Jump to content

Featured Replies

Posted

Ljudi, imam jednu situaciju trenutno. Treba da mi dodju gosti iz inostranstva, jedno od njih je Filipinka. Može li mi neko reći kako treba da izgleda garantno pismo koje bi trebalo da joj pošaljem? Pretpostavljam da treba da sadrži sve što i bilo koje garantno, tipa kada dolazi, kod koga, kontakt telefon i adresu, ali na kom jeziku treba to predati, je l' potrebno negde overiti napisano (gde?), pa joj poslati, ako nije, može li ona sama to da napiše, sa datim podacima?  :o

...Ne, Filipinka lično nema pojma kako to treba izgleda.  :102:

Evo ovako treba da izgleda pozivno pismo za strane drzavljane kojima je potrebna viza za ulazak u Srbiju:

http://www.mfa.rs/Srpski/konz/pozivno_pismo.pdf

Overava se u Srbiji, u bilo kojoj opstini ili sudu uz licnu kartu ili pasos. U mojoj opstini taksa je nesto oko 400 dinara. Potrebno je da bude jedan primerak vise jer jedan primerak zadrzava opstina/sud. Mislim da su takse u opstinama nize pa je bolje to uraditi u opstini MADA treba proveriti, pitaj i u sudu i opstini pa gde je povoljnije.

Samo jos da dodam da kad napises to (i uplatis takse i overis) imas 2 varijante:

1. da posaljes toj u Filipinima pismo (postom ili kako vec),pa da ona sa tim ode u nasu ambasadu;

2. da joj skeniras pismo i posaljes mail-om.Neke od nasih ambasade (mozda i sve,nisam siguran) primaju i skenirana pozivna pisma.Al to moras da ih pitas dal moze (tj. neka pita ona tamo u Manili il gde nam je vec ambasada).U tom slucaju ce ti mozda traziti i da ih pozoves ili potvrdis mail-om da si ti taj koji je poziva.

To je samo kako da napises garantno/pozivno pismo,a kad ga napises...hehe,tek onda sledi "veselje" :roll: (provera,policija,izvodi o tvom imovinskom stanju,ovo-ono)

• 10 years later...

u manilu nema srbska ambasada  zato treba osoba da putuje u najbližu srbsku ambasadu za indoneziju  ,a pošto to su veliki troškovi jer košta let hotel a mora da bude i vaccinisana ,od toga nema ništa ,i moja devojka iz philippine samo sam ja slovenac a živim u nemačku to je veliki problem da dovedeš osobu jer nemci traže visoko garantne Pare da daš opštini oko 8000 eur ,znači ako se nevrati izgubiš pare i platiš kaznu , onda moraš dokazati da imaš dosta veliki stan ,moraš da nju zdravstveno osiguraš šta košta oko 200 eur mesečno  trebaš dokaz da imaš dobru platu i tek onda 

Edited by svet.iv