Jump to content

Featured Replies

nama bogami treba bojer, vise mi je ukljucen nego klima uredjaj, hladno je, 

drugo ko zna za Laos i Kambodzu, znaju da ljudi nisu birali nego da im je nametnuto. da su sirotinja teška, i da im je zivot pakao

trece, ja citav moj studentski zivot sam jeo u restoranu, jer je skuplje da kod kuce kuvam, da nema restorana i narodnih kuhinja, pomrli bi ljudi po evropi.

za tebe je street food i kanalizacijski život kambodze restoran! vala u evropi je to bolje!

kada ste bili zadnji put u nekom restoranu?

14 hours ago, noskich said:

Koncept 'sirotinje' je kulturoloski definisan. Recimo u Srbiji je retkost da odes u restoran, uobicajno je da jedes kod kuce. Daleko daleko je povoljnije da kuvas nego da se hranis van. Dok je u nekim azijskim zemljama obrnuto ili isto. Cena hrane van kuce je ista kao kad kuvas ili manja. Kad sam otisao u inostranstvo i pricao sa ljudima oni su mislili da sam sirotinja jer mi je odlazak u restorane svake nedelje bio luksuz. 

Tako neko u Srbiji moze misliti da to sto u Aziji spavaju na podu i jedu na podu je zbog sirotinje, nemaju ljudi za sofu, krevet, sto, stolice, a nije. Polivaju se vodom iz plasticnog bureta, sirotinja. Bojler im je majusan. Nemaju retrnu. Pa nemaju zbog toga sto za kuvanje njihove hrane rerna ni ne treba. Sta ce ti bojler kad se voda zagreje za par sati u buretu. Sredina. Nije bas uvek lako stvari posmatrati van svog kulturoloskog okvira.

Mnogo je jeftinije hraniti se napolju,u Aziji.Ne samo u Kambodzi nego svuda.Upravo zato ja i trosim dosta para na hranu jer sama spremam hranu,iz vise razloga..

11 hours ago, StefanDylan said:

za tebe je street food i kanalizacijski život kambodze restoran! vala u evropi je to bolje!

kada ste bili zadnji put u nekom restoranu?

Nije samo street food. I u restoranu u SEA se moze jesti za dolar-dva. A u Evropi to kosta 10-20 puta vise.

Svake nedelje idem u restoran i placam 'evropsku' cenu.

zato što je to laž, ne postoji evropska cena u restoranima i vise je jeftinije hraniti se vani nego kod nas nesto spremati, počev od studenata i menzama koji su bas dolar dva,

ne postoji evropska cena kada se tice hrane, cak sta vise, Spanske pomorandje uvezene su jeftinije od tajlandskih, tesco.

Studentska menza nije restoran. O cemu ti uopste pricas? Tema je kuvanje kod kuce ili obroci u restoranima a ti pominjes spanske pomorandze. 

pa sada, kako kome, studentima je daleko jeftinije da jedu tamo nego da spremaju kod kuce, svuda u aziji je jeftinije jesti van nego kupiti nesto. vidim da imas problem pracenja teme. neki konretan dokaz za sve sto govoris nemas

Vama dvojici treba da otvore jednu temu pa se na njoj prepirite do sudnjeg dana o zemljama u kojima ne zivite i o kojima nemate da kazete apsolutno nista korisno.
Mozete i da krenete abecednim redom pa o svakoj zemlji pomalo... bar tu temu ne bi mogli da userete beskonacnim trolovanjem.

• 3 weeks later...
On 2/9/2017 at 0:39 AM, Mitra said:

Mnogo je jeftinije hraniti se napolju,u Aziji.Ne samo u Kambodzi nego svuda.Upravo zato ja i trosim dosta para na hranu jer sama spremam hranu,iz vise razloga..

Zbog higijenskih razloga? 

I to, jer oni drugacije shvataju higijenu,ali i to sto ja ne jedem zivotinje.U Aziji naravno ne mare mnogo za zivotinje i jedu sve i svasta a najvise mesa pa je to najvise i u ponudi. Desi se da u restoranima griluju povrce gde i meso pa ja tamo u te restorane ne zalazim.

Postoje naravno veganski i vegetarijanski rstorani u PP,ima ih mnogo,ali su malo dalje od mene,pa tamo ponekad odem vikendom,inace sebi spremam hranu.

I ja sam vegetarijanac, tako da znam za muke. Problem je sto zaposleni u nevegetarijanskim restoranima cesto ne razumeju koncept vegetarijanstva, ne znaju da ne bi trebalo da dodaju sos od robe i ostriga u vegetarijansko jelo na primer. Ali jugoistocna Azija nije toliki problem, najgore mi je bilo u Koreji i Japanu. U Koreji sam jeo iskljucivo slatki hleb (samo ga jedu kao dezert) i voce. U Japanu nisam izbijao iz indijskih restorana. 

Super! Ja sam vegetarijanac od rodjenja a prilicno dugo i vegan osim kad cak i u crnu cokoladu stave mleko pa mi se omakne,ili pojedem neki keks sa mlekom u prahu.Moj muz je isto vegetarijanac od kada je sa mnom,zato i kuvamo. Uh taj hleb sa suvim vocem je super a ovde je nenormalno skup,kao i mnoge stvari uostalom.Ne razumeju,naravno,koliko sam samo puta bila posluzena supom iz koje izvadjeno meso.:huh:I to je kao,pa sta,pa nema mesa..

Imas mnogo srece jer moja zena nema sanse da postane vegetarijanka. Idealno bi bilo ici iskjucivo u vegetarijanske restorane i kuvati iskljucivo vegetarijansku hranu kod kuce, ali posto je takva situacija mora cesto da se improvizuje po restoranima koji sluze sve, a i kod kuce ona kuva sve, njeno zasebno. U takvoj situaciji da budem vegan bi bilo jos komplikovanije pa ni ne pokusavam.

A kad ides van PP kakva je situacija u Kambodzi po manjim mestima? 

Barem ti posebno kuva hranu, lepo od nje. :clap:

Ako mislis na to da li ima veganskih/vegetarijanskih restorana u manjim mestima,ima ih dosta.

A i ovako,lepa su mesta,posebno Siem Reap-koji je za mnoge najlepsi u Kambodzi..Ima lepe parkove,reku,manji je grad a i svezije je tamo,hladnije nego u PP i cistiji vazduh. Tamo se nalazi Angkor Wat.

Sihanoukville na moru je super isto. Battamgang je OK ali je vise kao vece selo. I Kampong Cham je isto na moru, kazu da je lepo, ali ja nisam bila. To su ti razvijeniji gradovi gde stranci uglavnom zive. Po selima je verovatno bedno,barem ono sto se vidi iz busa kad putujem negde..,ali tamo retko stranci zalaze osim ako rade za neke neprofitne NGO ili ako su im zene iz tih mesta.

Ne znam sta to tebi fali u Australiji pa hoces u Aziju? :biggrin:Imam kolege odatle,znam otprilike kako je..

Iskreno,mene put potpuno neplanirano nanese ovde,nikada nisam planirala Aziju i jedva cekam da se vratim u Evropu.. Iako volim ljude kao pojedince,to je potpuno drugaciji svet.

• 3 months later...

A moram malo da se javim, nisam odavno...

Vidim mnogo poznavaoca Kambodze ovde :smile:

Battambang nije vece selo, to je drugi najveci grad u Kambodzi. Krong Kampong Cham nije na moru, nego na reci Mekong severoistocno od Phnom Penha prema granici sa Vijetnamom. Stranaca ima po selima kolko oces, pokupovali su zemlju i bave se uglavnom stocarstvom i vocarstvom, a u poslednjih 2 - 3 godine, dosta njih sade kaucuk i mahagoni, sto je postao unosan biznis ovde. U Siem Reapu nikad nije hladnije nego u PP ili SHV. To je zbog toga sto je u kotlini pa nikad nema vetra i vecito je vlaga tu najveca u Kambodzi. Mnogo ljudi je pobeglo odande bas iz tog razloga.

Veg restorana ima i uglavnom ih drze stranci. Ja bas imam nekoliko njih koje snabdevam. Oni rade korektno i znaju kako to funkcionise.

Takodje, Noskich je u pravu, moze da se jede u restoranu i za 2 dolara a moze i za 20. Zavisi sta ti se jede. I to sto se dobije za 2 je potpuno korektno za tu cenu. Ne znam sta to moze da se ocekuje za 2 dolara bilo gde u svetu.

U Kambodzi se pati samo onaj ko nece da zasuce rukave i da radi, a sirotinje ima svuda u svetu. Takodje, ovde ima ogroman broj prebogatih kmera, koji imaju ozbiljne biznise i prave i za evropske uslove lepe pare.

Cena struje jeste razlicita, i zavisi od toga kako se dogovoris sa vlasnikom stana ili kuce. Drzavna cena je 780 riela za kwh, ali ta cena ide i do 2000 riela ( $ 1 = 4000 riela). Znaci cena po kwh moze biti od 20 centi do 50 centi, sto je ogromna razlika.

Eto, malo da se javim i pozdravim drustvo.

Pozdrav svima

Odlicno Camalus, nedostajao si na ovoj temi! Secam se da si pricao da pravis neku srpsku domacu hranu u Kambodzi, ti imas neku farmu tamo kad snabdevas restorane? Koliko sada kosta plodna zemlja po hektaru u nekom lepom kraju? I koliko moze da se zaradi po godini od takvih stvari koje si pomenuo kao poljoprivreda, kaucuk, mahagoni i slicno?

Jesi li uspeo da sredis neku dugorocnu vizu tamo posto boravis vec godinama (partnersku, stalni boravak, biznis...)?

Hvala ti, pozdrav i svako dobro.

Zdravo jos jedan put svima :smile:

Da, ja ovde imam proizvodnju hrane. Pekara, mesara, slatkisi i tako to. Nemam farmu, ali nabavljam meso i ostalo od lokalnih proizvodjaca, pa onda preradjujem i snabdevam restorane i prodavnice. Trenutno je cena dosta visoka jer kinezi kupuju sve i ne pitaju posto je, ali ako se ode malo u unutrasnjost, moze da se nadje lepo poljoprivredno zemljiste za nekih desetak dolara pa i manje po kvm. U nekim krajevima i ispod 5 dolara. U Phnom Penhu je skupo, nemam pojma koliko je sada, a u SHV su kinezi digli cenu u nebesa, pa sad za kvm traze i vise od 400 usd, a pre recimo 3 godine, cena je bila 50 usd za kvm. To sad nema nikakvog rezona kupovati ovde na moru, jer su sve cene odletele pa za kucu koju si pre 3 ili 4 godine placao 150 dolara sada traze 1500. 

Vizu sam sredio i to nije nikakav problem. Moze vrlo lako da se dobije na osnovu posla. U stvari viza se dobija bez ikakvih papira, ali je posle toga (od skoro su to uveli) obavezan work permit. To se isto lako zavrsi, ako imas registrovan neki biznis, na osnovu njega dobijas i work permit. Viza na godinu dana multi je sada 290 dolara, a work permit za godinu dana kosta sve ukupno oko 140. To je sve sto se tice papirologije. Registracija firme (LTD ili mali biznis) kosta od oko 200 za mali biznis pa do 2000 za LTD. LTD uglavnom registruju oni koji se bave vecim biznisom (gradnja, uvoz izvoz, itd). Mali biznis je dovoljan za restoran, shop, guesthouse... Ima nekih zackoljica, ali nista sto nije moguce resiti. Na primer svake godine je obaveza platiti takozvani TAX PATENT, to im je kao neka vrsta pausalnog poreza, jer ovde jos uvek platni promet preko banaka ne funkcionise bas na svim nivoima. Za mali biznis je oko 100 godisnje, a za LTD oko 300. 

Oko ovih stvari kaucuk ili mahagoni, stvarno ne mogu puno da ti kazem, jer nisam u tome, ali vidim da ljudi kupuju zemlju i sade to, tako da mislim da to postaje unosan posao ovde. To su uglavnom stranci koji imaju para i hoce da investiraju u nesto. Ako treba neke podrobnije informacije, mogu da se jos malo raspitam oko toga.

Evo malo novosti iz Kambodze

Pozdrav i izvinjavam se na ne javljanju :smile:

Evo sad sam nasao neki link za vize (update) pa koga interesuje neka pogleda malo

http://www.movetocambodia.com/planning-your-move-to-cambodia/cambodia-visas/

Evo i za mahagoni

https://mahoganycambodia.com/

Edited by camalus

Hvala ti Camalus. Uh, pa to nije uopste jako jeftino, mislim da nam se vise isplati Tajland, slicne su cene u pitanju, a ima dosta prednosti (infrastruktura, medicinska nega, veca ponuda i potraznja...).

Edited by noskich

Da, ovde su cene dosta skocile u odnosu na pre par godina.

Za vizu je lako, a koliko znam, tajlandsku vizu nije bas tako jednostavno dobiti. Imam par drugara tamo i bas su dobro platili neke godisnje vize, ali samo za boravak, ne i za rad. Radna viza se takodje "kupuje", odnosno placa se oko 5000 dolara prva godina, pa svake sledece 500 manje, dok se ne dodje do 500, onda ostaje na tome i placa se 500 godisnje. Znaci recimo nekih 9 godina ides sa 5000 na dole, pa 10 godine i na dalje je 500 godisnje. To je ono sto ja znam, a moguce da ima i nekih drugih varijanti.

Za kupovinu zemlje ovde sad nije pravo vreme, jer je uzasno skupo, ali ja mislim da ce u narednih par godina cena da ode dole.

Medicinska nega jeste na niskom nivou, ali ako se ima neko osiguranje, onda je ok, ima sada dobrih bolnica, za razliku od ranije kad nije bilo nista. Infrastruktura je jos uvek losa, ali se dosta gradi i obnavlja (uglavnom kinezi i japanci donose pare).

Jeste, samo ja imam srecu da mi je zena Thai tako da nam je to logican izbor. I za kupovinu zemlje i za dugorocnu vizu. Partnerska viza na godinu dana nije skupa, a nakon takve dve vize se moze prijaviti za stalni boravak pa cak i za drzavljanstvo kasnije nakon dosta godina.

Ko nije u takvoj situaciji i ne moze da razmislja o zemlji na Tajlandu jer je vlasnistvo nad zemljom dopusteno samo drzavljanima. I dobro je sto je tako, jer da bilo ko moze da kupi cene bi bile daleko nepristupacnije.

Kome je bas do zemlje i privredjivanja Kambodza je dobar izbor jer se sve lako zavrsi kao sto kazes.

Edited by noskich

Eh, pa naravno da je tebi onda mnogo bolja varijanta thai. Ovde takodje ne moze da se ima vlasnistvo nekretnine, ali moze u partnerskom odnosu 51 - 49 (49 za stranca). Postoji par nacina da se to zavrsi da bude sigurno i pouzdano, ali da ne davim o tome, a ako nekoga zanima neka napise pa cu ja odgovoriti.

• 4 weeks later...
On 6/6/2017 at 1:15 AM, camalus said:

A moram malo da se javim, nisam odavno...

Vidim mnogo poznavaoca Kambodze ovde :smile:

Battambang nije vece selo, to je drugi najveci grad u Kambodzi. Krong Kampong Cham nije na moru, nego na reci Mekong severoistocno od Phnom Penha prema granici sa Vijetnamom. Stranaca ima po selima kolko oces, pokupovali su zemlju i bave se uglavnom stocarstvom i vocarstvom, a u poslednjih 2 - 3 godine, dosta njih sade kaucuk i mahagoni, sto je postao unosan biznis ovde. U Siem Reapu nikad nije hladnije nego u PP ili SHV. To je zbog toga sto je u kotlini pa nikad nema vetra i vecito je vlaga tu najveca u Kambodzi. Mnogo ljudi je pobeglo odande bas iz tog razloga.

Pozdrav svima

Ja sam rekla da je Battambang KAO vece selo i to iz razloga jer izgleda kao selo,dakle ruralan je i nije poput drugih vecih gradova u Kam.Tako da niko nije rekao da nije grad nego da je kao vece selo.

Kampong Cham nije na moru nego je Kampong Sam na moru ali zbog slicnosti imena sam pomesala. Inace taj Kampong Sam mi stranci zovemo Sihanoukville,kako su ga Francuzi nazvali,pa zbog nekoriscenja Khmer naziva sam pomesala..

E blago tim strancima po selima u Kam.kojih ima "kolko hoces" ; ja bih radije bila u svom selu u Sumadiji,gajila bastu i nesto isplativo,nego u nekom zaostalom selu u Kam. Razlika je nebo i zemlja..

U SR jeste hladnije nego u PP i to su mi mnogo stranaca rekli a i ja sam sama osetila a to je verovatno iz razloga jer SR ima vise zelenila i nije sav u betonu.Doline,kotline i geografske sirine kao i "nikad" ne bih to komentarisala,to me ne zanima.

U svakom slucaju,tema me ne zanima,sada zivim i radim u Kini i iako nije Kambodza losa,ipak je ona kao i prasina sada proslost. :smile:

Pozdrav za drustvo...:pivoooo:

Edited by Bonito