Jump to content

Featured Replies

Posted

na proleće nameravam da posetim Istanbul , pa ću da napravim jedan izlet u jedan od ova dva grada. Šta mi vi preporučujete , možda čak i oba ? Načitao sam se ovde svačega , da u Ankari nema bogzna šta da se vidi. Vidim  da ovde ima dosta stručnjaka koji Tursku jako dobro poznaju pa očekujem da se raspišu  :comp:. Ne bi bilo loše ako bi mi napisali i opcije prevoza. Najverovatnije ću kupiti Balkan Flexipass od 5 dana. U povratku iz Istanbula za Beograd planiram da svratim u Plovdiv (voz stiže oko 9:11) malo bi da procunjam gradom i da stignem u Sofiju do 20:15 kada imam voz za Beograd. Kako od Plovdiva do Sofije da dođem , put ne bi trebao da bude duži od 80-tak minuta. hvala unapred

Izmir je dosta skup grad, rekao bih da je čak skuplji od Srbije. Što se liberalizma tiče, isti je kao Evropa, čak bih rekao da su manje religiozni nego recimo Beograđani, a otprilike isto toliko su nacionalisti. Zbog toga možda i nije nešto posebno, ja sam imao utisak ko da sam posetio bilo koji ex-komunističku glavni grad, znači ogroman, prljavi grad, dosta mesta za izlaske, ljudi koji razmišljaju "kao Evropljani", ali osim toga nije bilo nikakvih zanimljivosti tipa muzeji itd. Naravno u blizini je Efes tako da to dosta dopunjava, a kažu da ni plaže nisu loše. Ja sam otišao na fudbalsku utakmicu, to je bilo najzanimljivije, a i bezbednije je nego u Srbiji. Znači ukratko: meni se dopao, ali ako ideš da "upoznaš čari Bliskog Istoka", onda Izmir nije pravo mesto za to.

Ankara je najjeftiniji grad u Turskoj barem po mom iskustvu, znači ako te zanima da kupiš odeću, cipele, šerpe, đinđuve, sve ono što smo nekada švercovali iz Turske, onda to obavi u Ankari. Imaš neke muzeje, ja sam bio u Muzeju anatolijskih civilizacija, znači imaju neke statue stare 5000 godina itd. ali ako te takve stvari ne zanimaju onda preskoči. Nismo uspeli da uđemo sa Press karticom, kažu samo turski đaci mogu besplatno. Hrane ima u izobilju i jeftina je ali jeo sam i bolje, tj. možda nismo našli pravi restoran. U centru je neki luna park nalik na onaj u Budimpešti, ulaz 3 dinara, a posle plaćaš svaku vožnju oko 150 dinara. To je otprilike to, u Ankari zaista nema šta da se vidi, jedino ako ideš u šoping onda je to definitivno pravo mesto. A da, i hotel smo teško pronašli, svi su hteli da izdaju sobu za 70 evra i više, i tek posle jedno 10ak hotela smo pronašli jedan koji nam je izdao dvokrevetnu za 20 evra (posle cenjkanja).

Vozom je problematično ići od Izmira do Ankare, kad sam bio prošle godine su bili neki radovi na pruzi pa si od Ankare mogao ići samo do Selčuka. Možda probaj busom otići do Afjona a odatle vozom do Ankare, ali definitivno pogledaj prvo na sajtu kakvo je trenutno stanje.

• 3 weeks later...

Ja sam letos svratio do Izmira i proveo tamo predivnih 10-ak sati. Grad je prelep i odiše energijom koja oduzima dah. Slučajno baš tog dana je bio Dan grada (9.septembar) kada je ceo grad bio u prazničnoj atmosferi i okićen turskim zastavama.

Poseban doživljaj po meni predstavlja vožnja trajektom iz Konaka, starog dela grada u moderni Karšijak (Karşıyaka) preko Izmirskog zaliva i mirisi orijenta i Evrope koji se ovde prepliću .

Kako nisam imao baš puno vremena na raspolaganju nisam posetio muzeje ali sam čuo da Izmir ima bogat Arheološki  i Etnografski muzej, kao i Ataturkov muzej. Takodje ne mogu a da ne spomenem Kulturpark, park u kome se pored rekreativnih i sportskih objekata nalazi i Izmirski sajam, jedan od najvećih u Turskoj.

Zavisi sta volis, ako volis Orijentalni fazon idi u Ankaru, gde 99% ljudi ne zna ni rec engleskog, gde osecas da nisi u Evropi, za razliku od Istanbula i primorskih gradova juga Turske. Ankara jeste dosadna, obisao sam je motorom uzduz i popreko, nije to turisticki grad, vec politicki centar Turske u kome jedino sto odskace od sveopsteg sivila jeste Ataturkov mauzolej. Milioni Turaka i stranih turista poseti ovo mesto godisnje, zaista je fascinantno, a nalazi se na brdu iznad samog grada. Klopa jeftina, treba pitati Turke za "domace restorane". Ja sam se razvaljivao, em ukusno, em dzabalesku.

Ako hoces evropski osecaj idi u Izmir ;)

• 4 weeks later...
  • Author

interesuje me gde se u Istanbulu nalazi autobuska stanica ? Da li je ista autobuska stanica u kojoj pristižu autobusi iz Sofije i oni koji idu put Ankare. Zna li neko možda sajt autobuske stanice u Istanbulu ? Znam da imaju dve žele.stanice Sirkeči za Evropu i Hayderpasu za Aziju , pa rekoh da nije isti slučaj i za autobuske stanice.

Autobuska stanica gde pristižu busevi iz Sofije je Buyuk otogar i to je ona čuvena, ogromna glavna stanica. Postoji još nekoliko autobuskih stanica po gradu, ali tebi ova završava posao. Dakle, po prispeću busa iz Sofije, samo se prošetaj po okolnim peronima i za 5-10 minuta ćeš već biti u busu za Ankaru. Ako imaš vremena, obiđi više perona pošto se i cene razlikuju (ne sad nešto drastično, ali te ništa ne košta da malo pronjuškaš). Takođe pitaj i za popust, velika je šansa da će ti malo spustiti cenu od prvobitno ponuđene. Ako me sećanje ne vara, mislim da možeš da nađeš kartu za nekih 25 TL, ali me nemoj držati 100% za reč.

• Author

hvala globe trekker-u na informaciji. Kolko mu 25 tl dođe u evrima ? Zna li neko u koliko sati ide  prvi bus za Ankaru i koliko vremenski traje put ?

A put traje 6 do 7 sati. Možda i da se raspitaš dokle voze njihovi servisi u Ankari pa odabereš firmu koja ti najviše odgovara. Autobuska stanica u Ankari je prilično daleko od centra.

• 3 weeks later...
  • Author

pošto se žel.stanaica Hayderpasa u azijskom delu Istanbula renovira , da li to znači da i vozovi iz Ankare za Istanbul ne saobraćaju ? Ima li neko neke informacije o ovome?

Još jedno pitanjce , ako ujutro u 8 stignem u Sofiju , postoji li šansa da može da se kupi aut. karta za Istanbul za onaj u 9. časova. Ili karta mora ranije da se rezerviše ? Može li možda i da se kupi preko nekog sajta.

pošto se žel.stanaica Hayderpasa u azijskom delu Istanbula renovira , da li to znači da i vozovi iz Ankare za Istanbul ne saobraćaju ? Ima li neko neke informacije o ovome?

Još jedno pitanjce , ako ujutro u 8 stignem u Sofiju , postoji li šansa da može da se kupi aut. karta za Istanbul za onaj u 9. časova. Ili karta mora ranije da se rezerviše ? Može li možda i da se kupi preko nekog sajta.

https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=5344.msg83844#msg83844

http://www.tcdd.gov.tr/home/detail/?id=495 (koristi google translate)

P.S. zar ne bi trebalo ova tema u Bliski Istok?

• Author

u pravu si Rax , ali meni kad neko pomene Istanbul , asocira me na Evropu. E sad u toj celoj priči oko puta za Istanbul  uletoše mi i pitanja za Ankaru , Izmir i Sofiju. Nemam ništa protiv da moderatori prebace temu tamo gde treba da stoji.