i plus pomazu meni kao nastavniku!

To je izrabljivanje.

Gazde skola i direktore bas briga za tebe,oni otvoreno pokazuju da im je samo do profita stalo.Zbog toga je vazno imati dobrog koordinatora iliti head teacher-a i dobar kolektiv.

To je sve cinjenicno stanje.

Ali,pare ne padaju sa neba i mora da se radi.

:biggrin:

• 1 month later...

Dugo nema postova na ovom forumu....

Februar je stigao a sa njime i vreme odluke...Nakon duzeg razmisljanjai resili smo da ipak ne putujemo za Kambodzu i da ostanemo u Srbiji. Miran seoski zivot je verovarno najbolja opcija za mene i porodicu. Zelim da se ovim putem zahvalim svima koji su mi davali savete i informacije. Zelim Vam sve najbolje....

I Kuala Lumpur (iliti "blatnjavo usce" u prevodu),Malezija, je dva do tri puta jeftinija za zivot od Kambodze. Garderoba,hrana,smestaj (hotel/hostel),sve je to jeftinije a javni prevoz do centra grada cak besplatan!

Od aerodroma do grada,voznja od 80km busom kosta 2,5 $! U Phnom Penhu,tuk-tukom do aerodroma koji je na oko 7 km od centra grada kosta 5$!

Nemam objasnjenje i vrlo je cudno obzirom da je i Malezija,kao i Tajland mnogo razvijenija od Kambodze.

Edited by Mitra

Meni se bas svidja kako fini i kulturni ljudi ovde ignorisu ovaj slucaj.

:-)

On Thursday, February 02, 2017 at 3:44 AM, StefanDylan said:

trebalo vam je dugo da to odlucite? :biggrin::biggrin: 

Pa i nije...Negde tamo, na pocetku mojih komentara u ovom forumu ja sam napomenuo da cu doneti odluku u vezi Kambodze pocetkom Februara...I odrzao sam receno :rolleyes:

On Thursday, February 02, 2017 at 3:49 AM, noskich said:

Serbind, planirate li da se bavite poljoprivredom?

Svako dobro.

Hvala na dobrim zeljama...Nisam ja bas neki poljoprivrednik, Na selu smo jer smo se opredelili za koliko toliko zdrav zivot. Malo baste za svoje potrebe, cist vazduh, i mnogo zivine :smile:. Cuvam ukrasnu zivinu, lep i koristan hobi, i ja i supruga smo poceli sa predavanjem engleskog malim kinezima online, kapne i tu neki $, tako da nije lose. I dalje mi je zao zato sto nismo okusali srecu u Kambodzi, ali zbog cerkice sam ipak resio da ostanemo ovde. Ona jos uvek pokusava da uci Srpski, ove godine polazi u sklu, i ako bih je sada odveo u neku drugu govornu zonu, i posle 3-4 godine mi se ponovo vratimo u Srbiju, bilo bi tesko za nju da se uklopi u skolu ovde, Bilo bi to neodgovorno...

17 hours ago, StefanDylan said:

@serbind Pametna odluka, niko normalan ne odgaja dete u zemlji treceg sveta, gde bukvalno ljudski zivot ne kosta nista.

a sto ne pokusa preko ovoga http://www.eibn.org/en/page/events_new?610

indonezija ima jako dobr saradnju sa makedonijom i grckom

Upravo tako...Nadam se da smo doneli pravu odluku...

A sto se tice ovog linka, to je vec top liga, for serious players only, with megabucks :smile:. Indonesia ima izuzetnu saradnju i sa Srbijom, sa vojnim ataseom i trade Mission u BG... IndoMie fabrika je vec otvorena u Indjiji,

Odlicno ako su ti online casovi dovoljni za izdrzavanje porodice. Prednost Kambodze su niski troskovi. U Srbiji ipak treba i grejanje, i zimska odeca. a sve je skuplje. Ali dete je prioritet, razumljivo.

Mit je da su u Kambodzi niski troskovi za strance.

Ja struju placam minimum 50$ mesecno,dakle struja je skupa.Trosim je inace samo za kuvanje i ponekad za bojler,osvetljenje naravno.Vec sam pisala koliko placam mesecno stan,pa da se ne ponavljam.

U marketima je hrana bas skupa,neverovatno skupa,do te mere da je to smesno a i na pijaci je isti slucaj ako si stranac,e sad ako te ne mrzi da se cenkas sa njima mozes da spustis cenu ali ja to izbegavam.Nista nije u Srbiji skuplje cak su neke stvari ovde skuplje,e sad jedino sto je plata bar 5 puta veca od prosecne u Srbiji,pa je to onda malo druga prica.

Uostalom pisala sam vec da su Tajland i Malezija mnogo jeftiniji ali su i plate za nastavnike manje.

Posebna tarifa za strance, uobicajna stvar u Jugoistocnoj Aziji. Bilo bi dobro kada bi imala neku lokalnu drugaricu/komsinicu pa da ti ona kupi po regularnoj ceni kada ide u nabavku, kupi i sebi i tebi.

Obicno stranci imaju lokalnu zenu koja im jedanput nedeljno pocisti i opere za simbolicnu cenu. Ona bi mogla da odradi tu kupovinu. To se na Tajlandu i u Laosu zove meban (Mae Ban). 

Za racune najveci ubica je klima uredjaj. Ko ne moze bez klime ce se debelo naplacati racuna za struju. Meni je ventilator sasvim OK. Ako je bas bas vrelo spavas na podu kao lokalci i stavis led iza ventilatora.

Za kuvanje je boca gasa dobro resenje. Posto ionako nema rerne samo se stavi zica na vrh gasne boce koja sluzi kao podloga za tiganj. To sam video na Tajlandu i super je stvar. Uopste ti ne treba sporet. Bojler uglavnom nepotreban, standardno se napuni plasticno bure vodom pa se voda zagreje za nekoliko sati. Sistem polivanja.

Edited by noskich

Laž je da stranci plačaju duplo i drugu cenu, račun za struju i vodu dolazi svima isti, regularan, cena iznajmljivana nekretnina je ista ne glede na to ko si i odakle si.

turisti mozda placaju duplo, a i iskreno trebaju, ne placaju porez i uvek placas za ulaze i prevoze vise, mada gde je taksi metar niko ne placa ni vise ni manje.

Svi mi koji zivimo u SEA, znamo da sto si siromasnija zemlja to si suplja, moje objasnjenje je jer su neoliberalni pakao, sve uvoze i sve su dozvolile, dok su neke od zemalja protekcionističke,

drugo, jako vise novca imaju ovde nego od istocne i jugoistocne evrope, strašno je koliko smo zaostali, ali sami smo krivi.

živeti u srbiji je jako povoljnije, trosimo isto kao kada bi ziveli u australiji, 

@serbind dakle ona nema sanse da se u bilo koju od tih kompanija, predstavnistva, pa i skola internacionalnih zaposli? nije bitno cak i da imaju veze sa indonezijom, sama srbija ima jako tih internacionalnih skoli.

ne samo sto ste spasili glavu deteta, vec i svoju.

9 hours ago, noskich said:

Posebna tarifa za strance, uobicajna stvar u Jugoistocnoj Aziji. Bilo bi dobro kada bi imala neku lokalnu drugaricu/komsinicu pa da ti ona kupi po regularnoj ceni kada ide u nabavku, kupi i sebi i tebi.

Obicno stranci imaju lokalnu zenu koja im jedanput nedeljno pocisti i opere za simbolicnu cenu. Ona bi mogla da odradi tu kupovinu. To se na Tajlandu i u Laosu zove meban (Mae Ban). 

Za racune najveci ubica je klima uredjaj. Ko ne moze bez klime ce se debelo naplacati racuna za struju. Meni je ventilator sasvim OK. Ako je bas bas vrelo spavas na podu kao lokalci i stavis led iza ventilatora.

Za kuvanje je boca gasa dobro resenje. Posto ionako nema rerne samo se stavi zica na vrh gasne boce koja sluzi kao podloga za tiganj. To sam video na Tajlandu i super je stvar. Uopste ti ne treba sporet. Bojler uglavnom nepotreban, standardno se napuni plasticno bure vodom pa se voda zagreje za nekoliko sati. Sistem polivanja.

Pa da klima,koja se toliko podrazumeva da zaboravih da je pomenem.

Nema sanse bez klime jer je mnogo vlazna klima.Temperatura nije toliki problem ali vlaga jeste.

Ne znam,mi smo u stanu imali gas i ja sam pre useljenja pitala da se zameni za ringle na struju.Znam da je skuplje ali ja ne volim one boce u stanu..

Mi imamo cistacice ali to gazda,vlasnik zgrade sve organizuje a ja idem barem svaki drugi dan u kupovinu tako da moram licno.

Ja sam kuci uvece a ni tada mi nije ukljucena non stop,plus meni odgovara 25 stepeni,znaci ne hladno nego prijatno.

A 50-70 $ da li je mnogo ili ne,tako je kako je.Ne zalim se.Nego sam pomenula da pojasnim da nije uopste jeftinije nego u Srbiji.

Svuda je skupo kada zivis kao ekspat, a ne kao sto lokalci zive. Ti mozes da potvrdis, ne verujem da Kambodzanci masovno koriste klime osim imucnih. Lokalni proizvodi, hrana, odeca, i uopste stil zivota, onako kako najveci broj ljudi zivi je uvek najpovoljniji izbor. U Aziji su skupi recimo sir i vino jer to lokalci ne konzumiraju, a poslednji put kad sam bio u Srbiji uverio sam se da je obrnuto, to jest da je azijska hrana veoma skupa. Tako da mislim da je najbolji savet kad si u Rimu radi kao Rimljani.

Ljudi u Kambodzi umiru od obicne prehlade, nemaju najobicnije stvari da priušte sebi, gangrena, hiv, jos samo kuga što ne pocne, baš je lepo živeti u izvornom obliku.

taj fetiš sirotinjom mi je jako čudan, 

Koncept 'sirotinje' je kulturoloski definisan. Recimo u Srbiji je retkost da odes u restoran, uobicajno je da jedes kod kuce. Daleko daleko je povoljnije da kuvas nego da se hranis van. Dok je u nekim azijskim zemljama obrnuto ili isto. Cena hrane van kuce je ista kao kad kuvas ili manja. Kad sam otisao u inostranstvo i pricao sa ljudima oni su mislili da sam sirotinja jer mi je odlazak u restorane svake nedelje bio luksuz. 

Tako neko u Srbiji moze misliti da to sto u Aziji spavaju na podu i jedu na podu je zbog sirotinje, nemaju ljudi za sofu, krevet, sto, stolice, a nije. Polivaju se vodom iz plasticnog bureta, sirotinja. Bojler im je majusan. Nemaju retrnu. Pa nemaju zbog toga sto za kuvanje njihove hrane rerna ni ne treba. Sta ce ti bojler kad se voda zagreje za par sati u buretu. Sredina. Nije bas uvek lako stvari posmatrati van svog kulturoloskog okvira.

Edited by noskich