Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav.

Upravo sam kupio kartu za Čikago preko Londona. Slećem na terminal 3 i uzlećem sa istog terminala 2 sata kasnije. Da li mi treba tranzitna viza ili ne. Koliko ja znam iz dosadašnjeg iskustva, ne postoji nikakva pasoška ili prtljag kontrola u zoni tranzita. Čisto da budem siguran, reših da pitam da li nam treba tranzitna viza za UK.

Hvala unapred.

Ne. nije ti potrebna tranzitna ukoliko imas vizu za SAD

Za drzavljane Srbije inace nije potrebna direct airside transit viza (tip A), koja ti dozvoljava to sto opisujes, da sa jednog terminala na LHR predjes na drugi i nastavis put.

Medjutim, ako imas US, CA, NZ ili AU vizu i na putu si ka jednoj od tih zemalja ili na putu za Srbiju iz jedne od tih zemalja, vize tih zemalja ti sluze kao zamena za visit in transit vizu (tip B), sa napomenom da umesto uobicajenih 48h imas pravo da 24h boravis u UK. U prevodu, mozes da sletis u London popodne, provedes vece u gradu, spavas u hotelu ili kod prijatelja i sutradan letis za Ameriku.

U svakom slucaju, za tvoju situaciju viza nije potrebna.

Meeloshe, hoćeš reći potrebna DAT visa :).. ali u Nixyjevom slučaju svejedno ne treba :D

• Author

Da sam bar to znao ranije pa da uzmem 24h lejover u Londonu, nikad nisam bio :)

Hvala za odgovore, sad mogu mirno da spavam :)

• 1 month later...

Dakle ako imas CAN vizu, mozes izaci sa aerodroma i spavati u gradu? A da li neko zna vazi li to za sve pasose npr. kineski? Ili gde bih mogao da nadjem takve podatke? Hvala lepo

• 3 weeks later...
  • 10 months later...

Pozdrav svima, moram da se pridružim i ja, jer sam u totalnom zbunu od svih informacija. :o

Ja imam tj imaću do sredine marta kada putujem, radnu vizu za Japan, slećem na Heathrow, Terminal 3 iz Budimpeste, i nastavljam istog dana za Tokyo, sa Terminala 5, 2 i po sata kasnije.  Da li je u ovom slučaju potrebna tranzitna viza za UK? Hvala unapred!

Ovo je zvanični dokument o tranzitnim vizama. Moraš čitati crveni tekst (jer smo, nažalost, u crvenoj zoni). Koliko ja razumem (a već sam se jednom zeznuo na drugoj temi), jeste ti potrebna tranzitna viza, jer Japan ne spada u grupu zemalja (US, Can, Aus, NZ) za koje je posedovanje vize predstavlja izuzetak od zahteva za britanskom tranzitnom.

Ja sam iz Budimpeste letela za Heathrow, odakle sam nakon 2 sata imala let za New York, nije mi trebala tranzitna viza za Englesku...e sad, jedne stvari morate svi biti svesni!! Uvek vam kazu da budete 2 sata ranije na aerodromu, jer vam toliko treba da predjete sve preglede itd.. kada imate presedanje sa jednog aviona na drugi, i imate samo 2 sata..budite svesti toga da postoji jako velika sansa da vam ne stignu prebaciti torbe sa jednog aviona na drugi!! To se meni desilo.. svakom se desava.. Uglavnom nemojte se uplasiti ako se vama desi..samo prijavite i dobicete i pare, i poslace vam na adresu koju date..  Ovo vam pisem iz razloga sto ja nisam znala, i uhvatio me manji nervni slom kad mi ni nije bilo torbe :) Ali sam je dobila naravno, doduse nakon 2 nedelje i sva je bila iskidana i raspadnuta,ali sam je dobila :) Srecan put svima gde god isli!

Tranzitna viza ne treba ako putujete za USA, Kanadu, Australiju ili Novi Zeland. Za sve ostalo treba.

Preciznije: ako se poseduje viza za navedene zemlje.

Tranzitna viza ne treba ako putujete za USA, Kanadu, Australiju ili Novi Zeland. Za sve ostalo treba.

Najpreciznije: Ako se poseduje viza i ako se putuje prema tim zemljama, ili iz tih zemalja prema trećoj zemlji.

Dakle, ne može za Japan iz Mađarske neko ko ima važeću američku vizu bez britanske tranzitne vize...

Najpreciznije: Ako se poseduje viza i ako se putuje prema tim zemljama, ili iz tih zemalja prema trećoj zemlji.

Dakle, ne može za Japan iz Mađarske neko ko ima važeću američku vizu bez britanske tranzitne vize...

Supernajpreciznije :): sve to ako putujete sa srpskim pasošem. Vlasnici pasoša BiH smeju da idu kroz Britaniju i u ostale zemlje, ako imaju kupljenu kartu i razmak između letova manji od 24h. Za vlasnike hrvatskog pasoša stvari su još povoljnije, ne znam detalje.

U svakom slučaju bez tranzitne vize neće te pustiti na avion za London. Tako da pokušaj da je izvadiš, s tim što mislim da je cena britanske vize poprilična.