Jump to content

Featured Replies

Kako misliš jel ima? Valjda da li je neko bio u Taškentu? :)

Da, ima nas nekoliko sa ovog foruma koji smo bili tamo  :mah:

Teško da ćeš ovde naći takve. Ne znam šta te tačno interesuje ali što ne pokušaš da pitaš ljude iz Taškenta preko Kaučsurfinga?

U Taškentu žive Taškenćani :) Gomila njih :) Kaučsurfing ne pokušavaj, osim ako nemaš da te neko zasigurno može registrovati kao svog gosta, pošto ti je registracioni slip potreban za svaki dan, kazne su velike, policija poprilično rigorozna i korumpirana. Samo registrovani hoteli i B&B.

Da li možete vi koji ste bili u Taškentu i generalno u Uzbekistanu da napišete nešto o vašem putovanju i iskustvu sa puta za sve nas buduće putnike u taj deo sveta. Bićemo veoma zahvalni. Ako me pitaš šta me interesuje ...intresuje me sve.

Ja priznajem da sam pomalo lenj kada je pisanje u pitanju, ali ako imaš neka konkretna pitanja rado ću odgovoriti. Ja sam u Uzbekistanu bio 2009 a praguc 2011, tako da on možda ima neke svežije informacije. Ovo što je rekao za CS je u principu tačno, ali uvek se možeš sresti sa ljudima čak i ukoliko ne odsedaš kod njih ili ih možeš zamoliti da te prijave u OVIR-u.

Meni se Uzbekistan veoma svideo, starno ima dosta toga da se vidi, i nije skupa zemlja. Neophodno je imati pozivno pismo da bi se dobila viza a to možeš srediti preko agencije Stan Tours za 35$, plaćanje putem Money Bookers-a je najjednostavnije. Što se tiče prevoza do tamo ja sam ušao kopnom iz Turkmenistana i nastavio takođe kopnom prema Kirgiziji ali vidim da je Pegasus počeo da leti relativno povoljno za Alma Atu što je čini mi se dosta zgodno i jeftinije od većine drugih kompanije koje saobraćaju prema tom regionu. Air Baltic leti za Taškent preko Rige i mogli su se naći relativno jeftini letovi ali za to se već obrati praguc-u :)

Interesuju me klasične turističke informacije koje interesuju sve putnike kad planiraju put. Da ne bi sad nabrajala sve pojedinačno. Kad mene neko pita jaj  počnem od sebe kako sam krenula , gde sam bila kako sam se u tome organizovala. I kad čitam nečiji opis puta steknem sliku o predstojeem putu, tako da tek onda i mogu nešto konkretnije da pitam.

Može i o Samarkandu , Buhari , Hivi, Urgenču, Aralskom moru, ako ste i tamo bili.

Evo pošto me je po Kostanovoj preporuci olja kontaktirala na pvt, nadam se da se ne ljutiš što ću ovo postaviti na javno, jer možda nekome drugom isto može biti od koristi :)

1. Da li si normalno presao granicu sa Kazahstanom , ili si morao sa njima da se nateze i da im dokazuje i objasnjava da nam vize vise ne trebaju.S obzirom da su nam ukinute vize. I kakva je sitacija sa viom za Kirgistan ako si preko njega ušao u Uzbekistan, da li nam treba .

2. Kakva je situacija sa menjanjem para, posto sam procitali na nekom hrvatskom sajtu da je velika razlika izmedju zvanicnog i crnog kursa.

3. Da li možeš da mi kažeš tačan  mejl Stan tursa preko kog se mogu dobiti pozivna pisma, posto na Lonely planet forumu postoji vise adresa i ljudi se zale da na neke od njih niko ne odgovara.

Moj otvet :)

Pa pazi ovako, ja sam imao vizu sa 2 ulaska s tim što oba puta pri ulasku u Uzbekistan sam koristio avion (jednom iz Kijeva, drugi put iz Alma.ate).

Ja za ambasade ne znam kakva je procedura (koliko traje itd), pošto sam ja imao opciju da izvadim vizu na Taškentskom aerodromu. Al evo ovako da ti odg na pitanja:

1. Granicu sa Kazahstanom NISAM normalno prošao, ali ja nisam bio glup pa se samo pojavio na granici, već otišao u Kazahstansku ambasadu u Biškeku, i krenuo da ubeđujem konzula da mi viza ne treba, obećao da će proveriti u Astani, sutradan me zvao, i rekao da nam ne treba i da je sve okej, međutim na granici Kirg-Kaz nisu mi poverovali, te smo stvorili gužvu, i posle razgovora načelnika sa samim konzulom su nas pustili. Ako misliš na to da viza za Kirg važi za Kaz, to nije slučaj za srpske pasoše.

2. Razlika je baš drastična za kurseve, al to na licu mesta moraš da se snalaziš (kako u kom gradu), koliko se ja sećam 1USD = 2500 UZS (dok je bankarski kurs oko 1500), inače u Taškentu, mesto gde se dileri okupljaju je Čor Su bazar (veruj mi sami će ti prići, ili možda možeš i u hostelu, hotelu da menjaš).. Mi smo bili u nekom novootvorenom super hotelu u Taš (Jahongir, te ga toplo preporučujem)

3. [email protected] ili [email protected]

Obrisane poruke koje nemaju veze sa temom. Sad možete nastaviti o Uzbekistanu  ;)

Mora da sam ja te poruke prevideo :) Jer se zapitah na moment da nisam pisao neke gluposti :)

• 1 month later...

E sad malo ja... :comp: krenuo bih naravno motorm iz Sombora za Mongoliu

e pa sad bih vas zamolio za tacne info.. kako  da zavrsim vise za Uzbekistan .Tajikistan i Kyrgistan i naravno neki papir za prelaz preko Pamira....vremena se ima,ali nebi bas da lutam bez veze...ko mi da prave informacije bicu mu zahvalan do neba...